Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
22.05.2008 :: партньор

Спорът за биогоривата се разгаря

от Божидар Кардалев :: Коментари (10) :: (5360 прочитания)

Критиките към биогоривата стават все по-остри. Обричат ли биогоривата на глад по-бедните държави?
Наскоро изпълнителният директор на Международния валутен фонд Доминик Щраус-Каан, сподели пред медиите, че биогоривата изправят човечеството пред „съвсем реален морален проблем” и пожела налагането на мораториум върху използването на хранителни култури за производство на горива. Според Щраус-Каан политиката за борба с глобалното затопляне трябва „да бъде балансирана с факта, че има хора, които ще умрат от глад”.

Горе-долу по същото време Жан Циглер от програмата на ООН Right to Food нарече производството на биогорива „престъпление срещу човечеството”. Циглер смята за „безшумно масово убийство” покачването на цените на храните в резултат от засиленото производство на биогорива и други неефективни политики, с които според него Западът обрича на глад по-бедните държави.

Програмата по Храните на ООН (World Food Programme) също посочва биогоривата за един от виновниците за рекордното покачване на цените на редица основни култури в по-бедните страни. Данните на WFP показват, че в Бангладеш цената на ориза е скочила със 70% през 2007 г. и с 25-30% за първите три месеца на 2008 г. В Афганистан 2,5 милиона души нямат възможност да си закупят пшеница заради цената, скочила с 60% миналата година. Покачващите се цени на храните станаха причина и за бунтове в Буркина Фасо, Мароко, Сенегал и Камерун, където в размириците загинаха 24 души.

Не всички страни обаче са съгласни с твърдението, че поскъпването на храните е пряко свързано със засиленото производство на биогорива. На срещата по климатичните въпроси проведена в Париж през април представителят на Бразилия Серджо Серра оспори тази теза. „Няма установена причинно-следствена връзка между разрастващата се продукция на биогоривата и покачващите се цени на храните” каза Серра.

Бразилия е най-големият износител на етанол от захарна тръстика в света и се бори за първенството в новосъздадената ниша на биогоривата. Другите претенденти за мястото са САЩ и Канада.

В реч преди срещата в Париж президентът на САЩ Джордж Буш изиска законодателство, според което до 2020 г. в САЩ трябва да бъдат произведени 136 милиарда литра биогориво. Увеличението в производството е петкратно, но повече от половината от горивото ще е от не-хранителни култури.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

22.05.2008 :: 10:29 :: от nedij
#1
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
ами тъй де - моралът ни е виновен пък сега!?
а те нещата не са чак толкова сложни, дори не са и чак толкова сложни от страна на логиката - щом даже аз си ги обяснявам!
има много хорица обитаващи планетата земя, май от няколко хиляди години насам сега са най-много, и тези хорица с всеки изминал ден си покачват енергийните нужди, демек Х бр. хора по Е количество енергия на човек е равно на Ехеееееееее! а пък на земята явно енергийния запас е някаква постоянна величина. значи или хорицата трябва да се замислят да си намалят енергопотреблението или да се намалят самите те. стремежът за развитие май не трябва да се корени от фразата 'искам още!'
а биогоривата - ми то кое не е био - и петрола, и газа, и твърдите горива и растенията - всичките са продукт на земята и слънчевата енергия, т.е. всичките са един вид акумулатори на слънчева енергия, аха май слънчевата енергия не е био!
интересно на каква енергия е акумулатор човека и кой я ползва?!
:)
22.05.2008 :: 14:01 :: от Василена
#2
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
Да, и мен ме ме притеснява този проблем. Ще има огромен стимул да се изсичат гори в Бразилия, за да се освобождава земя за отглеждане на култури за етанол. Не вярвам държавата да е способна да удържи нещата в някакви граници, дори да има воля за това. От друга страна производството на етанол е доста енергоемко. Поради тези причини, плюс покачващите се цени на храните, съм сигурна че никога няма да си купя кола на етанол, кофти чувство имам по отношение на това гориво. Може би трябва да се насърчи използването на метан, който и без това се освобождава от гнието на боклука в сметищата и ако не се изгори е супер мощен парников фактор.
23.05.2008 :: 11:23 :: от Boris
#3
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
Не са винонви биогоривата, че се размножаваме като хлебарки :-)
В същност проблема с изхранването на човечеството е неизбежен. Просто производството на биогорива показа този проблем малко по-рано преди да сме станали 9 мрлд. Може би ООН вместо да критикува биогоривата, е по-добре да се захване с по-сериозния проблем и да започне да разработва програми за ограничаване на раждаемостта, че май само Китай се е захванал по-сериозно с това.
Колкото до смисъла от биогоривата, всички са на ясно, че те не могат да заместят изцяло петрола.
23.05.2008 :: 15:10 :: от Kenanoff
#4
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
Според мен обаче никой не е длъжен да произвежда евтино за да храни чуждите деца.
Моето мнение е малко дълго за тук, затова съм го публикувал на http://www.kenanoff.com/blog/archives/329
23.05.2008 :: 16:12 :: от alexx
#5
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
според мен био горивата могат да се произвеждат от генно модифицирани култури с голям добив и подобрени качества, само за производството на горива. предполагам, че е възможно и отглеждането им на места неподходящи за хранителни култури.

23.05.2008 :: 17:55 :: от pstj
#6
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
Цялата идея с биогоривата е тъпа според мен. За да произвеждаме такива се налага интродукцията на "подходящи" култури на места-естествен хабитат за други видове, което води до инвазия и унищожаване на естествения хабитат като цяло, дори без да се налага изсичането на каквито и да било площи/терени.

Просто трябва да намалим придживжането с автомобили...
24.05.2008 :: 11:24 :: от yield
#7
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
Хората живеят на принципа - "Колкото повече,толкова повече". Как може един американец да изхвърля на ден по един килограм боклук,а в Буркина Фасо сигурно 10 членно семейство се храни със същото количество храна на ден... Къде е логиката? ТОВА Е ПЛАНИРАНА ПОЛИТИКА ОТ СТАРНА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ! За справки - "Zeitgeist" - Arenabg.com
28.05.2008 :: 11:43 :: от caesar13
#8
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
Био горивата са много по вредни от петрола. Заемат площи за храна, при производството им се отделят много повече вредни вещества, стимулират унищожаването на горите, изкривяват пазара. Дори да пренебрегнеме замърсяването което се получава при производството им, замърсяването от автомобилите използващи био-гориво е НЕзначително по-малко от това на някои модели автомобили работещи на петрол. Самия замисъл на био-горивата е сбъркан - хвърлят се усилия за намаляване на замърсяването с няколко процента (доста под 10 %) и в крайна сметка се получава еквивалентно че и по голямо комплексно замърсяване от колите на бензин. Усилията трябва да са към технология която намалява вредните вещества с 60-70 или 100 %, което да има смисъл да се наложи на фирмите произвеждащи коли и да получи масова подкрепа. Такива дребни упражнения само вредят на имиджа на "зелените" и био-горивата са нещо което силно ме притеснява като се замисля дали някой който промотира тези идеи разбира какво всъщност прави дали се прави цялостна оценка на подобни занимания, които преминават в закони и т.н. (визирам задължението да се смесва бензина с био-гориво...).
Та от такива глупости обикновенния човек пак ще си рече "ей туй зелените кво говориха кво стана, я да си карам джипа и да не им се връзвам пак че може и по-зле да стане..."
п.п.да бяха вкарали пари за по-качествен обществен транспорт и промотирането му вместо тези био-горива щеше да има много по-голям ефект и дълготраен при това...
п.п.п.ако ползват генно модифицирани растения сещате се какво ще стане малко по малко - такива генно модифицирани растенийца като си разпилеят прашеца и за една годинка на цял континент няма да остане нормално, не мутирало растение...
02.06.2008 :: 17:42 :: от earth's friend
#9
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
Ползата от биогоривата за климата, добити от палмово масло е около 400 пъти по-малка от ползата им към планетата. За вредите от палмовото масло
(по-известно като палмово олио), можете да прочетете в статиите "Горите като щит" и "Код червен".
07.08.2008 :: 19:46 :: от greeny
#10
Re: Спорът за биогоривата се разгаря
Кърпенето на един проблем с малки шевове винаги довежда до генерално преправяне на цялото.
Или с други думи ако бяхме като Полша и Чехия направили преди време генерално революционно да махнем социализма щяхме да сме добре. Ама сега кърпим положението за да няма шок.
Така и с автомобилите ако се спре със закон производството на не електрически автомобили т.е. на петрол и се разреши и субсидира дори производството на електрически и водородни тези дебати няма да ги има. Но защо пък да не се закърпи положението с "биогорива" - е не става както и да го въртят те пак отделят въглероден двуокис и пак има замърсяване. Просто трябва да е генерално и старите автомибили да не се пращат в България ами да се претопяват и от тях да се правят по ефтини и по леки и икономични не замърсяващи.
Но подозирам че пак ще се получи като Киото и пак визирам Германия и Щатите ще са заинтересовани да не се правят такива намаляващи печалбите им революции.
Отностно гладуващите няма да има решение не и докато ООН не решат че е време не да дават хляба а да научат да си го произвеждат сами тоз хляб гладуващите - говоря в преносен смисъл.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg