Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.05.2008 :: партньор

Професионално изкривяване

от Силвия Тулева :: Коментари (7) :: (4704 прочитания)

Климатичните промени оказват все по-голямо влияние не само върху икономиката, но и върху пазара на труда. Нищо чудно, че в последно време се появяват нови професии, свързани с устойчивото развитие.
Тенденцията за растеж и развитие на отговорни към околната среда бизнеси няма край. Точно затова компаниите, занимаващи се с подбор на кадри в САЩ, очакват през тази година търсенето на т.нар. „зелени професии“ да се увеличи с 25%. Това е продиктувано от нарастващото значение и нуждата от неща като алтернативни източници на енергия и устойчиво строителство.

На трудовия пазар все повече са необходими хора с нови знания, умения и мислене извън рамките на стандартното. А пестенето на ресурси и възможностите за намаляване на отпадъците и вредните емисии се очаква да промени целия облик на бизнеса. Скоро наред с компютърните специалисти, едни от най-търсените нови професии ще бъдат инженери в сферата на екологията и възобновяемата енергия, техници с опит в инсталирането на слънчеви панели, архитекти с идеи за пасивно и устойчиво строителство.

Но всъщност всеки от нас, независимо от професията си, може да  бъде полезен.  Например мой приятел, който е компютърен специалист, е член на екипа на Greenpeace от няколко години. В свободното си време подготвя различни проекти за тях, а когато пусне компютъра си, стартира програма, която изчислява математически модели за предсказване на климата. Тази програма изследва възможните промени в климата през следващия век като взима под внимание всякакви фактори.

Това се казва новина: Мрежата за кариерно развитие beyond.com наскоро публикува резултатите от проведено проучване на тема „До колко важна е фирмената отговорност към околната среда при избора на работа?“, в което са взели участие над 5500 души. За 16% от анкетираните това е основно изискване, а за 19% - определящ фактор при избора на работно място. 44% биха искали да работят в зелен офис, а 21% са безразлични.

Цифра: 8,5 млн. души работят в зеления сектор на американската икономика. Очакванията са през следващите 20 години броят им да се увеличи до 40 млн.

Нашият съвет: Ако устойчивите практики все още не са стигнали до фирмата, в която работиш, въведи ги ти. Идеи можеш да почерпиш от книжките „Зелен офис“ на Горичка.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

20.05.2008 :: 00:33 :: от wonder
#1
Re: Професионално изкривяване
Всички тоя "Биомаг" го рекламират, а всъщност "Слънце Луна" е най-хубавият и първи биомагазин в София, а хората знаят ли го ? А е и съвсем в центъра.
20.05.2008 :: 10:46 :: от Емил Данчев
#2
Re: Професионално изкривяване
Wonder,

Супер е че има вече два такива магазина. Кой от кой е по-пръв и по-хубав, маи няма голямо значение. Супер е и че в повечето големи магазини вече има големи био щандове.

За мен Биомаг е по-близо, а и има пет вида био хляб, в Слънце Луна за съжаление няма нито един.
20.05.2008 :: 11:18 :: от krem
#3
Re: Професионално изкривяване
Като чета тези неща хем ми става хубаво, хем тъжно, че в България повечето фирми въобще не ги интересува.
Ето аз се старая да прилагам Зелен офис като имам кошче за хартия (което и няколко други колеги ползват всъщност), купувам FSC хартия и си гася компютъра вечер, и някои други дребни неща, но това не променя факта например, че в ресторанта колегите си вземат сандвичи в пластмасови чинийки, а боклука не се изхвърля разделно, и т.н. Общо взето съм една срещу 250 човека...
С нетърпение очаквам момента, когато както на западвече се случва, тенденцията, модата, политиката и каквото и да е ще накара фирмите да бъдат зелени, въпреки че това всъщност не ги интересува. Важна е целта в случая.

Малко офтопик - от къде ги изровихте тези страхотни зелени кецове на картинката, и аз искам такива :))))))))))
20.05.2008 :: 19:53 :: от Whiskey
#4
Re: Професионално изкривяване
По отношение на фирмите и аз съм като крем. Според мен над 90% от фирмите у нас са екологично безотговорни. Дори няма смисъл да коментирам какво е.

wonder - слънце луна е хубав магазин, само дето там са надули адски много цените, което ми направи лошо впечатление. Аз лично само в краен случай бих пазарувал там, защото някои продукти са с 2-3 лв. по-скъпи от където и да е другаде. Единствено купувам само неща, които не мога да намеря другаде. А този биомаг къде се намира?
20.05.2008 :: 20:35 :: от wonder
#5
Re: Професионално изкривяване
Не знаех, че е толкова по-скъпо; Биомаг е на площат "Журналист" 1. И аз ще взема да отида до там, да го видя.
21.05.2008 :: 11:08 :: от Dessie
#6
Re: Професионално изкривяване
Наистина е много трудно да наложиш на хората да не ползват пласмасови чинийки за обяда си и една птичка пролет не прави, но като цяло трябва пък отнякъде да се започне. Така че, продължвайте да го правите и не спирайте да говорите. И мен понякога ме гледат странно, но вече изобщо не ми пука. Освен това съм толкова инфоромирана по повечето значими въпроси (благодарение на Горичка и книгата "Господари на климата"), че карам тези, които си мислят, че екоактивистите са шепа хора, дето се връзвали с вериги по дърветата, да се почувстват неудобно от дълбоката си заблуда. Коства ми доста нерви, но поне те не замърсяват околната среда... ;-)
21.05.2008 :: 13:52 :: от krem
#7
Re: Професионално изкривяване
Не съм чела тази книга, май трябва. И аз споря, но понякога ми се губи смисъла от това да говориш на човек, който не иска да чуе и те смята за дълбоко заблуден.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg