Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.04.2008

Да спиш с врага

от Петя Апостолова :: Коментари (57) :: (17498 прочитания)

Знаем, че пържените картофи са пълни с трансмазнини, но малцина са чували за високото им съдържание на акриламид - канцероген намиращ се във въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура.
Пържените картофи са пълни с трансмазнини, за които знаем, че потискат имунната система и причиняват болести на сърдечно-съдовата система, диабет, наднормено тегло, стерилност, дефекти при раждането, намалена способност за произвеждане на майчино мляко, загуба на зрението и отслабване на костите и мускулите.

Но пържените картофи също съдържат акриламид, канцероген намиращ се във въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура.

Световната здравна организация научава за опасността от акриламида за първи път през 2002 г. след публикация на проучване от Швеция, което прави връзката между консумацията на акриламид и заболяванията от рак. Оттогава независими проучвания направени в Америка, Германия, Норвегия, Швейцария и Англия потвърждават тази връзка.

Няколко месеца след публикуването на оригиналното проучване, Центърът за наука и обществен интерес във Вашингтон, прави свое собствено проучване на съдържанието на акриламид в най-често употребяваните високо-въглехидратни храни в Северна Америка.

Ето какво показват техните резултати:


Количеството на акриламид, намиращо се в една голяма порция пържени картофи в ресторант за бързо хранене, е поне 300 пъти повече от това, което EPA разрешава като количество в чаша питейна вода.

„Изчислили сме, че акриламидът причинява няколко хиляди заболявания от рак на година в Америка” каза професор Дейл Хатис от Университета Кларк.

Днес сме добре информирани за твърдата връзка между консумацията на акриламид и развитието на ракови заболявания. Хубаво е да се знае, че варените картофи при анализ не съдържат или пък имат много малко количество акриламид. Акриламид се образува, когато въглехидратни храни се пържат или пекат при висока температура. Това означава, че пържени картофи и картофен чипс са сред най-опасните храни.

Кои други храни съдържат високо количество акриламид?

През юли 2006 г. USDA пуснаха резултатите от тяхното най-ново проучване на акриламид в обикновените храни. Ето още малко храни с високо съдържание на акриламид:Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (57)

03.04.2008 :: 00:13 :: от woods
#1
Re: Да спиш с врага
Ако си ги изпържа сам - както дядо ми ги прави на фритюрник - ще бъдат ли вредни?

Потискат без д, едно време и аз не вярвах :-D

Значи дори варените картофи са вредни? Горе пише така, долу обратното.

Значи и кафето, и бисквитите, и пицата са вредни? Ми ако са био? Нали тогава пак се варят/пържат/пекат?

Остана ли нещо дет да не е отровно?
03.04.2008 :: 09:30 :: от vasia
#2
Re: Да спиш с врага
Пържени картофи не ям, не защото са вредни, а защото не обичам. Но и варени.......е засрамете се малко. Да не ям бисквити, зърнени закуски, тост, вода........остава да легна и да чакам оня с косата......
03.04.2008 :: 10:33 :: от еленчето
#3
Re: Да спиш с врага
vasia, напълно споделям мнението Ти. Не искам да оспорвам достоверността на данните, изложени в статията, но... ако се съобразим с всичко горенаписано, няма да умрем от акриламид-а, но от глад и жажда (щом амреиканците и във водата намериха отрови....) със сигурност.

Аз се опитвам да се грижа за организма си, но ако се задълбоча, кое е отровно и кое не, то трябва да спра и да дишам, защото във въздуха има може би най-много отровни вещества (поне в София съм убедена, че е така).
03.04.2008 :: 11:50 :: от mandarinka
#4
Re: Да спиш с врага
vasia, ако не ядеш зърнени закуски, бисквитки, сладкиши, пица, пуканки и кафе, уверявам те, няма да умреш! Спокойно! А и въпросът не е да престанем да ядем, а да намалим вредните храни и да увеличим полезните. Няма как да живеем в пълен стерилитет, това би трябвало да е ясно, така че тези крайни изказвания са излишни.
03.04.2008 :: 11:54 :: от scaffas
#5
Re: Да спиш с врага
Благодаря ви за коментарите. Искам само да уточня, че с варените картофи няма проблем - сложила съм ги в таблицата, за да се види, че имат много ниско съдържание на акриламид (по-малко от 3 mcg) в сравнение с пържените картофи на McDonalds например. И аз като вас смятам, че не можем да се предпазим от абсолютно всичко. Обаче трябва да знаем, да сме информирани... и тогава можем да решим кое какво е. Мен лично много ме притеснява ето това: "Изчислили сме, че акриламидът причинява няколко хиляди заболявания от рак на година в Америка". Това не мога просто да го пропусна.
@еленчето - на мен понякога ми идва да спра да дишам ;)
03.04.2008 :: 11:56 :: от Pippilota Mentolka
#6
Re: Да спиш с врага
Хора, я малко реализъм! Чудя се вече как сме се появили на тоя свят, след като предците ни отдавна е трябвало да изчезнат в резултат на натравяне с картофи и кафе, сладкиши, торти, царевица и вода!!! Сега разбирам, защо индианците са на изчезване! То бива бива царевица и картофи, ама то не може да не им се отрази! :-D
03.04.2008 :: 13:43 :: от verde
#7
Re: Да спиш с врага
Едва ли ще умра, ако си позволя един път месечно (например) да си изпържа малко картофи. Обаче ако плюскам само в McDonalds или KFC, ще започна бързо и сигурно да дебелея и да се разболявам. Предполагам доста хора са гледали Super Size Me. Лично за мен всичко зависи от това по колко ядеш/пиеш и да се стремиш да има превес на полезните храни пред тези, които не са толкова полезни. Обичам понякога да си хапна и парче торта или бисквита с кафето. Но не всеки ден и всеки час. А пък предците ни са яли много по-чиста и по-просто приготвена храна. Баба ми е яла предимно хляб, домашно сирене, шарена сол, домашни зеленчуци и варива, мляко, яйца, плодове според сезона, по-рядко месо. За десерт -най-много да е хапвала парче печена тиква или лъжица мед. Аз ако доживея нейните години, вероятно ще съм много по-зле от нея сега.
03.04.2008 :: 13:57 :: от Clivia
#8
Re: Да спиш с врага
Според мен най-важното е,че баба ти се е движила много- най-вече по полето и покрай тежката къщна работа.
03.04.2008 :: 14:10 :: от vasia
#9
Re: Да спиш с врага
mandarinka, на мен статията ми се струва също крайна и вече се замислям има ли смисъл дъ чета този форум. Съвсем изперкахте
03.04.2008 :: 15:02 :: от krem
#10
Re: Да спиш с врага
Ами да крайно е, но наистина не го чета това за първи път тук. Чела съм го другаде и то преди години. Така че няма лъжа.
Съвременният начин на живот е отровен в много отношения. И наистина не можем да се откажем от всичко, но можем да ограничим много неща и да не ги ядем всеки ден. Пък и от тези неща доста се дебелее, така че не вярвам някой да ги яде ежедневно. Е някои не можем да се откажем от кафето например, но поне компенсираме с други полезни навици. Аз определено предпочитам да съм информирана, пъп после си решавам за всяко нещо до каква степен да го огранича.

И на мен ми иде да спра да дишам, офиса е на Цариградско, да не казвам къде е квартирата, ама да не задълбавам в тая тема.
03.04.2008 :: 15:19 :: от krem
#11
Re: Да спиш с врага
vasia гледай Super Size Me и ще се замислиш, и ще повярваш, и ще ти се отяде всичко...

Пък и щом го има във водата, всичко е в дозата. Всичко лошо в храната в съвременният свят освен в химията е и в количеството. Всичко е леснодостъпно и по много. Едно време като нямаше торта на парче и сладки на по 100 грама, и бланширани картофи и фритюрници по рядко се ядяха такива неща.

woods аз си ги пържа на тиган в слънчогледово олио - така елиминирам трансмазнините, по-бавно става и затова си правя по малко количество ;) и ги пържа рядко.
03.04.2008 :: 15:20 :: от krem
#12
Re: Да спиш с врага
... и естествено никога не ползвам бланширани картофи.
03.04.2008 :: 15:21 :: от bat_Bedo
#13
Re: Да спиш с врага
Интерсна статия. Човек като чете ще реши че други картофи освен гореизброените не се консумират в България. А сега да слезем на земята и да кажем колко от тая гад се намира в картофите ако си ги изпържем в къщи, както прави 95% от нормалното население тука. И колко би имало в мусаката например. Започва да ми омръзва да чета някъкви инфота, които може и да са важни за американците ама мен хич не ме засягат, най-малкото защото в макдоналдс съм влизал 5-6 пъти в живота си.
03.04.2008 :: 16:47 :: от pstj
#14
Re: Да спиш с врага
Нали трябва да пълним сайта с нещо. Стига сте мрънкали:)
Пълнеж е всичко, не може всеки ден да излизат нови продукти, които да рекламират тук, за това понякога се пишат и глупости:)

Сега за картофите. Що не се споменава никъде на каква точно "висока" температура се образува въпросното съединение. Направо ми се повдига вече от малоумните ви статии, избълвате някаква глупост прочетена кой знае къде, не си правите никакъв ама НИКАКЪВ труд да проверите или разровите малко от малко темата и изплясквате една тъпа статия колкото да огорчавате хората. Ами аман от вас вече, честно!

Просто сте супер досадни и изобщо нито сте информативни нито пък ви нитересува има ли смисъл и полза от писанията ви или не. Така да е... ама пък аз си запазвам правото да ви казвам колко suck статиите ви.

И така - НА КАКВА температура започва да се образува в ненормално големи количества въпросното съединение?! Хайде, напънете се... иначе просто статията можете знаете къде и какво да я.......:)
03.04.2008 :: 17:29 :: от irina_st86
#15
Re: Да спиш с врага
имам някава напредстава какво е цис- и транс- съедниеня, но ако някой ми обясни малко повечко за трансмазнините ще му бъда благодарна. и каква е разликата между пържените картофи в къщи в тига, вкъщи във фритюрника, и в заведение пак от фритюрника?

А фритюрника това е едно чудо на природата което се чисти почти толква дълго колкото и се иползва - след дългото чистене си го върнах в кутията от където си и дойде. но има толква много хора които го ползват непрекъснато и ядат и в макдоналдс, и мн мн пържено така че не мисля че статията е безполезна друг е въпроса дали такива хора изобщо се интересуват и четат такъв тип информация.
03.04.2008 :: 18:05 :: от scaffas
#16
Re: Да спиш с врага
psjt, занимавам се професионално с Nutrition (наука, за която дори още няма превод на български) от няколко години. До скоро практикувах професията си извън България. Статията не е преведена набързо, а е резултат от познанията ми в областта на здравословното хранене. Не ме притеснява да отговоря на въпроса ти. Става дума за пържене над 120 градуса. При готвенето на пара или варенето не се развива толкова висока температура и затова не се образува акриламид. Също, няма значение къде се пържат картофите - става въпрос за пърженето над определена температура по принцип. В домашни условия пърженето все пак е за предпочитане, защото картофите не са били предварително запържени и замразени (доколкото знам такива са картофите на McDonalds), а са били пресни. Искам също да обърна внимание, че говорим само за храни с високо въглехидратно съдържание.
03.04.2008 :: 20:00 :: от lucrezia
#17
Re: Да спиш с врага
Статията е интересна заради фактите и дадените стойности. Но ми се струва недовършена. Един добър завършек би било представянето на алтернативи.

Аз например "изпъдих" картофите от нашта кухня преди около две години, но не заради високото им съдържание на акриламид, а заради високия им гликемичен индекс. Заместих ги с просо, кус-кус, киноа, амарант, булгур и много други, като гарнитура към ястията. Което, разбира се, не ме спира веднъж на няколко месеца да си купувам пържени картофи ;-)
03.04.2008 :: 23:23 :: от woods
#18
Re: Да спиш с врага
Не знам каква е температурата в тигана когато ако си изпържа картофите, ама едва ли минава 120 градуса. Какъв е изводът - пърженето не е вредно. Не че съм седнал да пържа картофи ама на моменти не разбирам кви ми ги говорите.
03.04.2008 :: 23:25 :: от woods
#19
Re: Да спиш с врага
Какво значи гликемичен индекс, какво е амарант и булгур?
Една био киноа ядох преди време и нещо не ми хареса особено.. ама и тва не знам какво е въпреки че съм го ял :-D
03.04.2008 :: 23:49 :: от desislava
#20
Re: Да спиш с врага
pstj na men pak statiite za zravoslovno hranene sa mi interesni. Ako statiite sa ti dosadni ,no gi chetesh, che i otdelqsh vreme da pishesh komentari znachi ne sa ti chak pak tolkova dosadni i mai smo si tarsish koi da obijdash. I ne mi e priqtno da cheta zlobnite ti komentari, veche kato vidq che nqkoi komentar e ot teb nqma da go cheta.
04.04.2008 :: 02:15 :: от wonder
#21
Re: Да спиш с врага
Какво точно имате предвид под "зърнени закуски", защото аз разбирам овесени трици, ечемични трици, ръжени трици, пшенични... и други подобни ??? смятам, че те са полезни и енергиини за закуска с мед и ядки например. Но вие сигурно говорите за онези купените, гадните наНескуик примерно ??
А има ли начин да си приготвя пица, която да не съдържа толкова много акриламид ?? освен да я ям сурова ;-)
Като са печени въглехидратните храни (над 120 градуса) пак ли са толкова вредни, както като са пържени ?
Наистина, какво са киноа и амарант ??
04.04.2008 :: 03:50 :: от lucrezia
#22
Re: Да спиш с врага
Киноа (Quinoa) и амарант (Amaranth) са нещо като псевдо-житни растения, виреещи (основно, макар и не само) в Южна Америка, с много високо съдържание на белтъчини и минерали; и двата вида растения не съдържат глутени. Приготвят се като просо, ориз и т.н. като гарнитура или се използват вместо фиде в супата. Моят съвет е в началото да се експериментира с мини-количества докато всеки открие най-подходящата рецепта за своя вкус. Аз използвам всевъзможни екзотични подправки и резултатът определено се приема добре :-)
04.04.2008 :: 10:48 :: от Dessie
#23
Re: Да спиш с врага
Приятели, наистина, опитайте са поддържате добрия тон и уважавайте труда и на другите. Ако не ви харесват статиите, наистина - не ги четете. На мен също не ми е приятно всеки път, посягайки към храната да се чудя дали е здравословно и доколко, но уважавам хората, които си правят труда да информират. Всичко е въпрос на личен избор.
Съгласна съм, обаче, че конкретната статия изглежда незавършена и за това ще си поставя въпросите:
1. Какво имате предвид под "тост" - нима и препечените филийки са вредни!?
2. Кажете нещо за пицата?
3. Кои са тези зърнени закуски?
4. Алтернативи и решения?
04.04.2008 :: 12:22 :: от krem
#24
Re: Да спиш с врага
woods и wonder питайте по често чичко гугъл.
Иначе за втори път тази седмица разбирам че много хора не знаят какво е булгур, което ми е странно. Обикновенно в нашата кухня се слага в постни сарми, което аз много мразя, но пробвайте салата Табуле, която е на основата на булгура - страхотна е. В Пикадили има.

woods ето какво намерих за пърженето чрез google "Пърженето е процес, при който продуктите се термообработват до желаната от кулинара степен на готовност чрез нагряване в мазнина нагрята до 150-190 градуса при което върху контактната повърхност на продукта се образува специфична коричка. "
Явно 120 градуса се минават при всички положения.

ето и един линк още защо са вредни пържените храни http://www.med.primasoft.bg/tips_for_all/nutrition/articles/fried_foods.htm
противоречието е, че там се съветва да се пържи на фритюрник, заради стабилната температура, но пък фритюрните мазнини са пълни с трансмазнини.
Някой питаше горе за тези мазнини, има 2 статии в горичка по въпроса, ползвай търсачката и ще ги намериш.
04.04.2008 :: 17:08 :: от wonder
#25
Re: Да спиш с врага
аз булгура го знам и табулето също и съм го яла :-), но аз питах за киноа и амарант, lucrezia ми отговори, мерси, но все още не разбрах за пицата и за зърнените закуски !!!!
кажете нещо за тях, моля ??
04.04.2008 :: 17:13 :: от pstj
#26
Re: Да спиш с врага
@scaffas (#16)
Е те тва е - дай да стисна ръка:)
Във всеки случай, ако ти е възможно не сепстявай подробности в статиите, ако те притеснява обема на статията, необходимо е само да я организираш правилно с да речем бележки за любопитните (любознателните) под чертата и това е. Важно е да се знаят тези неща. Точните. Защото останалото е все едно го караме на вяра. А ние, модерните хора, нали не искаме да следваме сляпо нещо ей така, на вяра....
Подробната информация според мен е есенцията, която може да помогне на хората да вземат правилните решения, а този сайт може да бъде като кондензатор на знанието, да го направи по-лено смилаемо. В този ред на мисли без подробните данни все едно имаме нещо като "пърженото е вердно". С данните прикрепени вече имаме факти, доводи и съответно за читателя е възможно да направи ясен обоснован избор базиран на новите подробни данни.
Благодаря още веднъж за уточнението и за това, че не се ядосваш лесно на коментарите ми. Аз понякога съм малко "гневен", но винаги съм готов да слушам смислни разяснения:)
04.04.2008 :: 22:31 :: от wonder
#27
Re: Да спиш с врага
Дайте да ви стисна ръцете на всички, тая статия ми е наполовина неясна ! Имам няколко въпроса и други хора също имат въпроси, на които никой е отговаря!
Само си търсите кусури, критикувате, обиждате се..., е дайте смислина информация, аз тука чета, за да видя нещо полезно.

!
04.04.2008 :: 23:30 :: от pstj
#28
Re: Да спиш с врага
http://en.wikipedia.org/wiki/Acrylamide
http://en.wikipedia.org/wiki/Amaranth
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa
Пицата - прочети за начина на образуване на акриламида и прецени сама.
Зънените закуски - заинтересувай се от начина на производствто (технологията) на съответния продукт и съпоставяй с инфомацията за начина на образуване на съединението.
Алтернативи - спазвай по-проста диета без комплексни храни, най-добра е онази, която межеш да познаеш веднага какви са ингредиентите на дадено ястие, ако имаш съмнния какво има в дадена гозба значи вече не е особено полезна.
Прженето е толкова отдавна залегнало в начина на приготвяне на храни, че е немислимо без него, старай се да консумираш по-малко, най-добра е рецептата 70% сурова храна, осталото колкото по-просто толкова по добре. Ако все пак си угаждаш, просто го прави съзнателно, избирането на по-малкото зло пак си остава зло:)
Използвай кълнове когато можеш, това обоатява много диетата (на теория, на пркатика зависи в какво състояние е храносмилателната ти система).
Това е... един два пържени картофа няма да убият никого. Но ако мислм повече когато правим своя а) потребителски избор и б) своя хранителен избор ще направим добро за себе си и добро за планетата.
Ако съм пропуснал някой въпрос сори, ето човека е специализирал това, аз не съм, да отговаря той:)
06.04.2008 :: 13:01 :: от woods
#29
Re: Да спиш с врага
wonder, Гледай ся: отиваш в някой университет, от по-реномираните, извън България и се записваш да учиш нещо, което ти предоставя знания за действието на храните. Друг начин да разбереш какво е вреднои какво полезно няма. Аз лично като започна да чета разни сайтчета и става така: решавам че това е вредно, а това полезно, почвам да ям вместо едното другото, после чета друго сайтче и там пише обратното! И почвам да смятам ся и да изчислявам на кое сайтче аргументите надделяват повече... Обаче в тва време някой праска другаде трета статия която също трябва да доведе до революция в менюто ми... Дотолкова че не ми остава време да мисля коя от предишните две съставки в него да извадя щото ако ги извадя и двете ще си остана гладен!

Всеки е чул/недочул и настървено пропагандира, като не пропуска да се изложи или да се издъни че всичко за пари го прави! Изчети всичките ЕКО, БИО, ВЕГЕ, ETHICAL, FAIRTRADE и т.н. сайтове и има само един извод:

НЕ ЯЖ НИЩО.

Ама не те устройва, нали... Е това му е лошото на тия които работят за каузата, но всъщност не работят за каузата а за джоба си с наглост и простотия, пък дори и липса на всякакво образование!

Тук се прави вегетарианско мляко, за което се убиват животни, и етичен хляб който струва 6 или 7 пъти повече от онзи многотонния който с мъка си купуват избеднелите прости българи. И тия хора са тръгнали да говорят за етика и са набрали последователи които смятат че всичко което тук се каже е истина! Е не... има нещо читаво в сайта - идеята - което събира хората, но в тези хора които са се събрали простотията е на също толкова високо ниво, колкото и у другите млади/ на средна възраст българчета, и единствената разлика е че ги е чукнала леко "ЕКО"-вълната, само дето са всичко друго но не и ЕКО, не са ЕТИЧНИ, нито пък са БИО, нито пък имат акъл грам у главата си :-D

Дойде ми да пиша ;-)
06.04.2008 :: 13:08 :: от woods
#30
Re: Да спиш с врага
Тук някой беше драснал няква информация за няква храна в която имаше хиляди научни факти! Какво направих: бутнах статията другаде и запитах - абе това вярно ли е? И получих отговор: ми аз от всичкото тва не разбирам, ама разбирам ей тук - в тази малка област, която присъства в статията - и мога да ти кажа че това е така, ама не е така, тоест било е истина някога, ама е изопачено, и в момента не е вярно, и щом тук, където аз разбирам, изопачават истината, значи мога да реша че всичко написано е боклук и да не се занимавам с него!

Та на мен това мнение ми прозвуча по-здраво от тая среда тук, където разни псевдо-разбирачи създават с научна терминология чувството че разбират много и трябва да бъдат слушани!
06.04.2008 :: 13:11 :: от woods
#31
Re: Да спиш с врага
Статиите когато не са завършени трябва да се коригират. Затова един автор като му кажем къде греши трябва да ни бъде благодарен. Може да си направим wiki-среда за добиване на зелено знание ;-) Разбира се ако целта е реклама и фактите се израждат няма да стане!
06.04.2008 :: 13:13 :: от woods
#32
Re: Да спиш с врага
krem, та Google е както казват "моят втори дом" :-D А тук някой се беше изцепил наскоро че за едно търсене отива толко колкото за... не знам каква голяма цифра. Е как да приеме някой после че е необходимо да си изключи зарядното от контакта? Що за безумна простотия :-D
06.04.2008 :: 13:14 :: от woods
#33
Re: Да спиш с врага
Аз току-що си изпържих едни гъби, ей ся ще ги хапна, и мисля че ще ми е много вкусно ;-)
06.04.2008 :: 13:15 :: от woods
#34
Re: Да спиш с врага
Е не може ли да си сложа обикновено олио във фритьорника?
06.04.2008 :: 13:19 :: от woods
#35
Re: Да спиш с врага
Въпреки че звучи много смущаващо това в статията :-o Това за пържените гъби важи ли!
06.04.2008 :: 13:24 :: от woods
#36
Re: Да спиш с врага
#28, Лесно е като знаем имената на английски, но тук ги пишат на език който в интернета е ненамираем ;-)
Любимото ми е "рон-алп". Задача за теб - що е то? :-D
06.04.2008 :: 13:37 :: от woods
#37
Re: Да спиш с врага
авторката и krem, А в крайна сметка ясно ли е каква е температурата в тигана като си пържиш храната, като включиш печката на max?
06.04.2008 :: 13:46 :: от pstj
#38
Re: Да спиш с врага
Woods, теб не ти е дошло писането, дошла ти е логореята и тремора на показалеца на дясната ръка в момент, когато мипката е посочвала бутона Изпращам:)
Иначе не знам какво е Rhône-Alpes....но Wikipedia знае;)
Аз се заяждам откровено с писателите тук, не защото имам нещо лично срещу тях, аз не ги познавам, а защото смятам, че тази пошлост с която се подхожда вреди на идеята за sustainablility.
Както казва едно от светилата по въпроса:
"Ако погледнем всички медии заедно най-много внимание се отделя на политика,реклама, спорт и финанси, къде остава науката в информариността на населението? Нищо чудно че хората не знаят какво могат да направят за да помогнат, това е защото информация такава не достига до тях"
И е така, дори този сайт вече ми се каза (в един друг трийд) че бил за прости хора с прости идеи, които не заслужавали научна информираност а дилетантски статийки от типа тва е зелено онова не е зелено, точка.... много ме разочарова това, защото това значи че хората тук са просто сподръжници на някква кауза без да я разбират истински. Нещо като комунизма преди 20 години, идеята е хубава, но реализацията не струва, а и на хората не им пука, като има кой да ги води. Ако за някой читател тук това има значение той би се интересувал наистина и би задавал въпросите си и би критикувал докато не се подобри качеството, вместо просто да си изконсумира "зелените" статии и с това да приключи всичко. Вярно, не при всеки този въпрос е една от главните точки в дневния ред.... но пък и тоталното безхабери и бурните ръкопляскания на всяка тъпотия са някак ... стряскащи.
А за храненето... холистичния метод лично на мен ми се вижда най-смислен и за сега с епридържам към него. Локално отгледани храни, пресни храни, храни естествено растящи (тоест спред сезона, пъпеши през зимата е малко прекалено), прости ястия (такива за които веднага можеш да познаеш какво има вътре и НЕ кексовете и шоколада не спадат към тях), хубаво сдъвкване за да се улесни смилането, да се избегнат преразходите (ако усвояваме по-добре храната се нуждаем от по-малко количество) и така.. това според мен е достатъчно. До колкото хем щадиш организма си, хем подкрепяш локалната икономика, хем имаш по-голям контрол над това какво ядеш и освен всичко друго е по-"зелено" защото не пътува много километри храната преди да дойде на масата ти и не изхвърляш много азотни съединения защото усвояваш добре. Изобщо според мен много добър подход. Сигурно не е идеален но за мен е оптимален:)
06.04.2008 :: 16:14 :: от spirita
#39
Re: Да спиш с врага
Да живеят вегетарианците!
06.04.2008 :: 17:39 :: от woods
#40
Re: Да спиш с врага
[quote]еб не ти е дошло писането, дошла ти е логореята и тремора на показалеца на дясната ръка в момент, когато мипката е посочвала бутона Изпращам:)[/quote]

Моля за раздефиниране дума по дума щото нищо не разбрах.

Ти не ги ли пишеш същите?

Вярно ли в българската уикипедия пише рон-алп на кирилица? Ми без коментар ;-)

Че и аз не познавам никого от пишещите и никога не се заяждам и винаги ги конентирам конструктивно... ;-) Е има една пишеща дето си позволи да се заяжда с мен когато още не беше пишеща и сега й го връщам ;-) Ама акъл няма да си намери грешката. Dessie се казва.

Кво значи трийд?

Ама им пука че не са водени добре... Абе всъщност не им пука. Ама поне водещият да имаше акъл да ги води без да вреди на себе си!

Да бе аз не разбирам на ония зелените консуматори какво всъщност им пречат критиките... като не разбират кво се говори и са все доволни какво пък им е запречила критиката! Е явно всичко необичайно им пречи...

Аз обаче обмислям прекратяване на писането по тоя сайт щото хаби време без никаква възвръщаемост ;-)
06.04.2008 :: 17:41 :: от woods
#41
Re: Да спиш с врага
Правилно. Вегетарианството е първи принцип в зелената идея и всеки който ми каже че човекът винаги е ял, трябва да яде и ще яде месо ще го обявя за ГЛУПАК. И още много друг неща, но не виждам защо да си тренирам многоречието ;-)
07.04.2008 :: 00:44 :: от wonder
#42
Re: Да спиш с врага
Изчиташ всичко и сам си вадиш извод какво да ядеш, има и други начини на хранене, за които тук мисля, че не се е писало –
разделно
спред кръвните групи
според алкалността и киселинността на храните...

Ясно е кои са вредните храни, но да, трудно е да се откажат всички такива, но не е невъзможно, в един момент свикваш и просто не ги ядеш и то без проблем.
А пък тия, които правят всичко само за парите, то си е за тях, всеки си има глава да си мисли.
07.04.2008 :: 00:47 :: от wonder
#43
Re: Да спиш с врага
" Аз обаче обмислям прекратяване на писането по тоя сайт щото хаби време без никаква възвръщаемост ;-) "

woods, това го обмисляш, струва ми се, от дълго време :-D

пристрастил си се ;-)
07.04.2008 :: 06:43 :: от pstj
#44
Re: Да спиш с врага
@wonder
Боже, вече и според кръвната група ли има... чудя се как оцелява цял един див свят да яде без да си знае кръвната група, според мен най-важният екологичен проблем, който трябва да разрешим незабавно е да направим масирани изследвания на животните за да им определеим кръвните групи и да им обясним какво трябва да се яде. И по грамаж ако може. За да са здрави и те егати, каква е тази наша гадна користна елитарност на хората, че не подпомагаме дивия свят...или поне домашните любимци, отивам да правя кръвни изследвания на котарака си!
07.04.2008 :: 10:56 :: от krem
#45
Re: Да спиш с врага
хахах
То само това да беше.
Но това с кръвните групи май е най-голямата простотия. Аз понеже съм 0 трябвало да ям повече месо, много било полезно за мен!! Ей сега им повярвах.
07.04.2008 :: 11:07 :: от krem
#46
Re: Да спиш с врага
woods проблема на това да си пълниш фритюрника с олио е, че не можеш просто да го оставиш така пълен на стайна температура, както с фритюрните мазнини, а трябва да прибираш олиото в хладилника след всяко пържене.Това предполага всеки път да си миеш фритюрника. А това си е трудоемка занимавка, особено при някои модели. Освен това слънчогледовото олио по-бързо де окислява и по-често трябва да се изхвърля изцяло.

За точната температура не знам, горе цитирах това което намерих в нета. Всъшност тя варира според силата на котлона, крайният резултат за продукта също е различен естествено.
07.04.2008 :: 13:54 :: от wonder
#47
Re: Да спиш с врага
Тук гворим за хора, не за животни. Чувала съм за много начини на лекуване, според кръзните групи, за различни болести.. Аз не си знам моята, но познавам хора, които се хранят така, и казват, че се чувстват добре, има и книги за крупите, така че не знам дали е такава голяма простотия.
07.04.2008 :: 13:56 :: от wonder
#48
Re: Да спиш с врага
Месото ясно, че не трябва да се яде, аз не го ям от доста време.
07.04.2008 :: 19:52 :: от pstj
#49
Re: Да спиш с врага
А според резус фактора някакви наставления има ли? И според хромозома 31262?
Питам само, че не ми се рови, а ти явно си чела...
07.04.2008 :: 20:11 :: от Whiskey
#50
Re: Да спиш с врага
Уискито мн добре ми се отразява на мойта кръвна група ;)

Иначе аз съм от щастливците с А2+ - единствената кръвна група, която може да си позволи да не яде месо хехе. Но определено не съм вегетарианец... От недостатъците на мойта група са, че не мога да ям почти никакви тропически плодове, но пък това изобщо не го спазвам.
08.04.2008 :: 00:50 :: от wonder
#51
Re: Да спиш с врага
Според резус фактора има '+' и '–' , а за всеки един хромозом.. още до там не съм стигнала, но сигурно има.. ;-)
08.04.2008 :: 16:57 :: от ivanov1
#52
Re: Да спиш с врага
Аз ям пържени картофки, мазни дюнери, пици, ям в Макдолналдс , пия кола и всякакви други ВРЕДНИ храни и напитки. It's palatable! :)
08.04.2008 :: 17:55 :: от wonder
#53
Re: Да спиш с врага
Това може само да говори повече за твоята прекраска култура на хранене ;-) и особено ако го казваш с едно задоволство и гордост, както ми звучи. Но супер, щом ти е вкусно..
09.04.2008 :: 12:16 :: от earth's friend
#54
Re: Да спиш с врага
Почти напълно съм съгласен с останалите потребителите, а къде изпържената мазнина, която не
преработва?
10.04.2008 :: 01:54 :: от wonder
#55
Re: Да спиш с врага
#54 тук всеки си противоречи с другия ;-)
как да си съгласен с всички..
15.05.2008 :: 12:29 :: от KontraBenzinostanec
#56
Re: Да спиш с врага
Пържените картофи са такава отвратителна комбинация между въглехидрати с висок гликемичен индекс(свръх бърза усвояемост - т.е. ти вдигат инсулина повече от шоколада) и мазнини, че просто абсурд да попаднат в моята храна. Хора... Просто не яжте пържено...
Вредно е за почти всичко което се сетиш...
18.07.2008 :: 10:44 :: от earth's friend
#57
Re: Да спиш с врага
Нужни са 23 галона вода за производство на половин килограм марули; 25 галона вода за производство на половин килограм жито; 49 галона, за производство на половин кг. ябълки; 815 галона, за производство на половин кг. пилешко; 1 630 галона, за производството на половин кг. свинско;
и 5,214 галона вода, за производство само на половин килограм говеждо.

Ако всички в UK не ядат месо 7 дни в седмицата, те ще спестят 91 мегатона емисии от парникови газове.
Всъщност, това ще е все едно елиминирането на всички емисии от парникови газове на 12.5 милиона домакинства в UK. Това са половината домакинства там. Ако всички британци се хранят без месо
6 дни в седмицата, това ще спести повече въглерод, отколкото отстраняването на всички коли по пътищата там, 29 милиона автомобили. Ако всички в UK се въздържат от ядене на месо 5 дни в седмицата, те ще спестят 65 мегатона, милиони тонове СО2 емисии. Това ще спести повече емисии,
отколкото биха се постигнали, ако цялото електричество във всички домакинства в Краството се елиминира. Ако всички британци не ядат месо 4 дни в седмицата, ще спестят 78 мегатона СО2 от емисии
на парникови газове. Това ще доведе до по-голямо спестяване на въглерод, отколкото ако се
отстранят от пътя всички коли в UK. А 3 дни без месо ще имат същите позитивни последици върху
намаляване на емисиите от парникови газове като замяната на всички домакински уреди от рода
на хладилници, фризери, миялни машини и перални с енергоспестяващи такива, изолиращи стени,
двойно остъкляване, енергоспестяващи бойлери и термостати.

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg