Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
28.04.2008 :: партньор

Старото ново

от Силвия Тулева :: Коментари (4) :: (8170 прочитания)

Шерил Кроу и Гуинет Полтроу са луди по устойчивите мебели, аксесоари и текстил на Q Collection. Как да ги пресъздадем в България?
Но не става дума за дрехи и така любимите на всички звезди обувки, а за мебели и аксесоари за дома.

Q Collection е създадена в края на 2002 г. от младите и свръх амбициозни Антъни Кохран (интериорен дизайнер) и Джеси Джонсън (специалист по природосъобразен мениджмънт). Цялата концепция се заражда от един разговор за възможностите за комбиниране на стилен дизайн, изчистени форми и природосъобразни материали. След това една година Антъни и Джеси прекарват в проучване и изследване на материалите, за да могат да изготвят цялостна линия от устойчиви мебели, аксесоари и текстил.

Така дървесината е само от устойчиво управлявани гори FSC, боите и багрилата са чисти от тежки метали, а при производството не се използват типичните за мебелната промишленост отровни материали като формалдехид, полиуретан, бромирани забавители на пламъците, диоксини, което води до подобряване на качеството на въздуха в затворените помещения, в които има мебели.

Тъканите са само естествени и много еко, като например биопамук и вълна, коноп, лен, бамбук, абака (влакно, добивано от вид бананова палма, известно още като манилски коноп), алпака (вълна от лама), естествена кожа, при обработката, на която не се използват никакви вредни химикали. Всички материали, използвани от Q Collection притежават сертификат Cradle to Cradle (От люлка до люлка), който удостоверява, че материалите, от които са направени продуктите, са природосъобразни, могат да се използват отново, да се рециклират или компостират без да имат вредно въздействие върху околната среда.

Въпреки възможностите за рециклиране и компостиране, от Q Collection насърчават своите клиенти да връщат старите си мебели, за да може от тях да се направи нещо ново. Всъщност концепцията за „старото – ново“ е въплътена в цялостния дизайн на марката и особено силно е залегнала при аксесоарите за дома. Старите вази са съживени и сега вече изпълняват функцията на лампи, някои от керамичните градински табуретки удивително много приличат на дървено буре, възглавничките са направени от по-малки парчета плат и са окичени с весели кръпки от точки в по-тъмен нюанс, сервизните подноси са вдъхновени от китайските маси за калиграфия и са от FSC сертифицирано дърво, покрито с устойчив лак на водна основа, поставките за чадър пък ми напомнят за гюмовете, в които баба ми изливаше млякото след като издои кравите.

Всички тези стари форми, придобили ново значение и модерен израз като че ли въздействат успокояващо на човешката ни психика и ни връщат спомените от детството за уют в дома. Може би точно заради тези мили чувства звезди като Шерил Кроу и Гуинет Полтроу са луди по мебелите и аксесоарите на Q Collection.

Тъй като Q Collection засега не могат да се намерят у нас, надявам се няма да ми се сърдят, ако си открадна от тях някоя и друга идейка за уютен еко винтидж дом.

Първо – мръсната работа – преравяне на мазето за неподозирано ценни неща. От сега съм хвърлила око на бурето за ракия и без това в него такава течност не е имало от години – малко трябва да се поизчисти, но с една боя отгоре или парче плат, ще стане супер табуретка или мини масичка, а на всичкото отгоре си има и тайник. Бакърената тава за лютеница също може да се превърне в маса с едно стъкло отгоре, но май повече ми се иска да е голям и удобен стол – с огромна възглавница, която мога да напълня с парчета от стари дрехи. Едновремешните еднолитрови зелени бутилки от олио или пък онези от кола с един аплик отгоре се превръщат в нова лампа спомен от миналото, а трилитровият буркан за туршия, облепен с алуминиево фолио за печене или пък сложен в кашпа от филц става ефектна ваза. На масичката в хола, на която й личи, че е от студентските ми години, й предстои нарязване, подмяна на крачетата, изшкурване и боядисване и след цялото това нещо даже ще остане една дъска, която може да послужи за плот. Един стар и олющен скейтборд пък може да се изживява като симпатично рафтче. Направо ме обхвана музата за реновации.

И тъй като става дума за старото ново, няма как да не споделя моите красиви впечатления от един стол, направен на принципа на едно от най-старите неща в света – човешкото тяло. Столът X-TENSE е творение на млад български мебелен и интериорен дизайнер – Константин Ачков (разгледай снимките в галерията). Той всъщност е плод на неговите дългогодишни изследвания в областта на тенсегрити структурите. Интересното при него е, че твърдите елементи - в случая 20 милиметрови тръби - не се допират помежду си. Те се държат в пространството единствено от мрежа напрегнати въжета. Столът е изцяло рециклируем и е изработен от неръждаема стомана и гумени топки. Тенсегрити е природен принцип открит през 1948 г. от американския скулптор Кенет Снелсън. На този принцип се движат и стабилизират нашите тела. Мускулите и сухожилията се явяват напрегнатите въжета, а костите - твърдите елементи. Това позволява на стола да се самонагажда по тялото на седящия, а човек придобива усещането, че лети. Този стол изглежда крехък и ефирен, но всъщност е свръх стабилен и невероятно удобен, създавайки чувство за липса на гравитация. Повече за творенията на Константин Ачков може да се научи от неговия сайт.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

28.04.2008 :: 09:25 :: от earth's friend
#1
Re: Старото ново
ХУБАВО, но как стои въпросът с транспорта?
30.04.2008 :: 14:05 :: от krem
#2
Re: Старото ново
"Всички тези стари форми, придобили ново значение и модерен израз като че ли въздействат успокояващо на човешката ни психика и ни връщат спомените от детството за уют в дома."

Така е наистина, затова и на запад са толкова модерни и скъпи старите мебели, а тук стоят захвърлени по тавани и мазета. Мебелите на поколението на баба ми и даже на прабаба ми са прекрасни, онези красиви направо арт гардероби от старо истинско дърво, масички, дървени сандъци с тъмни естествени шарки и т.н. Заплюла съм си няколко неща, които сега стоят на вилата на родителите ми и на тавана на баба ми. Те сигурно ще кажат - за какво са ти тези боклуци, ама ще се преборя. с по едно лакиране и ще станат супер.

Една идея за големите буркани - с малко канап или друга красива цветна лента около винта и пълни с миди, рапанчета, шишарки, сухи цветя и т.н. стават прекрасен аксесоар, много са красиви. И с по-малки бурканчета става, особено от онези по-старите пак от времето на прабаба, с кресивите нестандартни форми.
30.04.2008 :: 14:15 :: от krem
#3
Re: Старото ново
Направо се влюбих в тези лампи на снимките, но си мисля че малко повече усилия и майсторлък изискват да се направят. И материали също. А тези красиви дивани и фотьойли с ретро вид са просто... ох искам ги :)))
04.05.2008 :: 10:29 :: от PlamskI
#4
Re: Старото ново
Това е страхотно... а аз преди няколко месеца реших,че един стар диван има нужда да се превърне в нещо друго...разглобих го едно хубавичко и сега имам ниска масичка ( от основата ) и няколко готини възглавнички за сядане около нея :). А от "Апартамента" в София си откраднах една идея и върху масичката си имам свещник от стар буркан ( боядисан и облепен в салфетки) Поздрави от Варна ! :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg