Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.11.2006 :: партньор

На топло

от Босилена Мелтева :: Коментари (2) :: (5376 прочитания)

За отоплението през студените зимни дни и  за това как то да е по-ефикасно, по-евтино и по-чисто, много ясно.
Докато си седиш на топло и уютно (защото вече пуснаха парното или защото имаш мощен радиатор), не е лошо да си припомняш, че енергията за твоето отопление се получава все от изкопаеми горива (най-вече въглища и газ), които веднъж изгорени, отделят въглероден двуокис (СО2), а той е основният виновник за парниковия ефект и глобалното затопляне.

С други думи - има пряка причинно-следствена връзка между това как се отопляваш и атмосферните катаклизми, които се случват все по-често напоследък – урагани, пожари, наводнения... Изчислено е, че всеки един от нас е отговорен за около 50 тона СО2 всяка година. Една голяма част от тях са резултат от отоплението.

Захладня ли ти леко? Слушай тогава: Има доста лесни начини да спестиш на природата сериозно количество от тези парникови газове, пак да ти е топло и уютно и дори парното да ти излезе по-евтино от миналия сезон.

Първата и сигурна крачка е добрата изолация. Повечето сгради в България или нямат такава, или тя не е ефикасна. Затова и напоследък е много актуално санирането – само външната топлоизолация редуцира с 60% загубата на топлина от дома ти, а така ограничаваш и топлината, отделяна в околната среда. Ето вече участваш в битката срещу глобалното затопляне с пълна сила. Можеш да вдигнеш нивото като избереш екологично чиста изолация от естествени материи. Минералната вата, коркът и дървото са подходящи. Вече дори можеш да се спреш и на рециклирани дънки, подобно на актьорът Ейдриън Гръниър (виж подробностите).

Двойно остъкляване, уплътнени прозорци, дебели завеси, килим - също важни подробности от интериора, които задържат топлината, през студените месеци.

Забележка: не забравяй да проветряваш редовно - в къщите ни има доста вредни за нас химии, както и вируси, които в една проветлива къща не се задържат толкова лесно.

Не са нужни много усилия от твоя страна, за да си "friendly" с природата. Достатъчно е да намалиш температурата в помещението само с 1 градус и икономисваш 6% енергия, както и около 300 кг вредни емисии на атмосферата годишно. И без това не е добре да претопляш дома си (въздухът пресъхва, сутрин си подпухнал). Вместо това се обгради с естествени и термично неутрални материи като дърво и корк, които акумулират топлината.

От значение е разбира се и как се отопляваш. Разчетите на специалисти сочат, че за апартамент от 80 кв.м месечните разходи с пелети излизат по 120 лв., отоплението на газ е 190 лв., а за ток трябва да имаш 420 лв. Пелетите са  отпадъчна биомаса, т.е. естествено екогориво, напълно самовъзобновяващ се източник на енергия (за разлика от газта и въглищата). Биодизелът също може да се използва за отопление в къщи. Предимствата: отделя по-малко вредни емисии и се получава от възобновими местни ресурси (соя основно). Екогоривата са добра инвестиция и по още една прична - след приемането ни в ЕС, фирмите ще получават облекчения при финансирането, ако въвеждат алтернативни енергийни системи.

Ако стигнеш дотук, сметката ти за парно и ток спада сериозно. Ще ти останат пари и да засадиш дръвче тази есен, да си купуваш био-продукти, екодънки, чисти памперси ...или каквото там си си наумил.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (2)

28.06.2007 :: 14:49 :: от Burkan4e
#1
Re: На топло
Благодаря за информацията за пелетите. Много ми помогнахте, защото ми предстои строеж и исках точно с пелети да се отоплявам. :-)
23.11.2007 :: 13:19 :: от betyyy
#2
Re: На топло
Здравейте, кой може да ми даде повече информация за тези пелети.За 150 кв. колко количество е необходимо за отопление за един месец и за целия отоплителен сезон.И колко излиза първоначалната инвестиция за такава система за отопление.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg