Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.05.2008

Твоите неща: алуминий

от Силвия Тулева :: Коментари (7) :: (7593 прочитания)

За производството на 1 кг алуминий се използват 66 кг материали - боксит, природен газ, въглища, петрол. За извличането на същото количество чрез рециклиране са нужни само 1,2 кг от тази суровина.
История
Алуминият е най-разпространеният метал в земната кора и е вторият най-употребяван метал в света, преди него е само желязото. Древните римляни и гърци са използвали алуминиеви соли за фиксиране на бои и третиране на кървящи рани.

Едва в началото на 19-ти век Хъмфри Дейви идентифицира алуминия като метал. През 1854 г. се извършва и първото промишлено производство на алуминий чрез електролиза на натриево алуминиев хлорид, но тъй като процесът е много енергоемък, а по онова време липсват достатъчно големи и евтини източници на енергия, производството се оказва не особено ефективно. Тогава алуминият е бил много по-скъп и ценен от златото и платината, но нещата бързо се променят.

Изобретяването на динамото и непрекъснатите изследвания водят до откриването на нов метод за производство на алуминий през 1886 г. Методът носи името на двама учени, които независимо един от друг стигат до решението - Hall-Héroult. На този метод се основава и днешното производство на алуминий и се изразява в електролиза на разтвор от алуминиев оксид в стопен криолит.

Екологичен багаж
За производството на 1 кг алуминий се използват 66 кг материали (боксит, природен газ, въглища, петрол) , 920 кг вода и 15 кг въздух. Най-големият екологичен проблем при добиването на алуминий е голямото потребление на електроенергия, което се налага, за да може да протече процесът. При производството на алуминий чрез рециклиране обаче се използва само 5% от електричеството, необходимо за производство на алуминий от руда (боксит). За производството на 1 кг алуминий чрез рециклиране се използват само 1,2 кг материали, 24 кг вода и 0,9 кг въздух.

Употреба


Твоите неща: найлон
Твоите неща: стъкло
Твоите неща: желязо


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (7)

13.05.2008 :: 11:58 :: от odisei
#1
Re: Твоите неща: алуминий
Мой колега,бивш дългогодишен служител в КЦМ(комбинат за цветни метали)Пловдив,наскоро ми разясняваше,че алуминият е единственият токсичен елемент,който не се изчиства от организма..Самия той на 40-годишна вазраст се озовава в болница със силно натравяне с тежки метали..Вследствие човекът открива за себе си вегетарианството,суровоядството и различни техники за прочистване на организма и понастоящем е един 60-годишен готин и жизнен чешит,страстен планинар и природолюбител,но все пак казва,че има част от него,която е необратимо увредена..Големият ужас е,че целият район около Пловдив е небратимо увреден и продължава да се уврежда,благодарение на гореспоменатия комбинат!Да-а-а-а,велосипедите изработени от дуралуминий са cool ,ама на каква цена..
13.05.2008 :: 17:03 :: от spart
#2
Re: Твоите неща: алуминий
От http://www.ukfoodguide.net/e173.htm :

There is an increasing body of evidence to suggest that an accumulation of aluminium in the cells of the nervous system could be potentially toxic. It is found in abnormally high levels in the brain cells of Alzheimer's disease sufferers, accumulated in the neurofibrillary tangles and neuritic plaques, but it is not yet known whether it has a causative or resultant role in the disease.

Several reports also suggest that a high aluminium intake may have adverse effects on the metabolism of phosphorous and calcium in the human body and may induce or intensify skeletal abnormalities such as osteoporosis.

Increased urinary excretion of magnesium and calcium has been reported following regular antacid use.

Not permitted in Australia.
14.05.2008 :: 02:20 :: от Denski
#3
Re: Твоите неща: алуминий
Здрасти spart, радвам се, че пак можем да те четем :)
14.05.2008 :: 02:21 :: от Denski
#4
Re: Твоите неща: алуминий
Мда, алуминият в кухнята (най-вече под формата на домакински съдове) е доказано вреден. Но пък преди доста време бях чела нещо за вредата от керамичните съдове (и то не по повод, че са боядисвани със синтетични бои примерно) - били потенциално канцерогенни. Трябва да се поразровя за тази статия.

Стъклото май си остава единственото сигурно, пък и отчасти става и за готвене (огнеупорни, йена за притопляне и т.н)
14.05.2008 :: 13:42 :: от wonder
#5
Re: Твоите неща: алуминий
Не са хубави съдовете тигани, тенджери и други с неръждаемо покритие, не са хубави тези, които са с керамично покритие, алуминиевите също.... е кажете в какви тенджери да си готвя ?!
16.05.2008 :: 12:34 :: от gerimira
#6
Re: Твоите неща: алуминий
Мисля, че тези от стомана са безвредни ама са много скъпи
23.06.2008 :: 12:10 :: от earth's friend
#7
Re: Твоите неща: алуминий
Изчислено е, че в сметищата в САЩ има повече алуминий, отколкото може да се добие в рудниците.

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg