Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.05.2008

Вещи на старо

от Босилена Мелтева :: Коментари (6) :: (12530 прочитания)

Употребяваните вещи са най-екологичната покупка, която можем да направим. Как стоят нещата по света и къде да ги търсим у нас?
Статията е публикувана в Капитал Light.

Момчетата от сдружение "РЕТО Надежда" се борят с проблем. Имат наркокомуни в София, Пловдив и Бургас, в които се постъпва доброволно и безплатно. Намерили са успешен начин да се самоиздържат като събират и извозват ненужни вещи и мебели, реставрират ги и ги продават в магазинчето си на бул. "Стефан Стамболов"

С влизането очите ми се заковават на масивния сандък от чам, качен върху спална мебел от масивно дърво. Оглеждам се из струпаните шкафове и бюра, допадат ми. Особено ефектен е един двукрилен гардероб, преправен на холна секция със стъклени врати. Томовете на Карл Маркс на рафта също се продават, както и двата монитора за компютър в ъгъла. Пишещата машина и пианото са истинска антикварна находка. Решавам да си взема сандъка, наистина ми харесва, но и съм доволна, че парите ми ще отидат за добра кауза - спасявам една солидна и хубава вещ от бунището. Също така си спестявам токсичните вещества от повечето нови мебели, а и известна сума.

Бизнесът на хората от РЕТО върви добре. Те предлагат услуга, която е уникална за България - рециклиране на ненужни неща, от които се чудим как да се отървем. Честата българска практика на незаконно захвърляне на улицата или в кварталната градинка, където гният месеци наред, определено не е решение. Търговският нюх на РЕТО е свързан, може би случайно, с едно съдбовно прозрение на нашето поколение; "Боклукът ни е безценен ресурс на погрешното място". Това е начало на бг тенденцията "старата мебел с нов живот", която на Запад е мейнстрийм от няколко години.

Все по-лесно забравяме, че употребяваните вещи всъщност са най-екологичната покупка, която можем да направим. За мебел втора употреба не отива допълнителен изчерпаем ресурс за производство. Старият й дом обичайно е някъде наблизо, т.е. липсва добавената цена СО2 за транспорт. Токсичните химични елементи (като формалдехид например), отделяни от новата мебел във въздуха на къщата, отдавна са изветрели. Често пъти старата вещ е далеч по-качествена и здрава от новата. Цената е изгодна. Боклукът - по-малко.

В Европа съществуват отработени практики за мебели втора употреба, които са популярни и действащи. Особено атрактивна е виртуалната общност Freecycle. Тя съществува в над 50 страни, в това число и съседката ни Румъния. Единствената засега българска група е в Сливен. Общността е разделена по градове и квартали, а принципът е следният: след като намериш най-близката група, можеш да се включиш в мейлинг-листата и да разгледаш кой какво дарява в твоя район, както и да обявиш своите ненужни вещи чрез мейл. Всичко се раздава безплатно.

Все по-голям брой компании предлагат услуга вместо стока - копирни машини на лизинг, килими и подови настилки, които след употреба се връщат в магазина и се използват като материал за нови. Това е и стимул за търговеца да прави нещата си по-трайни и устойчиви, както и да произвежда части, които да се използват отново. Други индустрии изграждат система на препродаване на "боклука" си на други, на които им върши работа.

Част от този ресурс отива за ЕКОдизайн, в който старото и ненужното става стил и мода. С въображение и креативност, разбира се. Старите вестници, пластмасови бутилки и рекламни билбордове се преобразуват в качествени мебели. Творците държат да подчертаят произхода на създаденото, акцентират на материала втора употреба, с който спасяват ценни ресурси от бунището, дават им нов живот, отправят послание към консуматорите. Зеленият дизайн преминава отвъд функционалното. Един кухненски стол може да бъде произведение на изкуството. От години испанската група "DrapArt" организира международен Фестивал на креативното рециклиране.

Дизайнерското студио "Bike Furniture Design" в Мичиган прави съвременни и модерни мебели от рециклирани стоманени и алуминиеви рамки, джанти и колела на велосипеди. След оригиналното си произведение "Bike Chair" от 1990 г. студиото се разраства и прави различни колекции от маси, бар столове и дивани с високо качество. За някои модели авторите вкарват в употреба и стари автомобилни стъкла и предпазни колани. И естествено студиото постоянно търси стари колела. На сайта винаги стои поканата "Рециклирайте при нас старото си колело!"

Връщаме се в България. Няма как да не се отбия в студиото на младия скулптор и дизайнер Константин Ачков. Сядам на дивана му, измайсторен от два реда каргопалети с удобни възглавници върху тях. Светвам лампите, за да разгледам различните светлини, пробиващи през процепите на абажури от "бивши" рендета, да, истински рендета, с които можеш да си настържеш кашкавал за пастата. На балкона му има място за сядане - минидиван с основа стар радиатор. Там откривам случайно друг ефектен лампион от щайга. В този контекст няма как да не разбера смисъла на думите на Константин: "Екодизайнът дава уникалност и артистичност на интериора, а скъпото всеки може да го има. Използвайки ненужни вещи за нещо ново, сменяш смисъла им и в това има красота, виц и закачка, така бягаш от скуката и стандартното, създаваш уют и чар, излизаш от студа на скъпото."

"Съвременният дизайн е еклектика между ново и старо, скъпо и евтино. Едното подчертава другото, помага му да изпъкне," обяснява ми авторът, пълен със свежи идеи и проекти. Един от сериозните му планове е да се занимава с вътрешен дизайн в България.

Подарявам

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

15.05.2008 :: 09:54 :: от j11a
#1
Re: Вещи на старо
Идеята е страхотна, знам го от личен опит. Преди време си "намерих" едно прекрасно кресло, което в момента се претапицира и скоро ще е горда част от моя интериор :)
15.05.2008 :: 11:27 :: от Деница
#2
Re: Вещи на старо
Преди година си купихме страхотно старо тройно огледало от Рето. Момчетата бяха любезни и го докараха в къщи добре опаковано. Взимали сме и други дребни неща. Но последните пъти когато влизам цените им ми се струват два-три пъти по-високи от преди година, а и забелязвам, че се задържат за доста по-дълго в магазина. Това малко ми охлажда ентусиазма по отношение на тях.
19.05.2008 :: 11:37 :: от Gioanna
#3
Re: Вещи на старо
Може ли да ми дадете точният адрес на магазина? Благодяря предваително!
19.05.2008 :: 23:32 :: от bo
#4
Re: Вещи на старо
магазинът се намира на бул. Стефан Стамболов N 16 , близо до Женския пазар е, а телефонът им е 980 21 43
08.04.2009 :: 11:20 :: от ALF
#5
Re: Вещи на старо
Начин за използване на ненужните употребявани вещи е и тяхната размяна за други полезни неща. Така човек може без съществени разходи да се сдобие с това, от което се нуждае. Разменната търговия е позната на човечеството от хилядолетия и дори днес намира широко приложение. Въпреки високия жизнен стандарт в западните общества именно там тя е в разцвета си.
От скоро и България има специализирана онлайн система за размяна на предмети и вещи (www.BarterBg.net), която е създадена с цел развитие на този вид търговия и у нас.
04.06.2009 :: 15:45 :: от marco_b
#6
Re: Вещи на старо
Его го и първият портал у нас за разменна търговия - www.bgbarter.com
Българският бартер сайт. Обяви. Предлага-търси. Бърза, лесна и безплатна размяна на стоки и услуги! Аз имам - Ти имаш, Аз мога - Ти можеш, Аз зная - Ти знаеш! Най-добрите решения по време на криза! Заменете всичко ненужно за нещо полезно. Национален бартер. Добре дошли в първият специализиран български портал за бартер на стоки и услуги. Сключете изгодна сделка, докато се забавлявате.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg