Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
07.05.2008 :: партньор

Европа докладва

от Бистра Иванова :: Коментари (5) :: (3681 прочитания)

Доклад на Европейската комисия за 2008 отчита, че в ЕС има още дълго да работим за постигане на високите цели, които сме си поставили в областта на околната среда.
Съществена разлика има в постигнатото от “старите” страни-членки (ЕС-15) и “новите” (ЕС-27), тъй като стандартът им е твърде различен. ЕС-15 от години работи за устойчивото си развитие чрез съответните законови разпоредби и затова отчита значително по-голям напредък.

През последните 30 години Европейският съюз приема редица закони, чиято цел е да подобрят средата, в която живеем. Европейците са загрижени за околната среда и седем от десет анкетирани твърдят, че тя пряко влияе на качеството им на живот. От доклада става ясно, че истински напредък се наблюдава само в един от десетте избрани показатели – отчита се устойчив спад на вредните емисии във въздуха. В сравнение с данните от 1990 серният диоксид е намалял със 70%, азотните оксиди – с 34%, неметановите летливи органични съединения – с 43% и амонякът – с 20%.

Като градски хора положението в града разбираемо ни вълнува най-силно. Градският въздух съдържа различни вредни частици – прах, смог, полен, сажди. Той причинява много болести и според редица изследвания съкращава живота с 9 месеца. Данните от някои големи европейски градове показват, че концентрацията на вредните частици през 2005 се е повишила и няма реални изгледи за намаляването й. Озонът причинява болести на дихателната система и представлява сериозна заплаха за децата и възрастните, болни от астма.

За 2005 парниковите емисии, дошли от транспорта, са 21% от общите емисии на ЕС-15, като пътният транспорт е най-големият източник с 93%. За периода 1995-2006 сухопътният транспорт се е увеличил почти двойно.

Процентът отпадъци, оставяни на сметището, значително е намалял – от 62% през 1995 до 40% през 2006. Някои страни като Германия, Холандия, Швеция и Дания са се отказали почти напълно от този метод, докато други – Чехия, Полша, Литва – го използват за 90% от отпадъците си. Рециклирането се е покачило двойно от 1995 насам. Германия и Холандия имат най-голям дял – съответно 68% и 64%. Дания пък изгаря 55% от отпадъците си.

Биоземеделието има благоприятен ефект върху околната среда, защото не ползва пестициди и допълнителна химия, а биофермите работят с 63% по-малко енергия от обикновените. През 2005 тези ферми са 4% от общия брой ферми. Австрийският дял е най-висок – 11% за 2005, следван от италианския. Засега биоземеделието е твърде малко на фона на конвенционалното, но тенденцията е делът му да се увеличава (Гърция, Латвия, Португалия).

Европейските държави работят сериозно по въпроса с електричестовото. Енергийният интензитет е общото първично потребление на енергия на единица брутен вътрешен продукт. Пред 90-те той намалява бавно, но сигурно. Най-голям спад отчитат Ирландия и Люксембург, а Дания е единствената европейска страна, която се справя по-добре от Япония. Повече от 50% от енергията на Австрия и Швеция идва от възобновяеми източници, а други са доста далеч от поставените цели. 87% от запитаните граждани на Европейския съюз за загрижени за промените в климата.

Изтегли доклада

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

07.05.2008 :: 19:30 :: от woods
#1
Re: Европа докладва
Съкращава живота с девет месеца?
Не че има на ква основа да го отрека, ама тва ми звучи все едно да ми твърдиш че един 30етажен блок е висок 3 метра!
07.05.2008 :: 19:31 :: от woods
#2
Re: Европа докладва
[quote]Данните от някои големи европейски градове показват, че концентрацията на вредните частици през 2005 се е повишила и няма реални изгледи за намаляването й.[/quote]

Е кои са тия градове и кво показват тия данни?
07.05.2008 :: 19:34 :: от woods
#3
Re: Европа докладва
Опа данните са в доклада. Sorry.
08.05.2008 :: 08:45 :: от pavon
#4
Re: Европа докладва
Доклади доклади и пак доклади а неправилните неща продължават и все повече и повече ще се пише и пише и така и така, но всичко ще бъде на мястото си някой ден в това не се съмнявайте !!!
Малко оптимизъм ще е добре :)
11.05.2008 :: 11:48 :: от woods
#5
Re: Европа докладва
Temptation
Play the good or evil part
With me, you evoke the dark
Erase the free will and watch me heal

Tell me which side I'm on
Approaching constant failure

Between love and hate
Which path to follow?
How can I keep balance in this race?
Come faith, I'm dying...

Amused by the trials and tribulations
If I survive I fly from here
But as the chosen pessimist
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg