Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.10.2006

Батерия със закъснител

от Олга Апостолова :: Коментари (8) :: (11322 прочитания)

Батериите са неразделна част от нашето ежедневие. Има ги на повече места, отколкото можем да си представим. Това обаче не променя факта, че те са сред най-токсичните отпадъци, с които затормозяваме околната среда. Какво е решението?

Кога за последен път се замисли за шепата стари батерии, които се търкалят в чекмеджето ти? Или може би нямаш такива, защото обичаш реда и чистотата и ги изхвърляш в боклука в мига, в който портативното ти радио за къмпинг започне да губи сигнал? И в двата случая трябва да спреш и да прочетеш това, защото този дребен на вид отпадък е един от най-токсичните, които изхвърляме в природата.


Става дума за милиони батерии, десетки хиляди тонове годишно. Активните съставки на батериите са високо токсични и веднъж попаднали в природата, замърсяват с тежки метали, които проникват в почвата, водата и хранителната верига. Най-опасен е никел-кадмият. Кадмият не се разпада и е силно канцерогенен елемент. Никелът също е токсичен, но поне може да се рециклира. Употребата на живак вече се ограничава със закон заради вредите, които нанася върху централната нервна система, но все още съществуват батерии, които съдържат живак. Алкално-цинковите батерии, макар и токсични, могат да се рециклират. Сигурна съм, че сега гледаш на тази незаменима, „безобидна” вещ с малко повече уважение.

Сега разбираш защо батериите се считат за по-особен тип „боклук” и защо е желателно този боклук да не отива в кофата заедно с обелките от картофи. Съгласно Батерийната директива на Европейския съюз , негодните за употреба батерии са производствен токсичен отпадък и не могат да бъдат изхвърляни като битов отпадък.

Батериите трябва да се рециклират, но как и кой е отговорен за това?

На запад отдавна функционира добре разработена система за рециклиране. Старите батерии обикновено се връщат в специално поставени кутии в магазините, откъдето можеш да закупиш батерии. След това тези батерии се рециклират по стриктни правила, за да се избегне замърсяването на околната среда с тежки метали. Отговорни за процеса на рециклиране обикновено са производителите.

В България отскоро се заговори за този проблем и е съвсем предстоящо той да бъде разрешен по всички европейски изисквания, както всъщност си му е редът. Лиценз за това притежава “Батерия” АД  – тези, от които си купуваше батериите „Никопол”. Лицензът е от Министерството на околната среда и водите. По силата на този лиценз “Батерия” АД ще стартира първата в България система за събиране на негодни за употреба батерии. Те ще снабдяват търговците с подходящи контейнери, ще транспортират употребените батерии до приемни пунктове и ще са отговорни за процеса на рециклиране. Това се прави заедно с БАРБ - Балканската асоциация за рециклиране на батерии.

В Горичка ще следим какво се случва и няма да пропуснем да обявим началото на изкупуването на батерии. А дотогава събирай батериите в онова чекмедже и не ги изхвърляй заедно с обелките. Но най-вече, пазарувай отговорно, следвайки тези правила:


Коментари


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (8)

14.05.2007 :: 11:17 :: от googy
#1
много се радвам, че открих съмишленици
купчинката със стари батерии у нас нарастна доста, а за отделно събиране или пък рециклиране на стари батерии в общественото пространство - нито дума. за това миналата есен взех инициативата в свои ръце и активно започнах да питам и търся къде ****** в нашата мила родина Съвестният Гражданин може незамърсително да изхвърли/предаде старите си батерии. уви знаете отговора има назначен отговорник - паричкосъбирач ("Батерия" АД) и за такива оптимисти като нас - светлина в края на тунела... т.е. докато се пенсионирам (след 30-40 г) и унас може би ще се рецилкират батерии. до тогава... ами до тогава ще ми трябва отделен килер да си събирам опасния отпадък, а на отговорника банка да събира фондовите парички ....
15.05.2007 :: 12:07 :: от nadiq
#2
Re: Батерия със закъснител
Всичко добре,ама в нашата държавица като няма такива удобства???!!!???
Не само за батерите,за повечето неща-един вид се обезмисля-самата държава не ти помага е как да стане тогава??
31.07.2007 :: 14:00 :: от Denski
#3
до Gorichka
Някакво развитие по въпроса за местата за рециклиране? Доста батерии съм събрала ако има къде да ги предам без риск за околната среда - веднага отивам :)
01.11.2007 :: 10:40 :: от angelheart
#4
Re: Батерия със закъснител
Мога да предложа координати на фирма Балбок Инженеринг, те се занимават с рециклиране на силно замърсяващи, вредни и радиоактивни отпадъци. На факс 02/944 19 07 изпращате кратко описание на отпадъците (в случая - батериите) и количествата, и те ви отговарят къде да ги върнете. Досега не съм го правила, едва вчера се свързах с тях и детайлите ми бяха обяснени от една много любезна служителка. Който има събрани батерии нека опита и задължително да сподели резултата!
02.11.2007 :: 19:27 :: от still_cve
#5
Re: Батерия със закъснител
На мен ми трябва пункт освен за батерии, но и за луменисцентни лампи. Тъй като те съдържат живак, би трябвало да ги предаваме някъде да ги рециклират. В понеделник ще проверя фирмата Балбок Инженеринг. Ако знаете нещо за лампите...споделяйте:) Благодаря:)
07.09.2008 :: 14:23 :: от neda
#6
Re: Батерия със закъснител
Преди известно време писах имейл на тази фирма Балбок инженеринг и ето какво ми върнаха:

"БалБок Инженеринг АД събира излезли от употреба батерии само от предприятия и други юридически лица. Тези опасни отпадъци ги приемаме от местата на тяхното генериране.
Към момента не събираме стари батерии от частни лица и домакинства."

Дали е възможно горичка.бг може като юридическо лице да сключи с тях договор и да се направи един събирателен пункт за батерии?
Иначе последния път взех събраните батерии с мен към Германия и ги връчих на брат ми да ги остави в някой магазин като пазарува (там събират батерии във всеки супермаркет). Той разбира се умря от смях... еко-туризъм :)
31.12.2009 :: 11:00 :: от Milena.Ivanova
#7
Re: Батерия със закъснител
Аз цъщо съм един от съвестните граждани на България, на който му пука за околната ни среда. Много бих искала да направя нещо по въпроса за рециклирането на батерии но се обезнадеждавам като чета коментарите. Аз имам една идея..... да направим например като в съседна Гърция. В големите супермаркети да има някакво подобие на контейнери където хората като ходят да пазаруват са ди изхвърлят изхабените батерии, но от там насетне.....да има някой да се погрижи за опасния буклук. Сигурна съм, че ако се наложи това нещо малко по малко ще се появяват съвестни граждани, които да събират изхабените батерии и да пълнят въприсните контейнери. Ако някой подкрепя моята идея може да се свърже с мен и да се опитаме да напрвим нещо.........Благодаря Ви!!!
08.07.2010 :: 11:33 :: от bgkite
#8
Re: Батерия със закъснител
До колкото разбрах в Софийския университет са сложили кошчета за батерии по някъв проект.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg