Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.10.2006

Гнездо на заем

от Босилена Мелтева :: Коментари (0) :: (4496 прочитания)

Как сам да си направиш еднократна саксия за цветя, която обаче не отива в сметището, а се разгражда. И е органична. Един безплатен урок по екология от птиците.

Какво ново? Еднократна саксия за цветя. 100% органична! 100% биоразградима! 0% боклук!

И как става това? Ами на принципа на птичите гнезда: забъркваш малко естествени отпадъци, които са ти под ръка (есенни листа, малки пръчици, перушина...), замесваш ги с глина вместо с кал. Не го печеш, а оставяш само да изсъхне ... слънцето и въздухът си знаят работата. "Боклукът", който дава структурата на гърнето, се слепва за глината.

И защо е всичкия този труд ? Ежедневната употреба на полимери нараства главоломно и в същото време пластмасата не се рециклира ефикасно (само си спомни за найлоновите пликчета). Явно тези полимери са доста сериозна заплаха за природата. Трябва си сериозно "кой както може" намаляване на количеството използвана пластмаса . Не е лесно, признаваме...но пък саксията, създадена само, за да пренесе твоето цвете, фикус ...от магазина до балкона е чудесният услужлив пример за безсмислената (това не пречи обаче да е често практикувана), но пък лесно предотвратима, употреба на пластмаса.

Струва ли си? Обикновено, растенията се пренасят от пластмасови саксии. В случая, гърнето има само временна функция на опаковка. След като цветето се пресади, което е жизненоважно за него, пластмасовата съдина е абсолютно ненужна и отива в кофата. Предимствата на Органичната са очевадни: това специално гърне спестява сериозна доза пластмасов болкук, а пък растението се прехвърля плавно в почвата без да се налага пресаждане от саксията(със сигурност това си е стрес за него, нищо че не я изказва с крясъци). И накрая - органичната саксия се разгражда много скоро след засаждането в почвата.

Хм...Мда, има и едно обаче. Засега т.нар "Органика" (еднократната садина) е на ниво "страхотна дизайнерска идея" на Марта Круз. Наистина е лесна за реализация вкъщи, но все още масово търговците продължават да продават цветята и растенията директно в пластмасова опаковка. Затова дай твойто "know-how" на цветарката в квартала, а и на всички знайни и незнайни цветарки.

коментари


Източник: Designboom.com

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg