Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
24.06.2008 :: партньор

Неизбежното затопляне

от Олга Апостолова :: Коментари (23) :: (6353 прочитания)

Бестселърът на Марк Лийнъс за необратимите последици от глобалното затопляне Six Degrees получи награда за най-добра научна книга.
Бестселърът на Марк Лийнъс за необратимите последици от глобалното затопляне Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet получи наградата на Кралското дружество на Великобритания за най-добра научна книга на 2007 г.

Марк Лийнъс е британски журналист, който пише за промените в климата от няколко години. Six Degrees (Шест градуса) събира на едно място и представя на жив език основното в досегашните изследвания. По-различното в книгата на Лийнъс е използването на множество палеоклиматични (изучаващи климатите през геоложкото минало) модели с цел да се илюстрират промените на Земята при покачването на температурите с един, два, три, четири, пет и... шест градуса.

Затопляне с до един градус
Трябва да сме добре запознати с този сценарий, защото вече нямаме шанс да го избегнем. Дори ако веднага спрем изпускането на парникови газове, Земята ще продължи да се затопля.

При подобни условия, преди 6,000 години, Небраска е била пустиня. Сега прогнозата е, че при покачване на температурите с до един градус, западните територии на Съединените щати ще страдат от все по-силно засушаване. В щати като Небраска, Монтана, Уайоминг и Аризона пустинята ще настъпва и цели градове ще се окажат необитаеми. Подобни, но още по-сурови последици ще има за екваториалните държави.

За арктическия лед най-вероято вече е твърде късно. За последните 40 години са се стопили 400 кубически километра лед. Стопяването на ледниците ще има катастрофален ефект, защото ако ледът отразява 80% от слънчевата топлина, океанът поема 95% от слънчевата радиация.

Затоплянето вече се усеща и в планините. В Алпите над 3,000 метра доскоро имаше сняг и през лятото. През 2003 г. линията на топене достига 4,600 метра. Ниските земи – Малдивите, Бангладеш, източните Съединени щати, Мексиканският залив, Карибите и тихоокеанските острови – ще страдат от постоянно покачващото се ниво на океана. Те ще трябва да се справят и с все по-силни урагани, резултат от затоплящите се океани. „Катрина” е реален пример за това какво предстои да се случи.

Затопляне с до два градуса
Подобно затопляне можем да очакваме след около 40 години. Горещото лято на 2003 г. може да бъде модел за това, което ще се случи. Според Марк Лийнъс тогава горещата вълна в Европа е отнела живота на между 22,000 и 35,000 души. Пострадало е и земеделието. Изгубени са реколти за близо 8 млрд. евро, а в Португалия само щетите от горските пожари възлизат на тази сума.

През 2003 г. реките По, Рейн и Лоара почти изчезват. Има силен недостиг от вода за водноелектрическите централи и за напояване. Ледниците в Алпите губят рекордните 10% от леда си, двойно повече от предишния рекорд от 1998 г. Според книгата повече от половината от летата от сега до 2040 г. ще бъдат като лятото на 2003 г.

Преди 125,000 години, когато температурите са 1-2 градуса по-високи от сегашните, нивата на океаните са с пет до шест метра по-високи. Изгубената в последствие вода сега е в ледниците, които днес се топят на нова сметка.

Смята се, че Гренландия ще започне да се топи необратимо, когато температурите се повишат с 1.2С. Тогава ще има много потопени земи - Маями и Манхатън са сред тях. Лондон, Банког, Бомбай и Шанхай ще бъдат наводнени. Половината от човечеството ще бъде принудено да търси по-високи земи. През 2050 г., когато температурите може да се покачат с до 2С, повече от една трета от видовете ще са пред изчезване.

Затопляне с до три градуса
На този етап започва битката за истинското оцеляване. Първо милиони, след това милиарди хора ще се борят за достъп до храна. Палеоклиматологията предлага следното сравнение: преди три милиона години в северното полукълбо не е имало континентални ледници, в Арктика е имало дървета, а нивото на океаните а било с 25 метра по-високо от днес.

При подобна ситуация е сигурно, че ще загинат горите на Амазонка. Това води до верижна реакция, защото в почвения слой има складирани огромни количества въглерод (1600 гигатона), два пъти повече отколкото в атмосферата. Със затоплянето, се ускорява разпадането на този въглерод и той се връща в атмосферата. Вместо да поемат въглероден двуокис, растенията и почвата започват да го отделят и засилват затоплянето с 1.5С. До 2100 г. Амазонка е силно засегната и загубата й може да бъде определена само като пълна катастрофа. Нейните 7 млн. кв. км. дават 10% от фотосинтезата на Земята.

Австралия също ще пострада. Земеделието ще бъде в застой. Солената вода ще се втече в речните корита и ще се смеси със сладката вода.

Африка, Централна Америка, дори Съединените щати ще имат остри продоволствени проблеми. Индия и Пакистан също ще трябва да решават този проблем.

Вероятността да избегнем този сценарий е минимална, ако позволим преди това затоплянето да достигне 2С, защото на този етап ще започне изпускането на парникови газове в атмосферата от почвата и растенията.

Затопляне с до четири градуса
При такова затопляне ледът и на двата полюса ще се разтопи. Очакваното покачване на нивото на океаните е 50 метра. Марк Лийнас казва, че това няма да стане изведнъж, напротив, ще отнеме векове да се стопи толкова много лед. Но това все още означава покачване с по един метър на всеки двайсет години, с което трудно ще можем да се справим.

В този момент ще претърпи катастрофа и земеделието на Китай. Страната ще трябва да се справи с изхранването на 1.5 млрд. души, а ще има налична едва две трети от храната, с която разполага днес.

Летата ще са дълги и горещи. Средиземноморието ще стане твърде горещо и много хора ще мигрират в посока Балтика, Скандинавия и Великобритания. Но дори Лондон ще се топи от 45-градусови температури, подобно на Маракеш днес. Климатиците ще са задължителни, но това ще натовари допълнително енергийната мрежа. Ако тя разчита на въглища и газ, защото за вецовете няма вода, а възобновяемите източници на енергия не са се наложили, ще последва още по-голямо изпускане на парникови газове в атмосферата.

Ако стигнем до този сценарий, стабилизирането на температурите най-вероятно няма да е възможно. Така както два градуса ще доведат задължително до три, така и три ще доведе до четири, а четири до пет...

Затопляне с до пет градуса
На този етап планетата ни вече ще е съвсем различна. На северния и южния полюс няма лед, тропическите гори са изгорели и са се превърнали в пустини, Алпите приличат на Атласките планини, океаните са се врязали дълбоко в сушата. Напрежението може да ескалира във войни за обитаема територия – Съединените щати ще се устремят към Канада, а Китай към Сибир.

Подобен климатичен сценарий се разиграва и преди 55 милиона години. Тогава става много рязко затопляне на климата - алигатори и други субтропически видове живеят в Арктика. Една от теориите за това рязко покачване на температурите, е отделянето на метан хидрат – складиран на морското дъно метан (20 пъти по-силен парников газ от СО2), който изригва под формата на вулкан и променя климата на Земята. Испания се превръща в пустиня, а в Англия и Белгия растат палми. Северният ледовит океан е топъл колкото Средиземно море.

При подобно затопляне ще е трудно да говорим за глобален свят. Светът ще прилича повече на днешните Сомалия, Судан и Бурунди, където има постоянни конфликти заради ограничената земя и храна.

Вероятността да избегнем затопляне с пет градуса е минимална, ако се стигне до освобождаване на метана от морското дъно.

Затопляне с до шест градуса
Междуправителствената група по промените в климата, IPCC, смята подобно покачване за възможно в рамките на 21 век.

Палеоклиматични модели за подобно затопляне почти няма. Марк Лийнъс го нарича „Шестият кръг от Дантевия ад”. Най-близък модел можем да потърсим преди 144 до 65 млн. години, когато изчезват динозаврите. А преди 251 млн. години температурата на Земята наистина се покачва със 6С и тогава загиват 95% от видовете.

Според Марк Лийнъс този период е бил най-голямата катастрофа на Земята. Тогава тя е била много близо до това да се превърне в планета без живот. На земната повърхност оцеляват само гъбични образувания, които се хранят от умиращите дървета. В морето нещата са по-трагични – всички видове се задушават.
Много аспекти от този сценарий може и да не се повторят, но складираният метан хидрат на морското дъно е особено опасен. Когато топлата вода изпусне газа в атмосферата, той задейства още хиляди мини-изригвания и може да се възпламени. Тези изригвания могат да унищожат живота на Земята.

А сега накъде?
Марк Лийнъс е оптимист, но смята, че всичко зависи от политическата воля, която ще проявят световните лидери. На срещата в Копенхаген през 2009 г. се очаква нов протокол от типа на „Киото”, който да обвърже не само индустриализираните страни, но и развиващите се страни в строга схема за намаляване на парниковите газове. Приемането и спазването на този протокол е шансът ни да бъде спряно покачването на температурите.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (23)

24.06.2008 :: 01:53 :: от wonder
#1
Re: Неизбежното затопляне
Те са си го казали хората - 2012 г. - вече се подготвяме..:), а и 4 години не са малко време, поне няма да сме свидетели на всички тези кризи.
Защото, ако всичко, както казва авторът на тази книга, зависи от политиците и тяхното благоволение, значи сме тотално загубени, поне тези в българия ги виждаме до къде докараха природата ни. И продължават да си правят каквото си искат, айде някой да ги спре де, ама то и на българите май им е все тая ?! Абе въобще... лошо.
(Аз винаги съм била оптимист и позитивист, но сега не виждам нищо обнадеждаващо).
24.06.2008 :: 11:29 :: от earth's friend
#2
Re: Неизбежното затопляне
Има много хора, чиито екологичен отпечатък е като от тажък танк, и нека не ми се оплакват, че им е толкова горещо, че има такива наводнения (2005г. и 2006г.). Тогава защо 10-те най-горещи измерени години са от 1990г. насам. Защогледчерите на маляват със всяка изминала година, защо
на зимните курорти толкова често се прибягва до изкуствен сняг.

Но някой ще каже, че това се дължи на слънцето и прочие. Че световно-признати учени твърдят, че глобалното затопляне. ИСТИНАТА е обаче, че петролни гиганти плащат на "учени" , за да ни баламосват, че няма глобално затопляне и/или то не е дело на човека и неговите дейности, че делът на човека е нищожен....и други глупости.
24.06.2008 :: 15:16 :: от KontraBenzinostanec
#3
Гълфстийм
Навярно всички знаете какво представлява топлото атлантическо течение Гълфстийм.Благодарение на това течение планетата има климата който има в момента.Малко хора обаче знаят, че то освен топла част има и студена.

http://www.sciencepoles.org/pics/scientific_articles/gulfstream_schematic_or.jpg

Скорошни изследвания доказват, че Гълфстрийм е силно зависим от солеността на водата. С разтапянето на ледниците , солеността на водата в студената му част ще спадне значително. В един момент ще се стигне до критична точка след която ще последват лавинообразни последствия. В един момент топлото течение просто ще спре. Ще се изключи. Има доказателства, че това се е случвало в миналото. И че е било породено точно от топене на ледниците.

И какво се случва ако Гълфстийм се изключи? Планетата навлиза в ледников период. Навлизането в ледниковия период обаче става много по-бързо от глобалното затопляне. Възможно е да се случи дори за година.

Така че не се гответе за +6 градуса. Гответе се за -20.
24.06.2008 :: 20:11 :: от pstj
#4
Re: Неизбежното затопляне
Толкова добре е описано, направо е гротескно. Честно, стана ми зле, като го прочетох.
24.06.2008 :: 22:17 :: от brent
#5
Re: Неизбежното затопляне
Нема начин да нема начин или докато има хора да се грижат за околната среда тя няма да изчезне толкова лесно. Малко смело изказване но аз вярвам в хората и доброто
24.06.2008 :: 23:47 :: от APChih
#6
Re: Неизбежното затопляне
И сега?+6 или -20?
Ето това е проблема-никой няма идея какво и как ще се случи,никой не може докрай да събере всички парчета от мозайката и да предвиди всички последствия.Така и никой не може да каже какви са и причините за днешното затопляне.Наистина ли сме виновни само ние хората?Както се вижда-климата и без наша помощ се е променял по време когато дори ни е нямало!Ето за това хората са неубедени и не вярват на учените-просто и ние толкова разбираме!Ужкем всичко знаеме,а все остава нещо неясно.
25.06.2008 :: 10:53 :: от KontraBenzinostanec
#7
Re: Неизбежното затопляне
Няма значение ,
хората и без това нищо не правят и си търсят само извинения , като в коментар #6. Важното е че природата няма да загине. Ще загинем ние. Напоследък започвам да очаквам това с нетърпение...
25.06.2008 :: 12:22 :: от nightingale
#8
Re: Неизбежното затопляне
Съвременният човек или ХОМО САПИЕНС съществува на планетата повече от 100 000 години.През този дълъг период от време той се е развивал и усъвършенствал.Строил е пирамиди, рисувал е космически обекти по скали и други различни предмети,все по задълбочено се е вглеждал в небето на планетата и все по често се е запитвал за нещата които го заобикалят.Тогавашното развитие на човешката раса не се е движела само напред и нагоре.За това са виновни ледниковите периоди които са настъпвали приблизително на всеки 10 000- 15 000 години и които са връщали нивото на развитие по онова време в изходна точка.На човешкият род не му е оставало нищо друго ,освен да започне нова борба за оцеляване и приспособяване и така до следващите катаклизми които идват и спират нивото на развитие.През последните 20 000 години такъв ледников период не е настъпвал/по необесними причини/ и това е причината ние да се развием като съвременна цивилизация каквато сме сега.Благоприятните условия на живот са дали възможност на човека да засели земното кълбо вече на 100% и да напредне в технологиите толкова много,че сам да спре съществуването си.Глобалното затопляне е проблем който няма да можем да спрем,това е повече от сигорно.Механизмът който е причина за това вече е задействан и копчето е натиснато.Климатът ще продължи да се променя дори и още от утре да се вземат драстични мерки.Ние хората ще изчезнем като вид.С нас ще си отидат и 100% от бозайниците и 99% от другите живи организми.Интелектът и разумът ще бъде изтрит от лицето на земята и едва ли ще бъде някога отново познат.Планетата след много години ще започне бавно да се въстановява , ще се зародят растителни и животински видове които ще я населят наново .РАЗУМЪТ обаче няма да го има а с него и същества каквито биха навредили сами на себе си.Земята ще се присъедени към другите планети от вселената на които има живот без разум.Споменът ,че някога на нея е живяло същество което е летяло в космоса,избиволо се е помежду си с биологични оръжия,можело е да клонира животинските организми а и себе си дори и хиляди други ,,човешки прищявки'' та спомена за него вече няма да го има.Цялото развитие на човешката цивилизация е някакво отклонение от природните закони и дилемата е следната......ИЛИ НИЕ ИЛИ ЗЕМЯТА,....Само че ние живеем на нея и няма как да стане.Да сме мислили преди. Жалко е ,че мощни икономически интереси , пари и власт стоят зад всичко това.Днес дори и децата знаят,че автомобила може да се движи не само с помоща на изгарянето на петрол.
25.06.2008 :: 13:11 :: от coma
#9
Re: Неизбежното затопляне
Ако данните посочени в долния сайт са истина:

http://www.geocraft.com/WVFossils/greenhouse_data.html

значи си говорим глупости
25.06.2008 :: 17:16 :: от steam
#10
Re: Неизбежното затопляне
Тук се предвижда войните да започнат на петия градус. Според мен това ще стане доста по-рано ... още на 3-тия доста ще се поизтребим според мен
25.06.2008 :: 21:21 :: от APChih
#11
Re: Неизбежното затопляне
Разумът да изчезне с нас?Та ние ли сме разумът?Според мене хората са само тъмната му страна и в повечето случаи нямат нищо общо с истинския разум!
А колкото до това можем ли да спрем процеса-не знам,може би!
Аз съм на принципа прави каквото трябва и да става каквото ще!Въпроса е че не знаем какво да правим.Ето-до скоро за борба с емисиите се препоръчваше био дизел и етанол.Сега се оказа че производството им коствено увеличава емисиите двоино повече отколкото петрола!Същото важи и за другите алтернативи.Медалът има две страни и просто си избираме между две злини.И така-в дяволския кръг отново и отново!
26.06.2008 :: 16:16 :: от polity
#12
Re: Неизбежното затопляне
Trqbva prosto vsi4ki da si dadat smetka 4e vsi4ko zavisi ot vseki edin ot nas...Ako nie se zamislqme po-4esto kude si hvurlqme bokluzite ili ot kude idva energiqta koqto zadeistva klimatika ili vodata s koqto si polivame gradinata...Spored men ne politizite a normalnite hora trqbva da zapo4nat da jiveqt ,isleiki ne samo za sebe si no i za zaobikalq6tiq gi svqt.
26.06.2008 :: 20:39 :: от stefka grigorova
#13
Re: Неизбежното затопляне
За съжаление сме зависими от управляващите,колкото и неприятно ми е да го кажа.Вчера слушах по телевизията за това,че някакъв испански предприемач иска да изгради модерен комплекс в Рибарица,Тетевенския балкан и за целта ще се изсекат 40 и кусур вековни широколистни гори!!!!!!!!!!!!!! Как си мислите,че Земята ще търпи безобразията които вършим върху нея?Естествено е тя като жив организъм да се отърве от същества,които я дразнят.Като си помисля не мога да измисля в момента човешка дейност,която да не тормози Земята.А колкото до това,че няма да остане човешки разум,който да продължи човешката раса след нас,не се притеснявам,защото КОСМИЧЕСКИЯТ РАЗУМ е предвидил и съхранява определени екземпляри от човешкият род,които ще продължат в определен момент човешкият род!!!!В момента на земята живее петата човешка раса.Настъпва ерата на шестата раса,но това е друг въпрос.В момента говорим за човешкото безразсъдство в опазването на нашата планета!!!!!
26.06.2008 :: 20:41 :: от stefka grigorova
#14
Re: Неизбежното затопляне
Съжалявам,че в определени моменти има повторения:)
26.06.2008 :: 23:21 :: от nightingale
#15
Re: Неизбежното затопляне
Това за четвъртата ,петата и шестата раса са библейски маниполации. Препоръчвам да изгледате феноменалният филм ''The sekret'' който ще ви накара да погледнете от другата страна на нещата.Филма разбива всички представи за действителноста . Уникален е.
26.06.2008 :: 23:23 :: от nightingale
#16
Re: Неизбежното затопляне
пардон не ''the sekret'' а '' the secret ''
27.06.2008 :: 06:57 :: от wonder
#17
Re: Неизбежното затопляне
'The Secret' е просто филм, фактите от които всички знаем..
филмЪТ, (не филма) не е чак толкова уникален.
27.06.2008 :: 07:00 :: от wonder
#18
Re: Неизбежното затопляне
Защо толкова много хора не правят разлика между пълен и кратък член ?!
Хора, вземете го научете това нещо, простичко е.

Този, който върши действието е в пълен член.
27.06.2008 :: 12:38 :: от earth's friend
#19
Re: Неизбежното затопляне
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.
28.06.2008 :: 00:38 :: от nightingale
#20
Re: Неизбежното затопляне
Благодаря ти,че ме поправи за правописната грешка.Явно си на ТИ с членовете.
30.06.2008 :: 15:36 :: от GoVegan
#21
Re: Неизбежното затопляне
Най-пълната информация за глобалното затопляне, която съм намирала, с кардинално решение на проблема...
http://www.suprememastertv.com/veg_main.php
05.07.2008 :: 22:00 :: от iliyanaden4eva
#22
Re: Неизбежното затопляне
Не се притеснявайте, ние не можем да навредим на Земята. Тя ще намери начин да се защити. Това, че все още ни търпи само доказва, че тя има повече разум от нас.
08.07.2008 :: 12:54 :: от earth's friend
#23
Re: Неизбежното затопляне
Не съм съгласен с iliyanaden4eva, че не можем да навредим на Земята!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg