Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.05.2008

Втори живот

от Надя Иванова :: Коментари (7) :: (5689 прочитания)

"От 15 години работя във фирма за офис техника. През ръцете ми са минали тонове хартия, стотици хиляди листове." Как Надя Иванова компенсира за стореното "зло"?
Надя Иванова е читател на Горичка.

Научих се да чета на 5 години. Оттогава ми върви на книги, учебници, тетрадки, разпечатки, тефтери със задачи, папки... От 15 години работя във фирма за офис техника. Имаме и копирни услуги (това отдавна не значи само копиране, но все още нямаме друга дума). През ръцете ми са минали тонове хартия, стотици хиляди листове. Сигурно 80% от тях са завършили на сметището само месец след като са станали “важни документи”.

Съвестта сериозно ме гризе и се опитвам някак да компенсирам стореното зло.
От няколко години търся приложение на използваната хартия. Оказа се, че това може да е полезно и забавно. Ще ви разкажа за няколко идеи, които ми дойдоха и не са трудни за изпълнение.

В началото беше кашонът с хартия
Хартията пристига в офиса в кашони, които съдържат по пет пакета. Пригодени са да се разглобяват лесно за по-удобен достъп до пакетите. Мнозина ги изхвърлят точно заради това. Има изход: Вземета тиксо и направете с него пълна обиколка на кашона през средата. Ако нямате тиксо, вземете добрия стар телбод и защипете двете страници една за друга. Вече имате здраво кашонче с капак за всякакви цели. В нашия офис ползваме такива за всичко. Дори за инструментите и бърсалките в багажниците на колите – прибрано, чисто и безплатно.

И като стана дума за кашони
Много неща са опаковани в кашони. Не ги изхвърляйте! Приберете ги и ги използвайте за колети, складиране, за кошчета под бюрата и т.н. С малко въображение и цветна хартия можете да превърнете по-големите в чудесни кутии за играчки. Ако разполагате с малко място, разлепете и сгънете кашоните. Така могат да се съхраняват без да се пречкат на всички, а за секунди, с малко тиксо, ще ги върнете в първоначалната им форма.

После беше пакетът

Опаковката на пакета е, каква изненада, от хартия. За разлика от обикновената хартия, тя има тънък слой покритие, който защитава от влага. Не може да се рециклира, но може да се ползва втори път. От нея могат да се направят пликове, да се опакова всичко, да се сложи на дъното на кошчето за боклук вместо ужасното пликче.

И после листът
Няма да ви занимавам с намаляване на разпечатките, двустранен печат и други такива. Много хартия е изписана на тази тема. Ще ви разкажа какво може да се направи с използваната хартия.


И добре да използваме хартията, все един ден трябва да мине през резачката (по-известна като “шредера”). Това е хитроумна машинка, която пази тайните ви и дава още възможности за използване на отпадната хартия като:


И вестници или брошури могат да свършат работа, но не са толкова хигроскопични и трябва да се сменят всеки ден.

Имам и още идеи, но засега усъвършенствам изпълнението. Вие имате ли идеи за хартията в офиса? Ако ми пишете, обещавам да ги изпробвам и да дам отчет.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (7)

08.05.2008 :: 10:07 :: от pstj
#1
Re: Втори живот
Извинявам се, правилно ли прочетох "нарязяна хартия в КАНАЛА". Само ще ти кажа, че това не е правилно. А защо ще оставя да ти обясняват другите читатели, ако не го мързи някой.

08.05.2008 :: 10:13 :: от puhetoshi
#2
Re: Втори живот
а най-добре не печатайте въобще, четете от монитора
09.05.2008 :: 09:25 :: от alexx
#3
Re: Втори живот
Пълнеж за пакети - това вече съм го виждал в действие. Преди време ми дойде една джаджа поръчана от китай и кашона беше натъпкан с нарязани лентички хартия изписани с китайско писмо. В началото се учудих, но после ми светна, че това е много добра идея.
09.05.2008 :: 12:13 :: от nedij
#4
Re: Втори живот
мм, чудесно - Вие сте една прекрасна съвременно мислеща фирма и хора!!
а това според мен е най-трудното - да се измени мисленето на хората, останалото идва само, идеи, приложение.
добра идея е да се събират едностранно принтираната хартия и да се употребява къде в офиса къде в домакинството или за игра на дечурлигата, а също и двустранно принтваната - през резачката, има и резачки с различна ширина на лентичките, ставащи и за украса.
а японците правят оригами ...
от А4 става чудесно пакетче за диск, ...
:)
11.05.2008 :: 21:15 :: от pharaon
#5
Re: Втори живот
Аз събирам едностранните разпечатки и ги давам на приатели художници за да си правят скици на тях, отделно се зарибяват преди или след скицата да четат какво всъчщност е било изпринтено. Събрал съм наистина внушителни купища.
12.05.2008 :: 12:59 :: от Бу
#6
Re: Втори живот
"# Поставете кашонче с надпис “ненужна хартия" до принтера. Така хората няма да я изхвърлят в кошчето.
# Подберете листове с чист гръб и ги занесете на децата си или в близкото училище, или детска градина. Така им давате шанс да станат “платна” за шедьоври (поне в очите на мама и татко). За най-малките и творците с голям размах най-подходящи са листове формат А3.
# Заредете една от тавите на принтера с употребявана хартия и печатайте вътрешни документи, справки и други оттам. В настройките на тавата (от драйвера) сложете “preprinted paper” и действайте смело. Не слушайте техниците на офис техника, които се опитват да ви внушат, че повреждате устройството. Ако те са си свършили добре работата и по страниците няма неизпечен тонер, няма причина за притеснения. Така де! Как иначе щеше да е възможен двустранният печат?! "

Тези всичките съм ги открила :D Специално за детските рисунки го изнамерих по неволя: омръзна ми детето да ми краде бели листи от принтера, така че започнах да й пробутвам употребени от едната страна. Тя няма нищо против. В детската градина рисуват на подобни, употребени от едната страна. Тоже добро.
Вътрешните копия печатам на задната страна на ползвани страници - при мен има доста текучество на хартия, така че си е чиста разсипия всеки път да печатам на чист лист.
Без да го търся специално, съм поне малко еко, някак :)
14.05.2008 :: 16:20 :: от stanka
#7
Re: Втори живот
Смятам че ненужната офисна хартия може да послужи и за създаване на нещо красиво.
Погледнете в www.tanyaserbinova.com
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg