Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.04.2008 :: партньор

Има хляб

от gorichka.bg :: Коментари (110) :: (18266 прочитания)

От няколко дни в София се продава първият био хляб, произведен изцяло в България. От фирмата производител съвестно отговориха на всички въпроси на Горичка.
Няколко основни въпроса за хляба, на които отговаря Мария Полихронова, продуктов мениджър на новата българска марка за био продукти harmonicа. Под тази марка, "Био България" ООД ще предлага добре познатите ни био кисело мляко и сирене, а освен тях и хляб, яйца, пресни плодове и зеленчуци.

Защо решихте да направите хляб?

Защото целта ни е да осигурим на българския пазар основните всекидневни продукти, произведени по методите на биологичното земеделие, като обърнем специално внимание на качеството. До момента предлагаме сирене, кисело мляко и зехтин. Започваме с хляб, а до няколко седмици ще предложим и яйца.

От къде е зърното за хляба?

От една малка затворена котловина в Стара Планина, до село Дъбовица, община Сунгурларе.

Има ли био сертификат?

Да. Издаден е от Балкан Биосерт ООД.

Кой го е отгледал?

Зърното е засято и отгледано от Фондация за биологично земеделие Биоселена.

Само от едно място ли е използваното брашно?

Да. В момента за производството на хляба се използват брашна от засятите в село Дъбовица 850 декара с различни култури. Ако хлябът се продава добре, ще се наложи да потърсим партньор за доставка на био брашно извън България. За съжаление в България в момента не се предлага био брашно.

Как е гледано, като е био?

Не е торено с нищо.

С какво е пръскано?

Не е пръскано с нищо.

Като не е торено и пръскано, не е ли имало проблеми?

Имало е проблеми с коне, които са изпасали пшеницата през зимата. Друг проблем е била убийствената суша, която е допринесла за много слабата реколта (около 60 кг./декар).

С какво био зърното е по-различно от конвенционалното зърно?

Много по-вкусно и по-ароматно е. Със сигурност не съдържа никакви пестициди - на тези ниви от 15 години не е отглеждано нищо. В нивите освен пшеницата има и много други треви и цветя, които в конвенционалното земеделие се приемат за враг на основната култура и се унищожават с помощта на хербициди. Тези треви добавят лек и приятен аромат на хляба.

Къде е смелено зърното?

В сертифицираната от Балкан Биосерт ООД мелница на фирма Техра ООД в троянското село Ломец.

Къде е опечен хлябът?

Във фурни „Маркос” в Божурище, София.

От кого?

От предприятие за производство на хляб „Маркос” ООД.

Как се разбрахте с фурната, те ли имаха интерес или вие ги потърсихте?

Не беше трудно. Собственикът на фурната, г-н Костанди Маркос беше проявил интерес за производството на био продукти. Той се запали по идеята за производство на хляб изцяло от биологични съставки, по традиционни начини. Това е може би мечтата на всеки мераклия хлебар.

Фурната сертифицирана ли е?

Да. И тя е сертифицирана от Балкан Биосерт ООД.

Каква е рецептата на хлябовете?

Използваме традиционна рецепта за производство на ръжен и пълнозърнест хляб.

Защо сте избрали такава рецепта? Каква е идеята?

Тези рецепти са най-подходящи за това към което се стремим – здравословен и пълноценен хранителен продукт, без никакви компромиси с качеството.

Какво съдържа хлябът освен брашно?

Освен трите вида пълнозърнести биологични брашна: тритикале, пшенично и ръжено, хлябът съдържа още натурален подобрител за ръжен и пшеничен хляб, натурална ръжено-пшенична закваска, натурална ръжена закваска, сол и мая.

Какъв е на вкус?

Ръженият има вкус на типичния ръжен хляб от едно време. Само ръж. Пълнозърнестият смес има по-обхватен вкус, усещат се отделните компоненти, много приятно съчетани.

На мирис?

Пълнозърнестият смес има лек аромат на канела, който обаче не е от канела. От смесването на различните био брашна по неведоми причини се получава миризма близка до тази на канелата.

Как изглежда?

И двата хляба са с тегло 400 грама, имат четвъртита форма и кафеникав цвят, малко по-наситен при ръжения. Цветовете се дължат на естествените цветове на брашната, омесени на тесто и преминали термична обработка. Няма никакви оцветители.

Как е опакован?

В бял хартиен плик, с малко прозорче. Върху плика е залепен етикет с пълна информация за хляба.

Защо така?

Предпочетохме хартиен плик пред найлонов. Може да бъде лесно рециклиран, стига да го изхвърлите в правилната кофа. Само трябва да отделите найлончето. Прозорчето е за да може всеки да се убеди в приятния вид на хляба, който си купува.

Какво пише на етикета?

На етикета е логото на harmonicа, името на продукта, съдържанието, информация за био сертификатите, дистрибутора, производителя, дата на производство, трайност, лога на различните организации свързани със биопроизводството, баркод. Стандартните неща.

Колко струва?

В магазините ще го намерите за 2.50 лв.

Защо струва толкова?

Организацията на био производството струва по-скъпо от конвенционалното. Това, че не се използват препарати за повишаване на реколтата се отразява на цената на суровината.

Кой колко получава от тази цена?

Брашното е 14% от цената на рафта, фурната получава 24%, етикетът и опаковката са 3%, ние взимаме 19% за организацията, маркетинга и дистрибуцията, магазините взимат 23% и държавата получава 17% под формата на данък добавена стойност. Ръженото брашно ни струва 1.40 лв/кг, третикале е 1.30 лв/кг, а пшеницата 1.40 лв/кг.

Какво е общото между хляба и другите ви продукти?

Идеята ни е harmonica да е гама от пресни и традиционни био продукти с изключителна грижа за качеството. Съобразяваме се и с факта, че всяко производство, дори и да е биологично, замърсява. Опитваме са да използваме по-малко ресурси и енергия, да намаляваме опаковките и да избираме по-лесни за рециклиране варианти.

Къде продавате продуктите?

Ние организираме цялата дистрибуция на продуктите по магазините. Имаме специални складове и превозни средства. Работим с около 60 обекта в София, Варна и Бургас, които снабдяваме всекидневно.

Сертифицирани ли сте?

Естествено. Пак от Балкан Биосерт ООД.

Къде се продава хлябът?

Като начало във вериги магазини Била, Елемаг, Хит и Фродо, както и в много малки магазини за здравословни храни, общо около 30 точки в София. Очакваме съвсем скоро хлябът да се предлага във всички големи вериги на територията на София, в които се предлагат и останалите продукти на harmonica.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (110)

02.04.2008 :: 01:09 :: от woods
#1
Re: Има хляб
Що не сложите и по един чуждестранен сертификат да са хората по-сигурно?
02.04.2008 :: 01:17 :: от woods
#2
Re: Има хляб
Май сами ще си го ядете.
02.04.2008 :: 01:18 :: от woods
#3
Re: Има хляб
А яйцата колко ще струват - 9 лева?
02.04.2008 :: 02:00 :: от wonder
#4
Re: Има хляб
аз го видях оня ден, ще го пробвам някой ден, аз харесвам този на "слънце, луна", но той не е био.
искам хляб без мая, но май още няма. Знам, че "слънце, луна" ще правят скоро. В този има мая, нали ? А с любов и позитивна енергия ли е правен ?

личи си във вкуса ;-)
02.04.2008 :: 07:44 :: от Whiskey
#5
Re: Има хляб
В пикадили имат някакъв чуждестранен био хляб, който беше към 2.80 и е доста малък... 2.50 също ми се струва доста за хляб. Може би ако беше 2.00... Но все пак може би това е цената на здравето :). А мен друго нещо ме интересува. Може нивите официално да не са ползвани от 15 години, но дори това да е факт, проверено ли е да не са останали следи от ДДТ например?
02.04.2008 :: 09:51 :: от scaffas
#6
Re: do wonder
Slantse luna otdavna imat hliab bez maia...s kvas samo! iskarvat go vsiaka sriada. Edinstvenia problem e che svarshva kato topal hliab :)
02.04.2008 :: 10:16 :: от vasia
#7
Re: Има хляб
Хубаво е, че го има, но за 450 грама, 2.50, множко ми се струват. Ние у дома трябва да купим 3 такива за един ден, а може би и 4.
10 лв хляба днес, ами няма да сме био, колкото и да ми се иска.
02.04.2008 :: 10:17 :: от vasia
#8
Re: Има хляб
Даже 400 грама, обърках се
02.04.2008 :: 10:22 :: от pavel68
#9
Re: Има хляб
здравейте,
съжалявам, че не е по темата, но от къде може да се купи хляба "слънце луна", за който говорите по-горе.
02.04.2008 :: 10:32 :: от scaffas
#10
Re: Има хляб
Hliaba moje da si kupish ot magazina im na Parchevich 48 ...i mai beshe 1.70 ama da ne vi izlaja...:(
02.04.2008 :: 11:17 :: от mandarinka
#11
Re: Има хляб
И аз ям от хляба на Слънце и Луна, както и от другите прекрасни неща в магазина им. Много интересни стоки имат, и продавачите са големи сладури :) Само е малко скъпичко де...
Колкото до високите цени на био продуктите, мисля, че просто сме свикнали с нереално ниските цени на полуфабрикатите и пълните с боклуци храни и затова другите ни се струват толкова скъпи :(
02.04.2008 :: 11:18 :: от mandarinka
#12
До scaffas
Моля, пиши на кирилица! :)
02.04.2008 :: 11:27 :: от Dessie
#13
Re: Има хляб
Всички по веригата си заслужават стотинките, с изключение на държавата, защото тя трябва да дотира това производство. По този начин тя ще си спести пари за здравеопазване в съвсем близко бъдеще, вместо да му налага данъци. Не е лошо организаторите да лобират в тази насока - най- малко от ДДС трябва да ги освободят, ако не ги дотират.
Кога и в Пловдив ще можем да си позволим това удоволствие да хапваме био хляб и други био храни, защото като давам 2 лева повече за офис хартия, така не ми се свиди за хляб, нито за здраве. Спестявам си ги от цигарите, които не купувам и от бензина, когато ползвам градския транспорт и колелото ;-) Защото твърдо вярвам, че скъпото в крайна сметка излиза по-евтино...
02.04.2008 :: 11:27 :: от Antonoff
#14
Re: Има хляб
На фона на слабата реколта 60 кг./дка цената е абсолютно реална. Аз стискам палци за берекет тая година и био хляб от 2009-та :)
02.04.2008 :: 11:33 :: от krem
#15
Re: Има хляб
Имайки предвид как се качват цените на храните всеки ден малко почвам да претръпвам. Бонуса дето го развалиха отвсякъде е 1,20 вече. Не помня колко грама е, но е малък.
За едно семейство, което консумира всеки ден повечко хляб наистина е доста.
За такива като мен, които са се отучили да го ядат често става за една хубава вечеря, като основно ястие, с добавка сирене и домати :))

Мисля, че фирмата определено е наясно, че тези продукти все още са непосилни като цена да се купуват ежедневно в България, затова и ги няма във всяка квартална бакалия. По скоро са като някакъв лукс, с който да се поглезим от време на време, но и да свикваме че ги има.
02.04.2008 :: 11:37 :: от alexx
#16
Re: Има хляб
mandarinka,
не мисля, че сме свикнали с "ниските" цени на каквото и да било. Просто факт е, че българина дава по-голямата част от финансите си за храна. При това положение е съвсем обяснимо, че едно семейство ще предпочете да си купува хляб от 70ст вместо от 2.50лв.

Истината е, че за болшинството хора цените на био продуктите са прекалено високи, което пък води до ниска консумация, липса на търсене, аве затворен кръг, трудно за био производителите да докарат добро качество на конкурентна цена.

Харесва ми въпроса на Whiskey. Направено ли е проучване дали земите не са били замърсени с нещо в миналото? (Както например дават по ТВ за разни земи замърсени с токсични отпадъци по време на втората световна война, а разбират за това след 20-30 години.)
02.04.2008 :: 12:04 :: от Boris
#17
Re: Има хляб
Много се радвам, че все повече български фирми започват да произвеждат био храни. Със сигурност ще пробвам и хляба Хармоника.
Има само нещо което не мога да си обесня. Ако са засяли "850 декара с различни култури" и дори да приемем, че всичките са зърнени култури (третикале, пшеница и ръж) и при среден добив от 60 кг./дка се получават 51 тона реколта за 2007 г.
Дори да приемем, че от тези 51 тона зърно се получава 51 тона брашно (което на практика е невъзможно) не мога да си обесня този цитат "Работим с около 60 обекта в София, Варна и Бургас, които снабдяваме всекидневно". Как успяват всекидневно да зареждат 60 обекта в продължение на вече 8 месеца след прибирането на реколтата с такова малко количество.
Искрено се надявам да не ни будалкат със съвременните маркитенгови стратегии, за да купуваме хляб смесен с обикновено брашно от магазина.
За съжаление сайта им още явно е в процес на разработване, но много се надявам като го направят да дадат малко обяснение в сайта си, какво произвеждат, какво продават и ако не им стигат суровините и се налага да внасят, поне да кажат от къде го внасят това брашно и има ли то сертификат както тяхното.
02.04.2008 :: 12:09 :: от еленчето
#18
Re: до vasia
vasia, по моето скромно мнение, ако този хляб наистина е 100% от брашно без куп набухватели, консерванти, оцветители, Е-та и прочее отрови, ще засища много повече и може и да не се налага да се купуват по 3-4 на ден.

За съжаление обаче да се храни човек здравословно и пълноценно е едно наистина доста скъпо удоволствие, но с риск да кажа едно изтъркано клише, смятам че здравето няма цена.
02.04.2008 :: 12:11 :: от Boris
#19
Re: Има хляб
А колкото до цената бих я приел за нормална, не че получавам чак такива доходи, че да си купувам само такъв, но ако се произвежда действително по начина който са описали мисля че си заслужава парите.
02.04.2008 :: 13:03 :: от pharaon
#20
Re: Има хляб
А няма ли да има и нормален БЯЛ БИО хляб? Ръжените и пълнозърнестите не са така неутрални и попивателни както белият (Заводски в София, Добруджа в Пловдив). Аз лично ползвам хляба за регулатор, а не за наяждане. Т.е. за регулиране на вкуса (силата му), както и на мазнината. А с ръжените и пълнозърнените не става... нито имат обезмазнаващо и попиващо свойство, нито могат да притапят даден вкус, защото те самите имат вкус :) Аз бих си купувал бял БИО хляб... АЛекс цената на хляба е 90 стотинки, незнам от кога не си купувал :)
02.04.2008 :: 14:12 :: от deska
#21
Re: Има хляб
Поредният ръжен хляб, който е с бяло брашно, оцветеноо с какао. Е, вярно е, че този има и процент някакъв ръжео брашно, защото се усеща, но не е 100% ръжен хляба. Опитах го. Този прийом с какаото се ползва още от появата на частните хлебопекарни, хлебпопроизводители и мелници. От тогава до ден днешен не съм открила онзи истински ръжен хляб, с който съм израстнала и много добре познавам вкуса на чистия ръжен хляб. Така, че да ме извинява производителя, но с тези смели декларации:
" -Какъв е на вкус?
-Ръженият има вкус на типичния ръжен хляб от едно време. Само ръж.",
може да зблуди единствено хора, които не са опитвали никога истински ръжен хляб.
Днес си купих от Био Ръжен хляб, и след това попаднах на статията за него. Опитала съм хляба и не говоря празни приказки, опитвам всеки бг ръжен хляб с надеждата да открия истински... Няма да го купя повече, предпочитам да давам още 1 лв. и да купувам немски ръжен хляб, макар там да има консерванти.
С всеки изминал ден ми се затвърждава теорията, че био-то и еко-то и зеленото са новите рекламни трикове.
02.04.2008 :: 15:11 :: от Dessie
#22
Ужас!!!
Дано не е истина това, което казва адашката, но нима няма начин да се провери какво има в един хляб. Лабораторни изследвания или нещо подобно. Аз имам пълно доверие на биопроизводителите и щом попадна на нещо ново био веднага си го купувам, но ако е само рекламен трик, то би било подсъдимо и то със сурово наказание. За мен като юрист всеки е невинен до доказване на противното, така че ако някой ще твърди и доказва нещо - то нека доказателстата да не се изчерпват с рецепторите на езика му!
02.04.2008 :: 15:19 :: от desi82
#23
Re: Има хляб
Според мен цената на хляба не е висока стига наистина да е био, което ме съмнява след коментара по-горе. Казвам това, защото си купувам предимно хляб бонус с ел карнитин, който струва 1лв за 200гр. Между другото хубав 100%ръжен хляб има фирмата вита.
02.04.2008 :: 15:31 :: от verde
#24
Re: Има хляб
Освен тези 850 декара, едва ли на друго място в България се отглежда ръж. А и при тази реколта, прав е Boris да се съмнява, че всичкия био-хляб е наистина ръжен. Искам да съм оптимист, обаче съм вече доста скептична към всеки черен хляб, който ям. Не искам бял, обичам черен хляб, не разбирам доводите на pharaon за белия хляб. Истинския черен хляб е с доказани положителни качества за доброто храносмилане и правилно усвоявяне на хранителните вещества. Щом мина на бял хляб, веднага напълнявам. Дано Био България защитят реномето на продукта си подобаващо, за да сме сигурни, че давайки 2,50 лв за малък хляб от 400 гр, наистина се грижим за здравето си.
02.04.2008 :: 15:44 :: от Apostolov
#25
Re: За цената и за качеството
Наскоро представено проучване за пазара на био храни в USA показа, че семействата с най-нисък годишен доход харчат най-голяма сума за био храни. Звучи шокиращо, но е факт. Обяснението? - тази група не може да си позволи скъпи медицински застраховки!
За производството на био зърното: засяхме 850 декара с грах, овес, ечемик, пшеница, тритикале, ръж. Първите три култури се използват за фураж на животни. От последните три общата реколта е 14 тона. След смилането получихме 11400 кг. брашно. От това брашно сега се прави био хляб, който се продава от тази седмица по магазините. От това брашно ще се произведат ни повече, ни по-малко от 45 600 хляба! Това е основната разлика между био храните и конвенционалните храни. Всеки етап се контролира: 1. реколтата от нивата 2 склада 3 мелницата 4 фурната и 5 дистрибутора. Не може от това количество брашна и при тези одобрени рецепти в магазините да се продадат 100 000 хляба например! Био брашната са пакетирани в отделни хартиени чували, съхраняват се в отделена част от склада, водят се отделни дневници. Не може да става смесване или добавяне на конвенционално брашно. Хляба се пече във фурна на природен газ. Пакетира се в отделни хартиени опаковки. Закваската се внася от Германия и също е сертифицирана био, защото все още няма производител в България.
Понеже в началлото се говореше за хляба Слънце и луна - добре е да се знае, че хляба на Слънце и луна НЕ Е БИО! Т.е. всичко, което написах до тук не важи за този хляб. Може да е вкусен и произведен с любов, но не е био. А за момента единствената надеждна гаранция за потребителя в световен мащаб е само БИО сертификата. Годишен ръст на потреблението от 20% не се прави с маркетингови трикове! Не и в страни с много добра потребителска култура и защита на потребителите.

В отговор на deska, която твърди, че това е поредния ръжен хляб от бяло брашно, оцветено с какао ще кажа само, че говори (пише) глупости. За нея можем да организираме да присъства на целя процес - замесване, втасване, изпичане, изстиване и пакетиране. Но може и да продължи да си купува немски хляб с консерванти, или може би стерилизиран с гама - лъчи.
02.04.2008 :: 16:01 :: от woods
#26
Re: Има хляб
#21, Много ясно че са рекламни трикове. Може продуктите им да са по-добри от конвенционалните, обаче всичкото тва дето го говорят как ги правят с грижа за природата е bullshit. Пуска се инфото как всичко е отровено и нездравословно, а след това и спасението - на цена тройна, плюс уговорката че в бъдеще всички ще ядат такова, ама ние ако искаме да си съхраним здравето навреме да почваме отсега.
Ама няма такава истина. Българското био не се прави с грижа за природата. Прави се за пари и производителите са повече от доволни на това че има кой да им яде мизерните продукти. То и аз ги ям де, поради липса на друго, стига да имам пари. А друго липсва щото българите са тъпи.
В най-добрата (може би и най-голямата, що ли?) верига супермаркети във Франция има биопродукти на цени същите като другите. Или СЪВСЕМ МАЛКО по-скъпи - за да има кой да купи и другото. Това е вероятно защото биото сега навлиза и хората още не са свикнали. Явно там е възможно, а тук, където стопаните са се научили да тровят земята доста по-късно, не е.
Гледах каталога на Слънце и луна в нета - пълен абсурд! Зеленчукови бульончета без мононатриев глутамат за 10 лева :-D
Е не знам как ще ми обясните че се опитвате да прокарате биото.
И пак ще си напълните джобовете доста по-оскъдно - щото ще имате пет клиента вместо 500 хиляди, но така е - като не правиш добро не ти се връща ;-)
02.04.2008 :: 16:07 :: от woods
#27
Re: Има хляб
Не знам какъв е вкусът на ръжения хляб по принцип, но този в Пикадили има особен вкус, който не ми върви с друга храна. А аз хляба го ползвам да го ям с нещо друго, като фараона, затва не си взимам ръжен.
02.04.2008 :: 16:10 :: от woods
#28
Re: Има хляб
Наскоро представено проучване за пазара на био храни в USA показа, че семействата с най-нисък годишен доход харчат най-голяма сума за био храни. Звучи шокиращо, но е факт. Обяснението? - тази група не може да си позволи скъпи медицински застраховки!

Кви са тия глупости?
02.04.2008 :: 16:11 :: от woods
#29
Re: Има хляб
Тритикалето кръстоска между ръж и пшеница ли беше?
02.04.2008 :: 16:14 :: от woods
#30
Re: Има хляб
Апостолов, Да ама българите са изобретателни и подли и винаги може да измами някой някъде нещо. Затова ако сложите и един например немски сертификат ще изглеждат нещата по-сигурни.
02.04.2008 :: 16:15 :: от Борито
#31
Re: Има хляб
Струва ми се, че у нас има прекалено много недоверие. Това не било био, онова било маркетингов трик. Много е трудно човек да се довери, предвид стоките, с които е залят пазара. Всеки ден се сблъсквам със скептицизма на приятелите ми. („Ама ти сигурна ли си, че е наистина БИО?“; „Да, да, БИО, ама друг път...“; „Като искаш БИО, ходи на село и си гледай сама!“...)
За себе си намирам нещата много прости. Така или иначе на някого трябва да се доверя. Предпочитам това да бъде производител със сертификат, което за мен значи, че производствените им практитки подлежат ако не на пълен, то поне на някакъв контрол.
Колкото до хляба Слънце луна – за всеки, който е гледал клипа от сайта им за това как се прави, мисля че не е никак трудно да им се довери. Личи си, че са отдадени на това, което правят. Може да не е био, но е една чудесна алтернатива за всички, на които биото им идва прекалено скъпо. Освен това е страшно вкусен.
Хляба на Био България не съм го пробвала, но още следващия път ще се огледам за него.
02.04.2008 :: 16:23 :: от woods
#32
Re: Има хляб
#31, Където има лъжци има и недоверие.

Е той нали струва почти колкото биото. Освен това магазинът е на Парчевич - като го пуснат в Billa тогава ще го пазарувам.
02.04.2008 :: 16:45 :: от krem
#33
Re: Има хляб
Знам че в нормалния "черен" хляб ползват оцветители, но какао?? не мисля че е точно какао, с какво точно биха прикрили силният му специфичен аромат. Това наистина са глупости.

Тук нещо виждам някаква тенденция, която много ме дразни - идеята, че биото трябва да е благотворително, чисто, непокътнато, направо божествено едва ли не.
Ми да хората работят за пари, както всички ние. Ползват средствата на маркетинга. Рекламират се в точната си таргет група. Печелят. Евала им. Поне не рекламират отрови маскирани като храни.
След години още повече ще ги плюете, защото ако пазарният дял на тези продукти стане както по света те ще печелят още повече, защото ще са първите. Няма нищо лошо в това.

Лоша е рекламата и огромната печалба на фирмички като Белла, които учат домакините да си хранят всеки ден децата с маргаринени банички или на Нестле които ни пробутват вълшебства за лесно глутаматено готвене.
Лошо е, че производителите на био продукти нямат средства да се рекламират в праймтайма на големите телевизии.

Лошо е наистина, че цената е много висока в България, но това освен наш проблем си е и техен, защото няма да реализират толкова големи продажби. И както казва alexx после кръга се затваря.
02.04.2008 :: 16:52 :: от krem
#34
Re: Има хляб
Борито абсолютно съм на твоето мнение.

Истината е, че и на мен ми е скъпо и си купувам биопродукти само понякога. Пък и са ми далече тези магазини, където ги има.
Но това не значи да почна да ги плюя, че те всъшност не са био и т.н. Стигат ми тези изказвания от колегите ми и приятели. Точно пък в горичка не вярвах да има спор биото био ли е или една голяма лъжа. Ама не бе те ни лъжат и пестицидите са полезни за здравето.
02.04.2008 :: 17:04 :: от lucrezia
#35
Re: Има хляб
Струва ми се, че скептицизмът в този случай все още е доста голям; понятно е от една страна, предвид факта, че био-храните не са така разпространени все още в България, а и също така е вярно, че с термина БИО се злоупотребява. От друга страна това е свързано и с културата на хранене на голяма част от населението - пълнозърнестите храни не са особено характерни за българската кухня. Често този тип храни се асоциират с диетични/диабетични храни. В крайна сметка обаче първите стъпки на истинските био-производители са трудни и си заслужава да се подкрепят.
02.04.2008 :: 17:16 :: от pstj
#36
Re: Има хляб
Много интересни коментари след тази статия. За пореден път този сайт се използва като рекламна трибуна, което само по себе си вече е повод да не се доверяваме просто така на въпросния производител.

От една страна хората списващи сайта, дори и да грешат, не го правят с идеята да ни заблудят като "еко-ориентирани" индивиди или потребители. От друга по национални телевизии разни важни хора заявяват, че е нормално град да бъде притежаван от двама души (по онзи - втория начин), което пък навежда на мисълта, че български сертификат мога да си купя дори за котешките фъшкии дето го произвежда котарака ми (да ме извинят дамите за грубия език).

Другото очебийно нещо е, че покупателната способност на българина е все още далеч от тази на средния ЕС член (ходих, видях - храните са на една цена, но другите разходи бият отгоре много лошо, което води до ограничаване на парите давани за храна). Това значи, че се таргетира по-платежоспособна ниша, която пък (мутра + мутреса) хич не я боли за това колко еко е хляба. Съответно за да се привлече трябва реклама (много и абсурдна) което още повече оскъпява продукта.

Като за финал - онзи, който истински иска да се погрижи за здравето си няма да си купи този хляб. Ще си го купят онези, които са на "еко вълна". Това са онази малка група потребители (под 10% - не знам тези 20 от къде си ги измислихте) които имат сравнително висок доход и нямат особени цели и перспективи, та са се захванали яко да "позеленяват" - те са склонни да плащат ненормално високи цени за продукти със съмнителни качества (приписвани поне) и гордо да наричат себе си еко поддръжници, грижещи се за здравето си, духовно извисени и какви ли не още неща.

Този сайт специално пък е пръв помощник и попагандатор на този тип недообмислено поведение (потребителско, не социално). Освен всичко друго, което изпляскахте като коментари, само да обясним какво точно се има предвид под "естествен подобрител". Много ми е любопитно, как никой не попита какво аджеба е това. Или може всичко да мине за такъв, като fragrance из козметичните продукти.

Ако толкова ви се яде леб: купувате си "еко" зърна от пшеница и овес. Преминавате през процес на покълване (за да разтворите фитиновата киселина и да направите минералите усвоими), минавате го през блендера и после си правите така наречения еврейски хляб. Е, като вкус не е съвсем същото НО НАЛИ ИСКАТЕ ДА Е ЕСТЕСТВЕНО И ЕКО ВСИЧКО. А на практика хлябът би трябвало да е смлени и изпечени пшеничени зърна. Какво тогава искате, а?

Финал: Консумацията на сложни въглехидрати не е свойствена за човешкия организъм (независимо какво са ви казвали вегетарианските ви "учители") и консумацията на този тип продукти повече от 20% от дневния ви рацион калории никога няма да доведе до добро здраве. Но може да доведе до обратното на доброто здраве, независимо от коя радиоактивна био нива е зърното:)
02.04.2008 :: 17:19 :: от pstj
#37
Re: Има хляб
А и между другото не оспорвам колко е био съответния продукт. Но той трябва да е конкурентен. А този не е - така че можете да ходите да си лягате с тези ценички и всички които ви подкрепят също явно ги бият парите през гъза. Ако чакате да видите положителни промени в здравето си само сменяйки хляба пригответе се да чакате следващите 30 години. Успех.
02.04.2008 :: 17:58 :: от woods
#38
Re: Има хляб
Pstj, стискам ти ръката :-D
02.04.2008 :: 18:50 :: от Whiskey
#39
Re: Има хляб
Извинете ме, но ще съм малко оф-топик.

@37: Абе pstj, наистина, какъв ти е проблема? Нещо много са ти дошли филмите за конспирации, а? Като плюеш по вссяка една една статия, какво по дявлоите още правиш в този сайт? Щом си такъв скептик, ходи в някое друго сайтче да плюеш на воля. То бива критика, ама твойто вече мирише отдалече. Само злословиш, пък нищо не казваш, а още по-малкото пък правиш. Последното ти мнение е само голи приказки и нищо обосновано. Да, може и малко рекламно да звучат някои от статиите тук, може да има и грешки в тях, но вместо да покажеш малко уважение към труда на всички, които правят нещо, ти най-добре умееш да се изсираш на посланото. Най-добре си направи сайтче и си пиши колко зле са нещата всъщност, колко прости са всички и т.н. Сигурен съм, че ще набереш бързо фенчета.
02.04.2008 :: 20:48 :: от Борито
#40
Re: Има хляб
pstj,

Съгласна съм с теб, но мисля, че изпадаш в прекалена крайност. Да, сайта се използва за реклама, едни и същи хора го пишат и произвеждат био храни. Дори допускам, че първоначално е бил замислен да проучи нишата, да я разработи и после да се използва за реклама.

Замислете се защо толкова време няма форум, ами защото само ще иска пари за поддръжка, а няма да носи. Пари носи рекламата на продукти. Надали замисълът е ние да общуваме като група и да обменяме опит. Това е, което искаме, но сме попаднали на друго място.

Попаднали сме на място, на което четем статии, неизменно реклами и после отиваме да си купим. Аз днес след работа влезнах във Фродо, видях че има от новия хляб и си купих по един и от двата вида, за да го опитам. Дори не знам колко пари дадох за него.

В този ред на мисли намирам, че е добре да има подобни мнения, които да напомнят на някого, че е на път да се превърне просто в консуматор на поредната идея - зелената. Но абсолютният скептицизъм в другата крайност също не е добре. Който и да беше "пионерът" на българския био пазар, все щеше има нужда от реклама. Иначе няма как да научим.

Съгласна съм, че като цяло трябва да намалим потреблението си що се отнася до неща, от които нямаме нужда. Нека отричаме биоразградимите торбички, щом можем да си ушием една ленена, която да ползваме до скъсване. Нека отричаме хибридните автомобили, щом може да ходим пеш или да си вземем колело. Това са нещата, които служат за "успокоение" на псевдо-зеления човек. Нека отричаме всичко, което ползва ресурси.

Но що се отнася до храната, все още не съм чула за някой, който няма нужда от нея. Склонна съм да плащам повече не за да се гордея колко съм еко, а защото имам проблеми със здравето, не чак толкова сериозни, но никой не може да ми каже какво ми е. След много обикаляне по лекари се замислих какви боклуци ям и не, не желая повече. Само заради избора на ниша, който Био България са направили, аз ги уважавам и ще ги подкрепям с портфейла си. А когато станем достатъчно на брой, току-виж цените паднали.

П.С. Сега отивам да вечерям и най-накрая да опитам въпросния хляб. ;)
02.04.2008 :: 21:11 :: от ivandimitrov
#41
Re: Има хляб
искам само да попитам тези, които не харесват рекламата... тогава като излезе нещо ново на бг пазара да не се пише за него, така ли? хора... това си е някаква новина за българския пазар. хайде стига... никой не ви кара да си купувате био хляб. всичко зависи от вас!
02.04.2008 :: 23:44 :: от 4o4ko
#42
Re: Има хляб
Не виждам нищо лошо в това хората, които подкрепят сайта да предприемат и други инициативи. Било то и производството на продукти. Напротив, звучи ми много нормално и като доказателство на това, че не само говорят на тази тема, ами и правят нещо.
03.04.2008 :: 09:24 :: от deska
#43
до No 22
Деси, аз никъде в коментарите си не съм казала, че хляба не е био....
Относно вкусовите ми рецептори - да, смело заявявам, че хляба не е направен изцяло от ръж както твърди производителя.
03.04.2008 :: 11:41 :: от dharba
#44
Re: Има хляб
Здравейте ... Аз съм татко на хляб Слънце луна

радвам се за новия хляб но не толкова че е био а че е найстина пълнозърнест. Има найстина готин вкус и миризма. само имам малко въпроси и критики тъй вече започнаха да се съмняват хората.

от предишна статия на био горичка или вече трябва да се нарича "горичка-хармоника"
http://bio.gorichka.bg/index.php?p=84&l=1&id=396
се споменава че са засяти 950 декара ... изведнъж изчезнаха 100 декара къде?
и че има 20 т. за човешка консумация, много ми е интересно как от сега споменатите 14 т. зърно се получава 11.4 т. брашно? То не се изпарява. А ако сте на разменни начала с мелницата както беше в соца опитайте се да им платите и тогава би трябвало да получите обратно 14 т. брашно (с 1% загуба). Тоест от 100 кг. зърно се получава 99 кг. пълнозърнесто брашно !!

"Имало е проблеми с коне, които са изпасали пшеницата през зимата" .. пак интересно как конете ровят в земята като къртици да пасат пшеницата която през зимата още не е покълнала. ??!? А ако са се вмъкнали в хамбара за да ядът пшеница това вече е проблем на стопаните.

От конвенционално земеделие се получава 300 - 500 кг/дка пшеница
От биологично земеделие се получава около 200 кг/ дка пшеница
От био-динамично зем. може да се стигне и 300 кг/дка

Така че 60 кг/дка е много зле !

"хлябът съдържа още натурален подобрител за ръжен и пшеничен хляб" ... Защо хлябът садържа подобрител ?!/ Да не е лош самия хляб?

"Закваската се внася от Германия и също е сертифицирана био" ... Закваска се приготвя много елементарно от самото брашно. Това е просто киселинно влияние върху тестото. Може да се приготви в къщи, няма нужда да е на прах и от Германия.

и тъй като се разбра че този сайт както информативното био садържание има и доста рекламна цел. Аз ще рекламирам тук (и то безплатно хехее ..)

Скоро ще отваряме ново място, нещо като продължение на Vegihome. Ще се казва Слънце-Луна

Ще има каменна мелница и ще се мели зърното за хляба в същия ден. Можем да мелин пшеница, ръж, царевица, ориз, овес и всички други зърнени култури.

Ще има БИО хляб от пшеница и ръж, банички, курабийки, гевреци и много други зърнени неща

Ще има пак Вегетарианска/Fusion кухня, и ще готвим с много качествени продукти, които не е задължително да бъдат био !!

ул. Уйлам Гладстон 18 А .... скоро ... до 2-3 седмици


03.04.2008 :: 13:54 :: от Clivia
#45
Re: Има хляб
В интерес на истината и на мен ми направиха впечатление тези подобрители и закваски?!??? И ... много други неща.
dharba, съгласна съм с почти всичко,което си написал. Скоро ще дойда да опитам тези вкусни неща от каменната мелница- хи-хи-хи
Между другото малко в повече ми дойдоха буквите "й"
03.04.2008 :: 15:51 :: от dharba
#46
Re: Има хляб
още малко от мен ...

За оцветяване и миризма се използват малцови брашна/екстракти, което е покълнато-изсушено-печено зърно предимно ръж но има и други. Това е нормалния начин което не е нищо вредно, но в България се срещат и оцветители като отайка на кафе и други потъмняващи елементи. Това не е ОК. Малцовите екстракти дават и специфичен аромат на хляба, но не са задължителни.

за Apostolov #25
може хляб Слънце-луна да не е био но хранителната му стойност е сигурно 3 пъти повече от био хляба има в него квас, семена от тиква, слънчоглед и натурални подправки.
А ако някой е получил натравяне от хляб Слънце-Луна защото не е био, молим ви обърнете се към нас за обещетения.
Паричната му стойност е сигурно 2 пъти повоче.


За deska #21:
ръжен хляб е едно от най-сложните неща в хлебопройзводството тъй като там има нужда от много майсторлък. Този хляб за който споменаваш от детството явно е приготвен със специфична закваска и технология, това не означава че само той е ръжен. Ръженя хляб на горичка също е ръжен но по друга технология.

много ми хареса коментара на Борито #40 .. евала

03.04.2008 :: 16:11 :: от Booya
#47
Re: Има хляб
Ако знаете как ми напомняте за сцената от "Животът на Брайън"... People's Front of Judea vs Judean People's Front :-p
03.04.2008 :: 16:39 :: от Емил Данчев
#48
Re: Има хляб
dharba,

Това, че хляб "Слънце Луна" не е био означава, че при отглеждането на зърното се използват препарати и пестициди, които съсипват почвата, унищожават биоразнообразието и вредят на здравето.

Това, че на етикета до скоро пишеше, че е "екологично чист продукт" в този контекст е чисто неуважение към хората, които си го купуват, което някой биха нарекли лъжа. (знаеш, че закона забранява използването на този израз, ако продукта няма био сертификат)

Това, че плюеш в коментарите, вместо да си гледаш работата и да се отнасяш с уважение към клиентите си, ме кара да се чудя до колко изобщо може да ти се има доверие, като производител.

Това, че в новината, че има български био хляб, виждаш единствено заплаха за продажбите ти, директно те прави несипматичен.

Зарежи коментарите и злобата и си прави хляба и магазина.
03.04.2008 :: 17:00 :: от dharba
#49
Re: Има хляб
Ехо Емил
в България няма био брашно ... просто няма и даже последната година когато биоселена изкараха реколта от 20 т. това всичко отиде за производството на био хляба. аз нямах възможност да купя био брашно. и ти нямаше до преди половин година.

На хляба пишеше Еко защото това беше първия хляб в България (преди 4-5 г.) в който не се влага подобрители, оцветители, витамини, консерванти и други. във всички други хлябове се влага така че за да се направи разлика между конвенционалните продукти и нашия сложихме думата еко ... няма на етикета сертификат и не пише нищо което е измама.

аз не плюя в комемтарире си а задавам логични въпроси ... как коне ядът заровена пшеница / как излиза по малко брашно и защо има подобрител ... ако ти изглеждат не реални въпросите може би ти си компетентен да ми отговориш

също така радвам се че има все повече такива неща в България но обичам хората да са точни и коректни.

03.04.2008 :: 17:18 :: от irina_st86
#50
Re: Има хляб
Тия коментари са по-дълги от статията. За хора като мен обаче, които не са наясно с добивите конкретните цифри създават чувство на достоверност, но който е наясно може да спори.

Чета етикетите на храните които купувм - изумявам се от консервантите които има в тях. Тези добавки са като наркотик - неможе без тях да се произвежда?. Ама ми е чудно преди как е можело? Чела съм и статии за това кои Е-та и други такива са вредни - няма такива дето да са полезни това е сигурно.

ами хляба - то и брашно да си купиш и в него има подобрители на бухватели!

Аз също се интересувам от това кое е вредно и кое не чак толква. ям черен хляб, обожавам салата, картофи, леща, ям месо, жито за закуска понякога, обожавам плодове почти толква колкото и шоколод. Като вляза в магазина за т.н. здравословни храни винаги ми е много интересно имат толква много неща. Но аз не се определям като здравословно хранеща се само защото ям черн хляб например - за мен е нормално да се яде такъв хляб. имам едно предимство причислявам се към слабите и каквото и да ям хората около мен одобряват "яж ти си слабичка" ама че глупост. И така си живея с храната. Просто гледам да има баланс и аз да се чувствам добре.
03.04.2008 :: 18:53 :: от Whiskey
#51
Re: Има хляб
Аз реших да намина в този магазин слънце/луна, тъй като в била го нямаше този хляб, за който пише в статията. А и заради всичко изписано до тук. Хубаво магазинче, с био продукти и т.н., а аз си купих няколко вида хляб, които бяха останали на показ. Не мога да кажа, че са кой знае какво, но това вече е ясно. Това, което ми направи впечатление е, че ме попитаха дали искам пликче, което в болшинството от магазини е рядкост. След като си взех едно пък бях приятно изненадан да видя, че е разградимо само за 2 години! Всъщност за пръв път виждам такива, явно само в специализирани магазини е практика да ги продават.

Та ако наистина отворят нов магазин и почнат да произвеждат по-био хляб и други изделия, то това вече се казва новина и ще бъде чудесно :).
03.04.2008 :: 23:09 :: от woods
#52
Re: Има хляб
Данчев, ти от производителите на "био"хляб ли си? Защо го псуваш? Човекът е искрен и симпатичен а ти го псуваш като тъп глупак ;-)

Дарба, ти човекът от клипчето на оня сайт за специалния хляб ли си?
03.04.2008 :: 23:10 :: от woods
#53
Re: Има хляб
[quote]Чета етикетите на храните които купувм - изумявам се от консервантите които има в тях.[/quote]

Аз правя друго: чета и като видя че има консерванти не ги купувам.
03.04.2008 :: 23:13 :: от woods
#54
Re: Има хляб
[quote]ям месо[/quote]

Да ви кажа повече бих уважавал вегетарианска секта отколкото "био" секта.

На теб не ти прави чест та да се хвалиш.
03.04.2008 :: 23:52 :: от dharba
#55
Re: Има хляб
да аз съм на клипчето
04.04.2008 :: 01:29 :: от wonder
#56
Re: Има хляб
А, супер, много се радвам за новия Веджи ! Най - после (или отново) готино място в София ! Толкова много ми липсва Веджито, че просто не знам. Сигурна съм, че новият ресторант ще е също така уютен и направен с арт усет и ще е вкусно всичко, приготвено там. :-)))
04.04.2008 :: 17:01 :: от pstj
#57
Re: Има хляб
@39
[цитат]Само злословиш, пък нищо не казваш, а още по-малкото пък правиш. Последното ти мнение е само голи приказки и нищо обосновано. Да, може и малко рекламно да звучат някои от статиите тук, може да има и грешки в тях, но вместо да покажеш малко уважение към труда на всички, които правят нещо, ти най-добре умееш да се изсираш на посланото.[край на цитата]
Кратикият отговор е "щото мога!".
Дългият е, че "търудът на хората" се е изродил от образователен и популяризиращ идеята в "замазване на фона" и рекламодействие.
Дори най-позитивните ревюта на каквито и да било стоки ей така от кумова срама съдържат една две критики, например:
Като цяло продукта е страхотен НО АКО ЕДИ СИ КАКВО беше помислено по добре ....
Но нищо такова не се среща в рекламните статии тук, тук се среща някакво почти религиозно убеждение в невероятността и превъзходството на окачествявания продукт и това просто го рпави нереалистично, значи гулпост, значи си струва да бъде оплюто и принизено, щото иначе аха и да се превърне в култ.

Култът към "биото".
Сега малко интересни размисли.
Защо предприемчивите фирми не потърсят спонсори и вместо да се къткат в една китна долиничка и да променят естествения хабитат засявайки година след година зърнени храни не закупят земеделска земя и не докажат на всички селскостопански труженици, че еко и био земеделието може да бъде успешен бизнес? Без отговор.
Защо да не мога да изкажа мнението си, което в случая е крайно негативно? Защо хвалбите (че и хвалебствията) са позволени но не и критиката? След година и нещо в проекта No impact man Колин най-сетне стига до идеята, че sustainability и еко продукцията трябва да е достъпна за всички, да няма еко-елитарност. А какво друго ако не елитариат се изисква за да си купиш 400 грамов хляб за 2 и нещо? Докао тези стоки са предназначени за плаетжоспособния еко елит - за мен са просто една скъпа прищявка, а НЕ Е НЕЩО НАПРАВЕНО ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА ИЛИ ЗА ЧОВЕКА.
Осаналото е популизъм. А аз не желая да чета глупости тук. И ще си "осирам" и "плюя" колкото си искам. Когато се вземат авторите в ръце и правят ПОЛЕЗЕН анализ на зелените новости за нас, ще ида лично да им стисна ръката.
04.04.2008 :: 17:15 :: от mandarinka
#58
До Whiskey
И аз при първото си пазаруване там приятно се изненадах, когато ме попитаха дали искам пликче, и след като чуха, че не искам, не ме изгледаха като извънземно, както правят навсякъде другаде. Вчера 3 пъти казах на една заспала фармацевтка, че не искам да ми слага 1 блистер витамини в пликче, но тя не ме разбра изобщо.
Колкото до разградимите пликчета, и аз ги забелязах и не разбирам, защо не могат да се заменят масово употребяваните, с такива?! И, извинявам се за тъпия въпрос, но за колко време се разграждат стандартните, които ни пробутват във всеки магазин?
04.04.2008 :: 18:51 :: от Whiskey
#59
Re: Има хляб
@mandarinka: Ми ако приемем за вярно написаното на разградимите пликчета, то обикновенниете найлонови такива трябва да се разграждат за 200 години. Аз обаче имам спомен, че тази цифра клони към 300, а даже на едно място някъде се споменаваше и за 500 години. Така че тези 2 години, за които би трябвало да се разгради това пликче, си е направо много добро постижение!

Оф топик (отново) към @57:
пак ти казвам, объркал си сайта. Сигурен съм, че в специализирани книги и издания можеш да намериш доста по-плезни анализи от този сайт или от интернет. Тук няма да намериш научни трудове и статии. Това е сайт за доста по-масова аудитория. За мен лично този сайт доста добре се справя с поднасянето на "зелена" информация под формата на лесно достъпни и "смлени" новини и съвети, и е странно, че не си разбрал това. А човек може много добре сам да си преценява кое е идиотско и кое му е полезно. Не е нужно да ни казваш това. И сами се досещаме и филтрираме инфомрацията, която получаваме. Всеки може сам да си преценява дали, например, трябва да намали, спре, увеличи или не промени пържените картофи, които консумира.
Това за култ към "биото" е също нелепо изказване, защото ти така напрактика заявяваш, че тук всички са зомбита, които изпълняват на 101% всичко, което им се сервира. Изглежда не си даваш сметка, че това е далеч от истината, като така изключваш възможността все пак читателите, макар и често да изказват наглед "прости" мнения, все пак да имат някакъв умствен багаж. И тъй като си от ... упоритите, поне като си влагаш енергията в списване на критика, пиши я по-конструктивна, защитена и си спестявай генералните изводи, злостните нападки и голи подмятания. Това последното е само мой съвет, не се хаби.

ps. надявам се в най-скоро време, ако не форум, то поне да се въведе система за лични съобщения, че така ще може да се филтрира излишната информация, която не е по темата и касае само определени личности.
04.04.2008 :: 19:22 :: от woods
#60
Re: Има хляб
Купува си витамини и в същото време се гордее че отказва пликчетата :-D
04.04.2008 :: 22:24 :: от wonder
#61
Re: Има хляб
какво пък против витамините ? ;-)
04.04.2008 :: 23:20 :: от pstj
#62
Re: Има хляб
@Whiskey
Ок ако аз съм трола на сайта ти явно си падарина.

Заклевам се че нито едно нещо прочетено тук до сега не се е превърнало в "полезна" информация за мен, но още вярвам и се надявам:)
За твое лично успокоение ще се въздържам за напред от негативни коемнтари, вместо тях ще пускам само по една точка, а пък това ще подсеща аудиторията, че нещо не ми се е понравило.
Относно филтрирането на коментарите - не се изживявайте като сайт с 100000 уникални посещения на ден, моля ти се. Не се е офлудило нищо от няколко нелепи постинга.

Като съм сбъркал сайта би ли могъл да ме насочиш към подходящ за мен на български (не защото не чета други езици, а защото ме интересува каква информация се предлага на българина на достъпен за него език, не са длъжни всички да разбират други езици). Ако е по-занимателен от този обещавам да се разкарам:)

За финал едно хубаво видео да погледате всички как го правят хората, пък ние тука че сме последната дупка на кавала е ясно.

http://media.globalonenessproject.org/videos/download/PeoplesGrocery_HD.m4v
05.04.2008 :: 10:23 :: от woods
#63
Re: Има хляб
Витамините се намират в храната и трябва да се набавят от там. Това е естественият начин и да се взимат отделно на хапове е нелогично. Тук ще обясня каквото са ми обяснявали на мен - ако взимаш витамините отделно организмът ти свиква на това и губи способността си да ги обработва сам от храната. Единственият витамин, чиято доза можеш да превишиш е Vitamin C. При останалите не трябва да превишаваш, а няма как да знаеш кога в организма ти има достатъчно и кога не. С преяждане с храна с витамини едва ли можеш да си навредиш особено, докато с предозиране на витамини със сигурност можеш. Променяш естествените възможности на човешкото тяло към лошо. Витамините не са задължителни и са по-скоро вредни, отколкото полезни. Като пиеш витамини не ставаш по-здрав, а си вредиш. Настинка не се лекува с витамини и витамините не лекуват настинката. Също както и лекарствата за настинка не лекуват настинката, а само забавят излекуването й, което става от самосебеси за няколко дни.
Като купуваш витамини съпортваш един мръсен бизнес - този на псевдофармацевтите които предлагат лекарства, които разболяват.
Има даже сокове с добавени витамини - как ти звучи? Извадили плодовете и сложили витамини на прах...
05.04.2008 :: 10:25 :: от woods
#64
Re: Има хляб
pstj, Продължавай да си коментираш - що за тактика е сам да се цензурираш! Аз вече съм свикнал че ако се нрави на света тва което говоря нещо в мнението ми не е наред ;-)
05.04.2008 :: 11:19 :: от Dessie
#65
Re: Има хляб
Whiskey, подкрепям това, което писа в #59, но pstj, поне не е злопаметен и злобен, а и критиката му ми изглежда полезна и конструктивна понякога.
Аз също харесвам статиите тук и уважвам усилията на тези млади хора, които ни поднасят информацията по един забавен начин.
Що се касае до биологичното производство - винаги ще го додкрепям и ще предпочитам доматите на баба, отгледани в двора на село пред тези опаковани в стерипор, продавани в Била или внесени от някъде. А хлябът на Слънце и Луна, наистина е най-вкусният хляб, който някога съм яла. Наистина!!! Щях да си го купувам всеки ден, ако го имаше и в Пловдив...
05.04.2008 :: 19:44 :: от krem
#66
Re: Има хляб
woods това което писа за витамините ми е много интересно. От извесно време се бях замислила по този въпрос и стигнах до такива изводи, но не бях намирала информация по въпроса.

pstj интересно мнение, че производителите на био храни трябва да търсят спонсори :)) Това ли е пътя към успешен бизнес?! Хубаво би било държавата да ги субсидира, както това е в други страни, но уви. Затова още повече ги подкрепям за усилията да се преборят.

dharba не съм посещавала магазина ти още, но мислех скоро да намина. Чувала съм хубави неща за него. Но в момента безплатната реклама, която си направи малко ме отблъсна и се замислям по въпроса.
Не мисля, че един търговец който продава стоката си с рекламното послание, че е направена с любов трябва да се заяжда така злостно и надребно на публично място и то със своите бизнес партньори. Грозно е и глупаво от твоя страна.

Пък и не схванах точно какво искаш да кажеш - че нещо лъжат защото са изкарали по-малко реколта на декар от нормалното ли? Съмнително би било ако са изкарали повече. Все пак беше лоша реколтата навсякъде миналото лято заради сушата.
05.04.2008 :: 20:22 :: от woods
#67
Re: Има хляб
Не съм специалист и нямам информация по въпроса но съм 100% склонен да вярвам на това което написах, а на фармацевтите никак ;-)

Между другото току-що се замислих че черният ми хляб от Billa наистина има вкус на какао, който не ми е неприятен ама е супер неподходящо ;-) Усеща се при този от вчера, току-що купеният няма този вкус... И не съм сигурен че е какао ама на такова ми прилича :-D

И те не се борят а с лекота взимат на хората парите!

Аз вчера минах покрай магазина ама нещо ме мързеше да влезна... пък и те казаха че хлябът се продава само в сряда, пък и не ми се ядеше хляб точно в този момент пък и си имах :-D

На мен ми хареса рекламата му, не ми хареса оня тип Емил Данчев, който така и не разбрах дали е от производителите на био хляб или някой обикновен който ги спъва.
05.04.2008 :: 23:14 :: от Apostolov
#68
Re: Има хляб
На въпросите на таткото на хляба Слънце и луна:
- пшеницата, ръжта и тритикалето са зимуващи житни култури. Засяват се през есента (от средата на септември до края на октомври). Две - три седмици след засяването поникват и обикновено през ноември нивите вече са зелени. Така презимуват, а снега ги предпазва от измръзване. Ще го кажа по- просто: през зимата житеното зрънце не спи на топло под земята и затова не е нужно конете да са къртици, за да изпасат посевите. Приказката за житената питка все пак е писана за деца, а агрономите учат повече. Освен конете сърни и елени също бяха пасли в нивите. Ръжта и тритикалето понасят определено изпасване и се възстановяват напълно, но пшеницата пострада доста...
Зимата на 2006/2007 беше много топла и суха, а от началото на април 64 дена не капна капка дъжд! В някои райони на страната реколтата се провали напълно. А застраховка срещу суша никоя застрахователна компания не предага. Добивите, които цитираш са приблизително верни за България, но с всяка изминала година положението става все по-зле. Тук пак идва място да обясна особеността на биологичното производство - контролния орган проверява количеството на добитото зърно, така че няма как да се правят измами. Така работят контролните органи по целия свят.
Въпроса за закваската и подобрителя - това е решение на майстора на хляба - той прави хляб от доста години и разбира от работата си. И закваската и подобрителя са с натурални и биологични съставки. Имат германски био сертификат. Добавят се 1-2% от теглото на брашното. Тоест съдържанието им в един хляб е не повече от 5 грама и то преди изпичане.
Сега за етикетите. Кой изписва върху етикета на храна, предназначена за човешка консумация ЕКОЛОГИЧЕН, БИОЛОГИЧЕН, ОРГАНИЧЕН, БИО или ЕКО, без продукта да е биолгично произведен се наказва с глоба до 10 000 лева. Закона го казва много ясно. Понеже в България законите ни са чудесни, но никой не си дава зор да ги спазва, вас вероятно не са ви глобили. Няма кой да глоби и Кока Кола, които ни заливат с реклами на натурален сок Капи BioTime. Днес научих един нов термин - на това му казвали зелено пране.
06.04.2008 :: 00:02 :: от krem
#69
Re: Има хляб
Е чак пък с лекота.
Пуснах се пак да пиша обяснение защо съм за биото, ама се сетих че си споменавал че ги купуваш, въпреки че ги критикуваш. :-D


Не ми хареса как се заяжда с непроверени факти, за количеството реколта или за това кога пониква житото, което и аз имах спомен, но не намерих точна информация в нета за да цитирам. Но Apostolov така живописно и точно му е обаснил горе, че вече ще знае .
06.04.2008 :: 01:11 :: от Олга
#70
Re: Има хляб
Страшно се радвам, че се получи такава хубава дискусия под тази статия. Мисля, че всички научихме много нови неща. Най-сърдечни благодарности на тези, които запазиха добрия тон. Всъщност, включвам се, за да кажа, че в лицето на Стоилко Апостолов от Биоселена (Apostolov и не, не ми е роднина) имаме може би най-големия капацитет по биологично земеделие в България. Така че, чувствайте се привилегировани за този masterclass и за това, че Стоилко отдели време за общността на Горичка. Свилене, и на теб съм ти много благодарна, винаги е чудесно да научаваш неща от кухнята :)
06.04.2008 :: 01:43 :: от ivandimitrov
#71
Re: Има хляб
Нещо в защита на таткото на Слънце и Луна... От времето когато ходих редовно във Веги Хоум мога да кажа само един пример. Предполагам доста от хората, които са ходили там си спомнят едни прекрасни листовки за пълнозърнестия хляб. И в тях пишеше, че е най-добре да си приготвяш хляба сам. Не знам... Аз не се сещам за друг производител, който в информационен флаер да те съветва да си правиш неговата стока сам.
Колкото до това, че се впусна в спорова - това е ясно. Това е защото темата му е позната. Колкото до грешките - да се греши е човешко.
06.04.2008 :: 09:27 :: от woods
#72
Re: Има хляб
Една ограда нямаше ли да реши проблема? Що за глупост е някви животни да ти изпасат реколтата, при това от "био"жито!
06.04.2008 :: 09:34 :: от woods
#73
Re: Има хляб
Е нали вие ги съдихте, или някои от близките ви колеги, и ги осъдихте/осъдиха?
06.04.2008 :: 09:41 :: от woods
#74
Re: Има хляб
Купувам си мляко ама хляб не ;(
Според мен не се заяждаше а зададе един/два въпроса колкото да се включи в разговора, след което си направи реклама, което си е негово право. Задова пък оня другият се намеси супер просташки, дето така и не го разбрахме кой е. В крайна сметка човекът прави хляб, не гледа жито, така че не е длъжен от всичко да разбира ;-) И е казал че иска био брашно ама няма откъде да го купи, щото всичкото произведено в България е било предназначено за марката с изумителното име "Хармоника" :-D
Освен да почне да си внася отвън... Аз ще го посъветвам да си купи нива ;-)
06.04.2008 :: 09:45 :: от woods
#75
Re: Има хляб
А млякото съм решил да го изнеса от диетата ми щото се убиват животни за него... Малко по-нататък.
06.04.2008 :: 10:41 :: от dharba
#76
Re: Има хляб
здрасти ками, апостолов и други ... като се размислих малко и.. разбрах, че сам приел нещата лично, и съм реагирал малко остро. Кефя се ,че има био хляб и то първият тук, това много помага на хората, всички био продукти са невероятни и все повече да има. Хубавое че хората които са го направили се радват и го споделя. Именно това правя и аз с безплатната си реклама радвам се ,че изразявам себе си - правя хляб и го споделям .

А пък и си мисля ,че малко критика на добрите никога не е навредила, дори напротив прави ги по-добри.

Аз се съмнявам във всяка информация която ми се поднася всеки ден. В този случай когато чета две статии тук в горичка с малко по различни данни съответно се питам защо. (като ендата е с информативна цел другата с рекламна) Да верно е че малко остро се изразявам, и за това се извинявам. Но все пак хубаво е че разбрах ме всички малко по в детайли как се получават нещата. Относно цифрите хубаво е да се спомене също така защо количеството брашно не е същото. Може би някое не е било годно, но така остават хорат със впечатлението че от едно количество зърно се получава друго количество брашно.
Също така и с реколтите, разбирам че е била много неблагоприятна годината и че е било много трудно за земеделците. Дано тази е много по барекет!! Споменавам цифрите за реколтите за да не се отчаят случайно хората които искат да се занимават със зърнени култури когато чуят тези данни.

Относно подобрителите предимно се използва за тази цел аскорбинова киселина тоест витамин С. Не знам какво има в тези подобрители които използвате но все пак даже витамин С не е много добре да се приема не в естествения му начин (тоест от самия плод). Както се спомена малко по нагоре.

За етикетите в момента не се сещам дали още пише на хляба еко. Това беше началния му слоген още от преди 5 години. Говорихме за махането му когато излезе закона но незнам дали се усъществи. Да трябва да се махне и благодаря за съвета.

Относно горичка и информацията. В момента в който в био информативния сайта на България, се споделят определени теми и няма възможност публиката която го чете да създава нови неща. Нещата стават малко манипулативно. Все пак почети всички тук знаят по нещо което е важно за каузата и е хубаво да се споделят всички тези неща които могат да превърнат животът ни на тази планета в по-зелен.

p.s. Междо другото магазина не е мой, брат ми го работи от много време.

06.04.2008 :: 13:03 :: от Denski
#77
Re: Има хляб
#47 Браво Booya, страшно сравнение :)

#72 ОГРАДА???? ЗА 850 ДЕКАРА НИВИ? Браво бе woods, много практично предложение. Да не говорим колко трябва да е висока тази ограда, щом говорим и за сърни и елени :D
06.04.2008 :: 13:07 :: от Denski
#78
Re: Има хляб
@dharba. Е, най-после, откога чакам да отворите пак :) И без това вегетарианските ресторанти в София са малко...
06.04.2008 :: 13:29 :: от woods
#79
Re: Има хляб
Denski, Аз идея си нямам колко са 850 декара :-D

Но току-що установих че има лешници в хляба! Без майтап, в черния хляб от Billa има лешници, съвсем ясно схрусках две парчета :-D
06.04.2008 :: 13:32 :: от woods
#80
Re: Има хляб
Данеби да има още вегетариански ресторанти?

А има ли някъде истинско веге? Който предлага само храни за които не се убиват животни!

дарба, Вашия що не го направите такъв?
06.04.2008 :: 14:07 :: от pstj
#81
Re: Има хляб
Аз в ТОХ-а не съм учил, най-малкото пък технология на хлебопроизводството, но аскорбинова киселниа? Това не се ли разпада над определена температура?
Относно негативното ми мнение за производителя - то е лично и пряко защото не е спазен основния принцип на sustainable бизнеса - извършва се внос, което е в пряк разрез с основна концепция - изразходва се гориво излишно за да може да се поддържа бизнеса печеливш (и съществуващ де, ако няма брашно, няма хляб, значи няма продукт, значи няма печалба). Но това уважаеми производители прави бизнеса ви печеливш а не зелен, а стоката си е просто поредния блъф, хората с увереност си купуват "зеленото" но не правят нищо за себе си (последното от което трупаме негативи за организми е хляба, честно!) и за планетата и така освобождават себе си от моралната орговорност защото смятат, че са направили "нещо". А това просто не е истина.
Пак ще цитирам някой доста по-умен от мен и образован:
В съвреенната икономика няма понятие за стойност на природните разрушение. Те се приемат за даденост и не се калкулират икономически. Ето защо колкото и да искат корпорациите да са зелени им е трудно, световната икономика и правилата ѝ не предвиждат този натурален данък който всички плащаме когато разрушаваме или дори само ползваме природните ресурс.
Та така. Идеята може да е била благородна (макар че едно съмнение ме гложди дълбоко дълбоко...) но реализацията 5 пари не струва. По тази логика (че някой иска да яде чисто брашно) що да не иска да диша и чист въздух - защо да не се преселим дружно в амазонската джунгла? Нещо такова излиза това с доставката на брашна от не знам си къде... вместо да се култивира устойчиво биологично стопанство ние ще внасяме... за да има кинти. Добра идея, кинти из гууд, кинти из найс...
06.04.2008 :: 16:51 :: от dharba
#82
Re: Има хляб
много ми харесваш pstj ! твойте коментари са супер (повечето от тях де, не всички) имам чуството че много разбираш и си много в час с нещата които се случват по цял свят и зад завесите. обаче може би това че си много в час те прави и фанатик нещо което не е добре. така става според мен с много еколози те рзбират много какво е полезно и какво не и така става после че всичко вредно им е като трън в очите и те горките не могат да живеят защото се случват вредни неща. тоест нещата не са само черно и бяло - ако има внос не е ок ако няма значи бизнеса е еко. понякога има сиви полета които ни е трудно да забележим. разбирам ако всичко което правих да бъде внос, и то от бразилия да кажем, и после да се тупах по гърдите че всичко е зелено щеше да е тъпо. но това е че и ние тук българите имаме право да опитаме нещо естествено. стимулиране, подпомагане, развитие и субсидиране на устойчиво биологично стопанство е много ОК, всички тези думи са много красиви но те са свързани с няколко хилядарки след тях. които нямам. и аз искам българско био зърно ако ти започнеш да произвеждаш със сигурност ще копувам от теб. но за момента няма и затова реших че пътя от австрия до тук не е толкова много и цялата история си заслужава.
Аскорбиновата се разгражда към 190-192 °C а сърцевината на хляба не достига даже 100 °C. Аз леко зациклих на тема подобрител но това идейно ми се сблъсква с понятието био. подобрителите са за тези които блъскат земята с химия изкарват повредени зърна и после се опитват да ги подобрят. но това са лични виждания както не мога да си вкарам в лексикона "заводски хляб" нещо е грешно с този термин.
много ми хареса филмчето към което пусна линк. такива неща бих искал да видя повече в горичка.

06.04.2008 :: 17:20 :: от woods
#83
Re: Има хляб
Дарба, а мен няма ли да ме похвалиш :-D
06.04.2008 :: 17:22 :: от woods
#84
Re: Има хляб
Опа ти не го хвалиш sorry... имам навика да пускам коментара като прочета първото изречение :-D
06.04.2008 :: 17:25 :: от woods
#85
Re: Има хляб
Не знам каква е концепцията за BIO, но в Западна Европа като пише био на опаковката после в съдържанието отдолу пише * = биологични съставки, и въпросните боклуци като не знам си каква киселина нямат звездичка и явно е разрешено да се ползват.
06.04.2008 :: 17:27 :: от woods
#86
Re: Има хляб
Това филмче откъде мога да го сейвна? Щото така както като го цъкна ми излиза направо save без target и иска да го запише на desktop-а който е на парче хард на което няма място ;-)
06.04.2008 :: 17:51 :: от Apostolov
#87
Re: Има хляб
Здравей dharba,
по въпроса за количеството зърно и количеството брашно. Както вече писах в #25 зърното, което закарахме в мелницата беше 14 тона. Преди да го смелят, те го почистиха през система от сита. Отделиха плевелните семена, начупени и маломерни зърна, както и всички непочистени от комбайна осили, плява и други примеси. Така след смилането получихме 11400 кг. пълнозърнесто брашно и 2600 кг. отсевки.
06.04.2008 :: 18:09 :: от Apostolov
#88
Re: Има хляб
искам да добавя малко за чисто екологичния ефект от начинанието. В конвенционалното производство на житни култури у нас обикновено се използват:
- 30 кг/декар азотен тор (амониева селитра или карбамид)
- органо-живачен препарат за обеззаразяване на семента преди сеитбата - 2л./100 кг. семена
- пръскане с хербицид (препарат за унищожаване на плевели) - 200 гр./декар
Като краен резултат само за тези 850 деара "спестихме" на природата 25500 кг. амониева селитра, 170 л. хербицид и 510 кг. органо-живачен препарат.
Според официалната стаистика най-големият български арендатор за 2007 година е обработвал 250 000 декара. Можете да пресметнете какви количества химикали е вкарал в почвата, а оттам в подпочвените води. И за такова "добро" всички земеделски производители получиха по 14 лева на декар директни плащания. Биологичните фермери получиха същото.
06.04.2008 :: 18:21 :: от Whiskey
#89
Re: Има хляб
#62: Така като гледам по-занимателен от тоя сайт надали ще намериш :). Все пак: http://greentech-bg.net/ http://www.zelen.bg/ http://www.forthenature.org/ . Има и много други сигурно, някои от които по-тясно специализирани, но в момента не се сещам. Все пак тези сайтове задоволяват зеленото ми любопитство.

@woods: явно имаш навика да пускаш по 5463476 коментара след всяко прочетено изречение...
06.04.2008 :: 18:25 :: от woods
#90
Re: Има хляб
Човек трябва да напише as much as possible ;-)
06.04.2008 :: 18:28 :: от Whiskey
#91
Re: Има хляб
@Apostolov, dharba: Понеже съм невеж искам малко разяснение. Питъл съм се много пъти: добре де, след като не се ползват хербециди, син камък, карбамид и други препарати срещу плевели и инсектициди, какво ще стане с тези био ниви, които ако не дай си боже по някакво стечение на обстоятелствата бидат нападнати от миниатюрни вредители, които се хранят с добива например? Как ще се справите с тях, ако не използвате конвенционални методи? Да не съществуват и био препарати срещу тях? :)
06.04.2008 :: 18:42 :: от esaveta
#92
Re: Има хляб
много ме радва факта, че вече има български земеделец и то на био зърннени култури.разбрах ,че миналата година сте засяли 850 декара, а тази година колко? надявам се тази година да изкарате много по добра реколта.въпроса ми е ще информирате ли по голям кръг от хора или всичкото зърно ще отиде само при био българия
07.04.2008 :: 00:10 :: от Dessie
#93
Re: Има хляб
Невероятни коментари. Благодаря и на Апостолов и на Класанов за изчерпателната информация. Аз също научих много от коментарите и статията. На това му казвам конструктивен диалог между интелигентни хора. #76 - възхитена съм. Трябва много кураж, за да си признаеш, когато си сгрешил. Както, всички видяхме обаче наистина "малко критика на добрите никога не е навредила, дори напротив прави ги по-добри."
07.04.2008 :: 06:39 :: от pstj
#94
Re: Има хляб
@82:
Фанатик не съм, който ме познава лично знае, че криввам честичко от пътя. Причината за това не е една, но една от причините е, че е така лесно да се кривне. Съзнавам напълно (може би не съм го споменал в тази статия) че икономиката е така устроена, че да правиш екологично съобразен бизнес е много трудно, в този смисъл всяко нещо, дори малка крачка да е е оправдано. Онова срещу кето се бунтувам е именно лепването на един етикет "зелен" или "био" на дадена фирма или продукт, което сякаш като лично божия благословия го прави идеален и необходимо да бъде подкрепен от "преденоотдадените".
Според мен една модерна фирма ориентирана към целевия пазар трябва да е подготвена да отговори на тези критики: как и защо не ползва именно изцяло sustainable принципите, кога и как (ако изобщо) това влиза в плановете ѝ (за да може ние пък да преценим дали изобщо си струва да я подкрепим, а и да следим дали изпълнява обещанията си), как преценява footprint-а си смята ли да предприеме мерки да го подобри, смята ли в случай на успех да продължи да инвестира в зелен бизнес (или напротив - в застрояването на някоя местност подходяща за хотелиерски такъв) и тн и тн. Това са все неща, които "нормалните" фирми не правят и именно за това хората като мен са склонни да не посрещат с отворени обятия, няма прозрачност. Бизнеса е изграден по такъв начин просто. Това не значи, че с добра воля и с подкрепата на таргетираната аудитория това не може да се подобри, едно от основните предимства на локалния пазар е именно по-добрия конрол от страна на потребителя.
Както и да е, отплеснах се. Идеята ми беше, че трябват добри примери за sustainable бизнес:) А пък хората като видят че е profitable сами ще си налеят парите:) Нещо такова.
Що се отнася до това колко знам и колко чета... ми чета си, гледам си... много свободно време, малко повече мозък...:)Просто като социална индивидуалност не съм амбициозен и безнеса не ме влече, информираността е по-скоро за да си праяв гъди на мозъка (пък и вече доказаха че секи път когато научим нещо новои интересно отделя вещество, което ни кара да сме удовлетворени - доказаха умствената мастурбация)
@woods - нямам идея пич, дори не ползвам Уиндоус. Принципно за онлайн телевизия ползвам Miro, има го и за Уиндоус мисля, там в настройките можеш да кажеш къде точно да ти сваля филмчетата.
07.04.2008 :: 18:26 :: от Denski
#95
Re: Има хляб
@Apostolov, #88 Нямах никаква представа, че количествата отрови са чак толкова големи!!! Можете ли наистина да дадете повече информация за биологични пестициди и хербициди?

@Whiskey, #91 Доколкото знам има такива, поне по филмите съм виждала да си купуват ;) За съжаление и аз не знам подробности. Обаче си спомням, че още на 10 прочетох една много интересна рецепта в една билкаркса книжка: След като окосиш копривата слагаш я във варел в градината (който се пълни с дъждовна вода, едно време всички селски градини имаха такива). Не си спомням колко време трябваше да престои, но твърдението беше, че ако с такава вода си поливаш морковите не се въдят червейчета, че даже и плевели.

За съжаление никога не съм пробвала тази рецепта, но ми е интересно каква (и дали) научна обосновка има :)
08.04.2008 :: 01:16 :: от wonder
#96
Re: Има хляб
Ръж в България отглежда ли се ?
08.04.2008 :: 11:04 :: от krem
#97
Re: Има хляб
Denski аз към виждала като малка дядо ми да прави отвара от коприва (запари я като чай и я остави да изстине после) и с нея да пръска листата на картофите срещу колорадски бръмбари.
08.04.2008 :: 16:48 :: от Denski
#98
Re: Има хляб
Хе хе, значи наистина действа :) Благодаря, че сподели Krem :)
08.04.2008 :: 20:15 :: от Apostolov
#99
Re: Има хляб
Копривата наистина има такова деиствие. Ние сабрахме такива стари рецепти, изпробвахме нјакои от тјах и ги издадохме в брошура. Ште предлоја нај-популјарните другата седмица. Сега сам в Република Македонија и ми липсват ниакои букви на клавиатурата.
08.04.2008 :: 20:28 :: от dharba
#100
Re: Има хляб
Whiskey 91 има много начини да запизиш реколтата ти от вредители насекоми и други нежелани същества. един от тях е след като си засадил каквото и да е да зъстанеш 5 минутки и да кажеш една благодарна молитва, към когото и да е.
друго е да спазваш определеното време за засаждане според лунния календар.
друг начин както се спомена по-нагоре е отвари от билки, за които малко мога да ти разкажа но знам че се използва коприва, бял равнец и др. всичко това е част от био-динамичното земеделие. не съм практикувал но имам голямо желание да отглеждам каквото и да по био-динамичен начин. бащата на това учение е Рудолф Щайнер
ако се интересуваш повече обърнисе към книгата "курс по земеделие" на Р.Щ.
много добра книга също е "без земя" Франц-карл рьодербергер
в България познавам един земеделец който практикува био-динамичен начик и той се намира в Бачково казва се Димитър. той е супер практичен човек и отглежда над 60 вида разнообразни плодове, зеленчуци, билки и вино. ако на някой му трябва ще му дам и тел.
сигурно има и други алтернативни начини както и има биологични препарати но инфо за тях трябва се пита гугел.

Ръж се отглежда в България, предимно в планински райони като Вакарел, Спарева баня. Последните години най-големия изкупвател на ръж е мелница с.Балван до Велико Търново. съответно Техра също отглеждат ръж.
09.04.2008 :: 12:27 :: от earth's friend
#101
Re: Има хляб
прави сте!
09.04.2008 :: 23:26 :: от Whiskey
#102
Re: Има хляб
#100 благодарско за отговора.

А иначе аз вече няколко пъти ходих в Била и все не ненамирам този био хляб. Или се харчи като топъл хляб или не зареждате била. Абсолютно всички хлябове там са опаковани в найлонови пликове.
10.04.2008 :: 10:53 :: от krem
#103
Re: Има хляб
Аз го видях в Диетичният магазин на Шишман.
10.04.2008 :: 13:41 :: от krem
#104
Re: Има хляб
Пускам тук един линк, който първо пуснах в друг коментар към друга статия, защото тук темата все още се следи и става въпрос за земеделие и най-вече ГМО, а малко по-горе се дискутираха пестицидите които се ползват.

http://www.mindfully.org/GE/2004/Heartbreak-In-The-Heartland-Bulgarian21jun04.htm

Аз като го четях и ми настръхна косата за какво става дума!!!
11.04.2008 :: 11:19 :: от Belka
#105
Re: Има хляб
Добре де, ама що само в София? Пак така, както и с много други неща.
Ако имаме достъп и ние ще купуваме, не ни отнемайте възможността. Моля! (с умолителна нотка в гласа)
14.04.2008 :: 17:43 :: от dani
#106
Re: Има хляб
от Дани
Приятели,нова съм и се радвам,че съм сред вас!
Живея във Варна от 10 години,но плодовете и зеленчуците,които ядем тук изобщо не са ни вкусни...От 10 години се храним с хляб Бонус-ръжен или 6 зърна.Вкусен ни е,но тук не прочетох някой да го консумира-срещала съм мнения,че не е съвсем еко,но бихте ли ми казали кое не му е добро-предполагам технологията.По-важният ми въпрос е къде мога във Варна да си купувам възможно най-истинския хляб,ако може да е без набухватели,мая и др.подобни, да е ръжен.
Благодаря предварително!Бъдете здрави!
16.04.2008 :: 10:13 :: от Apostolov
#107
Re: Има хляб
Здравейте,
тук предлагам няколко рецепти за приготвяне на отвари, настойки и запарки от често срещащи се растения, които се приготвят лесно и могат да се използват както във ферми, така и за лечение на стайните цветя.
Лук – паяжинообразуващи акари, листни въшки. Водна настойка 200 гр.люспи на 10 л.вода, за 12-15 часа. Трикратно напръскване през 5 дни. Срещу птици нападащи плодовете-разрязани луковици в короните на дърветата или редовете(ягоди)
Чесън – с/у гъгрици, на 100 кг зърно, ориз, брашно 200 гр луковици.; м/у лозите. Паяжинообразуващи акари 0,5 кг се счуква и се смесва с 3-5 л.вода, прецежда се, остатакът се накисва отново, двата извлека се доливат с вода до 10 л. От него на 300 мл се добавя 10 л.вода. Друга рецепта: 0,5 кг чесън се нарязва и счуква, 3л.вода в стъклен съд, на тъмно и топло място. След 5 дни се прецежда. В 10 л.вода се прибавя 60 мл от настойката и 50 гр.сапун. Листни въшки,оси по сливата: 2-3 наситнени глави за 10 л.вода. Пшеничен трипс 200 гр. на 10 л.вода.
Тютюн - листни въшки, бълхи, трипсове, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оси. 400 гр.ситно наряазана маса в 10 л. вода за 2 дни. Прецежда се и още 10 л. вода и 80 мл. сапун
Лайка – смучещи, гъсеници и лъжегъсеници(оси). 1 кг суха маса на 10 л. вода за 12 часа. Прецежда се и се добавчт 30 л. вода и по 40 гр. сапун на 10 л.
Бял равнец - листни въшки, бълхи, акари, трипсове. 800 гр. суха маса се надробява, запарва се с вряла вода за 30-40 мин.(или се вари), долива се до 10 л вода и се кисне 36-48 часа.
Глухарче - листни въшки, бълхи, акари по овощните. 200-300 гр. свежи корени или 400 гр. листа се заливат с 10 л. леко затоплена вода за 1-2 часа. Първо пръскане при разтваряне на пъпките, второто след цъфтежа, следващите през 15 дни.
Обикновен пелин – листогризещи гъсеници, гъсеници, ябълков плодов червей. 1 кг просушена маса се вари 10-15 мин. в малко вода, изстудява се и се долива до 10 л. Препоръчва се да се добави настойка от сух кокоши тор(1-2 кг сух кокоши тор се накисва за 1-2 денонощия в малко вода). Смесва се с непрецедената отвара от пелин, прецежда се и се долива с вода до 10 л.
Още рецепти можете да прочетете на: http://www.bioselena.com/modules.php?name=News&new_topic=1
Нашият колега агроном Петър Киров ги събира и записва вече няколко години.
18.04.2008 :: 17:02 :: от siesta
#108
Re: Има хляб
Някой може ли даде информация дали някои от книгите на Мария Тун,Рудолф Стейнер както и други автори за биодинамично земеделие са преведени на балгарски.Смятам да ги поръчвам на английски но не искам да избързвам преди да жидя дали има някои излезли на български,които могат да се набавят.
Също и дали хората работещи в сферата на биологичното земеделие имат съставен списък на литературата която е публикувана досега в БГ на тази тема.
26.05.2008 :: 09:16 :: от mayadob
#109
Re: Има хляб
siesta, имам лекциите на Рудлф Щайнер на български, на pdf. Ако искаш, пиши ми на maya_ps маймуна abv.bg

От книжния пазар можеш да си купиш и книгата "Без земя. Наръчник по изправяне на крака" - тази книга не е курс, но много добре описва принципите на биологично-динамичния подход.
28.05.2008 :: 14:25 :: от parahod
#110
Re: Има хляб
В курса по екология на Аграрния университет може да се научи доста за биологичното земеделие.Ако те интересува мога да поровя за да видя дали са ми останали някакви лекции.
Много интересна статия както и много интересни коментари :)
Като цяло подкрепям публичност на всякакви новости в тази насока.Всеки е свободен да прецени до колко информацията му е полезна.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg