Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
17.06.2008 :: партньор

Порция лъжи

от Олга Апостолова :: Коментари (14) :: (6306 прочитания)

Култовата книга Fast Food Nation на Ерик Шлосер е най-новото попълнение в поредицата на Горичка и издателство "Сиела".
„В момента американците харчат повече пари за фаст фууд, отколкото за висше образование, компютри, компютърен софтуер, нови коли, филми, книги, списания, вестници, видеоклипове и музикални записи, взети заедно.” Това чета в новоизлязлата книга на Ерик Шлосер „Нация на бързото хранене”.

Ерик Шлосер е американски разследващ журналист, който публикува съдържанието на книгата за първи път през 1999 г. в списание Rolling Stone под формата на серия от статии, които показват някои не особено положителни страни на американската хранителна индустрия, които на всичкото отгоре се отразяват върху целия свят.

Фактите, изнесени в книгата, са стряскащи и се въртят около няколко обичайни заподозрени. През 1968 г. McDonald's има 1,000 ресторанта, а днес повече от 30,000, като всяка година се отварят нови 2,000. Нищо чудно, че според специалистите по маркетинг McDonald's, а не Кока-Кола вече е най-разпознаваемият бранд в света. Смята се, че тяхното лого е по-известно дори от християнския кръст.

„Нация на бързото хранене” описва еволюцията на храненето в Съединените щати и как бумът на фаст фууд-а съвпада с навлизането на автомобила. Постепенно независимите ресторанти се превръщат в еднотипни места за хранене, които се целят в един основен пазар – семейната единица. Ерик Шлосер разкрива как McDonald's основават маркетинговата си стратегия на тази на Walt Disney. А тя работи безотказно, защото децата не идват сами в ресторантите, а следвани от своите родители, баби, дядовци. Така се създава и лоялност към бранда, защото децата запазват топли чувства и продължават да посещават McDonald's и когато порастнат.

Навлизането на големите корпорации в училищата също е проблем, който Шлосер описва в детайли. 80% от спонсорираните учебници на децата носят съдържание, което е в полза на спонсорите, а 30% от училищата предлагат фаст фууд в столовата си. Шлосер разказва анекдот за ученика Майк Камерън, който е изключен от училище, защото отказва да носи тениска на Кока-Кола в деня на Кока-Кола, а настоява да е облечен в тениска на Pepsi.

Голяма част от книгата е посветена на месопреработвателната промишленост. В Америка поне тя съществува благодарение на евтината имигрантска работна ръка. Шлосер разкрива някои опасни, но досега непознати практики в бранша, които са отговорни за разпространението на болести като „луда крава” и бактериите E.coli.

Ерик Шлосер съвсем не е изолирано явление. Още през 1975 г. в Eat Your Heart Out активистът Джим Хайтауър предупреждава, че Америка върви по пътя на „макдоналдизацията”. Всичко, което той предрича, днес е реалност – индустрията на бързото хранене съсипва малкия бизнес, хранителният бранш е доминиран от гитантски корпорации като McDonald's, KFC, Burger King и Pizza Hut (днес McDonald's е най-големият потребител на телешко, свинско и картофи в Америка, а KFC на пилешко) и животът в Америка става безличен, изчезва регионалното разнообразие.

Всичко това се отразява и на останалия свят. Япония, която традиционно се свързва със здравословен модел на хранене – ориз, риба, зеленчуци, соя, губи фронта и официално признава, че бургерите и пържените картофи са довели до затлъстяване на нацията. McDonald's пристига в Япония през 1971 г. Днес 1/3 от мъжете между 30 и 40 годишна възраст (поколението, израснало с Happy Meals) страдат от наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак на дебелото черво.

Европа също е потърпевш. Между 1984 и 1993 г. броят на местата за бързо хранене във Великобритания се удвоява. Същото се случва и с данните за наднормено тегло на населението. Днес англичаните консумират най-много фаст фууд в Европа и съответно имат най-много хора, страдащи от затлъстяване.

„Нация на бързото хранене” е част от серията книги на еко тематика, които издателство „Сиела” подготвя съвместно с „Горичка”. Книгата е за всички, които имат интерес България да не догонва Съединените щати и Европа точно в тази категория мрачни статистики.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

17.06.2008 :: 02:53 :: от wonder
#1
Re: Порция лъжи
След като прочетох статията, мога само да оприлича това американско консуматорско, все по-затъпяващо общество на прасетата от култовата японска анимация 'Spirited Away', вижте ги, ако не сте, и това ще ви се стори наистина достатъчно за коментар, нарисувани са много точно.. имат прилика с много хора.
17.06.2008 :: 09:03 :: от kensen
#2
Re: Порция лъжи
Прекрасна книга ако ви хареса може да прочетете и книгите на Майкъл Полан - Omnivore's Dilemma и In Defence of Food.
17.06.2008 :: 09:15 :: от earth's friend
#3
Re: Порция лъжи
Единствено то хубаво нещо на McDonald's е това, че предлагат кафе, сертифицирано от една организация за защита на тропическите гори.
17.06.2008 :: 12:06 :: от Dessie
#4
Re: Порция лъжи
Проблемът с фаст-фууда е, че създава удобства, а съвремения човек обича удобствата. Затова нека всеки бизнесмен, ангажиран в този бранш да си помисли дали един ден хората освед да им е удобно ще поискат и да им е здравословно.
Един мой приятел, който има три страхотни ресторанта в Пловдив и винаги успява да напипа пулса на желанията на масите вече включи в менюто на един от ресторантите си диетата на Дюкан, по която всички тук са направо луди.
Друг е въпросът за екологичния й отпечатък.
Видимите ефекти от здравословното хранене все пак не са толкова бързи и видими, както тези от една диета.
Въпрос на избор!
17.06.2008 :: 13:13 :: от Олга
#5
Re: Порция лъжи
Ей това видео е страхотно, пуснахме го в новините преди време, но може би не всички са го видели:

http://www.treehugger.com/files/2008/05/mark-bittman-video-ted-food-global-warming.php
17.06.2008 :: 22:25 :: от APChih
#6
Re: Порция лъжи
Добре де,смпатяги!
Аз не мога да разбера защо се ловим за храната?То че преяждаме-преяждаме!Ама и препиваме,и какво ли още не!Та според мене едва ли и 50%от култивираните площи в света се ползват за храна в истинския смисъл на думата.Садиме лозя за да правиме вино,сеем ечемик за бира и уиски,пшеница за водка и...да не говорим за тютюн,етерично маслени култури,оранжерий които бълват цветя за да напълнят кофите за смет след някой празник и какво ли още не?
Някъде бях чел,че ако само игрищата за голф във САЩ се посеят с нещо нормално биха изхранили гладните в Сомалия или...къде беше там?
А гледате ли ЕВРО"08?Дядо ми казваше:"Ей,на тая зелена морава що сено може да се збере,що овци може да пасат!?А тия така изтъпкаха тревата!А па като им се тича толко-що не доидат тука у балкано с едно стадо кози,хем да се натичат,хем млеко да има!" А на тия дето викат и скачат по трибуните за тия два часа да им дадеш по еедна лопата....ееееее!До сега да са готови и автомагистрала тракия,и тунела под шипка и .../за тенис няма говорим!/.
Майтапа си е маитап!Но истината е че вдействителност харчим много повече и средства и ресурси за низките си страсти и дребни глезотии,отколкото за насъщния.
17.06.2008 :: 22:40 :: от pstj
#7
Re: Порция лъжи
Имам въпрос:
Какво точно се има предвис със следния текст в статията:

Книгата е за всички, които имат интерес България да не догонва Съединените щати и Европа точно в тази категория мрачни статистики.

Как по-точно книгата ще повлияе на тенденцията за или против България да се устреми към челните места в тези статистики? Как? Ако ми разясните ще е голяма работа. Благодаря
17.06.2008 :: 22:44 :: от APChih
#8
Rе:порция лъжи
А всъщтност като се замисля-нашите родни банички дали са по-полезни?Или пицата на парче,или дюнерите?
Море макя-не се ли е шкембето,да му седнеш с една бира,с яко чесън и оцет,с много лют червен пипер...
Айде че от писане ще изпусна мача!Ей...тя и бирата ми се стоплила!Пак трябва да я слагам под чешмата!
18.06.2008 :: 10:37 :: от Бу
#9
Re: Порция лъжи
Благодаря, Горичка, ще закупим и прочетем с интерес :)
18.06.2008 :: 11:13 :: от AceXe
#10
Re: Порция лъжи
Винаги съм смятал американците за едни консуматори. И еднообразният им живот сред така нареченото "Общество" - най-големият бич за човечеството, ги прави еднакви и с времето тъпи. Но едно им харесвам... Имат някакъв пословичен ред, който всички спазват. Не умуват защо е така, а не иначе, а просто го спазват. Затова и толкова са напреднали като нация...
18.06.2008 :: 15:30 :: от Belka
#11
Re: Порция лъжи
APChih - толкова да съм ЗА с тебе, че не може повече :)
Много е бил прав дядо ти! Днес гледам колко милиарди се дават за иследвания на космоса и на някакви теории и дали евентуално бихме могли да живеем на Марс, а хората реално гладуват! ядат "химия" вместо истинска храна, по-голямата част от разходите на фирмите в хр.индустрия са за реклама, опаковка, брандинг и мърчандайзинг от колкото за производството на самата храна ....
Удивително е как само си храним "очите" и "страстите" но не и реално телата в които живеем, пък за душата да не говорим :)
А колко хубави неща биха могли да се направят с тези пари: и хубави улици, и хубави места за живеене и паркове и да се опазят китовете и какво ли още не.
18.06.2008 :: 16:33 :: от Giovanni
#12
Re: Порция лъжи
Целта на всички правителства е да направят от човека роб... Това е било откакто свят светува желанието на всички властващи. Но сега то вече е в особено огромни размери. Системата се опитва да те вкара в един сив кръговрат от спане - работа - ядене - TV - спане. От гледане на толкова реклами след това човек си мисли как ли би живял без тези бургери, без супер белият и супер свеж прах за пране или без надуваемия си дюшек, а всъщност тези простотии от скоро са навлезли и макар и да е трудно да се повярва, но е оцеляло досега и без тях... :D А има толкова много неща, които можеш да правиш вместо да седиш пред телевизора. И аз съм съгласен с APChih. Може би няма да може да излезнеш от панелката си в София и да пасеш овце, вместо да потичаш, но все пак има много други неща, които могат да се правят. Да се поразходиш из квартала. Да се запознаеш с нови хора. Да отделиш някои стари вещи, които не са ти нужни и да си дадеш на някоя благотворителна организация или нещо от сорта ( добър вариант е http://podariavam.com/ ) Защото все пак радостта от живота се крие в малките жестове. :) Kill your TV! Anarchy is freedom!
19.06.2008 :: 00:11 :: от wonder
#13
Re: Порция лъжи
Диетата на Дюкан e най-идиотската диета за която съм чувала някога, просто е бузумно тъпа... умопобъркана, еми вземи Лидия Ковачева, като искаш да отслабваш или не ти отърва да ядеш само плодове ?!
19.06.2008 :: 21:20 :: от APChih
#14
Re: Порция лъжи
Хляб и зрелища,казали римляните!От двете май за нас второто е по-важно!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg