Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
09.04.2008 :: партньор

Мръсните трийсет

от Силвия Тулева :: Коментари (16) :: (5970 прочитания)

От 2003 г. американският институт за околна среда и здраве Blacksmith показва на света 30-те най-замърсени градове и търси решения за техните проблеми. Кои градове са на челните места през 2007 г.?
Сумгайт, Азербейджан – това е един от най-големите бивши съветски индустриални центрове, в който днес има 40 завода, произвеждащи индустриални и земеделски химикали без никакъв контрол върху замърсяването. Така от десетилетия работниците във фабриките и жителите на града са тровени с токсични химикали и тежки метали.

Линфен, Китай – провинция Шанкси е сърцето на въгледобивната промишленост в Китай и произвежда 2/3 от енергията на страната. Линфен е един от най-мръсните й градове. Замърсяването с въглероден моноксид, серен двуокис, азотни окиси, арсеник, олово и летливи органични съединения е много пъти над нормите и е постоянно.

Тянинг, Китай – там се произвежда ½ от оловото в страната. Замърсяването на въздуха с олово и тежки метали е 8,5 пъти над нормата, а на почвите – 10 пъти над нормата.

Сукунда, Индия – там се намират 97% от запасите от хромит в Индия. Някои от минните компании нямат никакви планове свързани с екологичното развитие и 30 млн. тона отпадни скали са изхвърлени по крайбрежието на р. Брахмани. Използваните от мините води се изливат в реката без никакво пречистване, а това е единственият източник на питейна вода в региона. Въздухът и почвата също са силно замърсени, а справянето с проблема е отвъд възможностите на държавата.

Чернобил, Украйна – вече са изминали 22 години от аварията в Чернобил, но последиците все още се усещат в целия свят, а 30 километровата зона около атомната електроцентрала е опасна местност. Въпреки че огромно количество радиация е изхвърлено в атмосферата по време на инцидента, по-голямата част все още се намира в централата. Според някои експерти вътре има над 100 тона уран и други радиоактивни вещества като плутоний и цезий, които могат да доведат до допълнително замърсяване. Няколко месеца след аварията реакторът е запечатан в бетонна обвивка, проектирана да абсорбира радиацията и да предотврати изтичането на оставащото гориво. Това решение обаче е временно, с идеята да спаси положението за 20 – 30 години и тепърва ще се прави нещо по последващото обезопасяване на района.

Това се казва новина: Има и градове, които са изкарани от списъка на „Мръсните 30“, като например Магадан, Русия. В близкото минало се открива, че плажовете на Магадан са силно замърсени с радиоактивния елемент цезий от вече несъществуващи заводи. Сътрудничеството на Blacksmith Institute с местни организации води до прочистването на плажовете и намиране на безопасно хранилище на радиоактивните отпадъци.

Цифра: 35 дни – според ЕС най-много толкова е допустимо да са дните, в които за 1 година концентрацията на вредни елементи във въздуха са над нормата. В София тази норма вече се преизпълнява.

Нашият съвет: Интересувай се от проблемите на твоя град и дай гласа си за тяхното решаване.

Източник: Blacksmith Institute

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (16)

09.04.2008 :: 00:52 :: от woods
#1
Re: Мръсните трийсет
Наистина ли Чернобилската area не е най-замърсената местност в света?

В момента му правят втори саркофаг да покрият първия, явно това е новото временно решение. В същото време разни психопати продължават да строят атомни електроцентрали - например българите строят АЕЦ Белене.
09.04.2008 :: 00:54 :: от woods
#2
Re: Мръсните трийсет
А тук писах за Маяк:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%8F%D0%BA_%28%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%29

Или по-скоро превеждах от някакъв сайт, или по-скоро само започнах.
09.04.2008 :: 00:59 :: от woods
#3
Re: Мръсните трийсет
А тук като гледам е писано само за пет от въпросните 30 града.
09.04.2008 :: 10:45 :: от Boris
#4
Re: Мръсните трийсет
Да бе странно наистина, аз си мислих, че Чернобил държи рекорда и е най-замърсеното и опасно място, след някоя и друга година може да се окаже подходящо за живеене там :-)
09.04.2008 :: 11:11 :: от vasia
#5
До: woods
Аец Белене е замразен, тоест строежа, може да се построи след 20 тина години, а може и никога.
Аз също съм против този АЕЦ!
09.04.2008 :: 13:03 :: от pstj
#6
Re: Мръсните трийсет
http://www.youtube.com/watch?v=OZbTXDkrD1o
Не е точно по темата, но пък е интересна илюстрация на това к'во точно всъщност правим индивидулано като "потребители".
А за АЕЦ-а... знам, предпочитате да стоите на тъмно, на студено (или както казва една приятелка: амиии през зимата си имам котлон), да се къпете със тудена вода, да ядете сурова храна (или поне не приготвена с ел. ток а примерно на газ (много хубаво избухва, гледайет филми и ще видите)) и и изобщо всички са много грийн. Обаче забравят да си спират компютрите, щото се теглят торентите. Примерно. Или да спират осветлението "за да си мислят крадците/лошите хора че сме си в къщи и да не нападат"....
АЕЦ МАЕЦ...
09.04.2008 :: 13:20 :: от woods
#7
Re: Мръсните трийсет
#5, Чакай, кога го замразиха?
Нали решиха да я правят, като дойде Путин?
И после протестираха румънците.
Дай някакъв линк моля те.
Едва ли някой ще тръгне да го строи след 20 години, дотогава сигурно дори французите ще са се отказали от атомната енергия.
09.04.2008 :: 13:22 :: от woods
#8
Re: Мръсните трийсет
[quote]А за АЕЦ-а... знам, предпочитате да стоите на тъмно, на студено (или както казва една приятелка: амиии през зимата си имам котлон), да се къпете със тудена вода, да ядете сурова храна (или поне не приготвена с ел. ток а примерно на газ (много хубаво избухва, гледайет филми и ще видите)) и и изобщо всички са много грийн.[/quote]

Pstj, нали си инженер - инженерите трябва да са образовани хора, недей да говориш глупости.
09.04.2008 :: 14:01 :: от pstj
#9
Re: Мръсните трийсет
Обясни ми тогава от къде България ще си набави енергийния ресурс, който ѝ е необходим ? По последна справка (не много скорошна пизнавам но те тези неще не се сменят по 5 пъти на ден) алтернативните източници на енегрия в БГ не са достатъчни за покриване на нуждите ѝ. Да внасяме ток ли предлагаш?
09.04.2008 :: 14:19 :: от woods
#10
Re: Мръсните трийсет
Като за начало (ако е вярно тва което го говориш че има нужда от още електричество, доставките за Албания не се броят) да си пуснем ония реактори, дето ги затвориха и после да сринем из основи това, което е започнато от АЕЦ Белене, за да не тръгне някой изрод пак да я довършва. След това да заявим официално пред света че България изоставя атомната енергия въпреки проблемите си и препоръчва на останалата част от света да направи същото, като категорично осъжда действията на Франция и другите които промотират атомната енергия там където още не са чували за нея. И след това да започнем да си набавяме алтернативни източници. При всяко положение в крайна сметка ще излезе по-изгодно.

А против внасянето нямам нищо против, стига да е произведено по подходящ начин.
09.04.2008 :: 17:42 :: от vasia
#11
do woods
Няма линк, казаха ми го приятели дето цял живот само с това се занимават. Скоро пък ходих по онзи край и за разлика от миналата година, когато видях там крановете да работят, сега нищо такова не видях.
АЕЦ Белене не е построена преди много време, защото изследванията показали, че е земетръсна зона. И Е !
Тогава са се насочили към подобряване мощностите на Козлодуй
Само ненормален може да подкрепи строенето на една атомна бомба според мен
10.04.2008 :: 09:03 :: от жу
#12
Re: АЕЦ
Енергетиката ни е достатъчно на зле, скоро и световната енергетика (както е зависима от изкопаеми горива, не говоря дори и за еко сега) не я виждам. Отсега трябва да се започва да се наваксва. За България е необходима също известна енергийна самостоятелност, иначе ни поставят в много подчинено положение при една бъдеща криза. Тук има интересна информацийка, не много нова: http://earthtrends.wri.org/pdf_library/country_profiles/ene_cou_100.pdf — 1999 г. ядрена енергия произвеждаме 20 пъти повече от водна и 3 пъти по-малко от тази от изкопаеми горива. Сега това отношение е доста променено, сетете се в каква посока.
А нефтът свършва. В световен мащаб. Потреблението няма огромно желание да се намалява, за колко начина да го накарате се сещате? Дано да съм само параноик. Но положението няма да се оправи, ако отрежем главната алтернатива на ТЕЦ-овете.
10.04.2008 :: 11:14 :: от woods
#13
Re: Мръсните трийсет
vasia, Ами аз гледах новините когато дойде Владимир Путин, и казаха че са се договорили с руснаците българите те да им построят централата.
Ами хората си искат парите - логиката е такава: щом не станало земетресение скоро значи няма да стане! И щом няма да стане по-добре да си построим централата, щото ще спечелим пари от тая работа! И така ;-)
10.04.2008 :: 11:20 :: от woods
#14
Re: Мръсните трийсет
#12, Мисля че няма да сме в много подчинено положение, щото ще си имаме и газ от Русия, и газ от незнамсикоя арабска държава (не знам какъв поток беше), и слънце си имаме, и вятър, та ако вземе някой да ги използва проблеми никакви ;-)

Зависи какво разбираш под алтернатива - ако атомна бомба заплашваща целия свят ти се струва алтернатива, то тогава си или психопат или brainwashed :-D

А като ги затворят ще останат ядрените отпадъци. И ще трябва да си ги държим на земата, но на земята всичко е едно и където и да ги складираш все не е решение. Според един познат (психопат) ще ги изстреляме в космоса ;-)
10.04.2008 :: 12:57 :: от Belka
#15
Re: Мръсните трийсет
Според мен трябва да за започне с постепенното въвеждане на вятърни и слънчеви генератори в малките домакинства, къщи, вили и т.н.
Има малки вятърни генератори, които може да ги сложиш на покрива дори на барака за вестници(кафе, сандвичи и т.н).
Ако постепенно се въведе използването им от хората за домашни условия или за малкия и среден бизнес, малки производства и т.н., ще намалее и потреблението на тока от ТЕЦовете. Хората ще свикнат с токовата независимост и след време ще я предпочитат. Има възможност и къщите да се стоят така, с включен в плана собствен източник на енергия. Когато и започне да се проектира така в по-масов мащаб, ще има и по-осезаем ефект.
Архитектите са хората, които могат да повлияят този процес, но те засега се ограничават до това са само изпълнители, въпреки че имат потенциала да бъдат и повече.
13.04.2008 :: 12:12 :: от Сава Чанков
#16
Re: Мръсните трийсет
pstj,
съгласен съм, ме алтернативните източници на енегрия в БГ не са достатъчни за покриване на нуждите ѝ. Но пък конвенционалните съществуващи за момента са напълно достатъчни не само да ги покрият, но и да се изнася ток. Какъв е смисълът обаче да се строят нови централи, за да се произвежда за износ продукт с ниска добавена стойност, какъвто е токът? По този начин ние подпомагаме най-вече икономиката на Гърция (основен вносител на българския ток, който после ни продава произведени с него изделия с по-голяма добавена стойност) като бихме обрали всички негативи при авария на новия АЕЦ.

И още – не мислиш ли, че е идиотско, ако водопроводът ти е като решето вместо да запушиш дупките, да построиш нов язовир? Ако загубите по електропреносната мрежа бъдат намалени, всички крушки в България бъдат сменени с енергоспестяващи и всички жилища бъдат санирани, резултатът ще е по-малко на брой замърсяващи електроцентрали.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg