Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.05.2008 :: партньор

Край на полиетиленовите пейзажи

от Ива Тончева :: Коментари (10) :: (8547 прочитания)

Найлоновата напаст е в цяла България, но от все повече градове идва новината, че забраняват найлоновите торбички.
Започна се. Кюстендил беше пръв. Решението за забрана на полиетиленовите торбички е взето от Общинския съвет по идея на общинския съветник от БСП Севделин Атанасов. Според кмета Петър Паунов силното природозащитно мислене също е повлияло на решението. Забраната влиза в сила от 1 януари 2009. Без да бъдем цербери, ще бъдем безкомпромисни в спазването на решението, казва Петър Паунов. Ще има глоби за търговци и граждани. Все още не е ясно какви ще са те.

Сега в Кюстендил върви разяснителна кампания. Времето до началото на идната година се използва за намирането на алтернативни решения. Кои са те? Освен на хартиените, които са най-популярните, сме се спрели и на деграленовите торбички, които специалистите поне засега смятат за най-удачни, казва кметът Паунов. Общината е във връзка с великотърновско дружество, което прави деграленови торбички и дори ще им предложи да започнат производство на кюстендилска територия.

Деграленът е материал, който при определени условия се разгражда за година и половина-две. Няма и дума за сравнение с полиетилена, за който са нужни стотици години.

По пътя на Кюстендил за забрана на полиетиленовите торбички вървят Сливен, Велико Търново, Пловдив... Студентът Алекси Дамянов иска забраната да важи за цялата страна.

Но истинското трайно решение е не скокът от един найлон на друг, макар и по-добър, а да си имаме платнени торби за пазаруване. И няма да помогнат глобите, а вътрешната убеденост, че наистина правим нещо за природата и за самите нас.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

21.05.2008 :: 00:08 :: от Whiskey
#1
Re: Край на полиетиленовите пейзажи
Това, което ще помогне, е налагането на големи такси върху полиетиленовите торби. Между другото, не знам дали забелязахте, но девин са пуснали изворната си вода в нов вид шише. Разликата с предишният вид е, че новият се намачква много по-лесно и намачкан заема много по-малко място :).
21.05.2008 :: 10:45 :: от Dessie
#2
Re: Край на полиетиленовите пейзажи
Всичко това, което се случва в политиката е повече от чудесно, но ми се струва, че ако наистина трябва да е зелена цялата идеят задължително трябва да се продънят ушите на населението и да се агитират хората да използват платнени торбички и само в крайна нужда - дегралнови или полиетиленови и то да ги използват многократно. В противен случай глобите и връзката на общината с великотърновското дружество ще обслужват само финансови и материални интереси.
21.05.2008 :: 14:09 :: от Mr.Mahony®
#3
Край на полиетиленовите пейзажи
Ами ... като имаме впредвид, че по селата (и разните там градчетата) останаха само по-възрастните (разбирай предимно свестните), а изметта дойде в София не е странно, че вече по тези малки и китни местенца далече (и не толкова) е по-хубаво, приветливо и приятно за живеене, отколкото в столицата.

Нормално е и те да мислят за дейности, като тази с найлоновитеб торбички, тъй като си нямат чак толкова големи проблеми, а в същото време имат достъп до солидни ресурси (отнесено към София).

За град като София, който се управлява еднолично от един пожарникар, бивша мутра, бияч, Чалгаджия и селянин, който както по-горе описаните е сменил местожителството си, но не и манталитета си, е разбираемо, че такива теми не са дневен ред. А и да дойдат .... съдейки по други подобни теми, може да се предположи какво отношение ще имат към тях подчинените на Дон БоБо.

Истината е, че културата на българите е доста, доста, .... ама наистина доста далеч от тази на хората в нормалните страни. Не че там няма проблеми и простаци. Но първо са доста, доста по-малко, и второ (и най-важното) .. има воля (а това води винаги до положителни действия) за преодоляването им. Или поне поддържането им на ниво доста под 50%. При нас е обратно. Упорите се борим да задържаме това ниво над 50%.
21.05.2008 :: 18:45 :: от solexs
#4
Re: Край на полиетиленовите пейзажи
В магазините на М-ТЕЛ в цяла България от вчера вече се предоставят на клиентите само деграленови торбички, с разяснителен надпис относно този материал :)
А най-отдолу пише : Да запазим природата на България чиста!
Много са cool :)))
Ама аз все пак ще си карам с моята торба от плат:)
21.05.2008 :: 19:23 :: от solexs
#5
Re: Край на полиетиленовите пейзажи
В магазините на М-ТЕЛ в цяла България от вчера вече се предоставят на клиентите само деграленови торбички, с разяснителен надпис относно този материал :)
А най-отдолу пише : Да запазим природата на България чиста!
Много са cool :)))
Ама аз все пак ще си карам с моята торба от плат:)
26.05.2008 :: 00:21 :: от wonder
#6
Re: Край на полиетиленовите пейзажи
В България не се вижда "край на полиетиленовите пейзажи".. е, може би след хиляда годинки или повече, като се разгради и последната торбичка...
11.06.2008 :: 11:25 :: от k-paxian
#7
Re: Край на полиетиленовите пейзажи
Аз откога викам, че старите мрежести пазарски чанти от едно време са най-доброто решение - хем еко, хем фешън! ;)))
25.07.2008 :: 12:01 :: от Райничка
#8
Re: Край на полиетиленовите пейзажи
Браво на тях! На местните избори гласувах за една зелена партия точно с надеждата, че ще работят в тази посока, но така и не получиха дори и едно място в общината... дали наистина просто не си въобразяваме, че сме много, съответно силни? Стоим си в едно удобното обкръжение на хора, на които им пука, и си мислим, че можем да направим нещо?
23.10.2008 :: 12:31 :: от Skeptik
#9
Re: Край на полиетиленовите пейзажи
Има внесено предложение преди около 2 седмици от един общински съветник (моя позната) до зам. кмета Бояджийска за изготвяне на предложение за решение на СОС за забрана на употребата на полиетиленови торбички за еднократна употреба на територията на Столична община. Интересно ми е каква ли ще бъде реакцията на общината?
13.01.2009 :: 19:45 :: от videania
#10
Re: Край на полиетиленовите пейзажи

КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА СЕ ПОГЛЕДНЕ СЕРИОЗНО НА ТОЗИ ВЪПРОС!Хвала на тези,които го предлагат и дават алтернативи за подмяната на наилон.торбички с такива от екологични материали!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg