Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
18.06.2008

Наздраве и по-здрави

от Радмила Младенова :: Коментари (73) :: (8704 прочитания)

Все повече изследвания показват връзката между конвенционално отгледаните храни и болестите. Проблемът не е нов и се крие в хранителните добавки, пестицидите, антибиотиците и ГМО.
Една от причините за необяснимо бавното прохождане на биопазара в България е нашенският гражданин. Онзи вездесъщ типаж, който по традиция в края на лятото палеше москвича, за да иде на село и да натъпче багажника с пиперки, лучец, доматки и прочее дарове на родната земя. Този човек, спор няма, много се промени през годините – обзаведе се с най-новите западни технологии, установи мобилна, интернет връзка със света, купи си стикове за голф, изобщо поотвори се.

Ала когато нещата допряха до биопродукти и иновации в земеделието, взе да се опъва като магаре на мост и да вика: “Абе какво ми ги хвалиш тия скъпи биодомати! Аз ще си ям от градината на баба.” Само че пропусна да сметне поне две важни неща. Първо, мощната институция Българска баба има твърде ограничен капацитет и отдавна вече не може да насмогва на него и челядта му. И второ, докато яде евтините, химически обогатени домати от магазина, нашенският гражданин започна - с така спестените пари - все по-често да си купува лекарства срещу какво ли не - алергии, главоболие, хормонални смущения, дерматит, нарушения в храносмилането и не дай боже рак.

Ще попита някой тук каква е връзката между конвенционално отгледаните храни и болестите. Индиректна и сложна, за добро или лошо. Ако изядете кило пръскан зеленчук, едва ли ще се тръшнете болни на следващия ден. Но със сигурност ще погълнете не малко новосъздадени химикали, които имат способността кротко и търпеливо да се натрупват в тялото:

Хранителни добавки
Заболявания като сърдечна недостатъчност, остеопороза, мигрена и хиперактивност се свързват с хранителни добавки, забранени при производството на биохрани. 297 са разрешените добавки за конвенционалните храни, докато за биохраните са едва 27.

Пестициди
В конвенционалното земеделие редовно се използват между 350 и 450 химикала. Само 4 от тях са позволени при биоземеделието.

Антибиотици
Смята се, че остатъците от антимикробни лекарства в храните причиняват алергии, парализа и дихателни проблеми, анафилактичен шок и апластична анемия.

Генно модифицирани организми
В Англия алергиите към соя са се увеличили с 50%, откакто започва вносът на ГМ продукти.

Нека обаче обърнем нещата с положителен знак и да потърсим връзка между биопродуктите и здравето. Тук ще дадем думата на един от пионерите в биоземеделието сър Албърт Хауърд, който още през 1945 година простичко обяснява: “Здравето е рождено право на всички живи същества. Този закон се отнася за почвата, растенията, животните и човека: здравето на тези четири елемента представлява една свързана верига. Всеки недостатък или дефект в здравето на предходния елемент се пренася върху следващите елементи във веригата, докато не стигне до последния, а именно човекът. Недохранването на почвата е в основата на всичко. Неспособността да се практикува здравословно земеделие до голяма степен анулира всички преимущества, които сме придобили от подобренията в хигиената, жилищното строителство и откритията в медицината. Всъщност не е никак трудно да преосмислим стъпките си, щом веднъж се заемем с проблема. Ако решим да следваме природния закон, ще жънем облаги не само от процъфтяващото земеделие, но и от предимството да сме в цветущо здраве ние и децата на нашите деца.”

62 години по-късно, казано малко по-сухо на езика на статистиката, това ще рече:


За по-подробна информация вижте пълния доклад Organic Farming, Food Quality and Human Health, съдържащ резюмета на 99 изследвания за съдържанието на хранителни съставки в био и конвенционалните храни.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (73)

18.06.2008 :: 11:17 :: от Giovanni
#1
Re: Наздраве и по-здрави
Нищо ново под слънцето... :( Всичко си е истина в статията. Лошото е, че няма как да се убедят големите корпорации, че ползването на пестициди и хранителни добавки не е здравословно, докато стоките им биват купувани и те правят огромни печалби от това... Затова дано "нашенският гражданин" получи някакво просветление и реши да подкрепи с парите си биоземеделието вместо да подкрепя крупният производител, който не се интересува от неговото здраве и здравето на децата му, а само от собствената си изгода...
18.06.2008 :: 14:06 :: от verde
#2
Re: Наздраве и по-здрави
Giovanni, по принцип съм съгласна с теб и авторите на статията. Аз също предпочитам биопродукти, но не винаги мога да си ги позволя. Цените им са в пъти по-високи от тези на другите храни. Разбирам, че е нормално да са по-скъпи заради начина на производство и заради по-малкото търсене, което допълнително ги оскъпява. Живея на 50 м от БиоМаг. Фен съм на магазина и на страхотния, любезен, усмихнат персонал! Купувам кисело мляко, някой пакет спагети, чери-доматчета и шоколад, но бисквити с мед за почти 15 лв или 6 яйца за 4,50 лв вече ми идват доста "солени". Иска ми се да си взема и био-сирене, но там пък направо се отчайвам - за 1 голямо парче трябва да дам 22-23 лв. За бутилка натурален сок се налага да дам 15 лв, отчайвам се :((( Като започна да получавам заплата по 1500-2000 лв, тогава - да, ще ям предимно био! Не че упреквам производителите и търговците на био-храни, напротив, разбирам ги. И все пак не мога (вероятно и повечето хора) да си позволя само такива продукти. Е, за да не оставате с впечатлението, че съм негативна, нека кажа, че био-млякото е най-вкусното, което е имало на пазара в последните години (поне от когато имам спомен)!
18.06.2008 :: 14:58 :: от Antonoff
#3
Re: Наздраве и по-здрави
Според мен проблема не е в големите корпорации, а в слабото предлагане на Био продуктите, а от там и прекомерно високата им цена. Естествено е, когато не се използва "тежка химия" за третиране на културите, и реколтата да е по-слаба. Мисля че би трябвало да се положат по-големи усилия да се стимулира Био земеделието в подходящите за това райони на България.
18.06.2008 :: 15:58 :: от earth's friend
#4
Re: Наздраве и по-здрави
Българското правителство трябва да забрани със закон използването на някои пестициди.
18.06.2008 :: 15:58 :: от Belka
#5
Re: Наздраве и по-здрави
Био храните трябва да са по-евтини от конвенционалните, а "химията" трябва да е по-скъпа. Така по естествен начин парите ще се налеят в желата посока.
Ако повече хора произвеждат био, ще има и повече предлагане и това ще даде възможност на хората да купуват повече и общия обем продажби ще нарастне, така тази индустрия ще може да порастне и да се налеят средства в нея, ще се стимулира нейното развитие и ръста на този сегмент от пазара.
Дотогава био храната ще е изключение или лукс, а трябва да е ежедневие. Докато е в графата на скъпите стоки (приемани от хората и за луксозни, от там и бариерата в посягането към рафта с тях) няма да може да се разрастне и ще остане като глезотия, която не всеки може и от там иска да си позволи.
Мащаба решава проблема, ексклузивитета само прави марката био по-скъпа и по-недостъпна, от там и развитието на този сегмент от пазара по-несигурно, да не кажа предрешено. Най-малкото ограничено.
Това ми подсказва макроикономическото мислене, макар и да не съм специалист.
18.06.2008 :: 16:14 :: от Giovanni
#6
Re: Наздраве и по-здрави
Наистина ще е добре държавата да стимулира производителите на био-продукти, но държавниците нямат изгода от цялата работа... По-добре излиза да внесеш в страната картофи от Иран, домати от Македония, чесън от Китай и т.н., защото има келепир в цялата работа вместо да помогнеш на малко био стопанство да се развие и стоките му да са конкурентни на останалите... А хората, които купуват тези боклуци, които са пропътували повече път от тях подкрепят тази политика. Когато се купува някаква стока трябва да се гледа на парите, които влагаш за нея като инвестиция в нещо. Аз лично не искам да инвестирам в земеделието на чужди страни, защото най-малкото продуктите, които са дошли от другия край на света тук вече са изгубили голяма част от вкусовите си качества, а и също са допринесли за замърсяването на Земята с километрите, които са навъртяли докато пристигнат... Ако това ще помогне, трябва дори да се организират митинги в подкрепа на био-производителите и държавата да ги стимулира финансово. Или пък да се ползват с някакви привилегии... :)
18.06.2008 :: 16:22 :: от earth's friend
#7
Re: Наздраве и по-здрави
Нещата не са толкова въпрос на пари, ако нещо е важно за теб, ще го направиш. Винаги има пари за цигари, кафе, алкохол, дрехи, а за био храни няма. Изчислено е, че в България, дори да пушиш само по 10 чигари на ден (повечето пушачи пушат по много повече цигари на ден) , на година ще даваш за цигарки между 350 и 450 лева. При това в тези сметки не се смятат ефектите върху здравето на хората. Тутюнопушенето вреди не само върху здравето на самия човек и на околните. А за бременните жени и
за децата им да не говорим.
18.06.2008 :: 17:44 :: от krem
#8
Re: Наздраве и по-здрави
Абсолютно подкрепям verde, все едно аз съм писала коментара, с тази разлика, че купувам дори по-рядко защото и магазините с биопродукти са ми малко по-далече.
18.06.2008 :: 18:04 :: от earth's friend
#9
Re: Наздраве и по-здрави
Къде в столичния квартал младост 3 мога да намеря био продукти?
18.06.2008 :: 18:09 :: от earth's friend
#10
Re: Наздраве и по-здрави
В предишната статия прочетох(ето Ви малка част), че
„В момента американците харчат повече пари за фаст фууд, отколкото за висше образование, компютри, компютърен софтуер, нови коли, филми, книги, списания, вестници, видеоклипове и музикални записи, взети заедно.” Това чета в новоизлязлата книга на Ерик Шлосер „Нация на бързото хранене”.
18.06.2008 :: 23:52 :: от woods
#11
Re: Наздраве и по-здрави
[quote]смята се[/quote] Докога ще се смята? Може ли вече да я разкарате тая псевдонаука и да пишете или наука или нищо, още повече че темите ви вече се изчерпаха? Вземете си пооправете старите статии, че и без тва нещо все има да се доосъвършенства, вместо да пишете нови при положение че темите са същите. И поработете над биоконкуренцията и смъкването на цените/ забогатяването на гражданите.
18.06.2008 :: 23:57 :: от woods
#12
Re: Наздраве и по-здрави
А що има нитрати и в биохраните?
19.06.2008 :: 00:02 :: от woods
#13
Re: Наздраве и по-здрави
Яйцата в билата са по 4 лева, не знам що Елемаг и... тия "био"магазинери ги продават по-скъпо.
Аз оня ден ги купих от Елемага само щото реших че разкарването ми до Billa-та след кат вече съм отишъл до там струва повече от 50 стотинки.
19.06.2008 :: 00:06 :: от woods
#14
Re: Наздраве и по-здрави
За справка Paris - био прясно мляко едно евро, био сок 1 литър две евро, на кви ми се правят тия? Био бисквитки за евро и 40 и то... мм какви.
Верде, изобщо недей да ги разбираш и да им съчувстваш - псувай здраво, както си заслужават - тия хора са алчни и нахални и тъй като са първите които са се сетили да въведат тази задължителна "био"тенденция са решили да ти вземат колкото може повече пари. И е време някой да им го на**** и да почне да продава храна на българите на прилични цени ;-)
19.06.2008 :: 00:07 :: от woods
#15
Re: Наздраве и по-здрави
Като имате предвид че в Paris храната е пъти по-скъпа...
19.06.2008 :: 00:11 :: от woods
#16
Re: Наздраве и по-здрави
Belka, Ако горичковците и другите биопроизводители вземат че вникнат в написаното от теб пазарът на хранителни стоки в държавата България може и да се пооправи :-D
19.06.2008 :: 00:14 :: от woods
#17
Re: Наздраве и по-здрави
Мне, Джовани, и ти не си прав - не трябва да се правят митинги и разни глупости, а просто като спечелиш малко парички да си купиш нива и да гледаш зеленчуците както трябва - после да ги продадеш на нормални цени и с парите да си купиш още една нива на която доматите също са био... И така, стига да не дойде някой Горичка-мафиот да ти пръсне мозъка задето му подриваш бизнеса, но пък това само ако се сети да те елиминира докато още си малък, когато не му пречиш, че после може и да не става :-D
19.06.2008 :: 00:17 :: от wonder
#18
Re: Наздраве и по-здрави
#9
В столичния квартал Младост 3 (както го наричаш), толкова можеш да намериш био продукти, колкото и в столичния квартал Овча Купел... Тоест, не можеш да намериш такива и кофи за разделно събиране не можеш да намериш.. и това не са единствените лишени квартали.
19.06.2008 :: 09:50 :: от Деница
#19
Re: Наздраве и по-здрави
Имам голямо желание да преминем на био храни и правя каквото е възможно. Но на българските производители на био храни липсата на конкуренция никак не има се отразява добре. Киселото мляко поизгуби от качеството си, биозеленчуците са безвкусни и завехнали или зелени - явно оставят в БГ, това което не успеят да изнесат. Не съм склонна да давам много пари само защото пише био независимо от качеството. Започнах да търся алтернативни източници на качествена храна. От тази пролет наехме едно семейство млади пенсионери да се грижат целогодишно за селската къща и двора като основната задача е зеленчуковата градина. Чудни марулки, лук и магданоз се получиха, сега чакаме краставиците, доматите, зеленото, пипера, граха и тиквичките. Е преди не следях прогнозата за градушките, ама и в това си има чар...
19.06.2008 :: 10:24 :: от earth's friend
#20
Re: Наздраве и по-здрави
Wonder, в Младост 3 има цветни кофи.
Написах столичен, защото и във Варна има квартал със същото име.
19.06.2008 :: 11:36 :: от IglikaInTheMorning
#21
Re: Наздраве и по-здрави
Баба ми отглежда върховни краставици и домати! Те струват много повече от скъпите био продукти :) (био киселото мляко обаче става)
19.06.2008 :: 11:46 :: от earth's friend
#22
Re: Наздраве и по-здрави
До нас на етажа живее една 84-годишна баба. Тя прави страхотно кисело мляко, сама си го кваси. Доста е гъсто и маслено, но е истинско. Дори прясното мляко коетопосле става на кисело мляко, сама ходи да си го купува от пазара.
19.06.2008 :: 13:30 :: от piaf89
#23
Борбата е безмилостно жестока...
Био-продуктите не могат да бъдат на по-ниски цени, защото се влагат повече средства за отглежсдането им, колкото и странно да звучи. Първо при тях всичко е в малки мащаби.И второ те трябва да се борят със всичките вредители и болести по растенията по естествен начин.Масовостта на "другите"храни произлиза точно от големите площи, върху които се отглежда чесънът от Китай и от това,че използват пестициди и други препарати, от които в крайна сметка излиза много продукция,без болести и вредители по нея,която може да се продаде и по-евтино."Това е толкоз просто и логично." :(
А за това,че ако вземаш 1500 лв. би пазарувала био-храни, би попаднал в един заворен кръг, защото с такава заплата и по нагоре обикновенно се работи в някаква по-голяма компания,от която ще вадиш "черни " пари за "зелени" продукти.Е това не е правило,но сякаш иронията на живота не пропусак да се впише.
19.06.2008 :: 13:54 :: от wonder
#24
Re: Наздраве и по-здрави
earth's friend, супер, че има кофи в Младост, щото в моя квартал няма и е толкова мръсно.. не мога да го понасям, оня ден отиваме с майка ми да тичаме на игрището на едно училище и вместо това, събирахме стереопорени боклуци, разхвърлени по цяпото игрище... пък ние говорим за био продукти.
А и мажду другото и ние си подквасваме от време на време мляко, оня ден взехме прясно мляко от едни козички от квартала и го подквасихме, ама аз избягвам млечните неща.
19.06.2008 :: 20:39 :: от APChih
#25
Re: Наздраве и по-здрави
Peste i Coppy на всичките ми коментари до момента-от еко кич и това за мак доналдс!
И между другото-някой от вас произвеждал ли е на село био храни и знае ли какво точно представляват,как се правят?И защо никой не отговори на въпроса ми: Що значи био,що е Еко и природо?
Не помня кой беше дал ония коментар с домата!Много е прав!Евала му!
Айде първо всички да отгледаме по един био-домат,а после да коментираме.
И на колко от вас ви е известно че докато са произвеждали само био храни-до към 16-17в,хората нормлно са умирали от... глад?!
19.06.2008 :: 20:43 :: от APChih
#26
Re: Наздраве и по-здрави
Ако не сте съгласни с мене-може да ми обясните каква е причината населението в някои африкански страни да умира от глад?Нима храната не е био?
19.06.2008 :: 20:59 :: от APChih
#27
Re: Наздраве и по-здрави
И да се върнем към пионерите на биоземеделието-Алберт някой си там!?
Тия пионери заедно със всички европеици едва ли имат идея за какво говорят.Защото Българския Държавен Стандарт за хранителни продукти от времето на Тато беше много по строг и по лесно приложим/най малко поради монопола на производството /,отколкото европейските изисквания и приложението им при хилядите легални и нелегални производители и вносители в съвременна България.И освен това подкрепяше институцията "Българска Баба",която вече наистина не съществува!А беше единствената произвеждаща биопродукти!
Както казваше един мой колега:"Европейците са хора които след като са унищожили природосъобразния живот на индианци,бушмени и аборигени,и след като са ги избили,в краина сметка са разбрали че съсипват нещо добро!И за компенсация го възстановяват при други народи,като нас-Българите!"
19.06.2008 :: 22:21 :: от earth's friend
#28
Re: Наздраве и по-здрави
Днес по късните новини на БТВ даваха репортаж за нитратите и пестицидите в храните. Допустимата норма на нитрати в тялото на възрастен човек е 3,7 mg/килограм тегло.
19.06.2008 :: 23:38 :: от Whiskey
#29
Re: Наздраве и по-здрави
В била преди седмица гледах био домати за около 1.90 лв! Като се има предвид, че преди бяха по 4 и кусур лева. И наистина са много по-вкусни!

В Канада например, там био храни се продават от около 10 години. В момента предлагането в суперите е горе-долу 50 на 50 спрямо традиционното земеделие. Същевременно био продуктите са съвсем малко по-скъпи от обикновенните. Изключение правят месните продукти, като био пилетата там (до колкото си спомням) 400 гр. струват 15 долара, докато кило обикновенно пиле е под 4. Та, прогнозите ми са, че в България ще минат към 6-7 години, преди цените на биопроуктите да се изравнят.
19.06.2008 :: 23:44 :: от pstj
#30
Re: Наздраве и по-здрави
Някой от вас чувал ли е за CSA? Знаете ли дали се предлага такъв вид производство и ако да дали сте ползвали/доволни ли сте? Аз много бих искал да се включа в такъв вид предприятие (локално разбира се, не в софийските села) и съм на мнение, че това би бил добър поминък за средно големите локални производители защото:
а) гарантира им се бюджета за всеки нов сезон
б) гарантира им се пласмента на стоката и то на реална цена, директно при получателя, а не през прекупвачи/търговци, което означава, че маржа остава при тях, тоест има бизнес идея някаква а не да сме на принцип "за лудо аботи, за лудо не стой"
в) оцеляването и разрастването зависят изцяло и пряко от усилията на съответния предпиемач, без да се зависи от посредници;
г) управнява се диерктен конторл.
Повече информация за този вид стопанства може да се намери онлайн, както и много материали (вкл видео) за успешни такива начинания.
Та на въпроса, някой чувал ли е за такъв вид стопанство в България и особено във Варненска област, аз бих искал да се включа защото....
19.06.2008 :: 23:48 :: от pstj
#31
Re: Наздраве и по-здрави
Между другото, woods е прав (рядко, но понякога наистина е), докато бях в Испания не пропуснах да посетя няколко магазина и щанда за "БИО" храни, които дори вървят със сертификата си. с по 0.50/1 евро са по скъпи от "нормалните" (при цена 2 3 евро). Не разбирам как един антурален сок в България става 15 лева, био сок за 8 евро не видях никъде, макар, че бях в неголям град, дори прясно изтискан сок за литър струваше по-малко. Това е някаква цифромания в България.
20.06.2008 :: 10:28 :: от woods
#32
Re: Наздраве и по-здрави

#23 - Дадох ти пример къде "био"храните са на същите цени като обикновените - разликата е стотинки.
20.06.2008 :: 10:30 :: от woods
#33
Re: Наздраве и по-здрави

#25, А ся не умират ли? И от глад, и от кво ли не...
20.06.2008 :: 10:31 :: от woods
#34
Re: Наздраве и по-здрави

#26 - Обяснявам ти: населението е много, а храната е малко. И водата е малко. А населението става все повече.
20.06.2008 :: 10:31 :: от woods
#35
Re: Наздраве и по-здрави
Четете вестници!
20.06.2008 :: 10:33 :: от woods
#36
Re: Наздраве и по-здрави

#27, Там е работата че не го възстановяват много.
20.06.2008 :: 10:35 :: от woods
#37
Re: Наздраве и по-здрави

#28, Ти с кво се занимаваш? Ако имаше скапан форум щях да пусна една тема « С какво се занимават Горичка-форумците ».
20.06.2008 :: 10:36 :: от woods
#38
Re: Наздраве и по-здрави

#29, Ама в Канада трябва да си луд да купуваш не-био щото може да е генномодифицирано.
20.06.2008 :: 10:41 :: от woods
#39
Re: Наздраве и по-здрави
pstj, Поклон :-D [quote]Между другото, woods е прав (рядко, но понякога наистина е)[/quote] Е тва му се вика изказване ;-)
20.06.2008 :: 21:59 :: от APChih
#40
Re: Наздраве и по-здрави
За мен ли става дума,WOODS?С много неща се занимавам/за съжаление/,освен с отглеждане на пчели,овошки и др,останали в наследство от институцията Българска Баба.А другите наистина с какво се занимават?Много ми е любопитно наистина-така както си говорим за биохрани и други там-природо,био ,еко-кой с какво си вади хляба и има ли някой друг който да произвежда нещо био или да има идея как се прави и що значи това?Едва ли е достатъчно да има стикер на опаковката.
20.06.2008 :: 22:02 :: от APChih
#41
Re: Наздраве и по-здрави
Па то излезна че най екологичния продукт са противозачатъчните
21.06.2008 :: 10:31 :: от earth's friend
#42
Re: Наздраве и по-здрави
Купували ли сте си соеви хапки? На опаковката им пише с малки букви, че съдържат генномодифицирани продукт.
Какво остава за кремвиршите. ГМО - Бон Апетит-->(да, ама друг път)
21.06.2008 :: 10:39 :: от earth's friend
#43
Re: Наздраве и по-здрави
Ципите на туските домати от пазара са направо като латекс. А самите домати са им големи като чернобилските. Не само, че са неузрели ами и
имат доста големи нива на различни химикали и нитрати.

Затова аз предпочитам българските (особенно тези от градината на баба ми), защото са най вкусни.

И затова, когато ходите на пазар, се интересувайте къде са израсли и в коя страна са израсли плодовете и зеленчуците.
21.06.2008 :: 11:17 :: от earth's friend
#44
Re: Наздраве и по-здрави
Картофите са зеленчук с най-високо съдържание на инсектициди и др. химически вещества. Затова задължително е да се търсят био-картофи или да се намали употребата им.
21.06.2008 :: 11:23 :: от earth's friend
#45
Re: Наздраве и по-здрави
http://e-vestnik.bg/3190
На този адрес има много интересо статия за биохраните.
Ще Ви е интересно и полезно, особенно след като сте прочели статията на Горичка. Ще допълни познанията Ви
21.06.2008 :: 20:32 :: от APChih
#46
Re: Наздраве и по-здрави
Съмнявам се че някой търговец би се признал че доматите му са от турция/освен в големите магазини/.Като ги питам всички са от България и са еко,и са био...нищо че са на пазара през април,когато ние правим разсада за нашите.А картофите са бъкани с пестициди защото има една гадинка,наречена колорадски бръмбар.Тя ги изяжда за нищо време-докато вържат и са приключили.Нея нищо не я яде и има два варианта-пестициди и ръчно събиране.Някой от вас чистил ли е картофи от нея ръчно?
21.06.2008 :: 21:12 :: от woods
#47
Re: Наздраве и по-здрави
Да сложат една мрежа против бръмбари.
21.06.2008 :: 21:44 :: от earth's friend
#48
Re: Наздраве и по-здрави
Woods, с мрежа не става.
22.06.2008 :: 01:10 :: от APChih
#49
Re: Наздраве и по-здрави
Каква мрежа бе човек?Къде да я сложат?Ти какво изобщо знаеш за картофа преди да стане на чипс ?
Я кажи сега ти на свой ред ти къде си и с какво се занимаваш?
22.06.2008 :: 11:25 :: от earth's friend
#50
Re: Наздраве и по-здрави
Вкъщи пред компютъра и ти отговарям на въпроса къде съм и какво правя.
22.06.2008 :: 22:52 :: от APChih
#51
Re: Наздраве и по-здрави
Не питах тебе-питах woods!Макар че на дали и той прави нещо по различно!
Е това май важи за повечето от вас - седите си пред компютрите,на хладно и на сухо и си разсъждавате за глобалното затопляне,биохраните и др.Ма то така е много гот!
Отново ви приканвам-хванете се да произведете малко био храна.
И не ме разбирайте погрешно-евала ви правя на ентусиазма да намалите със собствени средства емисисте!
23.06.2008 :: 12:13 :: от earth's friend
#52
Re: Наздраве и по-здрави
В София все още има 8 района, които не са обхванати от разделно събиране на отпадъци от опаковки: Връбница; Подуене; Илинден; Лозенец; Красна поляна; Витоша; Кремиковци; Овча купел.
23.06.2008 :: 13:58 :: от Belka
#53
Re: Наздраве и по-здрави
Абе всичките ли сте толкова млади че бабите ви още са живи и копаят градините :) моите вече приключиха с тази дейност и няма кой ... :( сега аз чакам да поизкласи детето и аз съм там, че ягодите вече съвсем не се виждат от бурени :)
23.06.2008 :: 22:39 :: от woods
#54
Re: Наздраве и по-здрави
#49, Уча право.

Като не става с мрежата да измислят друго.
23.06.2008 :: 22:41 :: от woods
#55
Re: Наздраве и по-здрави
51, Определено смятам да произвеждам биохрана, да, но чакай първо да натрупам някакви пари и да си купя нива - в момента нямам капитал, от който да произвеждам.
23.06.2008 :: 22:42 :: от woods
#56
Re: Наздраве и по-здрави
И повярвай за намаляването на емисиите със собствени средства ми е през... ;-)
23.06.2008 :: 22:59 :: от ранополия
#57
Re: Наздраве и по-здрави
по повод на колорадския бръмбар - миналата година ми се наложи да почистя ръчно една картофена нива, не беше чак толкоз зле - е, и нивата не беше голяма ;-)
но по същото време установих, че има и други средства за борба с тези гадинки - освен пестицидите - съществуват и биометоди, макар в момента да не мога да дам рецептата; ако има някой, който я знае и би я споделил тук, ще е супер ;-)
24.06.2008 :: 10:00 :: от krem
#58
Re: Наздраве и по-здрави
Силна отвара от коприва помага. Но няма да стане с един път.

Баща ми тия дни се сети и приложи още един стар метод от времето на неговата баба (моето постоянно пилене, че не искам плодове с химия почва да действа). Напръска дръвчетата срещу листни въшки и други гадини с настърган домашен сапун, разтворен във вода. Също ги вароса. Не съм виждала варосани дръвчета от времето когато бях на 4-5 и ходехме на село при прабаба ми. А това е добър метод за предпазване на кората от болести, по-екологичен от пръскането със всякакви препарати.
24.06.2008 :: 11:14 :: от ddd
#59
Re: Наздраве и по-здрави
Edna ideia ot men za koloradskia brumbar - ima edno cvete, kazva se tagetes i mozhe da se vidi tuk: http://www.zeleno.bg/?action=view&docid=205&catid=74

Mirizmata mu drazni koloradskite brumbari i te biagat ot nego. Tazi godina maika mi nasadi v gradinata si dve lehi s kartofi na razlichni mesta kato na ednata mezhdu korenite nasadi ot tova cvete, a na drugata - ne. V lehata s cveteto niamashe nikakvi brumbari, a v drugata si imashe kolkoto iskash. Napravo ne mozhahme da poviarvame che stana - kartofite sa strahotni, cuftiaha dobre i ne sa ruseni s absoliutno nikakvi preparati, za razlika ot predishnite godini kogato rusehme i pak imashe mnogo brumbari.
24.06.2008 :: 17:48 :: от ранополия
#60
Re: Наздраве и по-здрави
#58 и #59 - много благодаря, имало начин значи ;-))))
24.06.2008 :: 22:16 :: от stefka grigorova
#61
Re: Наздраве и по-здрави
И аз благодаря за всички полезни и не толкова полезни коментари.В спора се ражда истината.И още нещо, от всичко казано до тук,се вижда колко много сме се отдалечили от земята!ЖАЛКО!!!!!!!!!
25.06.2008 :: 15:58 :: от greeny
#62
Re: Наздраве и по-здрави
Не разбирам какъв е проблема да се отиде до магазина Биомаг има ли желание има и начини.
Българите са много мързеливи и затова са много затлъстели а не обратното.
За българина егото е по важно от всичко останало затова ако е на мода да се карат червени коли ще карат червени а не някакви други и така е за всичко.
Просто биопрдуктите не са на мода и затова има един магазин.
И какво пък толкова като е толкова далече на цели 5 километра от Младост 3 извинявай.
Според изследвания за да живее здравословно един Човек а не българин трябва да изминава минимум 6 км разстояние и да се храни здравословно.
Ама за българите да се хранят здравословно е модерно ама да се спортува ааа това нещо не се възприема как няма да се фука с новиа си мерцедес как няма да ходи до магазина на 10 метра с него и как няма да спре точно пред входа на магазина и да пречи на всички ???
Замислете се кое е по важно егото ви или здравословното Живеене, чистият въздух и т.н.
Ето защо според мен няма много биопридукция в България освен това което написах по горе:
Първо няма познания и опит в масово производство на био/еко продукти. Българският селянин е свикнал да изпозва химикали.
Няма познания и още по лошо е, че селяните не искат и не търсят познания - що да се мъчи той да прави разни биохрани като и тези са му хубави и се купуват???!!!
За да се направят земеделски фирми за производство на биопродукти трябват пари а тех никой не ги дава за "вятърничави" идеи като домати без пестициди и нитрати.
Дори и банките не са сконни да дажат заеми за подобни рискови инвестиции.
Още повече че еропейските норми били много трудни за постигане за да се изнася биопродукция а на бедниа български пазар дори за не биопродукциата няма голиам пазар.
И е вярно при едва 7 милиона потребители пръснати из цяла България е много бесмислено да се произвеждат такива скъпи продукти. То средниат доход на човек от населението е направо мизерен за европейските стандарти.
Ето ви един пример:
Градът е Торонто незнам колко хората живеят там но е много по голям от София.
Питам аз що са толкова безвкусни тези плодове и зеленчуци?
А отговора е, че не съм си купувал "органик фуд" от еди кой си магазим там имало и българско сирене и какво ли не.
Отивам и виждам да вярно ама цените са солени.
После пак питам и човек който живее на другия край на Торонто ми казва за абсолютно същия магазин ???!!! е как така само един магазин има за биопродукти т.е. органик фудс в цяло Торонто - който е повтарям огромен град той е 100тици километри от край до край.
Та какъв е проблема на софиянеца след като има БиоМаг ??? или много ви мързи да изхарчите мазнините които ви причиняват всякакви здравословни и физически проблеми???!!!
И какъв е проблема да оставите колата и да походите пеша???
Или да покарате колело да метнете раницата и да я напълните с биопродукти???
Какво ви пречи да живеете здравословно???
Отговорите са егото и мързела, мисълта че ще ви мислят за бедни и за загубеняци и задръстени и каква ли още бългаска глупост ви минава през главите.
Е повервайте няма да има значение ако го ...
25.06.2008 :: 16:26 :: от earth's friend
#63
Re: Наздраве и по-здрави
Вяв Фантастико предлагат малко биопродукти. За да ти е по-лесно да ги откриеш попитай някой от сложителите.
25.06.2008 :: 21:45 :: от APChih
#64
Re: Наздраве и по-здрави
Greeny,Ти си 100% прав!Нас ни мързи да си мръднем задника на 100м пеша,а говорим за производство на биохрани!Остави го колорадския бръмбар по картофа-ами плевенето,прекопаването?Къде е да скубеш плевелите корен по корен, къде е да полееш с някой хербицид преди да са поникнали!Да-истината се ражда в спора,а от него се вижда и друго-който най малко разбира той най много съвети дава!Отново говорим за его и мързел.Сто метра да минеш пеша е позор,обаче ще тичаме в парка,ще ходим на фитнес и др такива!
26.06.2008 :: 02:05 :: от woods
#65
Re: Наздраве и по-здрави
62, На тва му се вика хулене със сбъркана дестинация - караш се на едните за това което правят другите.
26.06.2008 :: 02:09 :: от woods
#66
Re: Наздраве и по-здрави
Проблемът са цените.
27.06.2008 :: 12:36 :: от greeny
#67
Re: Наздраве и по-здрави
Цените не са проблема а са следствието на писаното от мен.
Не хулия никой и не искам никой да се чувства засегнат. Още по малко че от време на време и аз мързи признавам.
Ако се позамислят всички над думите ми и данапраят правилния избор и цените ще са по ниски.
Според пазарната икономика а не его-посткомунистко криворазбрано демократично "екологично" и незнам какво мислене на съвременния българин.
Време е да има една пиеска в театрото на тема Криворазбрана европеизация.
Пак казвам не се засягайте а се замисляйте и докато е време минете на Здравословен живот а не само на здравословно хранене. Ето какво за мен е Здравословен живот:
Здравословно хранене + спортуване + здравословно и екологично мислене и развитие е да абстракни са но са най важните.
27.06.2008 :: 12:39 :: от earth's friend
#68
Re: Наздраве и по-здрави
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.

27.06.2008 :: 16:57 :: от earth's friend
#69
Re: Наздраве и по-здрави
Някои данни не ми харесват хич. Политиците трябва а забранят ГМО.
27.06.2008 :: 17:02 :: от earth's friend
#70
Re: Наздраве и по-здрави
Преди да ядем грозде, е хубаво да гооставим да кисне 10 минути в купа с вода, в която има 1ч.л. хлебна сода, защото много често гроздето се пръска с хумикали, които не ни се иска приемем в огранизма си. Нивата на пестициди в гроздето са по-високи.
27.06.2008 :: 17:04 :: от earth's friend
#71
Re: Наздраве и по-здрави
И преди хранене винаги си мийте хубаво ръщете с вода и със сапун.
Същото се отнася и след като се приберете вкъщи.
01.07.2008 :: 17:17 :: от Belka
#72
Re: Наздраве и по-здрави
Greeny - не мисля че с викане не става тая работа. Ти не си станал човека, който си, защото някой ти е викал и те е наричал такъв или онакъв.
Също, мисля че по-голямата част от хората тук, последното което могат да бъдат наречени е мързели. Едва ли са тука от мода и алтруизъм само. Става въпрос за ниво на осъзнатост. В случая за осъзнатост от последствията от действията ни.
Всеки от хората тук е намерил начин да е green в някаква степен и начин, който е намерил за приложим в живота си. Както виждаш тук в gorichka даже вече не става въпрос само за green и за еко, а и за здравословно хранене, за отглеждане на деца, за пътя на прелетните птици и за позитивно мислене.
Това ме кара да си правя извода, че хората тук са осъзнати в действията си и не може с лека ръка да бъдат отнесени в категорията, която описваш.
08.07.2008 :: 01:05 :: от APChih
#73
Re: Наздраве и по-здрави
Абе и стебе съм съгласен,но...не ви ли изглежда някак...как да кажа-глупаво може би?Глупаво и смешно-хора като нас да си броят километрите,торбичките,кутиййките и дори залчетат за да не увредят околната среда,а в същото време хората с "главно Х" изсякоха горите,застрояват планините,бетонираха морето и какво ли още не?Нашите действия на фона на техните?За какво?
Какво значение имат крясъците да стотина гладни екоактивисти за парк Пирин,когато идва някое си там спортно величие и заявява"Най сетне и в България има модерен ски курорт.Браво!"И ние сме горди,велики!А че отишла там гората на парка...Същото важи и за морето.На скоро гледах отново някакъв там експерт по голфа се изказа кави великолепни условия предлага България и колко е очарован че ги разработваме.На фона на това...
Ето за това подкрепям Маги в деиността и.Защото гласа и деиствията на хора като нея струват колкото хиляда като нас!
От друга страна си задавам въпроса-ако я поканят да открие някъде някой нов курорт с модерен спортен център в него,дали би отишла?И ако иде-дали ще го направи с лопатка и фиданка която да засади на новия тенис корт в знак на протест срещу застрояването.Защото както е тръгнало,скоро няма да има къде и едно дърво да засадиш.В бетона просто не става,нали?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg