Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
22.04.2008 :: партньор

Климатични скептици

от Иван Димитров :: Коментари (11) :: (6477 прочитания)

В Деня на Земята ти предлагаме да се запознаеш с едно доста полезно четиво - онлайн наръчника "Как да говорим с климатичен скептик" на grist.org.
Българинът е пословичен със своята скептичност и не приема нищо на доверие. Особено идеята, че климатът се променя. Веднъж един екоактивист се опитваше да ми втълпи, че глобалното затопляне е конспирация, защото при гниенето растенията отделят повече СО2 отколкото колите.

По случай Деня на Земята се разрових в интернет и попаднах на онлайн наръчника Как да говорим с климатичен скептик. Това е поредица от статии на журналиста Коби Бек с обемна и добре систематизирана информация по въпроса. Статиите са подредени в четири категории - фаза на отричане, научни доводи, типове аргументи и фалшификации. Имената на отделните статии представят различните доводи, които изтъкват скептиците. Като се започне от най-елементарния "Няма доказателства" и "Глобалното затопляне е измама", мине се през доводите от подкатегорията "Климатичните промени са естествен процес", където се обособяват отделни теми като "Това се е случвало и преди", "Това е част от естествена промяна" и "То не е причинено от СО2" и се завърши с "Просто се възстановяваме от малкия ледников период".

Информацията не увисва във въздуха. Всичко е подкрепено с доволно количество факти – линкове към други статии и сайтове. Понякога под дадено твърдение са изброени и организациите, които го подкрепят.

За минута се превръщам в скептик и решавам да проверя дали статиите са наистина практични. Спомняте ли си за екоактивиста от преди малко? След известно ровене намирам статия, която изумително точно съвпада с мнението на моя скептик: "В сравнение с природните емисии, човешките са нищожни". В статията има много цифри. Съмнявам се, че дори моят начетен скептик е знаел, че природните емисии са с около 30 пъти повече от тези, които са дело на човека. И въпреки това за последните 150 години (откакто използваме изкопаеми горива), нещата са се променили и концентрацията на СО2 в атмосферата, която е била стабилна в продължение на няколко хиляди години, днес е с 35% повече. Факт.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (11)

22.04.2008 :: 10:44 :: от earth's friend
#1
Re: Климатични скептици
Гаден скептицизъм.
22.04.2008 :: 11:57 :: от mitar
#2
Re: Климатични скептици
Гаден или не, дори да пребием всички скептици от това няма да сме по- прави. ;-)))) Ако обаче променим колективното си поведение ще променим много. Ако станем осъзната част от една самоподдържаща се система мапример. Не знам колко е реалистично.
22.04.2008 :: 14:14 :: от Dessie
#3
Re: Климатични скептици
Често съм си мислила за това как да убедя друите в правотата на това, в което вярвам. За съжаление е много трудно. Но пък си струва усилията, малко или много, когато виждат, че един съвсем обикновен човек, колега, приятел, винаги намира в контекста на всеки разговор да прокара една устойчива идея, поне се замислят - и това не е малко. Не съм се уморила да говоря и няма да спра. Имам си и последователи - мъжът ми, децата ми, стажантката ми... И това ме вдъхновява.
Това, в което съм се убедила е, че повечето хора игнорират проблема не толкова от скептицизъм, а от незнание или от мързел, защото неустойчивите практики обикновено създават удобства.
Затова давам моите книги да ги четат и други или им ги подарявам. Нека всеки направи своя извод за себе си.
22.04.2008 :: 14:53 :: от markova_z
#4
Re: Климатични скептици
Ето това търсех от толкова време. Как да се води разговор с агресивните, уплашени скептици. Мерси! :)
22.04.2008 :: 17:41 :: от alexx
#5
Re: Климатични скептици
Влизам в ролята на скептика и Ви предлагам тази връзка:
http://greentech-bg.net/?p=522

Това което ми става ясно е, че независимо от причината нещо се случва с природата и определено и ние хората имаме принос (количеството вече е много спорно). Т.ч. е добре да преминем към едни по-устойчиви практики на живот и работа, пък дори това да не доведе до драстично намаляване на температурите.

Нека всеки си прави изводите сам от това което чете, но всеизвестно е че научните факти много често се интерпретират по различни начини в зависимост от различни интереси.
22.04.2008 :: 17:59 :: от Footman
#6
Re: Климатични скептици
Хайде пуснете форум към Горичка.
23.04.2008 :: 07:31 :: от Бу
#7
Re: Климатични скептици
Полезно четиво. Аз всъщност вдигнах ръце и се отказах да водя малоумни разговори в интернет на тема "Ама водата съвсем не свършва, глупости са това, има достатъчно за всички, пък там, където си няма, така и трябва" и "Бошлаф е това глобално затопляне, лъжат ви, стига сте се връзвали, всичко е точно".
23.04.2008 :: 09:52 :: от earth's friend
#8
Re: Климатични скептици
Идеите от #2 и #3 са много полезни. Понякога и на мен са ми хрумвали подобни идеи.
24.04.2008 :: 00:39 :: от mitar
#9
Re: Климатични скептици
Съгласен съм с Футман, понеже сте доста четени ако има един форум той ще ни поеме логореята и коментарите ще си бъдат просто коментари :-))))
24.04.2008 :: 19:46 :: от marchemence
#10
Re: Климатични скептици
Това за количеството отделен въглероден диоксид от природни източници и от всички човешки дейности според мен наистина се интерпретира неправилно. Представете си например един огромен басейн, който се пълни естествено с 30 литра в минута, но се и оттича със същата скорост. Нивото на водата ще си остане постоянно. Хайде сега да си представим как до басейна стои човек и налива с маркуч вода с дебит 1 литър в минута. Капацитетът за оттичане си остава непроменен (това разбира се е малко спорно). Дали нивото на водата в басейна ще се повиши?
27.04.2008 :: 05:00 :: от Denski
#11
Re: Климатични скептици
Иха, тези статии ще ги изчета на 100%, че и знам на кой точно скептик ще ги приложа :)

Присъединявам се към Footman и Mitar - много сме приказливи, искаме си форум(че:)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg