Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.04.2008

Съботник

от Десислава Белева :: Коментари (28) :: (7166 прочитания)

"Имам щастието да съм родител на две чудесни деца. Много често се питам дали съм добър родител и правя ли най-доброто за тях. Миналата събота най-после се почувствах 100% добър родител".
Деси Белева е юрист в Пловдив и активен читател на Горичка.

Добър родител ли съм и правя ли най-доброто за децата си? За съжаление не винаги отговорът на този въпрос е положителен, но истината е, че много се старая. Миналата събота най-после се почувствах 100% добър родител. Защо? Ами защото запретнах ръкави и заедно с още петнайсетина ентусиасти почистихме двора на детската градина и засадихме малко цветя и храсти.

Идеята

Идеята е стара, но все не ми достигаше кураж да я организирам. В крайна сметка след като сформирахме родителското настоятелство към детската градина и посъбрахме малко пари и организирахме няколко срещи, стана ясно, че като цяло на родителите не им е приятно да дават пари, без да знаят къде отиват. Имаше всякакви мнения – пълната гама от напълно отричащи съществуването на настоятелството до сто-процентови привърженици.

Другото, което много ми помогна, беше огромното желание децата да играят и растат в среда, която е приятна за сетивата – да мирише на хубаво, да е зелено на очите и да е приятно на допир. Дадености, колкото искаш – огромен двор с прекрасни кътчета за всяка група и чудесни дръвчета и храстчета. Проблеми, също колкото искаш – счупени пейки, празни пясъчници, цветарници обрасли с троскот, опадали листа, задушени храстчета, само спомен от игрушки.

Решението
Васко – единственият татко, член на съвета на настоятелите, с който много се гордеем, е написал на скайпа си „Прави, каквото трябва, пък да става, каквото ще!” Е, реших, че трябва да го послушам и реших да организирам „Пролетно почистване и засаждане в детската градина”.

Имаше една статия пак тук в Горичка, в която се казваше, че градът е идеалната среда за устойчиво развитие. И детската градина е идеална среда за устойчиво развитие. Така смятам, защото повечето семейства живеем в кооперации или жилищни блокове, нямаме дворче, където детето да играе сред зеленина и на въздух, и в най-добрия случай го пускаме на терасата, докато почистваме или готвим. Разходките до парка са свързани с доста време, преобличане, цапане, пране – не че не ги правим, но е много по-лесно да си пуснеш детето в двора, докато приготвяш обяда, нали?

Детската градина има всичко - и покрив, и двор, и храна, и театър, и игри. А когато имате и моя късмет да попаднете на чудесни възпитатели, тогава детската градина се превръща не в място, където трябва да се освободим от присъствието на децата си, за да можем да изкараме по някой лев, а в идеалното устойчиво място за развитие и възпитание.

Естествено за това не може да разчитаме само на общината и на персонала в градините, трябва и ние да дадем своя принос. Поне така мислим аз и още пет майки, които се присъединиха към щурата идея. Мъжът ми я нарече „Ленински съботник”, майка ми отбеляза, че не е съвсем редно да ангажираме персонала в почивния им ден, дъщеря ми много хареса идеята и особено обещанието за награди и изненади. Последното мнение надделя за решението ми!

Организацията
С наведена глава признавам, че организацията ни беше под всякаква критика. Изразяваше се в написването на обява и закачането й на вратите на градината с електронен адрес за заявки за участие. Познайте колко заявки получих? Нула. Следващият път, защото ще има такъв, ще разчитаме на персоналния контакт с родителите и ще вложим повече време в агитация и записване на участниците и възлагане на конкретни задачи според индивидуалните им възможности. Ще помислим и върху обещаните, но неслучили се изненади и награди!

Лично аз врътнах един телефон на мой приятел, който се занимава с отглеждане на декоративни цветя и рози и го запознах с идеята и нуждата от малко обогатена почва. Реакцията му беше изненадваща за мен – супер позитивна. Каза, че щом е за децата, няма никакъв проблем. Само ме попита с колко голяма кола ще дойда, за да знае колко пръст да ми сипе в чувалите. После ми се скара, че не съм се обадила по-рано, за да организира и така желаните от мен магнолии... За следващия път обеща една магнолия и различни декоративни храстчета.

Реализацията
В събота, след като поздравихме малкия ни син за четвъртия му рожден ден, се  натоварихме в колата без рожденика, заедно с всичката пръст, храстчета, метла, лопата и гребло. Паркирахме в едно задно дворче, където не бях влизала досега. Оказа се, че там има импровизирана компостна купа, където на спокойствие и сянка си гният от години листата, събрани прилежно от... чичо Стоян.

Дойдоха 80% от персонала на градината, госпожите, лелите и чичо Стоян, още пет майки и три деца, които също активно се включиха в почистването. Децата с радост изринаха пясъка и върнаха това, което можаха обратно в пясъчниците. После пометоха бордюрите, а по-късно играейки пресяха немалко количество пясък с детските сита и го почистиха от боклуците. По-късно някой донесе саксии и децата се заеха да ги пълнят с пръст. За тези саксии сме приготвили коренчета хлорофитум за стаите на децата.

Удовлетворението
Никой не се оплака от това, че съботната сутрин му е провалена. Имахме шанса да се запознаем с другите родители, с чиито деца дружат нашите деца – факт, който в днешния забързан ден много хора подценяват. И не е достатъчно да се видиш с тях сутрин или вечер, за да си кажете "добър ден" или "довиждане".

Бъдещи творчески планове


В понеделник дъщеричката ми отиде с нетърпение на градина, за да изпълни обещанието си да разкаже на всички деца от групата, че хич не е лесно да върнеш пясъка от плочника обратно в пясъчника и така да ги мотивира да не го изнасят с кофички и лопатки от мястото му.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (28)

05.04.2008 :: 10:29 :: от woods
#1
Re: Съботник
Аз да се изкажа още преди да съм прочел статията че dessie не може да е добър родител, като се имат предвид миналогодишните й коментари, нито пък свестен човек :-D
05.04.2008 :: 10:55 :: от vrabche
#2
Re: Съботник
браво,деси
хубаво е да има хора,които не се ограничават с редовни приказки,а предприемат и съответстващите им действия.със сигурност ви е станало страшно добре на душите и очите като сте свършили тази чудесна работа.евала
преди да родя още,когато кучето беше бебе,което ядеше всичко(наистина всичко) започнах първата си почистваща акция.около блока.купих си ръкавици и чували за боклук и готово.на всяка разходка - чувал,два.реакцията беше поразяваща.дойде у дома касиерката на блока и ми предложи да пренасочат част от заплатата на чистачката за мен! не да спрат да хварлят,а да ми плащат да им чистя..
сега чистя площадката,на която играе наследникът :) вчера 2 момчета от един офис ме гледаха от балкона докато си пушеха как събирам боклуци и се смяха.
честно казано реакции като гореописаните ме зареждат положително.харесва ми да съм борец за нещо,а това е добра кауза.
05.04.2008 :: 12:20 :: от Dessie
#3
Re: Съботник
Благодаря за коментарите, наистина действията ни говорята по-добре за нас от думите, затова браво на всеки, който прави нещо наистина реално, колкото и малко или смешно да изглежда то.
Използвам случая да помоля, ако някой знае от къде да си набавим керамични саксии и сандъчета на нормални цени, да ни помогне, защото вече планираме и втория съботник, а тези в големите вериги са по над 20-30 лв. ;-(
05.04.2008 :: 13:04 :: от pstj
#4
Re: Съботник
Подравления за инициативнстта.
Надявам се наистина на децата да им се отрази добре зеленото и почистеното.
05.04.2008 :: 13:10 :: от vrabche
#5
Re: Съботник
деси,ако някои от вашата банда има път към софия,идете на женския пазар,в долната му част,по близката до лъвов мост има керамици.те продават доста по евтино от споменатото от теб,също така можеш да се пазариш,а основната хитрина е да питаш за бракувани саксии.те са с леки дефекти,пукнатини..,но са о.к. и са на смешни цени.почти всяка сергия ги има и с радост се отървават от тях
05.04.2008 :: 20:27 :: от zdravkaslavova
#6
Re: Съботник
Браво на Десислава,познавам я лично и мога да кажа,че е страхотен родител,както й човек.Страшно ми хареса статията й,защото на много хора разбиранията и вижданията са като нейните,но не могат да ги изразят правилно.А някои хора са родени с дар слово и умение да отразят мислите и светогледа на масите.
А що се отнася до "woods",поне да се напьне да прочете материала,преди да се изкаже неподготвен...
А колкото до това,дали е свестен човек или не...могат да преценят само хората около нея,а не някой си от виртуалното пространство,така че по-полека сьс заключенията и нека не изпростяваме,все пак се коментират вьпроси на по-високо духовно ниво.
05.04.2008 :: 20:31 :: от krem
#7
Re: Съботник
И от мен едно голямо браво :)))
05.04.2008 :: 22:01 :: от Олга
#8
Re: Съботник
Деси, ние сме ти големи фенове, нали знаеш! :))
05.04.2008 :: 22:22 :: от asleto1
#9
Re: Съботник
Здравейте, поздравления за инициативата на Деси, това определено е много поучително за децата. Аз съм си мислила за същата инициатива, но в градинката пред блока на която се събират да играят много деца, но засега не съм я осъществила, моята дъщеря е все още много малка на 1година и половина и няма да мога да я приобщя към каузата. Освен това наистина се съмнявам, че ще срещна някаква подкрепа от страна на другите родители. Затова адмирации за Деси, че е направила първата стъпка! Единстеното, което аз засега направих, е че писах е-мейл на Паркове и градини и имаше ефект, дойдоха и посадиха някакви храсти, но не смятам да спра до тук. Постъпката на Деси ме ентусиазира и ми дава увереност, че си заслужава да се продължи напред. А за това дали си добър родител, не бива да имаш никакви съмнения, естествено, че си!
05.04.2008 :: 22:26 :: от asleto1
#10
Re: Съботник
woods, ти си luuds
06.04.2008 :: 00:17 :: от desislava
#11
Re: Съботник
Bravo Desi i za iniciativata i za statiqta. Uspeh i po-natatak.
06.04.2008 :: 09:50 :: от woods
#12
Re: Съботник
#6, Първо никът ми се пише без кавички и второ не знаеш за какво става дума. Кой говори без да знае за какво става дума?
Ако исках да коментирам "материала" щях да го прочета.
Заключенията ми са на основа на факти от миналогодишната виртуална простотия която тя изръси и ще ги ръсвам и аз всеки път като стане дума за нея докато не се извини достатъчно ясно ;-)
06.04.2008 :: 10:13 :: от az_mira
#13
Re: Съботник
Поздравявам ви Деси!
И аз се опитвам да правя нещо за чистотата и зелинината до колкото мога. По образование все пак съм ландшафтен архитект, но да искаш да засадиш рози в градината на децата си е направо садизъм. Както и други опасни или отровни растения. С каквито изобилстват българските детски градини. Все пак те трябва да са максимално безопасни и пони там децата да не се пазят непрекъснато.
06.04.2008 :: 11:46 :: от Деница
#14
Re: Съботник
Един съвет. Деси, инициативата ти е чудесна. Помислете само дали иначе много красивите рози са подходящи за детска градина. В нашата детска градина има много рози и то в непосредствена близост до площадките за игра. Мен този факт доста ме притеснява и явно не само мен, защото тази година доста са ги орязали, но за сметка на това са посадили по-малко опасни храсти.
06.04.2008 :: 12:07 :: от Denski
#15
Re: Съботник
Браво на Деси, добър пример за това как един човек може да доведе до промяна към по-добро. Сигурна съм, че следващия път и организацията ще е по-добра и ентусиастите ще са повече :)
06.04.2008 :: 12:15 :: от Denski
#16
Re: Съботник
#11 woods, ти си бил и злопаметен! Все още се заяждаш за критични коментари към теб (казано честно съвсем не безпочвени) от преди година. Доста конструктивно и зряло - щом ме е критикувала значи не може да е "добър родител" (?????????????) "нито пък свестен човек".

Особено ми хареса #16, коментара в който споделяш, че не си чел статията ПОД която пишеш коментар. sweet :)
06.04.2008 :: 15:53 :: от Dessie
#17
Re: Съботник
Приятели, розите си ги има в градината отдавна и се намират на разстояние от площадките за игра, но това което казвате определено има смисъл и едва ли ще засадиме още.
За "Паркове и градини" - общинската фирма, която поддържа парковете в Пловдив - едно голяма благодаря. Наистина сте много активни и това се вижда. За нашата градина доставиха може би над 50 храстчета и благодарение на усилията на персонала на детската градина всички се хванаха. А Цар Симеоновата ни градина наистина е винаги в перфектно състояние и то благодарение на тях.
06.04.2008 :: 16:12 :: от Dessie
#18
Мира,
Имаш чудесна професия, не би ли могла да ни дадеш няколко полезни съвета за това какво да засадим следващия път. Имаме и две много слънчеви места, които са съвсем празни. Иска ми се да има и повече цветя. Що се касае до опасните и отровни цветя, бяха ми дали две вкоренени храстчета, които цъфтят с големи бели цветове във формата на фуния и имат големи, оребрени, сърцевидни листа, но за тях знаех и просто не ги взех.
Между другото в обявата за пролетното почистване и засаждане бях написала редом с лопатите, метлите, пръстта и посадъчния материал, някой да осигури и присъствието на ландшафтен архитект, но това, както се сещате, не се случи.
Учим се от грешките си, но бъдете сигурни, че за миг не сме застрашили безопасността и сигурността на децата си.
Дени,
прочетох и другите ти коментари и ми направи силно впечатление какво си написала за дървените играчки. При нас непрекъснато се купуват пластмасови със съмнителен мирис и много кратък живот. Въпреки че ние родителите финансираме закупуването на играчките, не успях да се преборя, с това да се купуват само дървени такива и много съжалявам. Не съм се отказала, обаче. Що се касае до това 30 деца да се наблюдават само от един учител, на мен също ми се струва абсурдно, но това не е аргумент в полза на това да се купуват пластмасови такива.
Ако имате информация или снимки от детски градини в чужбина, би било интересно да ги споделите.
Хайде, до скоро, че малчуганите се събудиха.
06.04.2008 :: 17:31 :: от asleto1
#19
Re: Съботник
woods, аз смятам, че този форум е за да си помагаме с каквото можем, а не да даваме неясни квалификации
06.04.2008 :: 22:50 :: от woods
#20
Re: Съботник
#16, Тя не ме е "критикувала", а се изцвъка доста просташки без никакво основание и логика.
06.04.2008 :: 22:53 :: от woods
#21
Re: Съботник
#19, И аз така смятам.
07.04.2008 :: 00:21 :: от Dessie
#22
Ей, woody
Освен теб, не се сещам за други, които обиждат хората в тези форуми, но то си е част от чара ти, продължавай в същия дух - нали видя, че няма модератори. Нали щеше да си търсиш други сайтове, че тук ти омръзанхме. Какво стана, май пак сме най-интересните? Благодаря ти, че се въна! Не знам какво щяхме да прамивим без теб?!?
Очевидно не си разбрал - разбира се, че те критикувах - ти нарече всички, които писахме в Кметския въпросник, как беше, забравих - някакви сектанти и аз те изкритикувах. Ти заслужаваш критика, подскачаш като някакво врабче от тема в тема и само "цвъкаш" по едно изречение. Сигурно много се кефиш, че си на челно място по брой коментари... Е, да, ама безсмислени. Хайде сбогом.
07.04.2008 :: 13:38 :: от Clivia
#23
Re: Съботник
Деси, браво за чудесната работа. Аз не съм се отказала да ти нося растения, даже съм склонна и лично да отида в детската градина и да ги засадя, така че пиши ми моля ти на и-мейла, за да се разберем.
Относно керамичните саксии, бих ти препоръчала друга алтернатива-в Троянския край има много грънци-повечето бракувани нямат видим дефект и са по 1-2 лв., а са много красиви, с автентични шарки-гърнета, гювечи и др.
07.04.2008 :: 14:45 :: от deli
#24
Re: Саксии от дефектни грънци
Поздравления за чудесната работа!

Точно да пиша за грънците, и видях, че Clivia ме е изпреварила :)
Та грънците в Троянско наистина са добра алтернатива - има най-различни форми и видове.
Единственият им проблем е, че нямат дупка за оттичане.
Мястото, откъдето аз ги взимам, е тук: http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=ee3fdd1ad55971bcad97612c30fa08ca&city=%C4%CE%C1%D0%CE%C4%C0%CD&plz=5658
Работят и събота и неделя.
Освен това могат да ти покажат (предполагам, че за хлапетата ще е интересно) как се "теглят" и рисуват съдовете.
07.04.2008 :: 15:40 :: от Clivia
#25
Re: Съботник
Аз мисля,че най-евтино ги намерих в село Шипково на две места-едното в центъра, а другото -след моста имаше някаква фабрика ли беше?!?? Та ни качиха на нейния таван и ... там е царството на брака и за стотинки можеш да си намериш неща. Наистина си заслужава, а и може да се комбинира с много приятни емоции покрай красотата на Троянския Балкан.
16.05.2008 :: 16:57 :: от mim08
#26
Re: Съботник
Впечатляващо!И аз някой ден ще направя такова нещо!
04.01.2009 :: 14:57 :: от videania
#27
Re: Съботник
Впечатлена съм от смелостта да се започне такова начинание,въпреки негативните и присмехулни реакции наоколо!,въпреки пасивността на служителите на детската градина и служителите от съвета,които отговарят за детското заведение!Към всяка община има архитект и инженер,отговарящ за озеленяването,които ако беше им поискана помощ по специалността поне биха дали съвет за това какви растения и от къде най-изгодно биха могли да се закупят.И не на последно място-ако общината беше взела и най-малкото участие в тази дейност(например-автомобил и градинар за няколко часа) тази инициатива,би заприличала на такава от цивилизованите страни!
Нека мислим ,действуваме и работим и си помагаме-Цивилизовано!Това е за нас,за децата ни,за бъдещето!
17.02.2009 :: 16:57 :: от deni_m_i
#28
Re: Съботник
Аз подкрепям такива групи хора, на които им пука в каква среда живеят децата им. Мисля, че би трябвало да се образуват други такива групи хора. Аз би взел участие.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg