Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.04.2008 :: партньор

Подарявам

от Силвия Тулева :: Коментари (11) :: (12437 прочитания)

Българският вариант на Freecycle се казва podariavam.com. Полезен сайт за всички, които са се захванали с пролетно почистване.
Тези дни май всички сме се захванали с пролетно почистване. Може би затова и контейнерите зад блока преливат, а около тях се въргалят странни и понякога ценни неща. Онзи ден някой беше изхвърлил цяла врата – в едно предаване от такава направиха супер холна масичка. После се мяркаха разтегателен механизъм от канапе, дървен стол, няколко прозореца, ютия, голям кашон с книги, две чанти с детски играчки и много готина старинна шевна машина. От време на време съседите си правят чистка на гардероба и около контейнерите цъфват дрехи и обувки.

И въпреки че клошарите са прибрани хора и знаят кога да се появявт, голяма част от изхвърлените безразборно вещи отиват на сметището. А може да са от полза за някой друг или пък да се рециклират.

От моето пролетно чистене стана ясно, че съм натрупала два кашона с хартия и то само от рекламните материали, които ми тикат в пощенската кутия. Хартията естествено отиде в зеления контейнер, а на пощенската си кутия лепнах надпис „Моля не пускайте рекламни материали!“ (беше скъсан още на втория ден). В едно чекмедже се въргаляха две стари батерии, които заделих за Метро (магазина, не метрото), където разбрах, че има контейнери за рециклиране на батерии.
Гръмналият бойлер ще закарам в някой от пунктовете за излязло от употреба електронно и електрическо оборудване на Екобултех, само трябва да намеря як моторизиран приятел да помогне.

Един куп дрехи и два чифта обувки заделих за братовчедчетата – тийнейджърки, които не отказват подновяване на гардероба. А изпраните костюми от новогодишния маскенбал, старинното чадърче и ветрилото отидоха за реквизит във фотоателието на един приятел.

Това се казва новина: Вече има и български сайт podariavam.com, чрез който лесно и бързо можеш да намериш нов собственик за ненужната за теб вещ. Това е безплатна услуга, чрез която не само можеш да се отървеш от ненужните си вещи, но и да направиш някой друг щастлив.

Цифра: 1000 тона боклук – толкова пътуват всеки ден към сметището само в София.

Нашият съвет: Преди да метнеш нещо в контейнера, провери дали ненужната за теб вещ няма да е от полза за някой друг на podariavam.com или пък я предай за рециклиране.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (11)

30.04.2008 :: 09:33 :: от mitar
#1
Re: Подарявам
Идеята е много добра, а за да е по- добро и изпълнението, моля:
- Кучетата и котетата не са предмети, поне нещо по- симпатично да ми кажат
- Графата храни и напитки дано не я види ХЕИ преди да са я махнали :-)))
Успех!
30.04.2008 :: 09:49 :: от Бу
#2
Re: Подарявам
Браво.
Тук (Пловдив) има нещо друго, също интересно: РЕТО. Очевидно е част от международна кампания в помощ на бивши и настоящи наркозависими. Магазин, управляван от млади хора. Ако нещо ти е непотребно - мебели, книги, каквото и да е (май само без дрехи), им свиркаш и те идват да го вземат. После го поправят, ако има нужда, и в магазина си го продават на ниска цена, приходите отиват за програмата.
Макар че не е типичното reuse-recycle, е добро начинание.
30.04.2008 :: 09:52 :: от Dessie
#3
Re: Бу,
Дай малко повече инфо за това РЕТО в Пловдив.
Иначе идеята е супер - задължително ще публикувам там някоя обява, след като започна с почистването, защото още не съм стигнала до там.
30.04.2008 :: 15:20 :: от Бу
#4
Re: Dessie
Не съм се зачитала в брошурите им, но Гугъл ми каза това:
http://www.perspective.bg/Drugs/RETO.htm
Понеже не обичам да разпитвам, това, което подразбрах от дочути разговори между младежите и други разглеждащи като мен в магазина е, че те са бивши наркомани. Магазинът е направен за дарения - т.е. хора даряват стари, но все още годни неща там, мебели, книги, грамофонни плочи... засичала съм всякакви неща, включително партиди дребна техника, бижута или часовници, предполагам, че се случва да им дарят стара/залежала стока. Мебелите ги стягат и ремонтират самите те, а после ги излагат за продажба на приятелски цени. Приходите отиват за подпомагане на наркозависими да се отърват от навика.
В началото не бях обърнала внимание на магазина, който се намира в центъра на Пловдив - до Енергото близо до Четвъртък пазара. После се вгледах :) Симпатични млади хора, които съвсем открито и откровено говорят за проблема си, как са го преодоляли и как се опитват да помогнат и на други.
30.04.2008 :: 16:25 :: от krem
#5
Re: Подарявам
Разбрах, че и в София има такъм магазин, имаше статия за него в Капитал лайт, на Босилена. Дано и тук да я публикуват, това си е точно reuse-recycle според мен, работещо.

Нещо повече за тези центрове за предаване на електронни отпадъци, че не ми се отваря линка?
06.05.2008 :: 09:02 :: от alexx
#6
Re: Подарявам
krem,
за ел. отпадъци има центрове в големите магазини: Технополис, Техномаркет, Зора. Обикновено някъде в дъното на паркинга или зад магазина има един контейнер с надпис на ЕкоБулТех. Отиваш и си оставяш ненужните ел уреди.
06.05.2008 :: 18:37 :: от Деница
#7
Re: Подарявам
Намерих брошурка на "Рето" вкъщи, тъй като си бяхме купували едно старо трикрилно огледало. Има ги в София, бул. "Стефан Стамболийски"16, тел. 02/980 21 43, Пловдив 03101/27 25, Бургас 056/89 88 61. bulgaria@asociacionreto.org
07.05.2008 :: 14:53 :: от Борито
#8
Re: Подарявам
Има бул. Ал. Стамболийски и бул. Ст. Стамболов. :) Добре, че са доста близо един до друг, ако някой тръгне да търси въпросния адрес.
12.05.2008 :: 14:30 :: от Деница
#9
Re: Подарявам
Нещо съм се разсеяла. Съжалявам. Става дума за "Стефан Стамболов".
04.02.2009 :: 03:30 :: от vesi
#10
Re: Спомени
смятам,че е много хубаво да си изхвърлиш боклука на място и да подариш...тук става въпрос не само за навик но и за чувство.Ако отдаваме значение на разделното събиране на боклуците,не само защото трябва а и защото искаме,то тогава живота наистина се променя...Ако се вгледаме в детайлите то наистина можем да получим много...Став въпрос за смисла на малките неща...Да подариш,също означава нещо...Така даряваш частица от себе си...Даряваш най-хубавите си спомени...Например тениската която вече не ми става- тя ми носи толкова спомени...Не бих искала да се разлага на бунището...Тя е част от мен...
19.04.2011 :: 09:41 :: от TTT
#11
Моля за помощ
Здравейте
Виждам че тук има хора от Пловдив...имам нужда от малко стари мебели тъй като нямам възможност за закупуване на нови ако някой има ненужни такива нека ми пише ще съм много благодарна
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg