Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.04.2008 :: партньор

Шарени яйца

от Силвия Тулева :: Коментари (32) :: (6378 прочитания)

Едно време бабите ни не са притежавали химически прахчета, а са боядисвали великденските яйца с малко магическа помощ от природата.
Първото боядисано яйце по традиция е червено, а червен цвят се извлича най-лесно от цвекло, червено зеле или люспи от червен лук. Това с люспите от лук е по-сложно, защото за 1л вода са нужни люспи от около 20 глави лук.

Синьо или виолетово
, в зависимост от наситеността, се получават от боровинки или плодове на бъз.

За жълтото трябват куркума, шафран, люспи от жълт лук, дюлеви листа или цветове от лайка. За оранжевото – настъргани моркови.

Зеленото става най-добре с листа от прясна коприва, лапад или спанак.

Различни нюанси на кафяво се получават от силен черен чай, кафе, запарка от дъбова кора или орехови листа. А от липов цвят и невен се получава бежово.

Плодовете, зеленчуците, люспите и листата се варят около половин час, след което се оставят да престоят час-два. Единствено дъбовата кора е желателно да престои поне 1 ден във водата. След това сварените и изстинали яйца се поставят в цветната отвара. Процесът на оцветяване, особено при по-тъмните цветове, отнема по-дълго отколкото при химическите бои и е добре яйцата да престоят в сместа минимум 30-40 минути. Боята хваща по-добре и ако преди това яйцата се минат с оцет. А след като се извадят и изсъхнат цветът им малко се променя – някои стават по-наситени, други по-ярки. Като пример от моята практика - боядисаните с цвекло яйца отначало изглеждат червено-лилави, а после стават кафеникави. Най-накрая яйцата се оставят да изсъхнат и се лъсват с олио.

Естествените бои, получени по този начин, са напълно безвредни, някои дори придават аромат на яйцата (липа, лайка, чай). Във всяка кухня има поне 3-4 от тези съставки. На снимките по-долу яйцата са боядисани с продукти, които имах в къщи. Жълтото е направено с куркума, двете оранжеви престояха различно време в отвара от люспи от лук, кафявото – в черен чай, най-тъмното, което е с малко неопределен цвят – в сок от плодове на бъз, а другите две станаха с цвекло – едното потопих в отвара от варено цвекло, а другото – в настъргано прясно цвекло.

Цифра: 1856г. - Уилям Перкин, който тогава е само на 18 години, докато прави опити за синтезиране на лекарство против малария, открива първия синтетичен оцветител.


Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (32)

21.04.2008 :: 09:12 :: от scaffas
#1
Re: Шарени яйца
:) супер!
21.04.2008 :: 10:43 :: от vkirilova
#2
Re: Шарени яйца
Дали със синтетични бои или с естесвени материали - занимавката е доста! Тогава нека използваме естествените! Аз лично правя яйцата основно с люспи на лук и стават наистина страхотни! Е, верно отнася го мъжа ми, защото го карам да обикаля всички зеленчукови магазинчета в квартала и да се моли за обелки:)))))))))
21.04.2008 :: 11:30 :: от woods
#3
Re: Шарени яйца
Браво, браво - много хубави яйца си направила, ако някой друг ще прави от четящите и той да ги направи така.
21.04.2008 :: 11:32 :: от woods
#4
Re: Шарени яйца
И не си купувайте яйца, гледани в клетки!
21.04.2008 :: 11:38 :: от krem
#5
Re: Шарени яйца
От баба ми знам, с отвара от лук стават най-добре ако яйцата се варят заедно с люспите около половин час и после се оставят още няколко часа да стоят, да поемат хубаво цвета.
Предполагам и с другите продукти така ще е по-ефективно.

Силвия това яркочервеното яйце с прясно цвекло ли е? Изглежда страхотно. Запали ме и аз така да пробвам :)
21.04.2008 :: 12:07 :: от earth's friend
#6
Re: Шарени яйца
А от къде можем да си купим яйца от свободно отглеждани кокошки.
21.04.2008 :: 12:27 :: от krem
#7
Re: Шарени яйца
от Пикадили
21.04.2008 :: 13:23 :: от silvia
#8
Re: Шарени яйца
krem, ярко червеното всъщност е с лук, просто го забравих в отварата ;) и стоя там няколко часа.
С цвеклото бяха много красиви след като ги извадих от отварата, но после много се промениха.
Аз ги боядисвах вечерта и когато ги извадих от "боичките" бяха доста по светли и за мен беше много странно, когато ги видях сутринта - коренно променени и много по-ярки, с изключение на цвеклото.
На втората снимка ясно се вижда кое яйце с какво е боядисано, защото си е сложено до продукта.
Моето любимо е това от сока от бъз (то беше и моят борец), искаше ми се да пробвам и със сладко от боровинки, но в къщи не ми дадоха да правя разхищение на ценния материал :)
21.04.2008 :: 13:27 :: от vasia
#9
Re: Шарени яйца
А колко тох хабите да сварите десетте вида отвари, прощавайте, но с черупките ли ядете яйцата, та има такова значение и това да е "БИО" ?
21.04.2008 :: 13:49 :: от silvia
#10
Re: Шарени яйца
vasia, да си призная, мен ме домързя да ги варя отварите и само залях продуктите с вряла вода, после просто ги изчаках да престоят малко по-дълго време (към 2 часа) преди да цопна яйцата вътре. Единствено цвеклото сварих, просто защото правих салата от него, а не го обичам сурово.
21.04.2008 :: 13:53 :: от krem
#11
Re: Шарени яйца
Ами аз хабя газ, не ток.

Не ям черупките но много се замислям за всяка химия, която отива в канала. Защото някой ден ще се върне при мен, както и става. Колкото по-малко, толкова по-малко.

Ако ще се заяждаме за всеки киловат ток, за да произведат и опаковат боичките също е отишъл някакъв.
21.04.2008 :: 17:28 :: от Олга
#12
Re: Шарени яйца
Vasia, и за мен проблемът е в изтичането на химията. Хайде ще се прежаля веднъж в годината и ще ям боята, която се е просмукала през спуканите черупки (доста често явление като се замислиш), но после тази боя отива в канала... А и по тенджерите остава да му се не види :(
Излишна химия, това е.
21.04.2008 :: 19:53 :: от earth's friend
#13
Re: Шарени яйца
В Англия, доколкото знам, цените на био-яйцата от свободно-отглеждани кокошки,е до тази на масовите.
За България не знам много как е.
До #7:Колко струват био- яйцата в Пикадили.
21.04.2008 :: 22:15 :: от Василена
#14
Re: Шарени яйца
Много ми харесва как са ти се получили цветовете, Силвия. Като ги подредиш заедно, се получава супер.
А за яйцата от свободни кокошки тука в Скандинавия има свободни на закрито и свободни на открито. И в тоя сезон все още от свободни на открито няма :-)
А цените на био яйцата са доста по-високи от обикновените свободни на закрито. Но си заслужават мисля.
22.04.2008 :: 15:02 :: от woods
#15
Re: Шарени яйца
Дръжте субтитри на MEET YOUR MEAT. За едно гледане толкова. А да ви кажа хич не ми се гледа пак. Някой ако иска да допълни 1-2 дупки и да го дадем на Горичка да го качат на сайта.

Това, което ще видите, е отвъд най-страшните ви кошмари
но за животните, отглеждани в модерните ферми с интензивно производство,
и убивани в кланици
то се нарича реалност, от която не можеш да избягаш.
След като веднъж видите сами обичайната жестокост при отглеждането на животни за храна,
ще разберете защо милиони разбиращи хора са решили да оставят месото извън чиниите си, за добро.
ПИЛЕШКО И ПУЕШКО
Пилетата са може би най-зле третираните животни изобщо на Земята
те са наблъскани в мръсни хангари, по десетки хиляди,
потопени в собствените си екскременти сред труповете на други прици,
умряли от сърдечен удар или стрес.
Някои дори умират от глад, осакатени, ставайки толкова огромни, толкова бързо че краката им не могат да удържат собственото им тегло, което ги прави неспособни да достигнат храната.
След като са генетично манипулирани,
и натъпкани с антибиотици за да се осигури неестествено бърз растеж,
тяхните сърца, бели дробове и крака често се срутват под огромното тегло.
Сърдечните удари и деформации на крайниците са твърде чести.
Разследване на PETA откри този фермер, избиващ болните и осакатени пуйки удряйки ги с метален прът и изблъсквайки ги настрани.
Той ги избива в пълно съзнание и болка, което е стандарт в индустрията.
Тези пуйки бяха оставени тук в продължение на шест часа,
преди да бъдат натоварени на друг камион за да бъдат отведени, осакатени, към кланицата,
още четири часа продължение на същата сцена.
Това скрито видео показва стандартният начин за събиране на пилетата преди клане.
След като преживеят седмици в изключително мръсни и пренаселени условия,
животните са товарени на камиони и пренасяни през екстремни климатични условия, без храна и вода, към кланиците,
където са сграбчени от железата за чупливите им крака,
за да бъдат гърлата им прерязани, обикновено в пълно съзнание.
Много са все още в танковете за премахване на перушината.
Ако решихте, че няма начин да бъде по-зле,
помислете пак.
СНАСЯЩИ КОКОШКИ
Между пет и единадесет кокошки са наблъскани в тънки метални клетки
при производството на яйца.
Животните могат да се побъркат от влудяващите условия и да започнат да се избиват взаимно, затова човките им са болезнено срязвани с горещо острие.
Тези кокошки са толкова наблъскани, че са неспособни да разперят дори едното си крило през целия си мизерен живот.
Те не са способни да направят нищо естествено, като например
или да кълват в тревата.
22.04.2008 :: 15:02 :: от woods
#16
Re: Шарени яйца

При тези условия са необходими средно 34 часа за производството на ЕДНО яйце.
След като производството на яйца намалее, производителите често

Много от тях измират от глад.
Тъй като костите им са толкова слаби,
и телата им толкова износени,
над 90% от кокошките са с изпочупени кости или когато са закарвани в кланиците.

ДОБИТЪК

Говедата биват кастрирани, а рогата им отсечени.
И биват постоянно белязани, без болкоуспокояващи.
На аукционите се използват електрически _____ за изтезаване на ужасените животни, докато отидат където искат работниците.
USDA разрешава да бъде използвано месо от животни с причиняващи рак поражения
и ______ ______ да бъдат сертифицирани като USDA чисти.
Така че нараняванията и болестите често остават нетретирани.
След като преживеят близо година _____ ______ ______, говедата са товарени на транспортиращи камиони и пренасяни през всякакви климатични крайности.
При клането гърлата им са прерязани отворени и на много от тях кожата е съдрана, и крайниците отрязани, все още в пълно съзнание.
При даващите мляко крави положението е даже по-лошо.

МЛЕКОДАЙНИ КРАВИ И ТЕЛЕШКО

Въпреки че дават мляко по същата причина, поради която го прави и човекът - за бебетата си - в днешните млекодобивни ферми кравите майки са третирани като нищо повече от машини за мляко.
40% даващите мляко крави са сакати в момента, в който достигат до кланиците.
Те са закачани към машини по няколко пъти на ден -
машини които често ги нараняват.
На края на тяхния живот те са изпратени право в кланицата,
или продадени за клане на аукциони за добитък.
Повече от сто хиляди крави не са способни да излязат от транспортните камиони всяка година.
Тогава те биват заклани за храна на човека, въпреки това.

,
те биват закарвани към кланици.
Повечето от хамбургерите в тази страна идват от изчерпани млекодайни крави.
Кравите дават мляко за своите малки, не за човешките същества.
Тези крави майки са забременявани всяка година, за да продължи млякото да тече от тях, а бебетата им са издърпвани от тях почти веднага след раждането,
което причинява и на двете дълбок стрес.
Много от малките са продавани на фермери, произвеждащи телешко,
които ги наблъскват в тясни щайги където те не могат да се обърнат, или дори комфортно да легнат на земята.
Ако консумирате мляко, вие поддържате индустрията за телешко.
Кравите за телешко, които едва успяват да помръднат, тъй като мускулите им са атрофирали след малтретиране и водеща до анемия диета, често също биват продадени на аукциони.
22.04.2008 :: 15:03 :: от woods
#17
Re: Шарени яйца
СВИНСКО

,
те дори не разрешават на свинете майки да се обърнат по време на тяхната бременност.
Първият път, когато тези животни ще дишат чист въздух,
ще бъде отзад на камиона, на път към кланицата.
Много от тях ще полудеят от абсолютната липса на стимулиране.
Скоро след раждането,
на бебетата прасета се режат ушите,
краищата на зъбите им се чупят,
режат се опашките им,
а също биват и кастрирани,
всичко това без никакви болкоуспокояващи.
Прасетата, които не растат достатъчно бързо,
наречени fall-behinds,
са убивани чрез хвърляне върху главата им върху бетонния под,
както се вижда тук.
Също като пилетата,
прасетата растат толкова бързо че не могат да вървят нормално,
крайниците им просто не могат да издържат тяхното __________
Много прасета се разболяват или нараняват,
но не са изваждани от мизерията им,
понеже докато са все още живи,
те все още имат шанс да бъдат заклани.
Тези, които очевидно не могат да стигнат до кланицата,
са застрелвани в главата с такова оръжие,
за да не разхищават парите на компанията,
ядяйки храна.
Местейки прасетата чрез удари е една от най-честите форми на злоупотреба.
Прасетата са често наблъсквани толкова близо едно до друго в непроветрявани камиони, че краката им често се чупят под теглото на други ужасени животни,
и понякога замръзват отстрани на камиона,
или умират от дехидратация.
В действителност 400 хиляди прасета,
неспособни да вървят на излизане от камиона,
пристигат в кланиците всяка година.
100 хиляди пристигат мъртви. Това са статистики на индустрията, според някои истинските цифри са много по-големи.
След като са ________ на the killing floor,

да преживеят прерязването на гърлата им докато са все още в съзнание.
Някои са сварявани живи в танка за премахване на козината.

Моля, помислете какво гледахте.
Всеки път когато седнем да ядем, правим избор.
Изберете вегетарианството.
Направете го за животните,
направете го за околната среда,
направете го за собственото ви здраве.

За да научите още вижте сайта на PETA за вегетарианството GoVeg.com, или се обадете за безплатен вегетариански starter kit на 1-888-VEG-FOOD.
И споделете това с приятел.
Благодаря.

PeTA - хора за етично отношение към животните

PETA.org


Субтитри от Woods...
started 2008 April 01

22.04.2008 :: 17:46 :: от woods
#18
Re: Шарени яйца
#13, 4 лева.
22.04.2008 :: 17:48 :: от woods
#19
Re: Шарени яйца
В Paris бяха по 2,50 - само с левче по-скъпо от тия българските.
22.04.2008 :: 23:06 :: от solexs
#20
Re: Шарени яйца
4 лева за едно яйце или как?!?!?!
Във Варна, дали се продават някъде?
Защото БИО млякото го намерих САМО в денонощното Пикадили и се оказа, че в другите магазини от веригата не го зареждат:(
Иначе Био бойчки ми донесоха от САЩ, някакви стрити кирии от типа на тези горе :)
24.04.2008 :: 17:46 :: от akrush
#21
Re: Шарени яйца
След прочетеното за снасящите кокошки ми се отщя да боядисвам яйца :(
Някой знае ли къде в Пловдив има яйца от свободно отглеждани кокошки? Няма Пикадили.
Странно е, че на повечето кутийки с яйца пише "от свободни кокошки", а яйцата не са по-скъпи.

25.04.2008 :: 18:49 :: от polity
#22
Re: Шарени яйца
strahotna statiq...Samo 4e tazi godina 6te trqbva da oizpolzvam boite ot minalata godina,no za sledva6tata 6te se podgotvq!
26.04.2008 :: 22:58 :: от mebbeth
#23
Re: Шарени яйца
Някой чете ли ги тия коментари, много мразя излишна истерия. Като не ви харесват фермерските яйца, купувайте от някоя доверена баба. Моите яйца са домашни, купени от село. Боядисах ги с обикновени бои не само защото не ми се занимава с лучени обелки, а и защото това са сладкарски бои, ядат се, има къде, къде по-неприятни и антиБИО неща от био неща от боите веднъж в годината и пак повтарям - сладкарски, това не е латекс все пак.
27.04.2008 :: 02:38 :: от spirita
#24
Re: Шарени яйца
Страхотни яйца.
Христос Воскресе скъпи приятели!
27.04.2008 :: 05:53 :: от Denski
#25
Re: Шарени яйца
Воистина воскресе! Честит празник на всички :)
27.04.2008 :: 09:55 :: от krem
#26
Re: Шарени яйца
Христос Воскресе :))))

Мале колко рано ставате :D

Да се похваля - вчера успях на 50% да боядисам с естествени методи.
mebbeth донякъде просто ми беше любопитно какво ще се получи. На принципа, че си ги боядисвам в къщи, а не си купувам готови боядисани, просто защото тази традиция ми носи приятни емоции. Още по "традиционно" и приятно ми беше да пробвам да ги боядисам така, както е правила прабаба ми. Колкото до тези боички аз се стремя да избягвам и сладкарски продукти боядисани с тях.

И така с люспите от червен лук стана толкова наситено червено, колкото е на снимката, но една идея по-кафеникаво. Явно наистина е по-добре да не се варят, а само да се запарят.

Постигнах разкошен тъмно син цвят, като на синя слива, с чай от каркаде. Хрумна ми да пробвам, като мислех, че ще станат пак червеникави. Изсипах една кутийка пакетчета и ги варих на слаб огън с яйцата около половин час. После ги оставих още 2 да се киснат. Така направих с всичките цветове.

Зеленото от коприва не ми се получи, жълтото от смес от лайка, липа и цвят бъз също. Много съжалявам, че на магазина нямаше куркума, щеше да стане прекрасно жълто. Нямах и жълти люспи лук за оранжево, много лук после трябваше да изям заедно с червения :)

Това е от мен, мисията успешна. Догодина почвам да се готвя отрано с лука и само с естествени бои ще боядисвам :)). Само зелено не знам кака да постигна, някой ако е успял да каже.
27.04.2008 :: 10:07 :: от krem
#27
Re: Шарени яйца
Само да допълня - това боядисване въобще не беше трудоемко. Просто разпределих всички яйца в четири тенджери, сложих продуктите вътре и на котлона. И след 2-3 часа ги извадих да изсъхнат. После малко олио и готово.
Даже стана по-лесно от боядисването с боички. Нямаше го онова топене едно по едно в боята, чакане да хване за да го извадя и да сложа другото и т.н.
27.04.2008 :: 12:33 :: от woods
#28
Re: Шарени яйца

#23, Четем ги три пъти повече от статиите и участваме активно в тях ;-)
Искаш ли ти да ми ги носиш от село? Ще ти плащам за дистрибуторските услуги, ама искам и сертификадо че са био :-D
27.04.2008 :: 12:34 :: от woods
#29
Re: Шарени яйца
Абе що никой не измисли био боя за яйца?
27.04.2008 :: 12:36 :: от woods
#30
Re: Шарени яйца
krem, То па остава и готови боядисани да си купуваш... като с мартеничките;
и къв е в тоя случай смисълът от ритуала?
Ако ще се занимаваш с яйца прави го щото ти е готино - да ги боядисваш и т.н., да си оплетеш мартеничките и да ги подариш... да си купуваш нещо такова готово е яко тъпо.
27.04.2008 :: 12:39 :: от woods
#31
Re: Шарени яйца
Не че имам опит с боядисването, ама ако го натриеш с някоя трева няма ли да стане :-D
30.04.2008 :: 13:20 :: от krem
#32
Re: Шарени яйца
Ами май не, но и без зелено ще мина, много важно.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg