Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.05.2008 :: партньор

Разделяйте, за Бога!

от Ива Тончева :: Коментари (21) :: (7435 прочитания)

2.5 милиона жители от 82 общини ще имат шанс да видят градовете си променени на принципа „сливи за смет”. За тон разделно събрана хартия, например, ще бъдат засаждани 13 дървета.
Съвсем наскоро комисията по околна среда на Европейския парламент гласува решение, което задължава до 2020 г. всички държави в ЕС да ограничат драстично количеството боклук, което пращат на сметищата. Дотогава 50 на сто от отпадъците от домакинствата и 70 на сто от строителните отпадъци ще се рециклират.

За момента поне у нас нещата са извън контрол. Всички сме виждали тази гледка: в контейнерите за разделно събиране нахвърляни безразборно кашони, буркани, пластмасови бутилки, стари мебели, овехтял дюшек, счупена печка…

Какво пречи да сме като други страни от ЕС? В някои от тях 80 процента от хората - че и повече, си правят труда да разделят боклука си и да го хвърлят там, където трябва: в точно определения контейнер. Някои пътуват с километри, за да го сторят.

„Екопак” обяви наскоро кампания под мотото „Бъди модерен! Събирай разделно!” 2.5 милиона жители от 82 общини имат шанс да видят градовете си поне малко променени на принципа „сливи за смет”. За тон разделно събрана хартия ще бъдат засадени 13 дървета, за тон стъкло ще бъдат подновени 10 улични лампи, за тон пластмаса и/или метал ще бъдат дарявани енергоспестяващи лампи за местната болница, детска градина или училище.

Това е нищо в сравнение с резултата, който бихме имали, ако повечето от нас си разделят боклука и го хвърлят, където трябва. Сигурно ще помогне, ако и контейнерите са на по-удобни места (близо до спирки или в супермаркетите) и са обърнати към тротоарите, а не към оживените улици. Ако има повече кампании и разяснения. Ако по-често бъде показвана връзката между разделения боклук и подобренията в квартала.

За Бога, братя, разделяйте! А ако не го правите по причини, които наистина не разбирам, поне не пречете на другите.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (21)

30.05.2008 :: 17:47 :: от felixbg89
#1
Re: Разделяйте, за Бога!
Кои общини ще се включат в тази кампания?
31.05.2008 :: 02:03 :: от GoVegan
#2
Re: Разделяйте, за Бога!
Прекрасна инициатива! Най-накрая! Но в София системата е ужасна- толкова искам да си разделям боклука, но в цяла Овча Купел няма една кофа за разделно събиране на отпадъците!!! А според мен най-важно е да има такива кофи в жилищните квартали, не само пред супермаркетите, в крайна сметка най-много боклук излиза от вкъщи... Дано се подобрят нещата тук!
31.05.2008 :: 12:10 :: от ivanov1
#3
Re: Разделяйте, за Бога!
Супер! Наистина, кои градове са включени в кампанията? :)
01.06.2008 :: 00:01 :: от gerimira
#4
Re: Разделяйте, за Бога!
Има ли смисъл да се разделят хартия, пластмаса, метал и стъкло, като минава камион и изсипва и трите кофи на едно и също място. Разделях си ги аз прилежно докато не видях един ден как ги събират. За какво да се мъча да мъкна 3 торби от нас до работното ми място ( понеже там има кофи ,а в квартала естествено не). И незнам какви са тези работи едни квартали да имат , а други не кофи за разделно. Да въведат най-накрая закон които да задължава всички тъпи общини задължително да сложат.
01.06.2008 :: 11:18 :: от Dessie
#5
Re: Разделяйте, за Бога!
Наистина, това е най-малкото, което всеки може да направи. В Пловдив е доста улеснено, защото в един контейнер - жълт - се събират на едно пластмаса, хартия и метал. На някои места в града под тепетата има и зелени контейнери за стъкло.
Лошата новина е, че масово, ама наистина масова жълтите контейнери изчезват, голяма част от тях ИЗГОРЯХА..., а други просто без следа.
Според мен е крайно време рециклиращите компании да направят една масова разяснителна кампания за това къде и как става сортирането и преработката на тези отпадъци, защото по този начин ще се мотивират повече хора наистина да го правят... Чакакме!
01.06.2008 :: 11:20 :: от Dessie
#6
Re: Разделяйте, за Бога!
Забравих да кажа, че вчера в Пазарджик видях метални цветни контейнери -изглеждат също като сивите кофи за боклук, но само капаците им са цветни и на тях пише кой за какво е - не лоша идея - поне няма да изгори самия контейнер. Представяте ли си какво количество и вид гаднички газове сме издишали...
01.06.2008 :: 12:21 :: от Whiskey
#7
Re: Разделяйте, за Бога!
Разяснителна кампания няма кой знае колко много да попречи на палежите, защото тях ги предизвикват клошарите или онези, които небрежно си хвърлят фасовете. Освен това, на дивия селянин, който му е все тая, а и не гледа телевизия, ходи му обяснвяай за екология. Ще си пали контенрерите и това е.
01.06.2008 :: 17:00 :: от hame
#8
Re: Разделяйте, за Бога!
http://orenotabi.blogspot.com/2007/07/2.html
Тук може да прочетете впечатленията на Янко Попов- учител по япански език на моята дъщеря, която е второкласничка в 18 СОУ" Уйлям Гладстон". Тази година с помощта на японска фондация откриха в училището японско-български културно-образователен център. Сега нашите деца учат там. Сложиха пред центъра контейнери за разделно събиране и децата се заинтригуваха сериозно. Това би могло да се направи и в много други училища, просто трябва контейнерите да са на удобно място. Ще прочетете в блога как в Япония децата сами чистят, няма чистачи в училищата. От есента ще опитаме да направим това в нашия клас. Който чисти, ще си помисли дали да си изхвърля боклука където му падне. С малки стъпки може да започнем да учим децата на тези неща.
01.06.2008 :: 17:06 :: от hame
#9
Re: Разделяйте, за Бога!
http://orenotabi.blogspot.com/2007/07/intro.html
01.06.2008 :: 17:45 :: от woods
#10
Re: Разделяйте, за Бога!
Или може би е крайно време да бъде разяснено на отвозващите към сметището че трябва да се преквалифицират?
01.06.2008 :: 17:47 :: от woods
#11
Re: Разделяйте, за Бога!
Няма логика палежите да ги предизвикват клошарите щото ако няма кофи за разделно ще трябва да ровят у ония мръсните, а е по-лесно да го извадиш сортирано и чистичко.
01.06.2008 :: 19:12 :: от Whiskey
#12
Re: Разделяйте, за Бога!
И аз не виждам логика клошарите да подпалват, но когато веднъж един подпали няколко контейнера около нас (което ме вбеси), на въпроса ми защо го прави каза, че така се обезпаразитявали.

#8: Още едно доказателство, че на нас трябва от другаде да ни покажат как трябва да се прави нещо като хората, защото нас ни мързи сами да си го направим. То едва ли не трябва и да ни го сдъвчат и глътнат вместо нас, ако може. Иначе желая успех на инициативата, дано се прилага в повече училища, аз самият съм учил там преди години :).
05.06.2008 :: 16:07 :: от kozzmen
#13
Сметта в гората :(
От известно време се опитвам да привлека внимание към еди съществен проблем в село Белица, общ. Ихтиман. В селото, не само че няма кофи за разделно събиране на отпадъце, ами няма въобще никаква инфраструктура за събиране на отпадъците. От години хората изхвърлят сметта си в гората, където ве
05.06.2008 :: 16:13 :: от kozzmen
#14
Сметта в гората :(
вече са се образували десетки нерегламентиртани сметища. Десетките ми писма до кмета на община Ихтиман остават без отговор, а сметищата растат и се пълнят. Всяка събота и неделя т.нар. "виладжии", след като си тръгнат остават по няколко торби било то от БИЛА, било то от МЕТРО в близката гора... никой просто не се сеща, че може да върне боклукът със себе си там от кадето го е донесъл. По-лесно е просто да си затворят очите и да го метнат в гората...

Болно ми е за това място, за това се опитвам да направя нещо по въпроса. Ако някой може да ми помогне със съвет, ще съм адски благодарен. Можете да ми пишете на мейл: elpelcrew@gmail.com или да оставите коментар в блога, който създадох: http://belitsa.blogspot.com/
06.06.2008 :: 16:13 :: от piaf89
#15
Re: Разделяйте, за Бога!
За другите страни съм чувала, че ако не събираш разделно просто не ти прибират боклука пред вратата.А ако объркаш пластмаса и хартия например, ти го връщат докато не го приведеш в "приличен вид".
После хората не разбират сериозността на проблема и като чуят "еко" им идва по-скоро да се разхилят, отколкото да се замислят.Това трябва да стане национална политика и държавата да действа във всички възможни посоки за да разбере и обикновенния човек,че това не е "шега работа".Несериозността и тарикатството ще ни погубят.
06.06.2008 :: 17:25 :: от piaf89
#16
Re: Разделяйте, за Бога!
И наистина може за много неща да се поучим от японците особено за образователната система.Те явно са на ясно, че да възпиташ едно дете означава още от малко да го научиш кое е лошо и кое-добро,да му покажеш правия "еко-път":>Ако има кофи за разделно събиране в училищата (особено в основните за децата ще е като игра, а после и ще предават наученото на "неуките си родители"), българското образование наистина ще образова.
08.06.2008 :: 19:22 :: от earth's friend
#17
Re: Разделяйте, за Бога!
Трябва да се създаде култура за разделно събиране на отпадъците, а също и да се сложат цветтни кофи в училищата и прилежащите им дворове.
08.06.2008 :: 19:28 :: от earth's friend
#18
Re: Разделяйте, за Бога!
Трябва и да се забрани печатането на рекламни материали за пощенските кутии и да се ограничи печатането на плакати за изборите със закон.
А също и правенето на тоалетна хартия от нерециклирана хартия.
Тези мерки ще спасът много гори.
08.06.2008 :: 23:19 :: от earth's friend
#19
Re: Разделяйте, за Бога!
Не принтирайте получените писма, освен,, ако не са много вяжни.Това ще Ви спести пари и ще е добре за природата.
14.02.2009 :: 09:42 :: от mapto
#20
Re: Разделяйте, за Бога!
Един лесен и ненатоварващ начин човек да свикне с разделянето на боклука си: http://razdeli.ko64eto.com
01.03.2009 :: 13:37 :: от lalina
#21
Re: Разделяйте, за Бога!
Здравейте,
аз съм майка на три деца. От малки ги уча че отпадъците се превръщат в боклук, когато се смесят, замърсят и стават една обща гадна хомогенна ммришеща специфично маса.
До едно време ме слушаха и заедно ги носехме на вторични суровини, но после започнаха да се срамуват от другарчетата си.
Сега се занимавам с най-малкия, който е на 10 години и вече е на ръба между срама от другарчетата и това на което го уча.
Аз съм готова, ако има някъкви инициативи по училищата да се включа. На времето имахме събиране на втроични суровини. Децата трябва да осъзнаят, че затрупваме тяхното бъдеще с боклук и е за тяхно добро не само да не се срамуват от тази дейност но и да мъмрят възрастните които го правят.
Имам идеи за програма в която на децата ще е забавно да го правят. Ако има подобни моля да ми пишете за да се включа.

lalina@abv.bg
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg