Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
13.06.2008 :: партньор

Син флаг

от Силвия Тулева :: Коментари (5) :: (5284 прочитания)

Еко лейбълът "Син флаг“ може да ни насочи при избора на устойчива морска дестинация. Той се дава на природосъобразно управлявани плажове и яхт-клубове за период от един сезон.
По това време на годината в главата ти сигурно вече се вихрят мисли за плаж, море и летни емоции. Морските изживявания обаче могат да бъдат още по-хубави, ако са и екологично отговорни. Един от отличителните маркери, който може да ни насочи при избора на устойчива морска дестинация е еко етикетът „Син флаг“. Той се дава на природосъобразно управлявани плажове и яхт-клубове за период от 1 сезон.

Награждаването на плаж със "Син флаг" се базира на изпълнението на 29 критерия в четири области – екологично образование и информация, качество на водата, екологосъобразно управление, безопасност и услуги. Номинираните плажове подлежат на регулярен контрол – прави се физико-химична характеристика на морската вода (температура, прозрачност, pH, разтворен кислород, наситеност с кислород), определят се микробиологичните параметри на морската вода, изследва се замърсяването на атмосферния въздух, концентрацията на прах, серен и азотен диоксид, измерва се радиологичният фон на плажната ивица. А по време на активния сезон се правят редовни визити от страна на експерти и при нарушения флагът се отнема.

"Син флаг" тръгва от Франция през 1985 г. и отначало се присъжда само на френски крайбрежни общини. Днес обаче той е разпространен в целия свят и е отличителен белег за 2633 плажа и 620 яхтени пристанища в 36 страни, между които и България.

Целта е да се подобри както качеството на околната среда в крайбрежните зони, така и отношението към заобикалящата ни среда на работещите и почиващите хора в съответния курорт. От друга страна това е един добър начин да се промотират усилията на общините за развитие на устойчив морски туризъм.

Това се казва новина: За наистина устойчива почивка, потърси и еко-етикета „Зелен ключ“. Той се дава на хотели, хостели, къмпинги, развиващи устойчив туризъм.

Цифра: 8 български плажа – Дюни, Созопол-Харманите, Поморие-север, Слънчев бряг, Свети Влас – Венид бийч, Албена, Ривиера, Слънчев ден и 1 яхтено пристанище – Марина Диневи имат "Син флаг" за този сезон.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

15.06.2008 :: 22:34 :: от Whiskey
#1
Re: Син флаг
Пфууу златните и св. константин и елена ги няма :/.
16.06.2008 :: 11:53 :: от Boris
#2
Re: Син флаг
Ха-ха-ха пак някои е платил нещо на някого :). Изобщо не мога да повярвам, че някой от черноморските ни курорти може да отговаря на тези 29 критерия, особено на чистота на морската вода. Хайде де всички сме виждали каналите, които се изливат в морето и буклуците, които плуват във водата. Да не говорим, че Черно море се изливат отпадните води на половин Европа.
Другия вариант е критериите да са доста занижени, което би било доста жалко, защото този знак си губи смисъла.
16.06.2008 :: 15:59 :: от KontraBenzinostanec
#3
Re: Син флаг
Я виж ти ... явно са построили пречиствателна станция на Албена и *ай*ата вече не се изливат в морето...

:D
19.06.2008 :: 11:43 :: от IglikaInTheMorning
#4
Re: Син флаг
Айде, айде! Много е лесно да се оплюва черноморието ни, което наистина не е като преди, но аз обичам да ходя там и не ми трябват никакви гърции и турции. Никой не ние карал да се набутаме в нещастните хотели ! Гепиш една палатка и заминаваш на някой все още незаселен плаж и си готов. Знаем само да мрънкаме.
24.06.2008 :: 14:42 :: от Boris
#5
Re: Син флаг
Ами в същност и аз ходя само на българското черноморие и там си ми харесва най-много. Но просто изразявам малко съмнение относно чистотата на морската вода. Относно всичката помия, която се излива в него, днес попаднах на една статия, който иска нека я прочете: http://dnes.dir.bg/2008/06/24/news3130866.html
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg