Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
29.04.2008 :: партньор

Нова мода

от Иван Димитров :: Коментари (3) :: (4737 прочитания)

В последните 2-3 години рециклираната пластмаса започна усилено да навлиза в модата. Дори в училищната мода.
Когато чух за първи път идеята за използване на рециклирани пластмасови бутилки в производството на дрехи, очите ми изскочиха от орбитите си като на някакъв анимационен герой. Така се случи и тази седмица, когато чух, че във Великобритания ще бъде представена първата колекция от училищни униформи, направени изцяло от рециклирани бутилки Coca Cola. Иронично, като вземем предвид факта, че Coca Cola е една от най-недолюбваните от екоактивистите компании.

Училища, стремящи се към намаляване на въглеродния си отпечатък, решиха да се пуснат по това течение. Инициативата става възможна благодарение на нов тип плат, който се произвежда в Тайланд и дава големи надежди за по-широко популяризиране на този род продукти. За да се избегне използването на евтин детски труд, дрехите се шият в Европа. До момента в компанията School Colours, която е усвоила първата пратка от новия плат, са пристигнали поръчки от училища за повече от 1500 ученика. По този начин учебните заведения искат да намалят непряката си консумация на енергия.

Според Марк Саутскот, представител на компанията, униформата струва с около лира повече от обикновената такава. Саката и панталоните приличат на събратята си по всички свои характеристики... Освен по една: те някога са били част от популярното шише на Coca Cola. За производството на едно сако отиват около 30 шишета от литър и половина, докато за това на панталони отиват около 15. „За производството на материята се използва прозрачна пластмаса, защото цветовете отслабват качествата на нишките”, пояснява Саутскот.

Според него това е само начало на възкръсването („I’ll be back” с леден глас казало шишето, когато нищо неподозиращият ученик го изхвърлил в кофата) на бутилките на гърбовете на учениците. Компанията работи усилено за разпространяването на идеята и в спортното облекло.

School Colours не са единствени на фронта. Само преди месец и половина фешън марката Bagir също се разписа с новия си костюм от рециклирани PET бутилки EcoGir. А за тези, които се двоумят, е предназначена марката “EcoGir Hybridis”, която залага на 55% бивши бутилки в материята.

Фирмите, които имат желание да произвеждат дрехи от рециклирани бутилки, вече имат силен бекграунд в лицето на производители на текстил като Oerlikon Barmag и Wellman Inc. Polartec пък не спират дотам и произвеждат дори прежда от някогашни бутилки.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (3)

30.04.2008 :: 13:52 :: от krem
#1
Re: Нова мода
Страхотно!
Такива иновативни идеи са част от пътя да се справяме с боклука. Лошото е, че много малко бутилки отиват за производството на този плат, сравнено с количествата в които се пие кока-колата.
Но трябва да има повече такива примери и повече да се говори за да се замислят хората по принцип.
30.04.2008 :: 16:25 :: от earth's friend
#2
Re: Нова мода
На илюлстрацията бутилките са от Пепси лайт кола и от бутилирана вода,
а не от Кока-Кола.
Идеята за тези униформи от рециклирани бутилки е хубава.
06.05.2008 :: 08:58 :: от alexx
#3
Re: Нова мода
нищо не се казва за качествата на новия плат. т.к. бутилките са пластмаса предполагам, че плата е подобен на съществуващите такива от изкуствени материали като полиестер например. Ако е така такива дрехи няма да са подходящи за хората с алергии или за тези които просто не обичат изкуствени платове.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg