Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
10.06.2008 :: партньор

За кмета

от Силвия Тулева :: Коментари (6) :: (4238 прочитания)

Всяка година Европейската комисия ще определя "Зелена столица" на Европа. Първата столица ще бъде обявена за 2010 г., като номинации ще се приемат до октомври 2008 г. 
Бизнесът, инвестициите и работните места са съсредоточени в градовете. Четирима от всеки пет европейци живеят в градска среда. Качеството ни на живот и качеството на околната среда зависят от това как изглеждат и функционират градовете. За да обърне внимание върху проблемите на града и възможностите за тяхното решаване, Европейската комисия ще определя всяка година „Зелена столица на Европа“. Първата Зелена европейска столица ще бъде обявена за 2010 г. Номинации могат да се правят до октомври тази година.

Всъщност не само столиците, но и всеки град може да бъде номиниран за тази почетна титла, стига да има над 200 000 жители и най-важното – да представлява нагледен пример за развитието и функционирането на устойчивите практики. Главната цел е европейските градове да се превърнат в по-добро и здравословно място и да намалят вредното влияние, което оказват върху околната среда.

Засега българските градове нямат шанс да се окажат сред номинираните, но затова пък ще имаме възможност да взаимстваме идеи за реално действащи практики, свързани с развитие на алтернативни източници на енергия, управление на отпадъците, спестяване на енергийни и водни ресурси, подобряване на въздуха и микроклимата, внедряване на системи за управление на околната среда, оптимизиране на транспорта и прилагане на по-щадящи околната среда форми и решения за транспорт в градска среда.

Транспортът е един от основните виновници за замърсяването в градовете и ако положението с градския транспорт се запази на сегашното ниво, през 2010 г. емисиите СО2 ще са с 40% по-високи в сравнение с 1990 г. С 42% пък се очаква да нарасне пътническият, а с 63% - товарният транспорт в периода 2000 – 2030 г. 50% от пътуванията с автомобил в градска среда са на разстояние по-малко от 5 км.

Климатичните промени се случват и се усещат съвсем осезаемо в ЕС. За последните 100 години средната температура в Европа се е увеличила с 0,95°С и макар да изглежда нищожно, това се отразява сериозно на начина на живот на европейците.

Това се казва новина: Коментирайки наградата за Зелена столица на Европа, еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас каза: „Вярвам, че тази награда ще ни помогне да превърнем градските си центрове в благоприятна среда за живеене и работа!“

Цифра:
40 големи европейски града и 21 столици вече са подкрепили инициативата.

Източник: European Commission

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

10.06.2008 :: 12:46 :: от woods
#1
Re: За кмета
Еми аз гласувам за Ошлу... не че съм ходил ама отгоре погледнато има много дървета :-D
Ама тя пък не е в Европейския съюз...

Ако един път бъде избрана зелена столица и на следващата година това все още най-зеленият град остава ли си той столица или не може два пъти?
10.06.2008 :: 12:49 :: от woods
#2
Re: За кмета
Горичка,
що не инвестирате в public transport? Наемате си една "частна линия" и правите най-зеления автобус в България... приходите инвестирате в още един и така ;-)
10.06.2008 :: 12:51 :: от woods
#3
Re: За кмета
А наградата все още в тайна ли се пази?
11.06.2008 :: 09:32 :: от nboyan
#4
Re: За кмета
Защо София, да няма шанс?
Обеден съм , че с обща подкрепа и работа , има много големи шансове да спечели.Имаме страхотно изделие, идея, социална ангажираност, но никаква подкрепа от Столична община . Можем да намалим емисийте на CO2, да направим столицата много по светла и красива, и при факт , че "Общината" няма да заплати и 1 лев, дори ще има приходи от нашата дейност, но .....! Не питатайте защо.
Жалко , за малките градове, в противен случая, мога да посоча един много сериозен претендент за първото място. Очкавайте репортаж ( снимки) от Девин, или как нещата могат да се случват в полза на всички!

Лек ден,

11.06.2008 :: 16:51 :: от earth's friend
#5
Re: За кмета
Пестене на гориво
- Всеки месец проверявайте налягането в гумите. Гумите с по-ниско налягане могат да увеличат разхода на гориво с до 4%.
- Свалете ненужната тежест от багажника или задните седалки на автомобила си. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече се натоварва двигателят и толкова по-голяма става консумацията на гориво.
- Затворете прозорците, особено при по-висока скорост и демонтирайте покривните релси за багаж, когато не ги използвате. Това ще намали въздушното съпротивление и може да понижи консумацията на гориво и емисиите на CO2 с до 10%.
- Използвайте климатика само, когато е необходимо. Ненужната му употреба увеличава разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 5%.
- Тръгвайте веднага след запалването на двигателя и го изключвайте при престой над една минута. Съвременните двигатели ви позволяват просто да се качите и да тръгнете, като по този начин намаляват консумацията на гориво.
- Шофирайте със съобразена скорост и преди всичко - карайте плавно. Всеки път, когато ускорявате или спирате внезапно, двигателят на вашия автомобил консумира повече гориво и произвежда повече CO2.
- При ускоряване сменяйте към по-високите предавки възможно най-рано. По-високите предавки са по-икономични по отношение на разхода на гориво.
- Опитвайте се да предвиждате трафика. За да избегнете ненужното спиране и стартиране в натовареното пътно движение, наблюдавайте трафика на възможно най-далечно разстояние.
- Помислете дали не е удачно да се комбинирате с някого при използване на автомобила за работа или почивка. Така ще спомогнете за намаляване на замърсяването и консумацията на гориво.

23.06.2008 :: 12:11 :: от earth's friend
#6
Re: За кмета
В София все още има 8 района, които не са обхванати от разделно събиране на отпадъци от опаковки: Връбница; Подуене; Илинден; Лозенец; Красна поляна; Витоша; Кремиковци; Овча купел.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg