Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
28.03.2008

Свят без хартия

от Иван Димитров :: Коментари (14) :: (5979 прочитания)

Под натиска на новите технологии хартията започва да се превръща в изчезващ вид. Кой е един от основните виновници за тази тенденция? Скенерът, разбира се.
Крис Улик, част от екипа на google, е горд от решението си да живее в дом без хартия. За учебни цели децата му използват компютър, а другите източници на хартия в дома като сметки, списъци, писма и календари се сканират. Досега Крис е съумял да сканира около 100-на от книгите си, а останалите около 1000 заглавия отлежават в гаража и чакат реда си. От време на време Крис моли децата си за помощ със сканирането.

Отказването от хартия е съзнателен избор на семейството. Нещо повече. Всъщност голям брой домакинства са много близо до този своеобразен безхартиен лайфстайл. Практики, които пестят хартия отдавна са се промъкнали в дома на съвременния човек, но това е резултат по-скоро на ефективност, отколкото на желание за опазване на околната среда. Малко са онези, които биха възроптяли срещу удобствата на онлайн плащанията и електронните билети.

Под влияние на днешните евтини скенери, на компютрите изобщо, както и на цифровите апарати и електронните книги хартията започва да се превръща в изчезващ вид. Или както казва Брюстър Кахле, основател и директор на дигитална библиотека: „На хартията е нанесен смъртоносен удар.”

През 80-те и 90-те години на миналия век световната консумация на хартия не спира да расте. Днес тя се задържа на едно ниво, а в богатите страни консумацията даже спадна с 6% за периода между 2000 и 2005 г. Подобни данни подкрепят мнения като това на Кахле, че хартията се превръща в минало.

Производители като Fujitsu и Hewlett-Packard обръщат все повече внимание върху трансформирането на хартиени документи в цифрови такива. За целта започват да произвеждат евтини скенери, предназначени за домакинството.

Университетите също се ориентират към качването на информация в интернет. Но университетите не са единствените, които се увличат по новите технологии. Шотландският студент Робърт Бърдок не се разделя с цифровия си апарат дори на лекции. Той снима печатните материали, които трябва да чете и веднага ги качва на лаптопа си.  Тенденцията не води автоматично до ползи за околната среда. Цифровите играчки ограничават зависимостта от един ресурс, но я повишават от друг такъв: електричеството.

Голямата промяна почти сигурно няма да стане факт толкова бързо, колкото предричат хай тек гурутата. Според подобни индивиди през 90-те офисът без хартия трябваше да е станал образец за подражание (представяш ли си офис с табелка Образцов офис), но подобно чудо още не се е материализирало. Логичното продължение на темата за положението в офисите може да бъде представено като рецепта: Взимате няколко типични безразсъдни служители и добре ги насолявате заради това, че принтират в безумни количества. Не забравяйте да насолите и двете уши.

Повечето хора са обзети от лудостта на неконтролируемото принтиране само в службата. Никой няма да забрави, че компанията плаща услугата и няма излишно да блъска главата си в чудене дали е нужно да принтира. У дома нещата стоят по различен начин – принтерът често е бавен, обича да ръмжи и постоянно трябва да му се купуват консумативи. Там винаги по-лесно казваме: Стоп!

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (14)

28.03.2008 :: 09:51 :: от Clivia
#1
Re: Свят без хартия
Интересна идея-при условие,че вече ги има тези книги, защо му е да ги сканира?!? А токът ,който изразходва за сканирането?!?? А това,че книгата ще изчезне съвсем като вид и децата ни ще стават все по-страшни мутанти от гледането на грозни филмчета и клипчета в интернет?!?
Пир условие,че вече ги притежаваш тези книги, най-добре е да ги даваш на приятели да ги четат, на децата си и т. н.-да се въртят в употреба, а не да киснат в гаража ти.
28.03.2008 :: 10:22 :: от krem
#2
Re: Свят без хартия
И на мен не ми хареса само идеята за книгите. И за сканирането всъщност въобще. Просто трябва повече документи да се получават в електронен вид.
Но идеята все повече публични личности да го правят за да дават пример е много добра. Тук е малко пресилено точно за да има за какво да пишат журналистите, иначе няма да обърнат внимание и няма да е новина. Така се говори за това и влиза като идея в съзнанието на хората.
28.03.2008 :: 11:23 :: от verde
#3
Re: Свят без хартия
Да, наистина е глупаво да сканираш книгите си, после какво ще ги правиш? Ще ги хвърлиш, подариш, ще прашлясват някъде? Да сканираш нещо, за което вече така или иначе е похабена доста хартия, не ми се струва особено разумно, именно защото допълнително харчиш ток, консумативи за принтера, да не говорим, че като натрупаш голям обем информация, ще решиш, че ти трябва нов компютър, повече памет, по-нов принтер....все предмети, които струват пари, съдържат токсини, а не се рециклират (поне в България не знам за такава практика). От друга страна не е лоша идея да сканираш документите, които трупаш вкъщи (сметки, фактури, лични книжа, визитки и др.). Иначе се задръстваш с хартии - листчета, бележки, какво ли не. Но като цяло тенденцията да заменим хартията с пластмаса и харчене на електричество не е никак еко!
28.03.2008 :: 12:03 :: от mitar
#4
Нека да не е без книги все пак, докадо парниковия ефект не ни докара до 451 по Фаренхайт
Хайде да не прекаляваме! Изобщо не е сигурно, че книгите изразходват най- много хартия. Мисля, че много по- голям дял има документацията и още повече опаковките и рекламните брошури, които в най- добрия случай имат полезен живот няколко минути.
Епохата на четенето беше свързана с дълбочина и концентрация, способност да се съсредоточиш в едно нещо. Отпускаш се в удобно с книгата и потъваш. Можете ли да прочетете Швейк от екрана на монитора?
Сърфиането е бърз преглед на движещи се картинки. Много бързо достигам до това което търся и най- често изпускам контекста. Разпознавам нещата по 2-3 най- видими признака и така пропускам цялата картина. Ако искам да видя програмата на кината ОК, но ако искам да разбера някоя епоха.....
28.03.2008 :: 12:22 :: от mitar
#5
Re: Свят без хартия
http://bg.wikipedia.org/wiki/451_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%A4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%85%D0%B0%D0%B9%D1%82
28.03.2008 :: 17:30 :: от Boris
#6
Re: Свят без хартия
Аз не мисля, че да четеш сканирана книга от компютъра си е по-добре от колкото ако си купиш истинска книга от хартия. Първо защото монитора на компютъра уврежда много повече зрението. Второ не виждам как някой ще чете в автобуса докато пътува :-) и освен това ако се замислим колко ток ще консумира компютъра докато четем една книга, май ше излезе по-добре да я вземем от библиотеката.
Помислете само колко електричество ще спести една библиотека :-D
28.03.2008 :: 21:28 :: от pstj
#7
Re: Свят без хартия
Това със сканирането на книгите е най-малоумната идея, която съм чувал. Лятото, когато освен всичко друго е горещо а аз не искам да хабя ток за климатици и вентиалтори, отивам в парка и си лежа/седя там и чета..нормална книга.
От друга страна технологията (с която вярвам сте се запознали по-любознателните тук) използвана в дисплея на XO позволява перфектния интерфейс за четене на книга, компа се съспендва, дисплея изгасва и може да се чете само на светлина (точно като истинска книга) и не консумира енергия (под 0.1 W) докато не прелистите но дори тогава е малко и много за кратко, колкото да се направи преминаването към слвдващата страница. Дори само заради това въпросното устройство е революционно! Бих си взел такова с тази цел именно:)

А по въпроса с книгите, първо и те могат да се отпечатват на рециклирана хартия и второ - много поевче се хаби за опаковки, понякога опаковките са 2 3 пъти по-обемни че и по-тежки от самия продукт - срещу това си струва да се борим. Както и срещу налагането от определени бизнес интереси форсирано обновяване на електронните у-ва, в случая стаав дума за компютрите (в тази статия) но не само с тях е така. Трябва като потребители да изискваме по качествени и трайни продукти. В този смисъл книгата е един много траен продукт, особено ако е добре направена, добре подвързана и тн. Да пратиш книга за рецеиклиране е като да си купиш лаптоп и на втория месец да го пратиш за рециклиране в Индия примерно, щото много искаш да рециклираш нещо, понеже си обзет от безумно зелена идея. Ако толкова няма какво да рпавите с книгите има няколко варианта:
*сайт за обмяна на книги - даваш своя получаваш друга и така до безкрай (не е оптимален вариант заради транспортните разходи, но реално транспортната инфраструктура съществува с или без твоята изпратена книга този безнзин е изгорен)
*локални читалища/библиотеки - даряваш книгите, като в замяна можеш да получиш (ако имаш късмет) едногодишно безлпатно ползване на библиотеката. А може и да не - зависи от библотечното ръководство.
*подаряваш книгите си - това е малко груб вариант - за рождени дни и празници подаяваш книжка - трябва да е запаззена и добре украсена, но пък е хубав подарък.
*обявяваш ги за "раздаване" из интернет (на принципа на гаражните разпродажби само че без профит) - хората идват харесват си нещо и си тръгват с него.
Тва е...
29.03.2008 :: 14:19 :: от wonder
#8
Re: Свят без хартия
Ако дойдете в уиверситета и видите за какви фотокопия става въпрос и колко тона хартия, ще спрете да се питате, какво е това безсмислено сканиране.
30.03.2008 :: 22:30 :: от alexx
#9
Re: Свят без хартия
> Според подобни индивиди през 90-те офисът без хартия трябваше да е станал образец за подражание > (представяш ли си офис с табелка Образцов офис), но подобно чудо още не се е материализирало.

Поради факта, че въпреки, че ел. документ подписан с ел. подпис е юридически равносилен на хартиен такъв, ел. документи все още не се използват навсякъде. Имам два примера:

1) Обаждаш се в Глобул и искаш да си смениш адреса за получаване на фактура. Питаш дали неможе да стане по електронен път, с електронен подпис и т.н. Аве ще ти се да не се разкарваш с една дума. А те ти отговарят, че тази услуга не я предлагат в електронен вид => купища малби на хартия

2) Преди време работих във фирма, която внасяше стока от САЩ. Американският доставчик използваше само ел. документи и пращаше всички фактури по ел. поща. Супер си казвате. Но като идеш на митницата голям зор докато им обесниш, че няма откъде да я вземеш тая фактура на хартия. И те най-накрая ти казват: принтирайте я тогава.

Т.ч. и най-хайтек фирмата ползва хартия (оставяме настрана безразборното принтене и др проблеми).

Иначе дали ел. книга или хартия - зависи. В повечето случай аз бих предпочел електронна, т.к. по-лесно се борави с нея (книгите нямат find). От друга страна наскоро купих "Под игото" за подарък, луксозно издание, направо красота.
02.04.2008 :: 16:27 :: от woods
#10
Re: Свят без хартия
Електронните документи не са на добре. Трябва документите да си останат на хартия. Тази хартия може да не е от отсечени дървета, но електронните документи усложняват нещата в неприятна насока.
02.04.2008 :: 16:28 :: от woods
#11
Re: Свят без хартия
Всъщност каква е технологията на електронния подпис? - Как така?
02.04.2008 :: 16:30 :: от woods
#12
Re: Свят без хартия
От хартия по-лесно се чете - мониторите са вредни за очите. Като ги оправят тогава.
19.04.2008 :: 12:08 :: от earth's friend
#13
Re: Свят без хартия
Прави сте. Написали сте повечето неща преди мен.
23.09.2008 :: 16:44 :: от DesiKo
#14
Re: Свят без хартияОбичам шума на прелистващи се сраници и не мисля, че бих се отказала от това удоволствие. А и сканирането на книги е безсмислено...както показват коментарите по-горе :)
Обаче съм силно за корпоративна еко-хигиена и личностна еволюция чрез преобразуването на обикновените трансфери на пари и документи в електронни.
Разумно е, зелено е, изгодно е. Добрата новина е тук:
http://review.sagabg.net/item_8042.htmlАко искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg