Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.06.2008 :: партньор

Хартиени мечти

от Надя Станчева :: Коментари (13) :: (6007 прочитания)

Надя Иванова е абсолютното опровержение на твърдението, че родителите ни са от онова поколение, което никога няма да рециклира или да откаже найлонова торбичка в магазина.
Надя Иванова е доста по-различна от останалите «зелени хора», които през последната година ви представяме от страниците на 1. Тя не попада в събирателния образ на екологично мислещите хора, които са предимно «младежи облечени с дрехи втора употреба, раста, велосипед и платнена торба за пазар в раницата». Надя Иванова е съдружник във фирма за офис техника, участва в инвестиционни форуми и може да бъде майка на повечето момичета и момчета, протестиращи срещу застрояването на Рила или Иракли. Т.е. тя е абсолютното опровержение на твърдението, че родителите ни са от онова поколение, което никога няма да рециклира или да откаже на продавачката учтиво предложената найлонова торбичка.

През последните 15 години през ръцета на Надя Иванова са минали тонове хартия. Осъзнавайки, че 80% от всички тези «важни документи» след по-малко от месец се озовават на сметището, тя непрекъснато търси приложения на използваната хартия. Като например да си направиш пълнеж за котешка тоалетна от листовете минали през шредера в офиса, или да използваш кашончето от офис хартията за сандъче за инструменти.

Но несъмнено това, с което Надя Иванова събира адмирациите на всички, са ръчно изработените от нея покани с вградени семена за цветя. Ако до месец след като сте получили такава покана за парти или коктейл я посадите в саксия, от нея ще поникнат красиви цветя. В офиса на Надя, вече има няколко такива разцъфнали саксии за доказателство, че технологията работи.

Като че ли повечето еко ангажирани хора в България в момента са между 20 и 30 години. Вие сте едно поколение преди тях, как реагират вашите приятели на идеите ви за рециклиране и повторно използване на хартията?
Ако е вярно, че младите хора мислят по-екологично от родителите си, нямам нищо против това да се превърне в мода. Както стана модерно да не се пуши например. Представете си колко ще е хубаво, ако стане модерно да се ходи пеша в София. В началото, когато с мъжа ми разказвахме идеите си за използването на боклука например, повечето ни познати ни гледаха доста странно. Но след като стана кризата със софийския боклук, започнаха да се замислят. Според мен София има един огромен неизползван източник на енергия и това е боклукът. Достатъчно е на всеки 7-8 блока общината да определи 500 квадрата, където дa се направи малко депо за събиране и изгаряне на битовите отпадъци. Чрез когенератори получената енергия се превръща в електричество или топлоенергия, която може да захранва въпросните 7-8 блока. Ползите от технологията са очевидни – няма такса смет, няма нужда от сметище, не се губи огромно количество ток при преноса и промяната на напрежението както е в момента, получената електро и топлоенергия са много по-евтини. Инвеститори за подобни проекти също няма да е трудно да се намерят. Просто общината трябва да определи местата, където да се изградят съоръженията.

А инициативата за подобни решения от къде трябва да дойде според вас, от общината или от хората?
Aко не дойде от хората, няма как да стане. Колкото и кофи за разделно събиране на отпадъците да слага общината, хората трябва да имат съзнание. Сега например, почти навсякъде където има цветни контейнери около тях е пълно с оставени найлонови торбички с битови отпадъци, които не са събрани разделно и някой е отишъл до кофите и си е оставил боклука до тях. На 1 януари 2007 г, в първия ни ден като страна членка на ЕС, се разхождах и в центъра на София пред музея «Земята и хората» снимах трите контейнера за разделно събиране, около които имаше планина от боклуци.

Но не всички хора са такива. Онзи ден за пръв път видях една жена, която си разхождаше кучето и извади от джоба си найлоново пликче, с което събра след него свършената работа и я изхвърли в кошчето. Идваше ми да я разцелувам. Днес на един инвестиционен форум показах идеята си за хартия с вградени семена, която можеш да си посадиш и от нея да поникнат цветя. 100 човека на форума проявиха страхотен интерес, значи светът отива на добре.

Как ви хрумват подобни идеи?
В работата си по цял ден работя с хартия и ми се иска по някакъв начин да компенсирам за стореното зло. Започнах да експериментирам, съпругът ми е технолог, той измисля част от нещата, кое как да стане. Започна като хоби, засега не мисля да правя бизнес от това, по-скоро ми е тръпка да видя до каква степен може да се развие технологията. В хартията може да се вгражда всичко – брокат, венчелистчета, семена. Миналата година направихме фирмените си коледни картички от употребявана хартия, в която сложихме семена. После месеци наред не спряха да ми се обаждат да ме питат как да си гледат цветята.

Според мен най-нормалното нещо е човек да се оглежда около себе си и да търси решение на проблемите, които сам създава. Не може да минаваш покрай преливащите кофи за боклук и да не се запиташ за възможните изходи от ситуацията. Все пак светът вече го е измислил и го прави, просто трябва да прочетеш и да се поинтересуваш.

С други думи е въпрос на лична култура и възпитание?
Да, най-вече. Но и общината би могла да направи нещо. Всеки, който е ходил в чужбина, знае как човек се чувства неудобно да си хвърли боклука, ако около него е идеално чисто. И тук ако тротоарите са малко по-чисти, ако не е кално, ако мият улиците по-често, на хората ще им е неудобно да си оставят торбичките с боклук до кофите. В училище също по интерактивен начин децата трябва да се учат как и какво могат да правят вкъщи и навън. Просто всеки трябва да се чуства отговорен. Един ден в магазина преброих, че продавачката ми сложи продуктите за една салата в осем найлонови торбички. Аз се почувствах виновна като консуматро, че всичко, което купувам е опаковано в безброй пластмаси, но и собственикът на магазина трябва да се чувства виновен, че не е измислил механизъм за по-ефективно опаковане на продуктите си.

Освен, че намирате нови приложения на използваната хартия какво друго рециклирате?
Много ми е съвестно, че бурканчетата с капачки на винт не се изкупуват обратно. Сега ги мия старателно и преследвам разни хора, които ходят на село и правят зимнина, за да им ги давам да ги използват. Производителите на консерви, на майонеза, лютеница и подобни продукти трябва да измислят механизъм за повторната им употреба. Както в БИЛА има машина за изкупуване на бутилки от бира. Би могло да се направи подобна машина за всякакви други стъклени опаковки.

Втори животCC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (13)

25.06.2008 :: 00:31 :: от APChih
#1
Re: Хартиени мечти
Ето това е страхотно.
Наистина-малко са възрастните хора/макар и аз да не съм млад/които мислят по този начин.Но и повечето млади за съжаление...
Така че,Надя,давайте напред!
25.06.2008 :: 12:49 :: от krasi
#2
Re: Хартиени мечти
Добре е, че все повече хора се интересуват от рециклирането на халртия.
Представям ви един много интересен и полезен сайт на художничка,която от няколко години се занимава с това.
www.tanyaserbinova.com

Виждала съм нейни покани и наистина са уникални и много красиви.
Доколкото знам прави и картини като използва рециклирана хартия.
25.06.2008 :: 13:02 :: от murabura
#3
Re: Хартиени мечти
Страхотно е, че има повече хора, които са готови да отделят от личната си енергия за нещо което не е обвързано с личния им материален интерес. Позитивно е, защото е индикатор, че не сме напълно разочаровани от градските условия, които ни заобикалят. И няма значение възрастта...
Мисля, че от време на време найлонови торбички са нужни. Когато ходя в планината и ми се налага да събирам боклуците на някой друг са много полезни. И е позитивно, че го правят и други хора, и аз не ги познавам.
Но изключително много ме дразни факта, че в квартала където живея (Лозенец в отсечката Баучер - Вапцаров) няма дори един контейнер за разделно събирне на отпадъци. Екобулпак всеки път имат различни оправдания - общината, липса на контейнери... Не може да правиш големи рекламни кампании и да не предлагаш продукта, който популяризираш. Вече сме юни 2008...
На мен това не ми пречи да вярвам в нещата които вярвам, но повечето хора са разочаровани, от всичко... И ако общината/организациите не им предоставят условия, не ги изненадат, те няма да си мръднат и пръста.
26.06.2008 :: 10:57 :: от Denski
#4
Re: Хартиени мечти
Поканите със семена са страхотна идея!

Локалните депа за отпадъци ми се струват малко недомислени: в определението битови отпадъци влизат доста неща, включително и пластмаса и био маса - и тях ли ще горим?

murabura, и аз живея в Лозенец (долната част, близост до Канала) и тук естествено няма нито една кофа за разделно събиране. Не знам с кого точно трябва да сключи договор някоя от многобройните фирми за оползотворяване на отпадъците (община Лозенец), но е пълен резил в такъв голям централен квартал да няма кофи за разделно събиране :(
27.06.2008 :: 01:13 :: от woods
#5
Re: Хартиени мечти
Снимката кърти.
27.06.2008 :: 17:06 :: от earth's friend
#6
Re: Хартиени мечти
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.

30.06.2008 :: 16:55 :: от mim08
#7
Re: Хартиени мечти
Много хубава идея!Но аз не мисля,че мноого хора се интересуват от разделното събиране.Хората трябва да се замислят по този въпрос.Съгласна съм с идеята 7-8 блока общината да определя 500 квадрата, където дa се направи малко депо за събиране и изгаряне на битовите отпадъци,но дали хората се интересуват от това?Но пък ще е добре да се изгарят отпадъците и да няма сметище.
01.07.2008 :: 14:47 :: от K.
#8
изгаряне на боклук
Опа, боклукът трябва да се рециклира, не да се гори, защото тогава пращаме маса СО2 и разни отровни газове във въздуха.
01.07.2008 :: 16:42 :: от Belka
#9
Re: Хартиени мечти
Най-добре е по-малко да се потребява.
Рециклирането също хаби немалко ресурси. Reduce, reuse, recycle.
И компостиране.
02.07.2008 :: 17:04 :: от snujolin
#10
Re: Хартиени мечти
Аз мисля че голяма част от по-възрастните хора са по-склонни към намиране на втора,трета и пр. употреба на определени неща.Може би недотам от екологични съображения,а от финансови,но все пак има полза.Преди години още съм забелязвала баби които грижливо си пребират торбичка ента употреба ,ползват пластмасово шише от лимонада за кой ли път и засаждат мушкато в тенекия от сирене.Това може да буди смях в много хора,но тези може би неусъзнати екодейности са добър пример за reduce, reuse, recycle.
02.07.2008 :: 21:13 :: от APChih
#11
Re: Хартиени мечти
Беше!
Беше,защото беше хит и дефицит!
Я сега да им кажа на мама и тате че не требва да зимат бира в пластмасови бутилки,а!У,какъв си дурак!хем е по удобно,та е и по евтино/смятат некакви стотинки и не щат за друго да чуят/.Хартията-у печката на село!"Я че им збирам разделно на разни фирми там!Они от мене да печелят?!А мене що ми е файда?".
А иначе и ние садим разсад в кутийки от кисело мляко и цветя в тенекии и туби от минерална вода.Ама това достатъчно ли е?
08.07.2008 :: 23:13 :: от earth's friend
#12
Re: Хартиени мечти
Браво на Надя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.07.2008 :: 19:55 :: от mil_
#13
Re: Хартиени мечти
може би не е тук мястото, но искам да си излея душата! По-скоро мъката от душата. Работя по един поект, финансиран от европейски фонд /е не от фар, споко/. Ако някой само може да предположи какво количество хартия се употребява, за да се води изрядна документацията по него..... Не гора - две ти джунгли ще се оголят, ако продължава така. Първо се правят копия на всички първични документи в четири екземпляра / около 300 страници/ на междинен отчет. После ти идват на около 5 проверки и ти обясняват, как не било достатъчно да имаш един комплект документи ,трябвало поне още два - за всеки случай.... И като си представим, че живеем в епоха на толкова размити технологии и комуникации и всяка една институция има достъп до световната мрежа.... Не мога да променя бюрокрацията, само мога да се оплача...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg