Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.05.2008 :: партньор

Горите като щит

от Иван Димитров :: Коментари (3) :: (3849 прочитания)

Има връзка между обезлесяването и опустошителните природни бедствия в Азия. За крайбрежните райони това са мангровите гори.
Азия често е критикувана за масивното изсичане на гори. Според доклад на ООН отпреди месец и половина някои райони на континента губят повече от 28 000 кв. км. горски площи на година.

В Югоизточна Азия например за основен виновник е сочено палмовото масло, което се търси все повече и може да бъде открито под дърво и камък, или с други думи: от бисквитите до козметиката. Поради активното си обезлесяване Индонезия се нарежда на трето място по отделяне на парникови газове след САЩ и Китай. Голямо постижение, нали?

И докато обезлесяването в Азия най-често не засяга пряко хората (или просто така сме свикнали да си мислим), наскоро се оказа, че масивното изсичане на определени дървета може да окаже доста негативен ефект върху местното население. Да стане съучастник в убийството им от природна стихия например. Според експерти унищожаването на гори от мангрови дървета в Бирма е оставило крайбрежните райони незащитени пред опустошителната мощ на скорошния циклон.

Мангровите дървета са растителен вид, който се среща в крайбрежните области. Те отдавна са смятани за "пазачи" на крайбрежните селища. Изследване на азиатските цунамита показва, че районите около мангрови гори претърпяват по-малко опустошения. Емблематичен е случаят с цунамито, отнело живота на повече от 200 хил. души в Шри Ланка през 2004 г. Тогава в село, защитено от мангрови дървета, загинаха двама души. В съседно село, което не разполагаше с тази естествена защита, умряха близо 6 хил.

В глобален план от 1980 г. насам са изсечени повече от 3.6 млн. гори от този вид. Положението е най-зле в Азия, където са изчезнали около 1.9 млн. хектара. Причината се корени в промяната на употребата на тези територии - най-вече в превръщането им в развъдници на риба и скариди. Отрицателни фактори са също растежът в туристическия сектор и нарастването на населението.

При все това през последните години унищожаването на мангрови гори е намаляло от 187 хил. хектара през 80-те години до 102 хил. хектара в първите години на новия век. Първенец в опазването на мангровите си гори е Бангладеш. Горите Съндарма, локализирани по делтите на Ганг и Брамапутра, включват около 100 хил. хектара мангрови гори. И това не е случайно.

Преди няколко десетилетия страната беше ударена от тайфун, който доведе до смъртта на около 300 хил. души. Именно ефектът, който горите имат като естествен щит срещу природните бедствия, е причината, довела до решението на страната да опази този растителен вид. Ако мангровият буфер не съществуваше, днес страната би била изложена на по-голяма опасност от природни бедствия откогато и да било поради повишилата се гъстота на населението.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (3)

14.05.2008 :: 14:29 :: от mitar
#1
Re: Горите като щит
Мангровите дървета не са вид, те са от различни видове и семейства. Просто са пригодени да растат в солени води. Правят различни полезни неща:
- образуват почва
- затварят голямо количество въглерод в огромните си коренища
- филтрират водата и дават дом за разнообразна водна и птича гад.
В Нешънъл Джиографик пишеше за един японски професор който залесява източноафриканския бряг с мангрови дървета, които също били посрещнати с радост и от овцете. Дано да направи приказка в най- бедното място на света.
14.05.2008 :: 16:09 :: от pstj
#2
Re: Горите като щит
И всичко от лакомията на хората от развитите страни.
Развити друг път, развити са им само устите и като следствие - задниците.
Гнус ме е от прасета и телета облечени в грехи, каращи смотаните си коли все едно е последната секунда на времето и вселената свършва, постоянно пушещи и ядящи, напарфюмирани с евтин деним та ги подушиш от километър поне ( о, да, гнусно мерише денима! особено изпръскан половин флакон "за да сме готяни!") ....
Пфу.. по-зле сме от животните. И като стана дум аза миризмите - жените са много по зле, ако не са намазани и напръскани постоянно не може... Направо ми се повдига като вляза в асаньора на сградата в която работя , постоянна силна натрапчива сладникава миризма на цветя и още нещо - дамски парфюм. Трябва да забранят на жените в офисите да носят парфюм - честно!
15.05.2008 :: 14:03 :: от Dessie
#3
Re: mitar,
Много интересна информация! Не знаех, че тези дървета имат такива невероятни свойства
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg