Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
10.04.2008

Личен оркестър

от Радмила Младенова :: Коментари (14) :: (6666 прочитания)

Как да се запознаеш с песнопойните птици от твоя квартал и какво да направиш, за да се чува по-често техният глас.
Преди няколко седмици слушах една презентация, подготвена от екипа на denkstatt България. Много ме впечатли една мисъл на Боян Рашев – че в днешно време не е достатъчно да ограничаваме вредното си въздействие върху околната среда. Още по-важно е да сме проактивни и да увеличаваме биоразнообразието, което Боян приравни с живота. Всъщност всичките знайни и незнайни растения, насекоми и животни, за които биолозите много обичат да говорят с латинските им имена, създават и поддържат тази среда на нашата планета, в която е възможно да има живот. Включително и за нас, хората.

Оттук се зачудих какво може да направи един градски жител, ако реши да се погрижи за разнообразието от живинки в града. И се сетих за един мой бивш колега австриец, който заедно с куфарите си от Виена донесе и специална хранилка за синигери. Окачи я на дървото пред прозореца на апартамента си на “Неофит Рилски” и не след дълго имаше свои приятели сред фъркатото софийско население. Снимките тук са на един поизгладнял голям синигер, който винаги изчакваше много търпеливо реда си за вечеря. И така в този материал събрах малко идеи за това как можеш да се погрижиш за птиците през различните сезони, като акцентът е върху видовете, които най-често се срещат в градовете. Впрочем в България има над 420 вида птици, a страната ни е една от първите пет в Европа по богатство на растителни и животински видове.

Пролет

С настъпването на пролетта е добре да подкрепиш завърналите се от юг мигриращи видове, както и презимувалите тук смелчаци, с високоенергийна храна като бъбречна лой или мас.


Лято
Летният сезон е щедър откъм храна за птиците, но точно тогава можеш да привлечеш какви ли не гласовити изпълнители.


Есен
В края на лятото много прелетни птици се стягат за път, а останалите си разпределят териториите за зимното хранене. С падането на температурите те ще проявяват все по-често интерес към хранилките, затова е важно да им осигуриш питателна храна, каквато е маста.


Зима
През зимата естествената храна за птиците значително намалява. Ето защо е важно – ако се захванеш с тази птичеугодна идея – да проявяваш постоянство, защото птиците ще си построят гнездата близо до хранилките и ако ги забравиш за по-дълго, може да загинат.


Хранилка от бутилка
Идеята за тази хранилка я взех от една статия във вестник “Сега”, където има още идеи по темата.

Хранилка може да се направи от всяко двулитрово пластмасово шише. Шишето първо трябва да се измие и да се почисти от етикети. Дъното му се явява горната част на хранилката. Направи две малки дупки на дъното на шишето и прокарай през тях тел, за да направиш халкичка за закачалка. Залепи дупчиците с изолирбанд, за да не влиза вода при семената. Четири пръста над капачката направи две дупчици една срещу друга, за да поставиш кацалка, като прекараш пръчка, дебела горе-долу колкото молив (може и клечка от китайски ресторант). Същите кацалки могат да се направят на няколко реда, през четири пръста разстояние. Ниско над тях направи също толкова малки дупчици, където птичките ще си взимат семенца.

Друга алтернатива е да направиш хранилка от празна кратунка.

Къде да поставиш хранилката
Ето няколко ключови съображения при избора на място:


И не се отчайвай, ако не видиш веднага любопитковци около новата ти хранилка. Може да минат от две до три седмици, преди птичките да я открият. От там нататък очакваме от теб да ни пишеш за случващото се!

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (14)

10.04.2008 :: 09:56 :: от Руси.Атанасов
#1
Re: Личен оркестър
Статията е много добра! Надявам се повече хора да послушат съвета... Аз лично тази година направих една голяма дървена хранилка... Там идваха освен обичайните домашни врабчета още - полски врабчета, големи синигери и побойниците на квартала - сините синигери :) . Беше много весело... И надявам се и вие да го видите...
10.04.2008 :: 12:02 :: от Деница
#2
Re: Личен оркестър
Тъкмо по темата: http://archzine.com/index.php/accessories
10.04.2008 :: 18:12 :: от Dessie
#3
Re: Личен оркестър
Страхотна статия, а и мрежчките с плодове много ми допаднаха. Ние тук имаме много птички, които пеят от малкото останали дворчета със зеленина, но не съм слагала хранилка. Това е нещо което ще направим със сигурност.
10.04.2008 :: 22:18 :: от pstj
#4
Re: Личен оркестър
И на мен ми хареса идеята, мисля да се пробвам:)
11.04.2008 :: 18:12 :: от Majestic
#5
Re: Личен оркестър
Отивам в двора - идеята е прекрасна!!!!!! Такмо съм на първия ета, а и всичките ми прозорци са към двора! Ще е супер!!! Много ще се радвам, че ще мога да им помогна наистина ми се е случвало да остава или мухлясва голямо количество хляб. Така поне ще е от полза :)
12.04.2008 :: 00:22 :: от Василена
#6
Re: Личен оркестър
Много се запалих и аз. Имаме тука в двора една счупена къща за птици и утре съм засилила Жоро и баща му да я поправят. В супера продават точно такива топки в мрежичка като тези на снимката и вчера си купихме и ще закачим някъде в двора. Тука е съвсем ранна пролет още, даже се случва да падат под 0 температурите и сняг да вали. А пък има супер много интересни птички наоколо. Мерси за интересните идеи!
13.04.2008 :: 11:46 :: от Сава Чанков
#7
Re: Личен оркестър
Абе Радмила, сериозно ли печеш яйчените черупки? Птиците си ги ядат съвсем добре и сурови. Важно е само да са ситно натрошени, защото иначе могат да се научат да си ядат своите.
13.04.2008 :: 20:11 :: от ранополия
#8
Re: Личен оркестър
Не бе Сава, с чувство за хумор ги пека
14.04.2008 :: 11:43 :: от earth's friend
#9
Re: Личен оркестър
Много хубава статия. При това полезна. Трябва да си вземем пример, или поне отчасти.
14.04.2008 :: 17:04 :: от ранополия
#10
Re: Личен оркестър
ето и няколко външни линка, в които се обяснява защо е важно да се пекат черупките:

http://www.birdwatchersdigest.com/site/how_to/feeding_feeders/shell_game.aspx
http://www.birdwatchersdigest.com/site/backyard_birds/faqs/general.aspx
http://www.wildbirdcenter.com/questions-to-ask.html

3. Is it necessary to bake eggshells for birds? Why do they like or need them?

A: The eggshells are baked in an oven for 1/2 hour at 350 degrees to kill off any bacteria left from the egg residue. The heat kills any nasty stuff that might make the birds sick. Birds eat the eggshells for the calcium they provide. During the egg-laying season female birds need to replace calcium lost in egg production. Eggshells are a great source of this important mineral.
16.04.2008 :: 12:51 :: от Denski
#11
Re: Личен оркестър
Много практична статия! Това, че птиците ядат черупки от яйца за пръв път го чувам: а ядат ли черупките останали от новоизлюпените им малки или само чужди?
18.04.2008 :: 19:39 :: от borisu
#12
Re: Личен оркестър
Уважаема госпожице, благодаря за чудесната и информативна статия. Сега докато се разхождам през зелените площи гледам с друго око на птичките, катеричките, буболечките и всички други насекоми. Имам само една молба. Има една гълъбица, която все ми бега по тъч линията. Та да ми кажете моля с каква хранилка да я примамя?
Най-смирено Ви благодаря предварително
18.04.2008 :: 19:52 :: от ранополия
#13
Re: Личен оркестър
с шуши, разбира се ;-)
16.05.2008 :: 19:22 :: от mim08
#14
Re: Личен оркестър
Пробвах!Сега на прозореца ми пеят 4 птичета-3 врабчета и един гълъб!Но да запазя ли гълъба или не?Мисля,че гълъбите не обичат да са затворени.Посъветвайте ме нещо!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg