Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
31.03.2008 :: партньор

Устойчиви практики

от Ива Петрони :: Коментари (6) :: (4599 прочитания)

За да се превърнат добрите намерения в устойчиви бизнес практики, са нужни последователност, мотивация на екипа и малко знания и техники, които можем да получим на екообученията на Горичка.
Мисля си, че съм екологично отговорен човек. Ама, май само си го мисля. Пиша този текст с ясното съзнание за пълен провал. Преди половин година влязох в нов офис с намерението да го направя „зелен”. Решенията не зависеха от друг, така че няма оправдание. Не бях съвсем сигурна какво точно е „зелен офис” – тук прочела нещо, там прочела нещо, къде за рециклиране, къде за енергоспестяване, малко каша ми беше в главата. Е, не чак толкова, че да ми хрумне да го боядисам зелен...

За шест месеца постигнах следното: Заседанията на Управителния съвет се провеждат в парка (когато не вали). За два часа ходене се раждат умни неща, но от това само влизаме във форма и няма отношение към офиса. Иначе в него има машина за минерална вода като ползваме стъклени чаши – това така си го заварих, нямам личен принос. Употребяваме листовете повторно като печатаме и на гърба - така наречената „вторична хартия”. Това почти така си беше, но поне го превърнах в правило. Пробвах да въведем рециклирана хартия. Дойдоха компютърджиите, ревнаха че повреждала принтерите и офисът ме бойкотира. Както вече казах, пълен провал.

Три са причините – липса на последователност от моя страна, липса на мотивация в по-голямата част от колектива и вероятно недостатъчно знания и техники как точно добрите намерения да се превърнат в устойчиви практики.

Затова ще се запишем на училище. Целият офис. На зеленото училище за екологична бизнес отговорност, създадено по инициатива на Горичка. Малко му е дълго името, но пък цялото обучение, ще ни отнеме пет часа. В тези пет часа се надявам, вместо да я караме на лоша обща култура, действително да научим какво значи „зелен офис”, какво може да направи всеки един от нас и защо кламерите са по-ценни от телбода. Даже можем да видим Маги Малеева на живо. Обученията сега започват, току виж решила да намине.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

31.03.2008 :: 02:34 :: от lucrezia
#1
Re: Устойчиви практики
Мисля, че е доста голямо постижение фактът, че цял един офис се е навил колективно да посети Горичка-училището. А за ползването на рециклирана хартия и аргументацията на компютърджиите мога само да кажа: когато човек има желание - намира начин; когато няма - намира оправдания.
31.03.2008 :: 10:50 :: от verde
#2
Re: Устойчиви практики
Бих искала да кажа няколко думи по повод рециклираната хартия и принтерите. Изобщо не разбирам какъв е техническия проблем, предизвикван от рециклирана хартия, добре ще е да разбера. Обаче явно не навсякъде го има този проблем. Мъжа ми си донесе преди година от Германия 1 пакет рециклирана хартия (още я използва, доста икономично!), когато още не се бях замисляла дали има такава и тук в България. Купи си и един сравнително малък цветен принтер-скенер на HP. Досега никога принтера не е отказал да печати на тази хартия, не се е развалил, не създава никакви проблеми. Така че явно има решение. Не знам каква е хартията и какви са принтерите в България, че да не се съвместяват, но това е бъдещето - да се търсят начини за по-устойчиви еко-практики. Все повече трябва да се търсят начини за намаляване ползването на хартия, а когато е необходима - да е рециклирана.
31.03.2008 :: 11:53 :: от Dessie
#3
Re: Устойчиви практики
Мина доста време преди да ми се наложи да купя нов топ хартия за принтера си, което означава, че съм намалила доста самото използване на хартия в офиса. След това си купих малко по-скъпа, но за сметка на това хартия с логото FSC и смятам да купувам само такава. За лев и половина повече - дори не ми се спори с когото и да било. И отново на пръво място е намаляване на потреблението - reduse - когато не е абсолютно необходимо, просто не го използвам!
31.03.2008 :: 15:32 :: от Antonoff
#4
Хей...
Има и компютърджии кандидат-еколози :) И аз не съм чувал за това някоя машина да отказва да работи с дадена хартия, но има машини с претенции. Това не означава, че машината не може да работи с рециклирана хартия, просто по-често ще се "дави" с нея. Това в никакъв случай не означава, че машината се поврежда. Компютърджиите прост ги мързи всеки път да ходят да я чистят. От опит говоря тук. Аз се опитвам да навия шефа да започне да печата официалните фирмени бланки и рекламни материали на рециклирана хартия и картон, но май още не е узрял за идеята.
31.03.2008 :: 17:54 :: от killabunny
#5
Re: Устойчиви практики
Дааа, не е лесно да си зелен в офиса....
Успях да въведа разделно събиране на отпадъците за моята стая с подкрепата на колегите. Шефката веднъж спомена, че щяла да го въведе и за другите стаи, но досега - нищо.
За повторното използване на хартията ми обясниха, че се прецаквал барабанът?! Може и така да е, но аз си печатам от двете страни ;-) Веднъж залепих листче с еко-информация в пушилнята, но статията изчезна на същия ден :-( Един колега се а амбицирал да прави организация за садене на дървета, но тъй като ни той, ни аз не намерихме никаква възможност, засега не сме записали никаква дейност.
Все пак се радвам, че поне зарибих един-двама донякъде :-)))
02.04.2008 :: 16:44 :: от markova_z
#6
Re: Устойчиви практики
От 1.5 год в нашия офис печатаме на рециклирана хартия на HP. Нямаме факс и няма и да имаме. :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg