Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.06.2008 :: партньор

Еко-кич

от Любомир Ноков :: Коментари (18) :: (7584 прочитания)

Покрай шума от всички зелени кампании и събития, искаме веднъж завинаги да изясним защо саденето на рози по Цариградско шосе не е екологичен проект.
Познавам някой, който имаше силно желание да направи нещо за околната среда и реши да постъпи граждански и да се обърне към кметството. В кметството го приели радушно и със загрижени погледи му казали, че имат точния екологичен проект, който отдавна чака своя час. Радостта на моя познат се спихнала, в мига, в който разбрал, че екологичният проект е засаждане на рози между мантинелите по Цариградско шосе.

Защо ли общинарите са сметнали засаждането на рози по Цариградско шосе за екологичен проект? Единствената реална полза от розите по вълнистия и мъглив булевард е естетическа: сънените жители на ж.к. Младост, в задръстването на път за работа, ще поглеждат към розичките, с натежали от прахта листенца и ще си представят какъв аромат биха имали, ако не бяха набутани в най-мощната софийска бензинова баня.

Розите не могат нито да намалят въглеродните емисии, които политат от шосето към атмосферата, за да стоплят климата, нито да ограничат изчерпването на ресурсите, с които се правят и задвижват хилядите минаващи покрай тях автомобили. Нито да осигурят хабитат на някой от многото изчезващи животински и растителни видове. Нито пък да намалят използването или замърсяването на оскъдната питейна вода, с която разполага човечеството, за да оцелее.

Точно по същите причини не е екологичен проблем и изхвърлянето на фасовете от прозорците на колите, за което толкова се палят журналистите, работещи в Полиграфическия комбинат, вдишвайки и издишвайки парите и прахта на същото това шосе, останало в крайна сметка без рози.

Точно затова и почистването на междублоковите пространства в някоя пролетна съботна утрин не прави от участниците приятели на природата. Прави ги просто нормални граждани. Нищо повече.

И медийната кампания против ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА НАЙЛОНОВИ ТОРБИ С БИТОВИ ОТПАДЪЦИ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ не е екологична кампания, а по-скоро грижа за Министерство на културата.

Колкото и очевидна да изглежда дефиницията на прилагателното екологичен, тя очевидно не е по силите на всички. Екологията, като цяло е доста изпаднала дума, предизвикваща смесени чувства. За някои е природна наука, за други е кауза, за трети е досадна административна спънка пред някакви строителни планове, за съвсем други е думичка, с която можеш да не кажеш нищо.

Ето пример за две екологични кампании, за които би била от полза по-ясната дефиниция на прилагателното. Общото между двете е, че са започнати от медии, което значи, че целта им е да информират обществеността. Едната кампания се казваше "Премини на зелено" (зелено е друга думичка, чийто смисъл брутално пострада напоследък) и посвети голям медиен ресурс на новината за засаждането на еди-колко-си дървета и чемшира в парка. Другата се казва "Живей на чисто" и при представянето й липсваше яснота по въпроса как и дали фасовете и боклука през прозореца са свързани с глобалното затопляне и загубата на биоразнообразие.

Тези кампании ни подсещат за две други псевдо eкологични тенденции. Едната е масовото редуциране на обхвата на екологичните проблеми до чистота на краймагистралните паркинги и засаждането на рехави горички, до хубава гледка и хотелче сред природата.

Втората е на все по-масирано ГОВОРЕНЕ на еко теми. Или - тези, които застават под екологичните знамена (задължително си ги представете зелени) не винаги свързват екологията с личния пример, а правят кампании. Кампанията е за обществеността, приказките са за социализиране, те нямат нищо общо с това, което някой прави. И ето така се появява проблемът с доверието в искреността на новите приятели на екологията.

В момента сме съучастници и свидетели на много грозни проблеми, които застрашават не само качеството ни на живот, но дори и самия ни живот. Повечето от тези проблеми си имат решения. Въпрос на желание и на информираност. Ако не ни дреме, няма да ги решим. Ако засадим няколко дръвчета и изметем пред блока, сме до никъде. А и ако само садим дръвчета в парка, кога ще успеем да потърсим ежедневните решения. Екологията не трябва да е кампанийна, веднъж в годината, а дискретна част от ежедневието.

И вместо с празни думи, мисля да завърша с едно предложение. Предлагам от днес да наричаме всички псевдо-екологични случаи, повод за този текст, с термина "еко-кич".

Ето защо: Милан Кундера е дал една приятна дефиниция на кича, която аз ще си позволя да преразкажа тук: кич е когато се радваме на нещо хубаво и красиво, а в същото време всички знаем, че то е такова само на повърхността и зад него се случват не толкова хубави и красиви неща. Или още по-добре: Кичът е сантиментална групова лъжа.

Като Пешо Водораслото, който усмихнат маха от брега на немските туристи в лодката за разходка в Созопол и те му махат и той с усмивка им вика "Да ви е*а майката" и всички се смеят и слънцето пече и вълните се плискат, и делфинчетата скачат. Е нещо такова е и еко-кичът.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (18)

15.06.2008 :: 12:55 :: от Giovanni
#1
Re: Еко-кич
Хубава статия. :) Който не е гледал филма "Неудобната истина" (An Inconvenient Truth), с участието на човекът, който трябваше да бъде американски президент - Ал Гор, да го гледа задължително! Там ще видите в какво се изразяват глобалните проблеми и какъв е ЕКО - кичът на тяхното правителство...
15.06.2008 :: 14:44 :: от snujolin
#2
Re: Еко-кич
Мисля,че засаждането на рехави горички не е толкова фатално (макар и лицемерна еко кампания), но унищожаването на съществуващи гори в името на новостроящи се сгради е наистина престъпно.Аз живея в старата част на В.Търново в непосредствена близост до гората,която от няколко дена се сече под зоркия поглед на охранители.Всички протести на живеещите в града хора бяха напразни,защото някой си беше "опекъл" работата много отдавна.Правенето на така наречените "еко пътеки" в района е поредният пример за Еко-кич и оправдаване на средства и в същото време нехаене или по скоро финансов интерес към унищожаването на гората.
15.06.2008 :: 14:58 :: от Giovanni
#3
Re: Еко-кич
Аз живея в Смолян. Ако си идвал преди време тук, изобщо няма да познаеш Пампорово... Изсякоха всичко, а сега и с то
15.06.2008 :: 15:02 :: от Giovanni
#4
Re: Еко-кич
(Натиснах Enter без да искам)... Изсякоха всичко, а сега и с този проект за Перелик нищо няма да остане от гората. Най-лошото от цялата работа е, че като ги няма дърветата се получават свлачища и след време хотелите по Пампорово ще се намират някъде по центъра на Смолян :D :( А още по-лошо е, че като ги няма дърветата нищо не може да спре проливните дъждове и отсега нататък ще се нагледам на наводнения, заради престъпната нехайност на предприемачи, общинари, горски и др.
15.06.2008 :: 16:34 :: от iva13
#5
Re: Еко-кич
Съществителните имена от женски род, които завършват на "т", при членуване удвояват "т". Иначе разсъжденията не са лоши, но е добре да пишем на правилен български език.
Пример: общественост-обществеността, искреНост- искреността.
А пък някой, в множествено число се пише някоИ.
15.06.2008 :: 22:12 :: от Олга
#6
Re: Еко-кич
Извинявайте, просто беше излязла нередактирана версия на текста. Сега всичко трябва да е наред. Ще оправим и "завинаги" от подзаглавието.
16.06.2008 :: 09:15 :: от Dessie
#7
Re: Еко-кич
Чудесна статия! Направо не се побирам в кожата си, гледайки масовото нехайство на масите. Нехайство от невежество, невежество от мързел, мързел от простотия... Всичко живо се увлича по кича и само него цени... Горките ми деца!!!
16.06.2008 :: 09:19 :: от Dessie
#8
Re: Еко-кич
Много ми хареса това за "нормалните граждани"! Струва ми се, обаче, че на съвест няма да се намерят много такива. Необходима е воля, управленска воля и да започнат масови проверки и глоби за подобни дивотии. На който не му харесва - да ходи в джунглата (ама и там има правила)...
16.06.2008 :: 10:59 :: от Nelike
#9
Re: Еко-кич
Яка статия!
16.06.2008 :: 12:29 :: от Boris
#10
Re: Еко-кич
Статията наистина ми харесва.
Колкото до коментара #1 на Giovanni и аз бих препоръчал на всички да гледат "Неудобната истина" и най-важното разпространявайте го сред приятели, които не четат сайтове като този, защото тези които четат тук едва ли ще научат нещо ново.
В същност малко бих критикувал филма на Ал Гор, мисля че е създава доста погрешно впечатление у хората. Едва ли не излиза, че ако си купим хибридна кола и енергоспестяващи крушки ще решим проблема със глобалното затопляне :-D. Кои знае може би направен по този начин ще се възприема по-лесно от средностатистическия американец :-) Ама все пак филмчето е хубаво да се гледа.
16.06.2008 :: 15:36 :: от KontraBenzinostanec
#11
Re: Еко-кич
Скоро гледах филма "Big ideas for small planet" където наистина има чудесни еко идеи. Обаче имаше и ГИГА ЕКО КИЧ. Напимер някакъв фотограф , който обикаляше из аляска и снимаше и без негова намеса прекрасната природа, с мисълта че прави еко идеята популярна.
Какво се видя в 10-те минути интервю? Постоянно обикаля света със самолет. Обикаля Аляска с моторна шейна. Отиде при свои приятели ловци, пред къщата на които имаше струпан най - разннобразен добре комбиниран боклук.

Говоренето на едно и правенето на друго през същото време си е типично човешка черта.
16.06.2008 :: 16:55 :: от krem
#12
Re: Еко-кич
Относно розите по Цариградско ми хрумва само една крилата фраза " Г..... си с рози накичи, че е на.... да не личи!" Поздрави кмете, евала ;)
Сега трябва един конкурс мис Софийска розоберачка и отчетохме медийната активност по еко проблеми за годината.
16.06.2008 :: 23:38 :: от APChih
#13
Re: Еко-кич
Изобщо имам чувството че напоследък представки като "еко-",природо- и "био-" станаха просто мода и в повечето случаи се бутат навсякъде без никакъв смисъл и общо с реалността,и даже тия дето ги ползват не знаят точно за какво говорят./този ми коментар се отнася и до статията с биохраните /.Някой от вас лично наема ли се да обясни що значи конкретно "еко",що е "био" и що е "природо"-нещо си?А после ще ви кажа нещо и за преработката на пчелния мед!
17.06.2008 :: 03:10 :: от wonder
#14
Re: Еко-кич
Много на мода става еко-то, а и ние както сме невидели.. страшно става, всеки за еколог се смята вече, хвали се с нещо малко, дето е длъжен да прави, длъжни сме да си чистим, да садим дървета, да рециклираме, да пазим, да пестим ток, вода, а те ми седнали и се правят на интересни и си изтъкват дребните постижения и се смятат за много модерни.. и накрая нищо не става - ще садят храстчета с рози.. а бе, човече, кви рози, къде се намираш ?! В София или в България, е да де, то тука всичко незаконно, абсурдно, крадливо, НЕморално е добре дошло, никой не се съпротивлява с него, най-доброто място да посадиш още малко лъжи.. те от мръсния въздух на Цариградско не се плашат, няма нещо в България, което да ги изплаши, щото тя самата на лъжи се крепи и на незаконни строежи, които как ми се иска да отида да ги гръмна с една бомба, на Смокиня и на Рила, не, по-точно на СУПЕР Рила. Кундера го е казал: "Кичът е сантиментална групова лъжа", а как ми прилича и на чалгата. Красивичко уж, ама толкова проядено отвътре... чак жал да ти стане.
18.06.2008 :: 11:07 :: от AceXe
#15
Re: Еко-кич
"И медийната кампания против ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА НАЙЛОНОВИ ТОРБИ С БИТОВИ ОТПАДЪЦИ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ не е екологична кампания, а по-скоро грижа за Министерство на културата." - Напълно съм съгласен с това. Писнало ми е да гледам как си хвърлят битовите боклуци през прозореца, белким уцелят контейнера. Ако го уцелят - бинго, ако не... Нищо, другия път. Няма да слезе да си го изхвърли. И това за да се изчисти после го наричат Еко кампания... Защо в Германия няма нито един плик ей така? За тях Еко кампания е нещо истинско като например инвестирането във Вятърни турбини... Нямам думи просто...
25.06.2008 :: 03:46 :: от bloody_mary
#16
Re: Еко-кич
Защо титлата "екологичен проект" могат да носят само такива от мащаба на "спасяване на амазонската джунгла"? И къде е границата между кича и проекта? Аз се умилявам от труда на дядото от съседния блок, който сади фиданки и мушката в междублоковото пространство. Това е неговия екологичен проект, финансиран с негови средства, изпълнен с неговите ръце. А вашият какъв е? Да говорите колко ужасни са съседите, изхвърлящи боклука през балкона? Или колко тъпо е да се нарича екологичен проект засаждането на рози?
25.06.2008 :: 17:23 :: от ioannagold
#17
Re: Еко-кич ot ioana
Не знам какво е еко-кич и има ли място той у нас, но мога да ви кажа едно: на тоя свят човек се ражда, живее и умира, но не остави ли след себе си следа- животът му е бил напразен.Следата са децата, цветята, посадените дървета, отгледаните животинки - пък дори и прибрани от улицата- за по-добър живот у дома. Следата е да възпиташ детето си да не изхвърля боклука през терасата, а то така да възпитава неговото....Следата е така да живееш, че да остане природа най-малко за 7 поколения след теб....А след като си възпитал така и детето си - следата ще е по-голяма. Следа е и да се противопоставиш на другия - на този, който застрашава не само твоя живот с необмислените си действия/говоря за местата около Пампорово/, но и своя собствен. Аз, лично, ще продължавам да оставям следи и се надявам повече хора да започнат да го правят.Знам, че и децата ми ще оставят своите следи......Помислете !
25.06.2008 :: 23:01 :: от azzi
#18
Re: Еко-кич
обичам родината!мразя държавата!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg