- 1,3 млн. неотворени кисели млека
- 4,4 млн. ябълки
- 5,1 млн. картофа
- 2,8 млн. домата
- 7 млн. филии хляб
- 1 млн. парчета шунка
- 660 хил. яйца
- 1,2 млн. наденички
- 700 хил. неотворени шоколада и сладкиша
- 440 хил. готови ястия
- 5 500 пилета
- 1,6 млн. тона храна останала неизядена по чиниите (тази последна цифра е за една година)
Освен че са шокиращо големи, тези количества оказват съществено влияние върху околната среда. Всеки тон хранителни отпадъци генерира 4,5 тона въглероден диоксид. Тоест само годната за консумация храна, която англичаните изхвърлят, е отговорна за освобождаването в атмосферата на 18 млн. тона СО2 всяка година – толкова е и количеството СО2, което генерират общо 20% от автомобилите по британските пътища за година. Другият проблем е, че при гниенето на органични отпадъци в сметищата се освобождава и далеч по-опасен парников газ – метанът.
Освен това за производството на всички тези хранителни продукти, които дори не се потребяват, се изразходват множество ресурси под формата на различни материали и опаковки, енергия, вода, горива за транспорт.
Положението с хранителните отпадъци в Англия за жалост се оказва нещо нормално – 40 до 50% от произведената храна в САЩ отива на боклука.
Хранителните отпадъци са огромно предизвикателство и възможност пред света – намалявайки тяхното количество, не само пестим средства, но и намаляваме вредното въздействие, което оказваме върху околната среда.
Цифра: 10,2 млрд. лири (приблизително 25,5 млрд. лева) е стойността на изхвърлената от англичаните храна за една година. 1млрд. пък е струвало на английските общини събирането и транспортирането на тази храна до сметищата.