Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.05.2008 :: партньор

Цветен аромат

от Силвия Тулева :: Коментари (9) :: (5161 прочитания)

Цветята вече не са това, което бяха. Оказва се, че заради замърсителите във въздуха те губят своя аромат. И това е само началото на верижна реакция.
Изследователи от университета във Вирджиния са създали математически модел на начина, по който ароматът на цветята се носи от вятъра. Изследванията показват, че ароматните молекули, произвеждани от цветята, се свързват със замърсители от въздуха и вместо уханието да се носи надалеч, цветният мирис търпи химическа промяна и цветята вече не миришат на цветя.

Според модела в една по-малко замърсена среда, като например преди 200 години, цветният мирис е можел да пропътува 1000 – 1200 метра, а днес – само 200 – 300 метра.

Това оказва силно влияние върху пчелите и другите насекоми, които се хранят с цветен прашец и спомагат за опрашването. Тъй като цветята вече не могат да „рекламират“ присъствието си на по-голямо разстояние, насекомите са принудени да търсят ароматната следа по-дълго и по-надалеч. Пчелите зависят от цветния нектар, с който се хранят, а трудното му намиране може да има негативни последици върху техните популации.

Това от своя страна може да окаже влияние и върху нашата храна. Според американското Министерство на земеделието 1/3 от храната на нашата трапеза идва от опрашвани от насекомите растения, а пчелите опрашват 80% от тези растения.

Според учените в райони, в които замърсяването е по-голямо, растенията, които не зависят от насекомите, ще вземат превес в бъдеще.

Това се казва новина: Цветният аромат може да има различни благоприятни ефекти върху човека. Например лавандулата успокоява нервната система, жасминът създава чувство на еуфория и щастие, розата има балансиращ ефект върху хормоналната система, здравецът тонизира и ободрява.

Цифра: 25% от пчелните колонии в САЩ са изчезнали мистериозно в последните няколко години. Като възможни причини за това се сочат замърсяването, прекомерната употреба на пестициди и силните електромагнитни полета.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (9)

16.05.2008 :: 11:19 :: от krem
#1
Re: Цветен аромат
Като прочетох първите няколко реда си казах, че това е тъжно.
Като дочетох статията до край и се замислих за глобалните последици, това е страшно!!!!
16.05.2008 :: 12:37 :: от gerimira
#2
Re: Цветен аромат
Наистина много тъжно и най-вече страшно. За съжаление почти на никой не му пука. Като гледам във София какви мерки се взимат за мръсния въздух направо незнам какво да мисля за в бъдеще какво ще дишаме.
16.05.2008 :: 22:56 :: от mary_ann
#3
Re: Цветен аромат
Ако не се вземат генерални мерки, ще си отидем много бързо..
17.05.2008 :: 01:35 :: от Сава Чанков
#4
За пчелите в САЩ
Причината за изчезването на пчелните колонии оттатък океана изобщо не е мистериозна. Дръвчетата в огромните овощни градини изискват опрашване, за да раждат плодове, но за да е по-ефективно и по-евтино, фермерите не отглеждат пчели, а ги наемат. Пчеларите транспортират пчелите си през цялата страна непрекъснато, защото тя е толкова огромна, че почти през цялото време нещо цъфти. Да те лашкат наляво-надясно с ТИР през почти всички климатични пояси и да трябва да ядеш една и съща храна по цели седмици (монокултурите са отличителен белег на индустриалното земеделие), на всичкото отгоре и пръскана кой знай с какво – е, как да ти се живее?

The Truth about Honeybees Provides Clues About Their Disappearance - http://www.naturalnews.com/022541.html

А после пиарите измислят някоя историйка за това как виновни били всъщност мобилните телефони, а журналистите я раздуват.
17.05.2008 :: 12:25 :: от odisei
#5
Re: Цветен аромат
Добре,де,в САЩ ги"... лашкат наляво-надясно с ТИР...",разбирам ги и аз задето не им се живе,ама има регистрирана гибел на пчели и в Гърция,Швейцария,Германия,Италия...
17.05.2008 :: 12:34 :: от odisei
#6
Re: Цветен аромат
А журналистите " раздуват" прекалено вяло и недостатъчно.Нужно е да се тръби сутрин и вечер във водещите новини,че вече се бавим със спасителните действия и може да си загубим КЪЩАТА...Пчелите са само една от многото индикации,светещи в червено.
17.05.2008 :: 13:48 :: от Олга
#7
Re: Цветен аромат
Сава, статията, която препоръчваш, е много добра, но ще ме извиняваш... Това е само поредната добре аргументирана теория защо пчелите изчезват. Дори самото заглавие говори единствено за 'clues'... Проблемът стои! Защо реши, че това с електромагнитната радиация е измислица на пиарите?
19.05.2008 :: 18:51 :: от Сава Чанков
#8
Отново за изчезващите пчели
Олга, ако причините за изчезването на пчелите бяха установени еднозначно, предполагам че щеше да бъде широко разгласено. Наблягането на една-единствена причина, каквато и да е тя (напр. електромагнитната радиация) ми се струва доста по-неубедително от комплексното обяснение, обединяващо на първо място индустриалното отглеждане на пчели с паразитите, моноколтурите, пестицидите, генно модифицираните растения. Но зад последните стоят доста повече свързани интереси, за които е удобно да стоварят цялата вина върху една-единствена причина, която доста учени не подкрепят (напр. http://www.salon.com/news/feature/2007/05/29/missing_bees/index.html).

odisei, за моя голяма изненада в петъчната емисия на „По света и у нас“ имаше няколкоминутен материал, в който беше изтъкнато, че изчезването на видовете директно заплашва оцеляването на хората, че в момента изразходваме с 25% повече ресурси, отколкото природата може да възобнови и че ако продължаваме така, може да оставим на поколенията необитаема планета. Тези неща трябва да бъдат казвани, но без да бъде показана алтернатива, друг начин на съществуване, пред обикновените хора стоят общо взето два варианта: а) да игнорират лошите новини, щото „нищо не зависи от мен, какво мога да променя“? б) да увеличат вредните дейности, щото „така и така ще се мре, поне да си направим кефа като за последно“! Вайкането е контрапродуктивно, трябва да се действа =)
20.05.2008 :: 09:36 :: от Belka
#9
Re: Цветен аромат
Agree! И аз мисля че когато се говори за нещо с негативен ефект, трябва да се дава алтернатива какво можем да направим, за да избегнем или намалим този ефект. Иначе резултата е описания от Сава.
Да се мрънка, не е достатъчно, трябва да се дават варианти на хората за действие, заедно с лошите новини, за да знаят какво могат да направят, иначе си е чисто промиване на мозъци: света зле, света зле... докато накрая всички се отчаят и спрат да правят каквото и да било и със зомбирани погледи гледат края :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg