Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
04.06.2008 :: партньор

Дървета рекордьори

от Силвия Тулева :: Коментари (2) :: (5703 прочитания)

Преди 385 млн. години се появили първите дървета и направили възможно развитието на ранните форми на живот на Земята. Кои са най-старите дървета в света?
Преди 385 млн. години, 140 млн. години преди динозаврите, се появили първите дървета в света – Wattieza. Те били високи близо 9 метра, приличали на днешните палми и подобно на папратите и гъбите се размножавали чрез спори. Всъщност от Университета на Ню Йорк смятат, че с появата и разпространението си, тези папратоподобни дървета са погълнали голяма част от въглерода в атмосферата и са направили възможно развитието на първите форми на живот на Земята.

В шведската провинция Даларна е открито най-старото живо дърво на света – достолепен и величествен смърч. Той е на 9, 550 години. Допреди това за най-стари се смятат дървета също от семейство „борови“ на възраст между 4000 и 5000 г., открити в Северна Америка.

В шведските планини, от Лапландия на север до Даларна на юг, изследователи са открили още около двайсетина смърча, които са на възраст над 8,000 години. Тези дървета са устояли на суровите метеорологични условия през вековете, благодарение на способността си да прокарват нов ствол, когато старият умре. Стволът на смърча живее около 600 години, но скоро след като умре, от същия корен изниква нов.

Секвоите пък са най-високите дървета в света, достигайки височина от 90 метра. Най-високата секвоя се намира в Северна Калифорния и дори си има име – Хиперион. Със своите 115,55 метра Хиперион се извисява с 21 метра над Статуята на Свободата. Изчислено е, че дървото съдържа 502м3 дървесина. Според Организацията за спасение на секвоите 95% от старите гори от секвои по северноамериканското крайбрежие са изсечени.

В Северна Калифорния се намира и друго дърво рекордьор – секвоята Изгубеният монарх, която е най-голямото дърво на света. Диаметърът на ствола й е забележителен - 7,9 метра, а според експертите дървото съдържа 1200м3 дървесина.

Това се казва новина:
Най-старото дърво в България е дъб, намиращ се в село Гранит край Стара Загора. Възрастта му се определя на 1650 г. Короната на дървото е 1017 кв. м, обиколката на стъблото - 7,45 м, а височината му - 23,40 м. За жалост днес дъбът е почти изсъхнал.

Цифра: 62 метра е височината на най-високото дърво у нас. Това е Байкушевата мура на възраст около 1300 години, която се намира близо до хижа "Вихрен" в Пирин.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (2)

05.06.2008 :: 14:14 :: от pstj
#1
Re: Дървета рекордьори
Някак тъжно като си помислиш.
А и много ми се иска да видя това голямо дърво на живо. Не това, Българското, а онова.. американското....
06.06.2008 :: 16:38 :: от ii
#2
Re: Дървета рекордьори
Байкушевата мура не е толкова висока.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg