Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.06.2008 :: партньор

Бебеносене

от Босилена Мелтева :: Коментари (11) :: (9084 прочитания)

Слингът може да влезе в употреба до 1-2 годишна възраст и спасява жената от превръщане в "роб" на бебето. Това е и естественият начин на отглеждане, който много култури продължават да упражняват и до днес.
Ако има нещо, което ще успокои едно ревящо и объркано пеленаче, ще му помогне да спи и да суче толкова, колкото му е необходимо, както и да опознава света по-добре, задължително е да му го дадем веднага. И тук не говорим за последната реклама за бебешки стоки "чудо". Става дума за най-обикновен шал или дълго парче плат, с който жената привързва детето близо до тялото си. В тази "люлка" новороденото получава основното, от което има нужда, особено през първите месеци от живота си.

Там то заема поза, подобна на онази в утробата, отново чува майчиния сърцетуп и усеща движенията й, а това е единственото познато му в новия странен и плашещ свят. Така заспива спокойно и необезпокоявано. Близо е до гърдата, която му дава мляко винаги, когато има нужда. Ако е будно, участва и изучава ежедневието на семейството вместо да седи самотно в кошарата.

Таткото, разбира се, и тук е много важен и също нарамва бебето винаги, когато може, особено при по-дългите разходки. Бебеносенето или "babywearing" (както го нарича педиатърът д-р Сиърс) прави децата емоционално по-стабилни, по-сигурни и независими. Вече има много научни изследвания, доказващи тази теория, с които слагате точка на безплатните съвети "Не го оставяй да те манипулира" и "Не го носи, ще го разглезиш".

Слингът може да влезе в употреба до 1-2 годишна възраст и това не прави жената "роб" на бебето, а й дава свободата да бъде на практика навсякъде, по всяко време и да не прави "големите компромиси" с нормалния си начин на живот. Има две свободни ръце и тя решава дали с тях да работи, да пие кафе с приятели, да поиграе с по-голямото си дете или пък... да си пили ноктите. Прекрасното е, че го прави заедно с детето си и това е нещото, от което то и тя имат най-голяма нужда в този момент. Това е и естественият начин на отглеждане, който много култури продължават да упражняват и до днес. На запад слингът вече е доста модерен. А у нас, макар повечето хора да гледат неразбиращо съжалително към майки с шал, той е перфектното средство за справяне с "липсващите" тротоари, дебнещи дупки и нервни шофьори.

А индианците йекана носят бебета си привързани към майката от раждането до момента, в който започнат да пълзят. Американската антроположка Джийн Лидолф установява, че тези деца нямат колики, не плачат, нямат страх от изоставяне и не се инатят. За разлика от себеподобните си от западната цивилизация.

Звезди:
Анджелина Джоли, Гуен Стефани и Кортни Кокс са сред майките, фенки на слинга.

Нашият съвет: Ако си родител или имаш приятели с бебе, вземи си слинг. Избери си най-добрият начин за бебеносене, вече се предлага в магазините "Детска мода" на ул. "Сан Стефано" 9 и "Палитра" на "Узунджовска" 1, както и на estestveno.com, zilana.com и bebe.to

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (11)

20.06.2008 :: 11:36 :: от Бу
#1
Re: Бебеносене
Ами, до 1-2 годишна възраст :D

Босилена, почакай и ще видиш.

Все още мога да нося Мая, 5г, в слинг (с халки). Наистина, тежи ужасно (18-19 кг е) и е само за кратко време, но ми върши работа - например, когато искам да влеза да напазарувам в Метро.

Слингът помага за преразпределяне на тежестта на бебето или в случая - детето така, че да тежи по-малко и съответно да може да се носи по-дълго.
20.06.2008 :: 11:38 :: от Бу
#2
Re: Бебеносене
...но към горното - за мен лично слингът не заменя изцяло количката. Има си много ситуации, в които количката е удобна и от моя гледна точка - нужна.
Въпреки това, със сигурност слингът е удобство и дава свобода и сигурност на родителите и детето.
20.06.2008 :: 12:14 :: от tsvetan
#3
Re: Бебеносене
Zashto (po djavolite!!!!) ne mojete da prevedete tupata duma?! zashto nemcite mogat?! zashto na nemski , sling se naricha "kurpa" (tuch, tragetuch)?! a na bulgarski "sling"?! da , njamam kirilica!
20.06.2008 :: 14:41 :: от Бу
#4
Re: Бебеносене
Оу, Цветан, защо така гневно?
Има българска дума, но не се употребява вече почти.
Запознайте се: цедилка.

-------------------------------------------
Впрочем, няма нужда слингът да се купува непременно готов. Много лесно е да се ушие в домашни условия или с помощта на шивачка, като по този начин цената става съвсем ниска - 15-25 лв в зависимост от избрания плат и модел.
20.06.2008 :: 16:09 :: от Василена
#5
Re: Бебеносене
норвежки - slyng, заето от английски
шведски - sjal, демек шал, което също не е нито шведска, нито българска дума
Какъв точно е проблемът с думата? Ако това нещо беше лансирано за пръв път от някой производител, тогава щеше да се наложи думата, която той е въвел. Само че то е донесено от чужбина в сегашния си вид от майки, които не са се събирали някъде на конгрес да решават как да го нарекат, а си му казват както се казва там, откъдето са го взели. Цедилото, както му вика моята баба, също е готино, но не е съвсем същото нещо, аз поне не съм видяла някой да го използва в момента. А и носи някаква странна асоциация с цедене, която не ми е съвсем ясна поне на мен.
Иначе също съм си носила и двете деца в слинг, но по-малкото е вече 10 кила и единствено баща й може да я носи понякога. Иначе тя се сдоби с количка едва на 5 месеца, дотогава сме се носили яко, имаше и периоди през зимата, когато Варна беше цялата навята в преспи и количка не можеше да се промуши между затрупаните паркирани коли, а ние излизахме всеки ден на разходка с бебето под палтото ми. Дори ми липсва периодът на носенето, просто кокалите болят вече.
20.06.2008 :: 16:12 :: от Сребърен облак
#6
Re: Бебеносене
Цедилка? Звучи ужасно :)
Не бих си купила цедилка. Но кърпа за носене на бебе си направих, и с мъжа ми носихме детето в нея докъм 2г. възраст. Подарих го, защото ми натежа повечко. Но и сега нося дете на ръце, при това и двете са ми заети. Вършеше ми страхотна работа!
20.06.2008 :: 16:14 :: от Бу
#7
Re: Бебеносене
Василена, цедилката не е много по-различна :)
Просто друг модел на общоприетия слинг. Но иначе, също като примерно африканските слингове, макар да изглежда различно, изпълнява същата функция.

http://sic.mfa.government.bg/images/galleries/873/img_3086_copy_2.jpg
http://www.bgsever.info/br-38_2006/11taka4-adile_1.gif

Не знам дали съм права, но аз мисля, че думата идва от това, че детето малко или много виси в слинга, малко както мляко и сирене когато се цедят, ако си виждала.
21.06.2008 :: 13:59 :: от Василена
#8
Re: Бебеносене
Бу, имам си вкъщи цедило, как? Баща ми не е возен в количка, а само в цедилото са го носили. Като бях дете, бабите на село всичко си носеха в цедило, нямаше толкоз найлонови торби още. И аз си мисля, че някога нещо ще да са цедили в подобни парчета плат, а пък после са се светнали да ги ползват за носене, ама си е доста шантава дума за бебеносещо приспособление. Някои цедила са супер красиви. Обаче са вълнени и за лято не са много подходящи, освен това вървите им се впиват яко.
21.06.2008 :: 19:45 :: от newage
#9
Re: Бебеносене
Имаме си български сайт за слинга, защо не слагате линк към него: sling.beinsa.info
27.06.2008 :: 17:07 :: от earth's friend
#10
Re: Бебеносене
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.


07.07.2008 :: 23:15 :: от malkataeliza
#11
Re: Бебеносене
Присъединявам се с един глас в поза на слинга или както са му викали нашите баби цедило - думата си е страхотна. Имам количка, и то две имам и кенгуру и то скъпо, но щом сложих бебо в слинга разбрах защо в цял свят жените го предпочитат и защо нашите баби така са отглеждали децата си. Тежестта на бебето се разпределя върху двете ти рамене и не те боли кръста. Можеш да го носиш с часове. Бебо си седи мирно и спокойно защото усеша мама и чува сърцето и а това е много важно за тях. Връзва се лесно и се сваля лесно бебо от там. Да извадиш бебе от кенгуро ти трябват три ръце.
Опитайте майчета и няма да сгрешите. Всичко което ни връща назад е доста по-добро от измисленото ново - не знам защо но съм се убедила от личен опит, че е така.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg