Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
23.04.2008 :: партньор

Що е то Slow Food

от Олга Апостолова :: Коментари (47) :: (8204 прочитания)

Бавното хранене е обратното на бързото. Но не само на него, а на целия нехаен и неангажиран начин на живот, който върви ръка за ръка с фаст фууд-а.
Това с полезната и вредната храна вече взе и мен да ме обърква. Все по-трудно става да си сигурен дори в нещата, които приемаш за константи. Затова концепцията на движението Slow Food или „Бавно хранене” е добре дошла за всички объркани индивиди. Не че е нещо ново, напротив, Slow Food съществуват от 1989 г. Разликата е, че днес много повече хора имат нужда от техните идеи.

А те не са сложни. Бавното хранене е обратното на бързото. Но не само на него, а на целия нехаен и неангажиран начин на живот, който върви ръка за ръка с фаст фууд-а. Днес сме толкова заети, че нямаме време да мислим за това с какво се храним, откъде идва храната, какви са проблемите на производителите... и храна ли е изобщо това, с което се препитаваме.

Slow Food се бори за активно консуматорство или, ако използваме тяхната собствена терминология, за съпроизводство. Ако сме наясно с това кой и как произвежда храната ни, ще можем да правим информиран избор и да подкрепяме добрата, чистата и справедливо произведена храна. Така ставаме партньори в производствения процес, не наблюдатели.

Не случайно на пазарите на производителите в Англия (farmers’ markets) най-голямата атракция е разговорът с фермера. Знам например, че ябълките и крушите, които си купувам, са от биоферма в Кент, където работи едно българско момче – Антон. В началото Антон не е знаел бъкел английски, а сега говори и английски, и полски! Знам също, че човекът с яйцата от свободни кокошки е болен. Знам го от жена му, която го замества...

Slow Food организират всякакви събития, изложения, пазари, за да засилят спойката между производителите и потребителите (пардон, съпроизводителите). Те подкрепят малките производители, хората, които съхраняват традициите на мястото, където живеят, защото в процеса те запазват биоразнообразието, грижат се да има хуманно отношение към животните, справедливо заплащане... В момента Slow Food работят по общо 270 проекта, единият от които е свързан със съхранение на смилянския боб в България!

Оказва се, значи, че това с полезната и вредната храна не е толкова сложно. Не и ако започнем с въпроса „полезна за кого?” За нас, за околната среда, за тези, които я произвеждат? На много хора този информационен багаж ще се стори излишен. За всички останали е Slow Food.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (47)

23.04.2008 :: 01:02 :: от woods
#1
Re: Що е то Slow Food
Ако можеше да има fast ecological food щеше да е толкова добре - както чух да казва един поет 'яж за да живееш, не живей за да ядеш' - много е добре да грабнеш един бургер и да го налапаш, ако нямаше вътре одрани живи животни щеше да е толкова идеално.
23.04.2008 :: 07:34 :: от Бу
#2
Re: Що е то Slow Food
Ако на пазара, откъдето си купувам зеленчуците, обикновено произведени в околни села, се спра и заговоря продавача, това slow food ли е?
И как точно се постига това съ-производство, когато в името на разпродадената стока продавачът ще ме увери, че продукцията му е еко, каквато и да е истината?
23.04.2008 :: 09:52 :: от silvia
#3
Re: Що е то Slow Food
На мен често ми се е случвало на пазара производител или търговец да ми каже, че даден продукт не му е хубав и да не си вземам от него този път. Естествено това го правят хората от сергиите, от които пазарувам често и с които вече се познаваме. Дори наскоро се усетих, че всеки път, когато купувам портокали, взимам тези с листенцата, които са сложили за украса и се извиних, че развалям аранжировката на щанда, но жената ми каза, че се радва, че ги взима усмихнат човек, така че нямало проблем. Доста ми е приятно и много обичам да ходя на пазар, може би точно заради това, че познавам хората, от които пазарувам.
23.04.2008 :: 14:14 :: от krem
#4
Re: Що е то Slow Food
И на мен така, като на Силвия ми се е случвало. Много е приятно. За съжаление вече е рядкост производители да си продават стоката всеки ден на пазара.
Всичко е от борсите и е еднакво.

Преди когато живеех във Варна и винаги обикалях в уличките около пазара, където са насядали до тротоара някакви приятни усмихнати баби, продаващи вкусни градински домати. Поговориш си, тя ти каже "от моята градина са чедо, вземи ги всичките, че са ми останали последните 2-3 килограма и ще ти ги дам по левче вместо по 1,20, да си ходя и аз вече в къщи" :)))) Долу горе така. И пазаруването приятно, и доматите просто прелест, и поддържаш местното производство ;))

Само да уточня за живеещите в София, че онези баби нямат нищо общо с бабите на Графа, които са едни истински "пазарни терминатори".
23.04.2008 :: 14:22 :: от krem
#5
Re: Що е то Slow Food
woods такова нещо не може да има, защото fastfood е едно бързо стресиращо за организма хранене, което и биохрана да беше, пак ще е вредно.Стресът разболява.
Бавното хранене, отношението и дори уважението към храната дават едно друго чувство на ситост и на очите и на стомаха и на душата. Затова едно време хората са уважавали хляба, голям грях е било да изхвърлиш хляб или да си играеш с храна.

Всичко, за което си говорим тук г о е имало, после сме го отхвърлили, забравили и сега трябва да го откриваме наново.
23.04.2008 :: 15:57 :: от silvia
#6
Re: Що е то Slow Food
Всъщност има, но не знам дали точно така се казва. В разни френски сайтове за устойчив лайфстайл ми прави впечатление, че промотират био фаст фууд - има сандвичи, в които преобладават зеленчуците, салати и разни крем супи.
Дори у нас има такъв вариант за здравословно бързо хапване http://bamboo.bg/index.php
23.04.2008 :: 16:57 :: от woods
#7
Re: Що е то Slow Food
Не е нужно да си стресираш организма - сядаш на една маса, хапваш два сандвича за десет минути, ставаш и си тръгваш... Не чакаш на опашки по ресторанти, не ходиш до вкъщи за да ядеш, и се нахранваш... стига да беше храната качествена. Какъв е проблемът? Крайно време е някой да направи fast ecological food!
23.04.2008 :: 16:57 :: от woods
#8
Re: Що е то Slow Food
Не чакаш да ти сервират имах предвид, не на опашки - не знам какво говоря :-D
23.04.2008 :: 16:59 :: от woods
#9
Re: Що е то Slow Food
И докато се храниш бавно, уважаваш и си говориш с храната, усмихваш се на продавача докато си избираш всеки портокал по една минута, кой ще ти свърши работата? Или така е като нямаш работа за вършене... Ама ако си green или blue и псуваш света защото е калпав не смяташ ли че трябва да си размърдаш задника за да наложиш зелените идеи? :-D
23.04.2008 :: 17:00 :: от woods
#10
Re: Що е то Slow Food
BTW грубият ми език не се дължи на лично отношение в никаква степен ;-)
23.04.2008 :: 17:02 :: от woods
#11
Re: Що е то Slow Food
#6, ФРЕНСКИ?!?!
Я ги кажи тия сайтове - на мен точно във Франция eco fast food ми трябва :-D
23.04.2008 :: 17:05 :: от woods
#12
Re: Що е то Slow Food
Bamboo Health Bar не е био.
23.04.2008 :: 17:08 :: от woods
#13
Re: Що е то Slow Food
И ми изглежда лайнян и скъп.

[quote]Чушки Capsicum и тиквички Squash , запечени на плоча и мариновани в нашия Bamboo винегрет дресинг, домати Roma, козе сирене и свежа зелена салата върху филия прясно изпечен хляб. [/quote]

Филия прясно изпечен хляб за 5 лева?
Много интересни имена имат чушките и тиквичките :-D
23.04.2008 :: 17:30 :: от krem
#14
Re: Що е то Slow Food
ох не ми се спори днес, пък и всичко идва от разликата във възприемането какво е fast food .

А за бавното хранене говорех по принцип и на мен трудно ми се отдава в работен ден.

Но усетих разлика между това да си изям сандвича за 10 мин и да отделя половин час за супа и салата във фирменият ресторант. (ето имам си работа, в офис даже, не ме мисли)

Съгласна съм, че понякога не само няма време, но и няма какво. И знам, че си противореча. Малко се отдадох на мечти как трябва да бъде. Поне вечер се опитвам да го спазвам.
Забелязах, че когато не вечерям пред компютъра и не ме боли после стомаха и главата. Донякъде това имах предвид като отношение към храната - да си погледнеш в чинията какво ядеш, а не само да блееш в монитора. Има разлика.
23.04.2008 :: 17:34 :: от Олга
#15
Re: Що е то Slow Food
Бу, това със съ-производството си го представям по-скоро като форма на постоянна ангажираност. То е малко като с гражданското общество - трябва непрекъснато да натискаме, докато не започнат да ни обръщат внимание и да правят това, което очакваме... В случая с храната може да става дума за био, fair trade... кой на каквото държи. Важното е да не ни е все тая :)
23.04.2008 :: 17:56 :: от merd
#16
Re: Що е то Slow Food
woods, купувал ли си нещо от Bamboo за да си направиш тези изводи? Защото това е единствената верига, за бързо и здравословно (никъде не пише Био) хранене. Аз си поръчвам доста често от тях и мога да ти кажа, че храната им е невероятна. Не е евтино естествено, но това е така защото е качествено. Ако беше и Био щеше да е двойно по-скъпо. За съжаление обаче, тук нещата са малко изкривени- винаги има опашки пред Макдоналдс и КФС и ми е много болно като гледам как масово децата се тъпчат с тези отрови. И вместо да толерираме тези, които се опитват да направят нещо хубаво за хората, които нямат време да обядват в ресторант и им предлагат не пържени картофи, съмнителни продукти и вредни храни- какво правим - плюем ги без дори да сме опитали. Аз се храня здравословно от много време и когато нямам възможност да си позволя качествена храна от заведение - просто си нося в офиса от вкъщи. Всеки сам си прави избора - недей да се изказваш преди да си пробвал.
23.04.2008 :: 18:02 :: от earth's friend
#17
Re: Що е то Slow Food
Хоресва ме #7 на woods.
23.04.2008 :: 20:30 :: от MilenaM
#18
Re: Що е то Slow Food
коментара на крем #5 мн ми допада! напълно съм съгласна
23.04.2008 :: 23:11 :: от esaveta
#19
Re: Що е то Slow Food
нали храната не е само това което вкарваш, но и това което изкарваш.от себе си като мисли ,отношение ,абе има обратна врезка и ти отдаваш ,а не само консумираш.та идеята на слоу фуд е много добра в това отношешие на взаимовръзките, като за начинаеши каквито сме..


има вземане даване
24.04.2008 :: 10:40 :: от nedij
#20
Re: Що е то Slow Food
здравейте мили хора,
чета Ви и си мисля колко много сме се отдалечили и забравили как са живели и какво са говорели нашите родители и деди, и колко сме подчинени на БЪРЗОТО ни ежедневие и МНОГОТО ни работа ...
напр. "когато ям съм глух и ням!", кога се яде не трябва да се пие, не се говори докато се яде - т.е. да не се разсейва човек, "закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си!" и сигурно има много други подобни съвети, които са създавали спокоен и приятен дневен ритъм.
естествено този дневен ритъм всеки си го определя сам и оправдания от сорта "нямам време", "имам много работа" и др. са излишни и смешни - време има за всичко.
интересно е, че тази система "Slow Food" обединява няколко ползи - подпомагане на малкото производство, комуникацията м/у хората, здравословен ритъм и успокояване на хората, от което пък следват колко много още неща ...
трудно е да се научим да мислим за дребните неща и малките детайли - просто трябва да ги осмисляме, а не да ги подминаваме като незначителни, кое ли е значително?!? ...
чудесна е идеята на "Slow Food", и най-вече е дошла от чужбина и ще може да привлече повече хора като ... модерна!
Да живеем здравословно ...ъъъ, човешки!/т.е. без бързане, спокойно, мислейки/
:)
24.04.2008 :: 12:38 :: от woods
#21
Re: Що е то Slow Food
Аз не съм казал че там пише че е био, казах че аз искам био.
25.04.2008 :: 13:40 :: от Dessie
#22
Re: Що е то Slow Food
Аз също имам отговор на този въпрос. В Пловдив има едно такова чудесно заведение за бавно хранене. Невероятно е!!! Намира се в стария град и е на една крачка от офиса ми. За съжаление наистина трябва да имаш поне час за обяд, а това не ни се случва често. Вижте сами - в сайта има едно охлювче, което е символа на Slow Food концепцията - http://www.hebros-hotel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=28&lang=bg
25.04.2008 :: 16:56 :: от pstj
#23
Re: Що е то Slow Food
"Уф бе тозиии, сичко разваляш!"

@#20 - тогава иди да живееш на село, там все още стават преди петела, да нахранят прасетата и да полеят краставиците докато още не е напекло, ще можеш да си хапваш обилните закски на воля. В градски условия е неприложима баешката ти мъдрост.

@woods - ставаш все по-хаотичен и неконструктивен. Намали захарта.

@авторката - малко повече инфо можеше да вкараш. Написала си го така, сякаш трябва да знаем предварително за какво става въпрос, аз знам, другите ... някои явно не. И следват "странните" коментари

@#5 - керм, поне суеверията да оставим може ли?

@Бу - права си, напълно възможно е да те слъгнат на нашите пазари (и не само на нашите). Когато бях малък си спомням едни германци ме прередиха на евтините ябълки, носеха си нож и режеха всяка ябълка по отделно за да видят дали има червей вътре и ако има я взимат... значи била екологична, непръскана и тн... Може да пробваш този метод:)

Като цяло идеята е хубава, също като комунистическата такава, как се интерпретира и прилага е съвсем отделен въпрос. На теория, да пазаруваме/потребяваме локално и така да а) подкрепяме локалната икономика, правейки я устойчива и б) оказваме повече контрол над качеството е много хубаво нещо, въпросът е че на хората не им се занимава. Въпросът е много лесен - хората (производители) искат повече пари. Ако имат малко продукция но е еко трябва да надуят цените за да има профит, обаче българина няма даплати повече, аз това надуват торивете, продукцията става повече, и профита идва от там. Това е.

Иначе много бих искал да има и във Варна slow food закусвалня / ресторант тип ТРОПС или нещо такова. Просто салатите им да са малко по-добри. От към традиционни манджи го докарват:)
25.04.2008 :: 21:53 :: от dharba
#24
Re: Що е то Slow Food
супер е че се споменава за slow food но малко ми е кратка статията за тази тема. дефакто slow food съществува от доста години и това са едни от първите агенти които са се сетили за връзката между храната, производител, обстановка, време, ритуал и т.н. сякаш са се върнали от индия или тибет и са приложили източната култура за белия човек.

това за пазара и производителите е супер но надали в българия е така понякога тук са ми споменавали че са производител и че това е тяхна реколта но малко ни послъгваха за нещата. btw бабите на който и да е пазар колкото и да са "фалшиви" много ме кефят защото са дошли не само да търгуват но и да си поговорят с нас, да кажат някоя рецепта, лек и просто са извън матрицата
@pstj относно лоакомството на производител мога да добавя още нещо което е доста реално и не ми пречи - когато се произвежда био в българия поради ниските изкупни цени повечето производители предпочитат да замразят продукцията си и да я изпратят в чужбина. това беше до скоро масово надявам се да се промени. най-хубаво би било да се създадът колективи от отговорни хора които биха произвеждали по предварителна поръчка на така ориентираните хора. нещо за което се споменаваше преди в някой коментар. а това за което говориш е някакси неизбежно в комерсиалния свят, трябва да си мега духовен човек та да правиш за всички добро и накрая да мислиш за себе си.

можеше малко повече да се спомене за групата от село Смилян където също имат slow food рест. и музей на смилянския фасул, знам че работят по запазването на биоразнообразието от доста години и много ми се иска да ги посетя. благодаря за гругия линк към пловдивските slow food. и там ще отседна някой ден. ако знаете за други такива места моля споменете че малко са в липса.

можеше и някой линк към slow food сайт който да разказва по подробно за разликата между фаст и слоу и изобщото някой който я е приложил тази фантастична идея.
26.04.2008 :: 01:09 :: от woods
#25
Re: Що е то Slow Food
#23, Аз сладко много не обичам; преди малко ядох и си викам абе закво го ям тва кат не ми се яде сладко...
В Пикадилито са пуснали биодомати и краставици, неска си купих - явно Горичка не печелят от тва и затва не дават инфо.
26.04.2008 :: 01:12 :: от woods
#26
Re: Що е то Slow Food
4 кинта са килото забравих да кажа.
26.04.2008 :: 01:12 :: от woods
#27
Re: Що е то Slow Food
Доматите.
26.04.2008 :: 20:17 :: от Василена
#28
Re: Що е то Slow Food
Woods,
Ми ако щеш. Тука аз където съм, са около 5 евро килото био доматите, така че трябва да се радвате колко са ви евтини. Хубавата храна ще поскъпва още, неизбежно е, за жалост.
Аз лично искам хората, които произвеждат храната ми, да печелят от това. А ако се включи екологичната цена на продуктите, ще бъдат още по-скъпи и може би така е най-правилно.
26.04.2008 :: 20:38 :: от Denski
#29
Re: Що е то Slow Food

@ pstj "Уф бе тозиии, сичко разваляш!" ;)

@ woods #25 - изказваш се малко неподготвен http://bio.gorichka.bg/index.php?p=116&l=1 Пикадили ги има в списъка, това, че не са ъпдейтнали сайта за доматите и краставиците предполагам че е просто недоглеждане. Едно не разбрах - оплакваш се от липсата на реклама или?

М/у другото и в София имаше един ресторант за бавно хранене, Охлюв се казваше, някъде около Халите мисля. Не съм ходила, въпреки че доста пъти съм се канила, ще го потърся, да се надяваме, че още съществува. Някой да има инфо за конкретния ресторант, в нета нищо не намерих?
26.04.2008 :: 21:14 :: от woods
#30
Re: Що е то Slow Food
#28, Казвам колко струват, не се оплаквам от цената. Цената си е перфектна, за разлика от тая на млякото или сиренето. А за хляба да не говорим, там просто няма други като вас :-D
26.04.2008 :: 21:15 :: от woods
#31
Re: Що е то Slow Food
A тия домати не може да се каже че са някви хубави... съвсем обикновени домати са от някъв плешив сорт дет изобщо не е добър.
26.04.2008 :: 21:15 :: от woods
#32
Re: Що е то Slow Food
В момента ям унгарски биояйца с биодомати :-D
26.04.2008 :: 21:17 :: от woods
#33
Re: Що е то Slow Food
На мен ми е все тая дали ще печелят, на тях обаче не - те най-много искат да печелят, а в същото време са малоумни и затва ше си броят още дълго време стотинките :-D
Ма то на простак бизнесмен кво да му разпраяш ;-)
Той разсъждава така: колкото по-скъпо продавам, толкова по-добре. Останалото не го интересува.
26.04.2008 :: 21:19 :: от woods
#34
Re: Що е то Slow Food

#29, Мне, просто напомням че Горичка е сайт за реклама на една конкретна марка и всичко останало е само допълнение за да се държи вниманието на хората. На Горичка им е през *** за това какви продукти ще купуват хората, ако не тяхните ;-)
26.04.2008 :: 21:21 :: от woods
#35
Re: Що е то Slow Food

#28, Там, където си ти, социалната помощ за безработни е 2000 евро, нали ;-)
27.04.2008 :: 00:50 :: от Василена
#36
Re: Що е то Slow Food
#33, като ще се обръщаме с номера, не те разбрах нещо, кой точно е малоумен, всички производители на домати ли?
Наистина нещо си прекалил с хейтърлъка тоя път.
Може да пробваш да си отгледаш нещо сам, така ще е на вкус каквото си го направиш ти и няма да плащаш, поне не повече отколкото ще са ти разходите по отглеждането. Може и крава да си купиш и да си правиш сам кисело мляко и сирене, а теленцата да си ги гледаш ;-)

27.04.2008 :: 04:50 :: от Denski
#37
Re: Що е то Slow Food
#35 дрън-дрън, на bio.gorichka.bg са изброени сума ти марки, общо 83 продукта и 11 производителя, 8 БГ и 3 чужди.Така че явно горичка не рекламира САМО една, своята си, конкретна марка. Конструктивна критика е например да се попита защо някой био производител липсва (в случая - Гимел, те са БГ производителя на био домати и краставици) и не могат ли да допълнят списъка - аз лично съм сигурна, че има и други био продукти, които още не са включени.
27.04.2008 :: 10:42 :: от krem
#38
Re: Що е то Slow Food
pstj отношението и уважението към храната,възприемането и като цялостно усещане за очите, душата и стомаха е довело до формирането на кухни като френската, италианската, индийската, японската най-вече и т.н.
Отношението към храната просто като гориво за тялото е довело до формирането на "американската кухня" fast food "културата" и всички проблеми произтичащи от това.
Няма суеверие. Мисълта това, което е в чинията ти от къде е дошло, от какво е направено и т.н. е това осмисляне, за което говоря.
27.04.2008 :: 10:54 :: от krem
#39
Re: Що е то Slow Food
woods био доматите от Пикадили са от оранжерия и са набрани почти зелени, за да издържат дълго. Това е лошото. Но в този сезон в България няма начин. Български са наистина, на Gimel. Другата българска био марка Гая още не е изкарала продукция тази година, явно те не работят с оранжерии.
Хубавото е, че въпреки това се усеща някаква сладост, коята си я има сорта и ако бяха узрели щяха да са супер.
Ядох и небиодомати тази седмица и вкуса беше много по-лош. И домата имаше някаква зърнеста структура в месестата част, като хлебна ябълка, много неприятен. Това ме навежда на мисълта, че е и ГМО. Изядох само 1 домат и на другия ден бях обрината :( С биодоматите дори и зелени, това не ми се случва.
Биокраставиците бяха с 40 ст. по-евтини от преди 3 2 седмици. :))
27.04.2008 :: 10:56 :: от krem
#40
Re: Що е то Slow Food
Само забравих да допълня - За Гая, Гимел и Пикадили знам от горичка. Доста се е писало тук когато стартираха тези продукти в Пикадили и други вериги също.
27.04.2008 :: 12:17 :: от woods
#41
Re: Що е то Slow Food
Василена, Номерът е за да се знае на кое точно мнение отговарям и да се намери по-лесно.. ето аз примерно като пиша по 10 коментара на един отговор :-D

Наистина ли искаш да ти обясня кой точно е малоумен?

Ще си насадя домати някой ден ама за ся ми е малък капиталът да купувам ниви :-D
27.04.2008 :: 12:19 :: от woods
#42
Re: Що е то Slow Food
37, Биодоматите трудно ще останат незабелязани, в Billa не само ги има вече, ама и са в съвсем прилично количество наредени сред другите домати в добра опаковка и една табела до тях на която се обяснява що е то биодомат...
27.04.2008 :: 12:24 :: от woods
#43
Re: Що е то Slow Food
#38, Да ти кажа френската кухня от американския fast food е по-вкусна, ама да седнеш на маса с французи да ядеш не е приятно... Аз лично повече се кефя с американци да ядем пица с ръце, отколкото да си гледам в ръцете, в чинията, в...незнамсикъде и да им спазвам тъпите обноски на французите.
А най-лошо е като ти сервират сурово месо или нарязана на кръгчета кост от която с лъжичка да извадиш костния мозък...
27.04.2008 :: 12:30 :: от woods
#44
Re: Що е то Slow Food
krem, Гая бяха тия с черешките по 45 лева килото, нали...
Абе аз се чудя след като хората са селектирали кой от кой по-хубави сортове домати какъв е смисълът да се произвеждат някви такива обикновени и скапани...
Ше опитам и краставиците, тях още не съм ги пробвал. Все пак е ясно от кого ще купуваме. Явно че Billa и другите супермаркети имат готовност да продават, остава само да се увеличат производителите и като се появи някой благоразумен измежду тях да паднат цените и да фалират небиопроизводителите ;-)
29.04.2008 :: 13:23 :: от pharaon
#45
Re: Що е то Slow Food
За собствената градинка, крава и ваобще производство на плодове и зеленчуци, идеята я имам от много отдавна. И ще я осъществя! Био теренче в планината, автоматизирана поддръжка (най-вече за поливане имитиращо дъжд), и един човек, който да навестява и да развеселява живите същества там. А бе още има да се мисли... но една сиситема която да полива, оре, сее и т.н. има измислиена даже... На защитниците на натуралното, които ще кажат: защо тртябва да се полива изкуствено, не може ли от истинските дъждове? Това обаче няма да са опитомени домати, а дивите са коренно различни по форма, големина, вкус и т.н. от питомните! Както и всичко друго. Дали сте се замисляли? Докаде е дорбе да се стигне при връщането ни към природата...
30.04.2008 :: 13:19 :: от krem
#46
Re: Що е то Slow Food
Естествено че трябва да има граница някъде.

Но специално за доматите мога да кажа, че майка ми слагаше преди някакви полски домати на вилата(пак са питомен сорт), които освен 1-2 пъти в началото нямаха нужда от поливане, а в нашия район е доста сухо лятото. Тези домати са невероятно сочни и сладки въпреки това. Провери ги и тези сортове, може да ти свършат работа.
07.05.2008 :: 13:58 :: от KontraBenzinostanec
#47
Re: Що е то Slow Food
Аз пък съм установил, че най здравословното хранене за мен е през цялото време докато съм на работа. Сутрин отивам към 9 и се започва с яденето. Месце на скара , яйца и кашкавал или пък мляко с мюсли и трици. На обяд гигантска салата от краставици. През цялото време пиивам Айрян от Извара. Следобед ядки. В промеждутъците плодове. След 18:00 край. И на другия ден пак. Работя софт девелопър. :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg