Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
09.06.2008 :: партньор

Без дом

от Силвия Тулева :: Коментари (12) :: (6692 прочитания)

В последните години в света се наблюдава странно явление – пчелните кошери мистериозно опустяват. Какво се случва с пчелите и за къде сме без тях?
Според Министерството на земеделието на САЩ 1/3 от храната ни идва от опрашвани от насекомите растения, а 80% от тези растения се опрашват от пчелите. За един ден всяка пчела извършва средно 12 полета от кошера до цветните източници на нектар, като през това време опрашва няколко хиляди цвята.

В последните години обаче в целия свят се наблюдава едно странно явление – пчелите отлитат на паша, но така и не се връщат и пчелните кошери мистериозно опустяват. Всеки кошер съдържа от 20 000 (през зимата) до 60 000 (през лятото) пчели работнички. Нищо чудно, че пчеларите остават шокирани, когато видят кошерите си почти празни – в кошера остават единствено пчелата-майка и ларвите.

През пролетта на 2007 г. пчеларите в САЩ губят 45% от колониите си. Потърпевши има и в Австралия, Канада, Англия, Франция, Германия, Испания, Португалия, Гърция, Италия. А щетите са както икономически, така и продоволствени, защото с намаляването на пчелите намаляват и възможностите за опрашване на растенията и съответно реколтата. Миналата година английският министър на земеделието Джеф Рукър предупреди, че пчелите са наистина застрашени и ако нищо не се направи за тях, в близките 10 години популациите на медоносните пчели могат да изчезнат.

Мистериозното изчезване на пчелите се определя като синдром и се нарича Colony Collapse Disorder (Разпадане на пчелните колонии). Причините за него все още са само предположения и теории. Ето най-популярните от тях:

Пестицидите
Според Американската федерация на пчеларите синтетичните пестициди на основата на никотин (като имидаклоприд и клотианидин) са една от причините за изчезването на пчелите. Неоникотиноидните пестициди са невротоксини. Влиянието им върху насекомите се изразявява в дезориентация и намаляване на имунната защита, което може да доведе до CCD.

От десет години насам пчеларите във Франция се борят срещу химическия концерн Bayer CropScience. Според тях един от най-продаваните пестициди на компанията, имидаклоприд, който носи търговското име Gaucho, е отговорен за измирането на 1/3 от 1,5 млн. пчелни колонии в страната. През 1999 г. след като хиляди души излизат на протест, френското правителство забранява употребата на Gaucho при посевите от слънчоглед. Франция налага забрана върху още два пестицида заради потенциална опасност за пчелите. Въпреки това през отминалата зима смъртността при пчелите във Франция достига 60%.

През май тази година Германия забрани 8 пестицида след като пчелари от провинция Баден-Вюртемберг се оплакват, че 2/3 от пчелите им са измрели след третиране на посевите, където пчелите са били на паша, с клотианидин, който се продава от Bayer под търговското име Poncho. Направените тестове на умрели пчели показват, че при 99% от тях има натрупване на клотианидин. От Bayer обаче твърдят, че става дума за неправилно третиране на посевите с препарата и че при нормална употреба не би трябвало да има риск за пчелите. Въпреки това пчелари от различни краища на света застават зад твърдението, че неоникотиноидните пестициди са едни от главните виновници за изчезването на пчелите.

Генно-модифицираните култури
Във връзка с тази теория има твърде малко проучвания, но най-известното е това на университета в Йена (Германия), където между 2001 г. и 2004 г. се провежда изследване за установяване на ефекта, който може да има поленът от генно-модифицирана царевица върху пчелите. В царевицата са внедрени гени от почвената бактерия Bacillus Thuringiensis, която е силно токсична за някои видове насекоми. Според изследването няма доказателства за „токсичен ефект от Bt царевицата върху здрави пчелни популации“. По случайност обаче изследваните пчели (и контролната група, и пчелите, хранени с Bt полен) се заразяват с паразити. Тогава се наблюдава значително намаляване на броя на пчелите при тези, които са били хранени с полен от Bt царевица. Според Ханс-Хайнрих Каац, професор от университета в Хале и ръководител на изследването, Bt токсинът може да е отслабил имунната система на пчелите, а паразитите просто да са ги довършили. Каац обаче твърди, че е твърде възможно да е станало и обратното. Трябва да се има предвид и това, че концентрацията на Bt токсина, даван на пчелите е била 10 пъти по-голяма отколкото в нормалния Bt полен.

Паразити и болести
Някои учени твърдят, че CCD се дължи на различни болести и вируси, като вароатоза, нозематоза и вирусът IAPV (Israel Acute Paralysis Virus). Често при CCD се откриват множество заболявания при пчелите, но засега не е идентифицирано определено заболяване, което да присъства при всички наблюдавани случаи.

Индустриалното земеделие
Честа практика в САЩ, а и във все повече други държави, е отдаването под наем на пчелите с цел опрашване. Пчелните кошери се местят от едно място на друго според цъфтежа на различните култури като често пътуват хиляди километри, което води до постоянен стрес. Освен това монокултурите, отличителният белег на съвременното индустриално земеделие, покриват по-голямата част от обработваемите земи. Това осигурява множество предимства за фермерите: насажденията цъфтят по едно и също време, могат да се третират с едни и същи пестициди, намаляват се разходите за труд и може да се оптимизира събирането на реколтата.

За пчелите обаче нещата стоят по съвсем друг начин – поленът от една единствена култура не осигурява балансирана и здравословна хранителна диета и това ги прави по-податливи на болести и отравяне с пестициди.

Въпреки всичко това сега учени, спонсорирани от Борда на производителите на бадеми в Калифорния, където се произвеждат 80% от бадемите в света (производство, което е възможно благодарение на наемането на хиляди пчелни колонии за опрашване), експериментират с изкуствени феромони, които подмамват пчелите да си мислят, че в кошера има повече ларви, които се нуждаят от храна. Така пчелите се форсират да опрашват повече бадемови цветчета, за да може да се осигури по-голямо производство.

Замърсяването
Според изследване на университета във Вирджиния (САЩ) ароматните молекули, произвеждани от цветята се свързват със замърсители от въздуха и вместо уханието да се носи надалеч от вятъра, цветният мирис търпи химическа промяна и ако допреди 200 години е можел да се усети от пчелите на разстояние 1000 – 1200 метра, днес тази дистанция е само 200 – 300 метра.

Глобалното затопляне
Климатът се променя – свидетели сме на небивали суши и опустошителни дъждове. В някои части от света температурите стават много по-високи, а в други – много по-ниски от нормалните. Пролетта идва по-рано, а цветовете прецъфтяват много по-бързо. Това оказва негативно влияние и върху качествата и хранителната стойност на полена, който събират пчелите.

Мобилните телефони
През 2006 г. в университета в Ландау (Германия) се провежда изследване на ефектите, които радио честотите могат да окажат върху пчелите и се изказва предположението, че когато към кошера има прикрепена DECT (цифрова безжична телекомуникация) базова станция, електромагнитното поле може да повлияе негативно върху способността на пчелите да намерят обратния път към кошера. По време на изследването се наблюдава разпадане на половината от колониите, към които има прикрепена DECT станция, но това се случва и при някои от контролните колонии, към които няма прикрепена DECT база.

През април миналата година, започвайки със статия в The Independent, в целия свят се разпространява новината, че мобилните телефони са отговорни за мистериозното изчезване на пчелите. В последствие от университета в Ландау се разграничават от това твърдение и става ясно, че изследването е било неправилно интерпретирано от медиите и няма достатъчно надеждни доказателства, подкрепящи връзката между CCD и употребата на мобилни телефони.

Първата регистрирана мистериозна загуба на пчели е в САЩ преди 150 години. Според пчеларите пчелите са барометър на влиянието на човешката дейност върху природата и както животните се държат странно предусещайки земетресение или ураган, така и празните кошери са може би предвестник на разразяваща се екологична криза.

Пчелите и пестицидите
Пчелите във Великобритания са на изчезване
Как да помогнем на пчелите

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (12)

09.06.2008 :: 10:25 :: от pstj
#1
Re: Без дом
Благодаря за събраната информация.

За съжаление България не е пощадена от тази тенденция. На много места в централната част на страната пчеларите се оплакват, знам, защото обикалям там лятото и си купувам мед:)

Много ми е тъжно също така, защото забелязвам че от пестицидите и разните третирания в населените места например страдат полезните насекоми, като калинки, пчели и прочее, а неприятните и опасни за човека се множат неконтролируемо. Например комарите, домашната хлебарка, домашнте мравки, разни дргуи гадини. А калинка, светулка или пчела не съм виждал от ехеее... и аз не помня от кога.
09.06.2008 :: 10:34 :: от Dessie
#2
Re: Без дом
Наистина много обезпокоителни факти. Със сигурност причината не е една, по-вероятно е да е комплекс от изброените в статитята, а може би и от още много други подобни...

10.06.2008 :: 11:41 :: от Savana
#3
Re: До Магдалена Малеева
Здравейте, не можах да намеря друг начин да пиша на Магдалена Малеева и се извинявам, че не коментирам статията. Казвам се Надежда Алексиева и съм журналист от Варна. Преди месец направих изложба срещу използването на найлонови торбички, която стоя 3 седмици във фоайето на Фестивалния и конгресен център(варненското НДК). Поканих депутат от района, който пък ме покани с изложбата в парламента. Идеята е всички депутати да минат през тунела от торбички, който е входът към фотоси и други инсталации, показващи грозотията на торбичките, които използваме за часове, а те остават стотици години и много често - накацали по дървета и храсти. До тук - добре. От парбамента ме посъветваха да не бъда сама на откриването, а в компанията на хора, съпричастни с темата. Първият човек за когото се сетих, разбира се беше Мануела Малеева. Ако това писмо стигне до Вас, моля отговорете ми, за мен ще бъде чест да ме подкрепите в желанието ми да се промени закона за торбички, а и не само за тях, естествено... Всъщност Вие сте направила много повече от мен за екологията, аз съм само един ентусиаст и оптимист(все-още), че нещо ще се промени!!!! Ако случайно не желаете, ще ми препоръчате ли някой, подходящ за каузата?
И към читателите на gorichka.bg - дайте идея кой още може да ме подкрепи, казват, че Нина Николина е на "ти" с екологията.

Ако ви е интересно, може да ви пратя снимки....

Благодаря, че четохте до тук.
Надежда Алексиева, адресът ми е: nadej33@yahoo.com

Или вижте как отразиха начинанието ми колегите от една варненска инфо агенция на
http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=221604
10.06.2008 :: 19:51 :: от Whiskey
#4
Re: Без дом
Здрасти! Тази ти идея наистина звучи интересно и ще се радвам, ако успееш да я реализираш! Бих те посъветвал да пишеш до екипът на БТВ. Там, учудващо за мен, има зелени ентусиасти и биха могли да те подкрепят в начинанието ти. Ако не се лъжа, преди известно време тук бяха писали за един от новинарите. Май беше Юксел Кадриев, който се оказва, че е запален по зелените идеи. Успех!
10.06.2008 :: 19:57 :: от Whiskey
#5
Re: Без дом
Ам всъщност е Венелин Петков, не Юксел :),.
14.06.2008 :: 08:06 :: от Светослав93
#6
Re: Без дом
От доста време не съм влизал в сайта на горичка,поради това че все не ми остава време,трябва да се готвя върху изпити...Но само искам да кажа че горичка се канят да си правят форум най-малко от 5 месеца САМО ЛЪЖАТ ХОРАТА!КАК МОЖЕ ДА СТЕ ТАКИВА МЪРЗЕЛИ ПРОСТО НЕ ЗНАМ.......
Пък и аман от ПСЕВДО-ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ.... Повечето са с промити мозъци и пълни откачалки.....
16.06.2008 :: 21:28 :: от Whiskey
#7
Re: Без дом
Пич, с тази свастика за аватар не знам чий мозък е промит :)
20.06.2008 :: 01:44 :: от Denski
#8
Re: Без дом
Е, не, Светославе, просто жестоко се излагаш с този аватар!!! Мислех си, че антисемистките ти настроения се дължат на лош личен опит и евентуално на възрастта ти обаче като я видях тази свастика направо ми се доповръща! Май woods ще излезе прав с мнението си за теб и твойте коментари отпреди няколко месеца :(
20.06.2008 :: 01:50 :: от Denski
#9
Re: Без дом
Да не забравя основното - много информативна статия, подкрепена с много различни факти от различни източници (щом доро pstj не изкритикува ;)

pstj, какво имаш предвид под централната част, Балкана ли? Тази тема ми е много интересна, покойният ми дядо имаше цял пчелин. Дали не може да се напише нещо по-конкретно за положението в БГ?
25.08.2008 :: 23:04 :: от flavius_aetius
#10
Вирус е виновен... вече е доказано!
Israel Acute Paralysis Virus
25.08.2008 :: 23:12 :: от flavius_aetius
#11
БРАВОС
Крайно време е да спрете с тез преводни статии..Така само вредите! Не трябва човек без елементарни познания по биология, химия, екология, медицина, физика да пише статии.Просто става смешен! Минималната научна етичност изисква да се напишат подробно източниците на тази информация, а не да се представя в този вид. Това е трагедията на нашите "еколози" - преписват сложни имена на съединения без да знаят за какво става въпрос! БРАВОС!
19.03.2009 :: 11:15 :: от Margr3t
#12
Re: Без дом
Искам само да цитирам великият гений Айнщайн- "Когато пчелите изчезнат, на човечеството му остават 4 години живот". Незнам с какви аргументи е подкрепил това свое твърдение, но ако помислим в перспектива, човекът е напълно прав!!!!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg