Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.06.2008 :: партньор

На боклука

от Силвия Тулева :: Коментари (14) :: (5122 прочитания)

За една година англичаните изхвърлят на боклука 6,7 млн. тона хранителни продукти. Това е приблизително 1/3 от храната, която се купува на Острова.
61% от тези продукти или 4,1 млн. тона са годни за консумация при изхвърлянето. 1,2 млн. тона от храната отива на боклука без дори да е била докосната. Ето какво горе-долу заминава в кошчето всеки ден: 


Освен че са шокиращо големи, тези количества оказват съществено влияние върху околната среда. Всеки тон хранителни отпадъци генерира 4,5 тона въглероден диоксид. Тоест само годната за консумация храна, която англичаните изхвърлят, е отговорна за освобождаването в атмосферата на 18 млн. тона СО2 всяка година – толкова е и количеството СО2, което генерират общо 20% от автомобилите по британските пътища за година. Другият проблем е, че при гниенето на органични отпадъци в сметищата се освобождава и далеч по-опасен парников газ – метанът.

Освен това за производството на всички тези хранителни продукти, които дори не се потребяват, се изразходват множество ресурси под формата на различни материали и опаковки, енергия, вода, горива за транспорт.

Положението с хранителните отпадъци в Англия за жалост се оказва нещо нормално – 40 до 50% от произведената храна в САЩ отива на боклука.

Хранителните отпадъци са огромно предизвикателство и възможност пред света – намалявайки тяхното количество, не само пестим средства, но и намаляваме вредното въздействие, което оказваме върху околната среда.

Цифра: 10,2 млрд. лири (приблизително 25,5 млрд. лева) е стойността на изхвърлената от англичаните храна за една година. 1млрд. пък е струвало на английските общини събирането и транспортирането на тази храна до сметищата.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

02.06.2008 :: 10:51 :: от ToshoCorporation
#1
Re: На боклука
Голяма част от тези количества изхвърлена храна са от ресторантите. Миналото лято работих в един китайски ресторант и беше напълно нормално всяка вечер да остава около 20-30 кг. храна (оставала е и повече) - върната или недоизядена. Ние я давахме на един човек, който има крави, пък той ни даваше мляко. Явно кравите обичат китайска храна :) Но ресторанта изобщо не беше голям или високо оборотен. Аз бях изумен, защото за едно лято изхвърлихме около 2-3 тона храна. А нашия готвач (китаец) каза, че това е много малко количество в сравнение с Китай. :( Според мен хората с власт трябва да дават субсидии на ресторантите които рециклират и компостират, но това е само според мен...
02.06.2008 :: 11:56 :: от usurper
#2
Re: На боклука
Не знам как може да се ограничи това, аз лично работех няколко години в хотел и видях какво количество храна се изхвърляше, дори недокосната; като попоитах защо тази храна се изхвърля, а поне не се дава на разни домове,бездомни и т.н. (ако са достатъчно нагли даже биха могли да си напряват реклама от "боклука" си с "благородното" си действие), отговрът беше, че такава е политиката на хотела.... бати ужаса...
02.06.2008 :: 12:55 :: от parahod
#3
Re: На боклука
Ужас...и това на фона на измиращите от глад хора в Африка......
02.06.2008 :: 16:12 :: от earth's friend
#4
Re: На боклука
Вище още статиите за компостирането. Там има доста полезна информация по тази тема.
02.06.2008 :: 17:19 :: от earth's friend
#5
Re: На боклука
А броите ли така наречените Food Miles (за тях пише в статиите "Храни без раници" и "Светло пиво" от Олга Апостолова)?
А в статията "Машина за месо" пише за огромната вреда за планетата от
животновъдството и месопреработвателната индустрия.
03.06.2008 :: 10:30 :: от spart
#6
Re: На боклука
Силвия, сметките ти са грешни. Първо пишеш, че изхвърлят ГОДИШНО 6,7 млн тона храни. После пишеш че ДНЕВНО само от храната от чиниите се изхвърлят 1,6 млн.тона. Нещо нередно да виждаш?
03.06.2008 :: 10:52 :: от silvia
#7
Re: На боклука
Това последното е отделно изречение и просто при форматирането се е преместило там, ще помоля колегите да го оправят. 1,6 млн. тона недоизядена храна се изхвърля за 1 година.
03.06.2008 :: 11:44 :: от woods
#8
Re: На боклука
Убиват животните за да ги изхвърлят на боклука.
03.06.2008 :: 11:51 :: от woods
#9
Re: На боклука
Не ми излиза статия "Машина за месо" в търсачката.
03.06.2008 :: 11:59 :: от nedij
#10
Re: На боклука
във ансамбъла кон-каруца не може да развиваш само едното - твърде силен кон ще строши каруцата, а твърде модерна каруца с хилав кон ...
парадоксите на днешния ни свят са твърде много - на фона на невероятното развитие в дадени области се вижда невероятното изоставане и недомислие в други.
напр. за храненето в ресторанти след като има проблем с изхвърлянето трябва да се добави и такса за оставена храна, т.е. да има цена за приготвяне на ястието+сервиране и цена за оставеното, не за друго, а за да принуди хората да се замислят когато поръчват - повечето поръчват за показност или лакомия.
или друг пример с медицината - китайците едно време плащали на лекаря си само когато са здрави, защо няма допълнителна такса, която да плащат напр. пушачите, или хората с наднормено тегло или алкохолиците - така те ще са стимулирани да се грижат за себе си, а не да се оставят на грижите на другите.
за съжаление нямам възможност да гледам редовно ZDF, но препоръчвам на екипа на Горичка да публикува информация от предаванията за природата - напр. утре вечер ..., нови идеи/камера с високо налягане/ в производството на храни с оглед да се удължи срокът им на годност, и др.
04.06.2008 :: 18:34 :: от Dunyata
#11
Re: На боклука
Досега не бях се замислял за този въпрос...
Много ценна информация, благодаря Ви, Силвия!

П.П. Ще се радвам, ако в близко време се появи и форумът на Горичка!
05.06.2008 :: 14:03 :: от magic
#12
Re: На боклука
Като се замисля какви неща се случват, как никой не пази, не икономисва и си мисли че не е негово задължение да се грижи за природата и най-вече като чета невероято интересните и същевремено тъжни статии в gorichka.bg не знам как още Нашата Земя съществува!?!?!
p.s. : Ключовата дума тук е НАШАТА !!!
08.06.2008 :: 00:21 :: от ndachev
#13
Re: На боклука
Живея от половин година в Англия, и съм искрено ужасен от поголовното пилеене тук. Имам наблюдения от първа ръка за повечето видове домакинства - от бедните до богатите. Небивалото прахосничество тук е една от причините да искам да се махна от Англия колкото се може по-бързо. Не е само храната. Имам съквартирант шотландец, който цяла зима държа отоплението на цялата къща (5 спални+2 хола) денонощно пуснато, тъй като държа хола в който прекарва повечето от времето си на течение - за свеж въздух. Много хора шофират по хиляди мили на седмица, и въпреки че газова уредба за колата им би се избила за месец, просто не им се занимава. Пилеенето и замърсяването са чудовищни по размерите си, и според мен Острова много скоро ще плати за гяволъка си.
27.06.2008 :: 17:11 :: от earth's friend
#14
Re: На боклука
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg