Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.04.2008 :: партньор

Синьо лято

от Силвия Тулева :: Коментари (23) :: (6236 прочитания)

Според учените сегашните най-горещи дни ще се превърнат в бъдещите най-студени. С други думи, летните температури ще стават все по-непоносими.
Както често се случва в последните години, и тази година пролетта избърза и се появи доста по-рано от официалната си годишна премиера. Плодните дръвчета вече прецъфтяха, люлякът скоро ще цъфне, мечките в Белица отдавна се събудиха от зимния си сън, а на пазара виждам тиквички, патладжани и пипер, за които продавачите твърдят, че са родно производство.

Всичко това е толкова забележимо, че учените дори могат да го проследят от космоса чрез сателити. Забелязано било, че от 1982 г. насам в голяма част от САЩ пролетта настъпва средно с по 8 часа по-рано всяка година. Специалистите твърдят, че това е един от резултатите от глобалното затопляне. Във Флорида, Тексас и Луизиана обаче пролетта настъпва със закъснение, което по някакъв странен и объркан начин също се обяснява с глобалното затопляне.

Пролетта може и да не идва навреме, но пък не остава за дълго, а идващото след нея лято става още по-топло. Французите още помнят със страх жегата и последиците от нея от 2003 г. Според анализаторите текущите дневни температури в Европа през двете най-горещи седмици от лятото в близкото бъдеще ще се превърнат в нормални температури за най-студените две седмици от лятото.
Междуправителствената група по промените в климата още преди година изготви симулационен сценарий, според който, ако отделянето на парникови газове продължи със същите темпове, непоносимите температури ще се превърнат в нормално събитие.

Повишените температури от своя страна водят до употребата на още повече енергия за охлаждане, така се отделят повече парникови газове, които съдействат за още по-топлото време и всичко се повтаря отново и отново.

Това се казва новина: Още през 18-ти век хората са се замислили за възможността да спестят енергия чрез обръщане на часовниците с 1 час напред през лятото. Тази идея обаче се е осъществила едва през 20-ти век.

Цифра: 15 000 души загиват вследствие на горещата вълна през 2003 г. във Франция.

Нашият съвет: Вдигни щорите, отвори прозореца, изключи климатика и се радвай на все още приятното пролетно-лятно време.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (23)

15.04.2008 :: 12:20 :: от earth's friend
#1
Re: Синьо лято
Аз бих добавил и използвайте енерго-спестяващи крушки. Браво на Силвия Тулева за хубавата статия.
А който каже, че няма глобално затопляне, ще му кажа, че лъже.
15.04.2008 :: 19:20 :: от econrg
#2
Re: Синьо лято
Топлинният баланс на нашата планета зависи от енергията, която тя получава от Слънцето и енергията, която тя излъчва в космоса. Парниковият ефект е доказан научен факт и степентта на неговото влияние върху средната температура на системата земя-атмосфера зависи от количеството на т.н. парникови газове (водни пари, СО2, метан, азотни окиси). Количеството пък на тези газове зависи от вулканичната и човешката дейности. Другите фактори, които влияят на системата са слънчевата активност, прецесията на Земната ос и падането метеорити с по-големи размери.
Под изменение на климата би следвало да се разбира промяна в дългогодишния режим на времето на дадено място. Косвени данни сочат за множество ледникови и по топли периоди в историята на Земята с различна продължителност. В историята на човечеството също са описани в различни епоси и религии съобщения за повишаване нивото на световния океан.
Както се вижда изменението на климата зависи от много фактори и прогнозирането е невъзможно. Неоспорим е обаче факта, че земните ресурси се експлоатират от ден на ден с все по-голямо темпо и че натрупаната в изкопаемите горива енергия за милиони години се освобождава в рамките на 1-2 века. Сами можем да преценим качеството на въздуха в големите градове.
Ако човечеството продължава да използва днешните технологии за производство на материални блага и енергия, нормалните условия за съществуването на хората ще бъдат застрашени.
15.04.2008 :: 20:41 :: от earth's friend
#3
Re: Синьо лято
Econrg, защо не се кандидатирай като независим кандидат за министър на околната среда и водите.
Отличена статия! Браво!
15.04.2008 :: 20:47 :: от earth's friend
#4
Re: Синьо лято
Защо от Горичка не си направим партия (с демократични и зелени идеи, както и за по- добро здравеопазване, образование, стоп на корупцията, инвестиции в младин учене, права на животните... )?
15.04.2008 :: 20:47 :: от earth's friend
#5
Re: Синьо лято
Econrg, защо не се кандидатирай като независим кандидат за министър на околната среда и водите.
Отличена статия! Браво!
15.04.2008 :: 23:13 :: от econrg
#6
Re: earth's friend
"earth's friend", министрите не се кандидатират и не се избират, а се назначават.Изобщо нямам такива намерения и никога досега не съм членувал в нито една партия или сдружение, защото у нас те се съдават предимно с користни цели. Просто чета малко повече и искам да споделя информация, като изразя собствено виждане по въпроса с намерението да предизвикам дискусия. Готов съм да възприема всяко чуждо мнение и идеи, стига опонента да е убедителен. Истината се ражда в спора, а аз точно това целя. Съжалявам ако съм направил лошо впечатление.
16.04.2008 :: 01:15 :: от woods
#7
Re: Синьо лято
Нали щяхме да обърнем глобалното затопляне като спрем да изхвърляме CO2 и така да се спасим от тези трагични прогнози?
16.04.2008 :: 01:19 :: от woods
#8
Re: Синьо лято
#4, Ами направи партия - Горичка няма да правят партия, те са бизнесмени от друг тип - продават биопродукти, но ти ако имаш необходимото образование и достатъчно търпение и акъл може и да успееш да си направиш партия която да влезе в Парламента ;-)
16.04.2008 :: 10:29 :: от earth's friend
#9
Re: Синьо лято
Woods, аз нямах предвед за бизнесмени и био продукти. Econrg, написах това с най-добри чувства.
Съжалявам, ако съм обидил някого.
16.04.2008 :: 22:12 :: от dany_vassileva
#10
Re: Синьо лято
Как ще е дошла пролетта по-рано тук! На мен ми се струва, че закъснява, какви са тези студове, ветрове, дъждове. Още ходя с пуловер и си мечтая за ушанката и шала! Миналата година по това време ходех по тениска!
17.04.2008 :: 10:42 :: от pstj
#11
Re: Синьо лято
Възможно ли е авторите да цитират източниците си?
Иначе излиза все едно ползват агенцията ЕЖК (Една Жена ми Каза):

Ето какво прочетох аз:
"Едни хора ми казаха, че едни учени са казали, че това ще са температурите в най-студените дни на лятото..."

Чудна статийка, омайна направо... едни хора казали на едни други хора, дето казали на авторката. И едни други хора забелязали 8 часова разлика и казали на едни други хора, дето казали на авторката... omFG!

Тая авторка много връзки има бе, все на нея ѝ казват накрая за какво иде реч...
17.04.2008 :: 13:00 :: от Емил Данчев
#12
Re: Синьо лято
Сигурно греша, като си пиша с хейтъри, но:

@ woods
Кое е по-добро зелен политик или био бизнесмен?
17.04.2008 :: 18:03 :: от mumintrol
#13
къда го това лято???
Не знам как е на пазара, ама на мен 2 пъти ми мръзна разсада, а спанака ми го попари слана. В хола ми все още е 14°С, и то при условие че всяка вечер се пали печката. Специално за тиквичките - при мен още не са покълнали...
17.04.2008 :: 18:45 :: от woods
#14
Re: Синьо лято
pstj, Тва ли ти е проблемът, ето аз как го разбрах: няква си там аз прочетох в някъв сайт че някъде някой бил предположил че ако едиквоси щяло да стане едиквоси, температурите да се повишат и незнам какво, значи всички вие, безмозъчни люде, почвайте да пищите без да действате щото вероятността от 1% е вашата религия, и непременно отказвайте найлоновите торбички, защото те са най-страшното нещо на тоя свят!
17.04.2008 :: 18:46 :: от woods
#15
Re: Синьо лято
12, Аз ли съм hater бе ***** :-D
18.04.2008 :: 08:07 :: от pstj
#16
Re: Синьо лято
@woods ми хейтър си ами, да не си ловър:)
Иначе това най-много ме дразни в "любителските" статии. Ако следваме логиката:
* к'ъв/к'ва е тоя/тая, от къде да знам колко са му/ѝ знанията, хубаво, че някой е седнал и прочел, ама от къде да знам дали го е смлял правилно. Ако става дума за новото червило на ревлон примерно през *** ми **** и оттатък, но става дума за тема която ме интересува и някакви хора без доказано име на експерти в областта да ми говорят, без да се позовават на нищо конкретно е все едно наистина религиозност, както отеца говори за божиите планове.
* след това идват някакви заключения, авторът на изследванията (по-скоро забелязванията) остава неизвестен (в сянка, цру и тн са замесени явно). Това НЕ е приемливо.
* дори да е наистина прочетено точно както е било написано някъде си, ние като не знаем източника как да преценим автентичността му. Списание Нейчър например като публикува някоя глупост в следващия си брой се извинява и пуска опровержение. Така правят повечето себеуважаващи се източници нанаучна информация.
* накрая - на много места в текста на става ясно кои изречения са "цитат" от прочетеното някъде/чутото и кои са съчинения на авторката, а това ИМА значение по отношение на информираността на аудиторията.
С това си изложение в никаква степен не целя да обидя авторката на статията или да омаловажа труда ѝ, просто му поставям реална оценка, имам това право, защото съм част от аудиторията и ми е дадена трибуна (демек мога да пускам коментари) ако ня някой не му харесва да ходи да си ляга с чорапите, статията не струва без а) да можеш да различиш кои части са заключения на учените и кои на авторката и б) без препратки към източниците на информацията и евентуално интерпретациите ѝ.
18.04.2008 :: 13:54 :: от silvia
#17
Re: Синьо лято
pstj, смятам, че коментарите ти често преминават добрия тон и понякога са дори обидни, като № 11 например, но въпреки това...
Като източник съм използвала две статии от Live Science, това е едната http://www.livescience.com/environment/070614_hot_summers.html
а другата в момента просто не мога да намеря, беше от февруари или март тази година.
18.04.2008 :: 14:52 :: от woods
#18
Re: Синьо лято
16, Mи lover съм, и не хейтвам. А тия дето ми казват че съм хейтър обикновено ме хейтват най-много :-D
18.04.2008 :: 19:23 :: от woods
#19
Re: Синьо лято
Предлагам на страничката с коментарите дето излиза като си цъкнеш ника да обърнете реда - първо новите, после старите - смятам че това е необходимо тъй като лично моите коментари стават все по-добри ;-)
19.04.2008 :: 10:51 :: от pstj
#20
Re: Синьо лято
Саркастични - понякога да, за да е по-интересно, нали не си мислиш реално, че целя да те обидя? За какво ми е да го правя, би било напълно безсмислено, а аз се самоопределеям като човек който влага някаква (може би не винаги висша) мисъл в действията си:) Ама щеше ли да се впечетлиш от семплото:
"моля, оповести ни кои са източниците ти"
Може би... но на следващата статия пак ще пропуснеш. А ето, сега е като обеца на ушето ти, ще си спомняш всеки път как си се връщала да ровиш за линкове:)
Аз всичко за добро...
19.04.2008 :: 11:38 :: от pstj
#21
Re: Синьо лято
Сега ще ти кажа нещо много забавно:
Отворих статията, за която си дала линк.
Ето няколко неща:
1. В нея има поне три линка
2. В нея има име и ясно се разграничава кое е казано от цитирания и кое не
3. В нея има информация къде е публикувано детайлно сведението, което се ползва като източник за статията.

В твоята статия и трите неща липсваха. Извинявай ако съм те обидил. Просто казах каквото мисля. А ти си пиши каквото си знаеш.
24.04.2008 :: 19:59 :: от kamenvk
#22
Re: Синьо лято
Как точно се връща времето с един час напред?

И нима 15 000 са починали от жегите само във Франция? Звучи невероятно. Чак смразяващо.
08.05.2008 :: 10:36 :: от borisu
#23
Re: Синьо лято
Кои са тези учени? Дай и ний да попрочетем нещо от тях. Това събирателно "учените", което е доста разпространен шаблон ми звучи странно. Нито пък са безгрешни, има и бездарни, има и шарлатани.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg