Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.06.2008

Общество, помогни ми!

от Десислава Белева :: Коментари (41) :: (7389 прочитания)

Всекидневната диета на децата ни изобилства от джънк фууд. Но енергията да променим това, плувайки срещу течението, определено си струва, защото просто сме длъжни да запазим здравето на децата си.
Деси Белева е юрист в Пловдив и активен читател на Горичка.

Не мога да ви опиша колко безпомощна се чувствам напоследък. Усилията, които полагам, за да възпитам децата си в „нормални граждани”, здрави и добри хора просто се изпаряват с всяко излизане, с всяко посещение на баба и дядо, с всяко ходене на театър.

Обичам децата си безумно, всяка нормална майка ги обича. Най-съкровеното ми желание е да ги видя големи – пораснали, умни, красиви, здрави. Деца, които сами да се оправят в лабиринта на живота. Деца, които имат изградена ценностна система от истински добродетели, които различават доброто от злото, изкуството от кича.

Е, нищо работа, ще кажете, просто давай личен пример и готово! Да, ама не. До такава степен моите желания и норми са изхвърлени някъде далеч в съзнанието на моите близки, че за тях аз се превърнах в постоянно намусената и гледаща неодобрително майка, която нищо не дава на тези нещастни дечица.

Ами, добре, нека ви разкажа как преминава един нормален ден за нас.

Сутрин ставаме, с общи усилия се измиваме, като мама обяснява защо трябва да спираме водата от кранчето, докато си четкаме зъбките или сапунисваме ръчичките, а децата просто още спят и обичат да си правят пляс-пляс и сапунени мехурчета. После се обличаме и отиваме на градина, където нещата са под контрол (или поне така изглежда), но това е времето, през което съм спокойна и мога да работя, без особено да се притеснявам за това какво ядат.

Днес една майка искаше да донесе вафли и да почерпи всички деца. Слава Богу директорката е забранила. И така трябва. В менюто на децата са включени плодове и зеленчуци, има супи, веднъж седмично риба и в общи линии нещата изглеждат добре. Поне менюто им се подготвя от специалисти по детско хранене. Вечер като ги вземаме най-много някоя много добричка баба да е донесла на много любимичкото си внуче кесийка бонбони, вафлички или соленки (ама такива от близкото дюкянче, а не домашни, както правеше моята баба). И тази добричка бабичка възпитателно насърчава добричкото си внученце да черпи и другите дечица... Е, и те си вземат. Мама, обаче, ако ги види в този момент започва да се мръщи. Представяте ли си я как изглежда? Мръщи се и на добричката бабичка!? Ама, че странна птица! Защо ли никоя бабичка не се сеща да купи например сливки на добричкото си внуче!?!

После си тръгваме към къщи, мама пак започва да обяснява защо и какво не бива да се яде. Минаваме покрай магазина, а там на първа редица всичко що е пълно с оцветители, Е-та и многобройни други гадости, за които не искам и да знам подробности какво причиняват. Мама пак става лоша и не купува нищо, вместо това отива специално до пазара или ултраскъпата сергия на спирката, за да купи ягодки, черешки и др. Е, веднъж отказах да купя и пъпеш, внесен от ЮАР, но тогава пък ми се наложи да обяснявам как на този пъпеш едни лоши чичковци са му сложили раница и са замърсили половината море, за да го докарат тук...

А децата ме гледат странно. Почвам да измислям приказки, но много-много не ме бива. От време на време ми се отдава да ги убедя, защото поне успях да възпитам у моите сладури любов към книгите и историите и времето докато им разказвам те прекарват със зяпнали уста, втренчили погледи в мен, без да се катерят по някой опасен парапет... Така например вече си имаме любима мамина приказка за „Сладките царевички, които са свободни от ГМО”. Представяте ли си Борис – на четири години – как произнася това словосъчетание...

И така, продължаваме към дома. Минаваме покрай магазина за дрехи, където работи най-сладката кака. Тя много обича малчуганите, в нейното магазинче наред с дрехите има и една огромна купа с бонбони и ние винаги си вземаме по няколко, пак под неодобрителния поглед на мама, която вече е твърде уморена, за да не разрешава. После кака Раче вади от чантата си с вълшебства още дъвки, желирани бонбони и солетки. Всичко, което успея да спася от изяждане, прибирам в дамската си чанта, която после изпразвам в кофата за боклук.

Продължаваме надолу по улицата с увещания да побързаме, за да може тати да се преоблече и да отидат да карат колелета в парка, докато мама приготви нещо за вечеря. Срещаме познати, които също изтощени се прибират със своето детенце, което тихо и кротко върви до тях и си похапва чипс от лъскава опаковка. Очите на моите стават на палачинки! Детето ги черпи, добре че не се задържахме много, че щяхме да му изядем целия пакет...

Хайде, почти пристигнахме, но чакайте, трябва да се обадим на баба и дядо, които за щастие живеят точно отзад. И мама иска да ги види, но със сигурност знае, че ще си тръгне оттам с опънати нерви. А, ето я и баба, тя си пие кафенцето със сладоледче вътре и естествено предлага и на децата (сладоледче, де). После, тайничко от мама им дава еклерче или нещо друго сладичко за специални гости и ги пуска да гледат детско. Може и малко кока-кола. Както се сещате плановете за велосипеди в парка пропадат.

Тръгваме към дома с увещания, че и горе има детско за малкия, а пък дъщеря ни иска да ходи на ресторант... С усилия успявам да напъхам нещо „полезно” в устата им, но те искат да им обещая нещо сладичко за десерт, иначе ще изплюят всичко, което им давам. Добре, че много обичат плодове и не мрънкат за друго, понеже знаят, че вкъщи няма, защото мама и тати не купуват.

Заричам се, че няма да оставям друг да се грижи за децата ми, а дълбоко в сърцето си знам, че това няма как да се случи, защото ще ги лиша от любовта на близки и любими хора, които аз също много уважавам и обичам.

Сега търся друго решение – ще съставя списък на допустимите за хранене неща и ще проведа още един много сериозен разговор. Ще им дам и тази статия. Мислила съм си и за по-екстремни начинания като например детски тениски с надпис „Аз не съм кошче за боклук”, ама пак трябва да обяснявам на хората, с които контактувам, защо не давам на децата си джънк фууд.

Определено имам и огромен напредък, защото децата ми знаят много за здравословното хранене, но сега все пак имам контрол над това, което ядат. После в училище – не знам. Една приятелка ми каза – „Откажи се, просто няма смисъл – всички ядат това, което е в лафката.” Близо до моята работа има едно чудесно училище. Там учат такива прекрасни деца – като ги гледам започвам да вярвам, че страната ни има бъдеще. Когато не се крият в близката уличка да пушат цигари на големи групи, обаче, те са струпани на опашка пред лафката, където има само джънк – нищо друго. Зеленчуков магазин няма в радиус от един километър, а за топла храна сигурно ще е нагло да говоря.

Мисля си за моите деца и търся решения, но знам че решението е другадев общественото съзнание и обединяването на родителите, които да създадат условия децата им да се хранят здравословно и да изискват това от всички наоколо, всеки ден, всеки час за всяка хапка.

Помощ, общество! Знам, че си уморено да решаваш всекидневни проблеми, но не мислиш ли, че енергията да запазим здравето на децата си просто си струва! Най-малкото ще спестим от лекарства! Моля, ви осъзнайте се! Не искам вече да гледам лошо, искам някой просто да предложи на детето ми ябълка...

Децата и храната - ново изследване
Детско меню

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (41)

27.06.2008 :: 06:51 :: от wonder
#1
Re: Общество, помогни ми!
очаквам коментар от woods :D :D
27.06.2008 :: 10:41 :: от mitar
#2
Re: Общество, помогни ми!
Скъпи майки, може би аз съм просто безотговорен ерген, но качеството на храната не е единствената, дори може би не е най- важната съставка на качеството на живота. Напълно съм съгласен, че чипса и вафлите са джънк, че и траш. Обаче едно дете изцяло изолирано от това с което расте поколението му ще се чувства зле. Дори има специален жаргон: looser, nerdy, outsider.... и никое дете не иска да попада там. Според мен малко вафли и малко чалга колкото за имунитет си трябват. По- скоро бих го накарал да си набере череши без да кърши клонки и да ги измие след това. Иначе ще се чувства като музеен експонат, на който много неща са забранени, а и забраненото е интересно. Много малко може да се въздейства на обществото за разлика от детето. Преди 19 години завършиха едни неуспешни опити.
27.06.2008 :: 10:51 :: от ечи
#3
Re: Общество, помогни ми!
все едно моите преживявания чета! на детската площадка съм известна като лошата майка, дето не дава зрънчовци на децата си (които, когато ги черпят, си вземат като невидели, каквито всъщност са!). Аз обичам сладки неща, приготвям някои вкъщи, купувам си - за мене! Въобще не смятам, че сладкото е за децата, не деля шоколада си с тях, изяждам го с таткото, след като децата са си легнали! Смятам че, трябва да пораснат на здрава храна, докато се развиват, после може да ядат шоколади.
Хм, какво, обаче, да направим?! Опитвам се да обяснявам, умерено, не назидателно, избора си на другите майки. Така ми се иска на площадката да се хрупат сливи! Радвам се засега, че може дистанционно да се подкрепяме - майки срещу зрънчо от различни квартали, обединявайте се!
27.06.2008 :: 12:40 :: от earth's friend
#4
Re: Общество, помогни ми!
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.


27.06.2008 :: 12:56 :: от Dessie
#5
Re: Общество, помогни ми!
#2 Абсолютно си прав и изобщо не звучиш безотговорно. Вярно е това за забраните
27.06.2008 :: 12:58 :: от Dessie
#6
Re: Общество, помогни ми!
но ми се струва, че изкушенията се прекалено много и навсякъде. Знам, че децата не бива да растат изолирани, но това в никакъв случай не е мотив за мен да им разрешавам да ядат боклуци.
27.06.2008 :: 13:29 :: от yuj
#7
Re: Общество, помогни ми!
оставете деца / те са само хора които са дошли на тази планета през вас / всеки един човек (вкл дете) си избира начин на живота / нямате право да ги воспитвате и да ги менеджирате като един проект / те не са ваша собственост - не са домашни любимци / да! сега едт буклуци защото не разбират, и защото обществото ни е един многообразен Буклук....,, но след 10-20 години разбирането ще пристигне заедно с желание да бъдеш здрав или слабост и нежелание да бъдеш здрав / а всички изкушения - това е нищо за един РАЗУМЕН човек /// много сорри за развален български :)
27.06.2008 :: 14:35 :: от Poli
#8
Re: Общество, помогни ми!
Не съм съгласна с #7. Или поне с основното послание. Да, децата не са наша собственост, но ние носим отговорност за тях. Докато моето дете започне да взема само решения, аз ще се старая то да получава най-доброто. И ще се опитвам са му предам от това, което аз съм научила за света. Част от тази информация за него ще е безполезна - светът постоянно се променя, но друга част ще му помогне да взема по-добри решения за себе си.
Колкото до храната - аз съм в същата позиция на "лошата майка", макар че засега ми е много по-лесно - дъщеря ми е все още много малка и аз успявам да контролирам нещата сравнително добре. За мен е ужасно учудващо колко безотговорно се отнасят хората към храната, която ядат. А тя пряко влияе на здравето им. Още по-учудващо е когато майки се оправдават, че не могат да отслабнат, защото се изкушават от сладките неща, купувани заради децата. Колко пъти само съм чувала репликата "Аз никога не бих си купила (яла) това, но заради детето го вземам". Ето това ме хвърля в ужас!
Не говоря за отделни изключения, в които детето ще си хапне някакъв боклук, а за хранителния режим на децата и навиците им. А те се определят в голяма степен от родителите им и останалите членове на семейството. Знам от личен опит, че не е лесно, но заради това не бива да рискуваме здравето на децата си.
Дано да доживеем ден, в който няма да има нужда от такива призиви към обществото, защото всички ще се хранят здравословно и балансирано и зрънчовците няма да се произвеждат, защото никой няма да икса да ги купува :-)
27.06.2008 :: 14:42 :: от KontraBenzinostanec
#9
Re: Общество, помогни ми!
"нямате право да ги воспитвате и да ги менеджирате като един проект"

А да ги оставя на обществото и на телевизията да ги възпитават, така ли? Предпочитам да са мой продукт пред това да са продукт на корпорациите! Едно дете не може да осъзнае какво е добро за него. То следва родителите и близките си и се учи от тях. Изолирането от средата може да се позволи до известна степен. 100% тово изолиране не е препоръчително, но много от нещата по - добре да не се допускат преди да започне детето да мисли със собствената си глава.

А това за аутсайдерството е просто глупаво. Всички зелени са аутсайдери. Те не карат големи скъпи коли , не си купуват GSM-и през ден... Те просто не демонстрират възможности следвайки потребителската култура. А в днешно време който не следва TV Lifesile-a e аутсайдер.

Препоръчвам на всеки родител да дистанцира максимално детето си от съвременното консуматорско общество и да го научи да следва природните закони и норми. Защото така или иначе , най - вероятно това общество ще се срине през неговия живот. По добре да знае как може да оцелее на база на природните закони...
27.06.2008 :: 15:43 :: от alexx
#10
Re: Общество, помогни ми!
хмм, да взема и аз малко да драсна, че не съм писал отдавна. :)

не съм съгласен с #7 напълно, родителите имат отговорността да възпитават децата си и да ги водят по пътя, който смятат за правилен. добро или лошо е това, може да се прецени в бъдещето, с поглед назад, но тогава обикновенмо вече няма значение.

Аз нямам деца, но си мисля, че пътя по който трябва да се върви е този където детето участва в процеса на своето възпитание (или нещо такова). организирайте децата си на екскурзия в природата, в планината например. По българските планини човек може да оцелее като си носи малко храна и малко вода, другото го има в гората (вярно може да не е много чисто де). Искам да каже,
27.06.2008 :: 15:48 :: от alexx
#11
Re: Общество, помогни ми!
уф, много бързо натиснах ентера.
исках да каже, че ако детето се чувства част от някакъв процес, то ще му е по-лесно да разбере защо се случват нещата така както се случват.

Също така трябва да се търси баланс между забраните и позволеното. Аз примерно много обичам шоколад, но откакто чета горичка си купувам само натурален, по-възможност с най-големия % какао. Вече свикнах и другия млечния шоколад на ми липсва. Започнах да пия и повече чай, отколкото газирани напитки. Трябва да разберете какво харесва вашето дете и да изберете най-малко вредното от това на пазара.

Като крайна мярка можете да идете да живеете в някое село в балкана и да си произвеждате всичко сами, но невярвам много хора да го направят.

А от консуматорското общество на дали можем да избягаме. Просто трябва да се научиме да живеем в него, т.ч. да не вредим на себе си и на околната среда (доколкото е възможно).

27.06.2008 :: 16:53 :: от earth's friend
#12
Re: Общество, помогни ми!
За да бъдат децата зелени, родителите им трябва да ги възпитат в това и да ги научат да обичат и да уважават природата. Личният пример, също е много важно.
27.06.2008 :: 17:34 :: от hame
#13
Re: Общество, помогни ми!
Поддържам мнението на #2. А това за "малко вафли и малко чалга за имунитет" много ми допадна.
Добър родител ще стане от "безотговорния ерген".
27.06.2008 :: 19:55 :: от akafazov
#14
Re: Общество, помогни ми!
Малко мисли от моят личен опит.

Децата не се възпитават ефективно чрез обяснение и наставления какво трябва да правят, какво трябва да се яде и т.н. Това са правила, а всички деца и грам не дават за тях. Дори правят всичко възможно да ги избягват. Освен това ситуацията, която се създава чрез опита на родителите да възпитават децата по този начин е напрегната и в крайна сметка резултатът е или същият проблем или нова версия на същият проблем. Затворен кръг от който все пак има изход ...

Не е важно какво казваш на децата си. Те учат от пример. Не се опитвай да ги насилваш да ядат хубави неща, повярвай ми това няма да работи. Можеш да се опиташ да игнорираш лошите храни и да се опиташ да им покажеш какви са предимствата от хубавите храни, колко добре ще се чувстват и колко големи и здрави ще станат. Можеш да измислиш игрички или стихотворения и в игрив стил да фокусираш вниманието им върху хубави храни, като напълно игнорираш лошите. Ако те питат защо не е хубаво да ядат семки им кажи, но важното е да не им го натрапваш. С другите хора можеш просто да им обясниш, но ако не те разберат не се ядосвай. Абсолютната истина според мен е твоето състояние на съзнание, което показваш пред децата си. Ако си нервна, притеснена и изплашена от неща, те 100% ще го почувстват на подсъзнателно ниво и то ще играе много по-голяма роля в това какви хора ще излезнат от каквото и да чуят от теб. Поеми отговорност за собственото си състояние на съзнание и положителните промени в децата ще последват. Айнщайн е казал, че никой проблем не може да се реши на същото ниво на който е създаден. Ние с мислите и вярванията си създаваме обстоятелствата си, а не те нас.

Имам още един съвет за теб. Ако искаш да насърчиш децата си да ядат правилно спри да ги критикуваш и назидаваш. Вместо това, започни да ги хвалиш винаги когато ядат нещо полезно. Направи го или с думи или по друг начин, но стимулирай това което искаш да постигнеш, не давай от енергията си на проблема.

Знам че за някои хора този подход взучи странно, но ако другите не работят пробвайте по този начин и виште какво става. Но ключовият момент е не точно какво правите, а вътрешното ви състояние. То е единственото нещо, за което можете да сте отговорни, а не за децата си и техните решения. Към тях трябва да се подхожда с любов и отговорност, но те в никакъв случай не са наша собственост или са по-глупави от нас.

Поздрави
27.06.2008 :: 23:26 :: от APChih
#15
Re: Общество, помогни ми!
Напълно съм съгласен с #2 i 14 !Нямам деца,но и сам съм дете!Няма лошо да ги възпитаваш така но Dossis venenum facit!Това не е само принцип на токсикологията и фармацията.Това е принцип на живота и няма място дето да не се е утвърдил.
Не знам дали разбрахте.Но ще дойде момент в който децата ще са далеч от нас и тогава наистина ще са точно като невидели и е по вероятно да залитнат в другата крайност и тогава когато трябва да проявят съвест на тях няма да им пука,а по скоро биха се отърсили с удоволствие от всичко налагано през годините.
27.06.2008 :: 23:36 :: от APChih
#16
Re: Общество, помогни ми!
А във връзка със утрешния гей парад-много учени отдават тази сексулна ориентация точно на разните добавки в храните.Особено генно и хормонално модифицирани.Не са само гените.Ако беше само до тях то те не би трябвало да се умножават,защото не могат да предадт гените си на потомството,понеже и намогат да имат такова.Явно че наистина храната играе роля,ако се съди по научните експерименти с животни и опита на животновъдите.Така че-сочете ги за пример!
28.06.2008 :: 00:20 :: от potrebitelka
#17
Zavijdam Vi na smelostta!
Zavijdam Vi na smelostta, Desi !!!
Imaiki predvid az samata s kakvi premejdia se sblyskvam opitvaiki se za sebe si da se grija , si predstaviam na Vas kakvo Vi e s decata. Vseki gleda taka podozritelno, 4e v edin moment se use6tam 4e po4ti se izviniavam kato obiasniavam 4e iadeneto na Mcdonalds za obiad ne e nai-prekrasnoto ne6to, ne sym bolna i ne 4lenuvam v sekta. Pone sym oblagodetelstvana 4e ne jveia v Bulgaria i tuk horata kolkoto i da sym im stranna ne go pokazvat burno i s prismeh. Ako v Bulgaria v obednata po4ivka si izvadia vsi4ki kan4eta i burkan4eta, barabar s 4ernnia doma6no prigotven hliab - dosta 6te mi se posmeiat:)
No v kraia na krai6tata tova ne ozna4ava 4e 6te se otkaja i 4e ne sme pravi, kakvoto pojelavam i na vas - prodyljavaite, za da moje edin den kato se vyrna v Bulgaria na detskata plo6tadka da sme 2 lo6i maiki!
28.06.2008 :: 13:44 :: от vrabche
#18
Re: Общество, помогни ми!
и аз съм много вътре в тази тема.
#7 само да кажа,че ако ги оставим сами да избират - то тогава няма да са "наш проект",а ще са проект на рекламата и това май май е по-лошият вариант.
#14 по принцип супер звучи,но ми е много интересно каква точно песничка да изпея на моя син,който е на 1 и половина та да разбере,че бейк ролса е shit.тези идеи според мен са за по нататък..а и не мисля,че поощрението е по добро от упрека - това са две страни на една и съща монета.какво толкова е направило,че да го хвалим като яде круша - просто е яло,това е..мисля,че принципа с похвала-упрек е малко алъш-вериш.аз съм по за пренасочване на вниманието.все пак говоря за възрастовата група на моето дете.
по площадките процедирам така "извинете,може ли да не му давате и ако може да приберете в чантата зрънчото(или съответния пакетиран боклук),че детето ми ако яде сега после не мога да го нахраня за вечеря/обяд".не кисля,че реалното обяснение ще доведе до някъде..
всички майки са запознати с проблема с неядящото дете и засега получавам пълно разбиране и ограничаване на почерпките до 95%.роднините съм ги убедила къде е добро,къде с не толкова.
айде стига,че и мойто стана статия.
успех
28.06.2008 :: 14:51 :: от pstj
#19
Re: Общество, помогни ми!
@16 - Bravo!
Значи, децата не разбират кои храни са лоши и кои хубави, дори от песнички, но ще разберат следното:
Няма да ядеш джънк, да не станеш пенделче, нали миличко, ще че се скъса на мама сърчицето ако те опъват онези лоши батковци с меките китки
Направо ме размаза с идеята си да плаша децата си че ще станат хомосексуалисти ако ядат джънк... Такъв гений рядко се среща. Очевидно си за детски педагог, бързо да издадеш книга!
28.06.2008 :: 20:49 :: от APChih
#20
Re: Общество, помогни ми!
19 Браво на тебе!Ти си ме разбрал точно колкото децата!Даже ако го кажа на 9 годишния ми племенник ще ме разбере по-добре!
Нямах предвид да обясняваш на децата-аз изобщо през цялото време се чудя какво и как бихте обяснили по темата за хрените на едно 3-6 годишно хлапе.На него просто или му се яде или не!Не знам-както казах нямам деца.
Имах обаче предвид това като обяснение в разговор с родителите и там други доброжелатели,които прадлагат разни боклуци на децата/си/.И-ако щете вярвайте-точно една загрижена майка повдигна този въпрос пред мене като пред ветеринарен лекар и ме накара да се замисля може ли наистина храната да влияе на хормоналния статус и сексуалната ориентация.И според мене - ДА! Доколкото знам и съм учил и имам друга информация-това е възможно!
Сега разбрахте ли ме , мили дечица!
28.06.2008 :: 21:18 :: от APChih
#21
Re: Общество, помогни ми!
И във връзка с това ще ви разкажа една случка с "баба"-моя преподавателка по ДВСК,главен инспектор на службата,която тогава беше 72 годишна.
Значи-през 80-те години на миналия век екип от наши учени установява че при хормонално третиране на бракувани крави,които не могат да раждат,то те все пак започват да отделят мляко.И се почва една кампания-как от бракувани крави ще вдигнем млеконадоя до...Планове и петилетки и какво ли още не!Но...Но ДВСК трябва да си каже думата-става ли за ядене това мляко или не.Пробите-и в България и в чужбина показват такива нива на пролактин и окситоцин че не се побират в никакви норми.И ДВСК казват НЕ!Започва се един натиск по партиина линия-едва ли не от ДВСК съботират производството.И тогава на една среща по въпроса става Баба и казва:"добра де-съгласна съм!Но защо да хабим тия скъпи препарати за краве мляко,като хуманата е къде каде по скъпа.Дай да събереме пенсионерките в страната...." И с това случая приключва.Всички вие които пишете сега,може да си представите какво мляко е можело да ядете през 80-те,ако не е бил цинизма и отговорността на тогавашните инспектори.
29.06.2008 :: 00:06 :: от Василена
#22
Re: Общество, помогни ми!
Деси,
Аз също съм в подобно положение и като гледам коментарите, не сме само ние двете. Според мен отговорът е много прост - колкото сме повече, толкова ще ни е по-лесно. Точно вчера на една детска площадка в Стокхолм си говорихме за това с мъжа ми. Много е лесно, когато наоколо никой не дава на децата си чипс, защото е вредно. Толкова е просто. Рекламата насочена към деца е забранена.
Ако искам детето да опита чипс, за да не копнее ненужно много по него, купувам био царевичен чипс.
Само че скоро ще си отидем в България и пак ще ни бъде супер трудно, защото всички ще ни обясняват, че сме психохати, задето не даваме два пъти дневно Лъки Бой или Зайо Байо за добро поведение на добрите дечица.
Не искам да ми казват, че чипсовете са боклуци, но по-важно е да не се различаваме от комшиите, искам малко подкрепа и солидарност.
30.06.2008 :: 07:15 :: от pstj
#23
Re: Общество, помогни ми!
@APChih
Няма доказателства за пряка връзка. Ако има - show us the money!
Ако нямаш такива, не бъди популист и дискриминатор.
А последното от което се нуждае българската майка е да й се пълни главата с невярна и подвеждаща информация. Ако се вярва на думите ти вече около 95% от 16 17 годишните българчета са с хомо наклонности. Щото всичките това ядат. Джънк. Ако се вярва също така на думите ти, правилната диета може да предпазва и/или лекува хомосексуализъм. Ето защо си позволих да те иронизирам. Защото залагаш на суеверието и страха на майките за децата им, а не на информираност и разяснения, така че да направят един съзнателен избор.
30.06.2008 :: 10:07 :: от Сребърен облак
#24
Re: Общество, помогни ми!
Общо взето и при нас е трудничко. Е, мога да ви обнадеждя малко - към 7-8 години става малко по-лесно. Но само малко - изпратих щерката при баба и за 3 седмици с ясни препоръки за (всъщност против) мекиците и десертите, и най-вече боклуците. Върна се с двойна брадичка и шкембенце - 3 кила отгоре. Но иначе, докато си е у нас, приема нормално замяната на сладки неща с плодове, и тук-таме сусамки, другото не е абсолютно забранено, но се хапва много рядко. Явно при баба си е наваксала...

Еврокомисията спира вредните храни в школата: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-06-13&article=236101.
Още нещо по темата - общувам с 14-16 годишни момичета, които се хранят здравословно и много подбират храните си (тяхно решение, неповлияно от родителите). Питала съм ги как ги гледат съучениците им, има ли някакво специално отношение към тях. Според тях не няма такова нещо. Просто им е малко гнусничко да гледат другите как нагъват чипс и хамбургери с майонеза. Определено не са аутсайдери, а активни, красиви и популярни момичета.

А за възпитаването какво и как да се яде, позволете ми да цитирам Биляна от бг-мама (http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=170993.msg7503851#msg7503851):
" Ние имаме едно наше си нещо (не знам какво е):
"Баба Яга яде отрова, препарат за миене на чинии,... чипс, люти чушки, пържени неща, сол, изкуствени вафли, близалки,...
пие кока кола, ракия, оцет, сок с боя...
къпе се с кетчуп, горчица, майонеза...
гледа по цял ден тв, най-вече новините...и никога не си играе с децата....
От това тя става здрава и силна, за да прави още повече пакости, да си троши зъбите, да я боли корема, за да тича по-силно...."
Големи небивалици измисляме, променяме ги с възрастта, но краят е "отворен", защото и ние вече ядем шоколад, домашни бонбони, домашни торти, шок. яйца...Просто карикатурно лепваме неща, които са добре за нея. А лекичко добавям(внушавам), че не са добре за малки деца....Това наше творение ди доставя огромно удоволствие. Заливаме се от смях, измисляме нови и нови простотийки, например, че Баба Яга получила пъпки от близалките и устата цялата й се зачервила, а тя за да ги излекува ги намазала с лепило, отгоре с трошени вафли, за да й боцка...
(последните глупости отскоро...)"
30.06.2008 :: 11:49 :: от APChih
#25
Re: Общество, помогни ми!
Оп-са!
#23.Да видим какво казах,защото наистина изглежда...Казах:"...ако се съди по научните експерименти и опита на животновъдите...."Да-защото на мене са ми преподавани методи за синхронизация на еструс,раждане,увеличаване на масата и съзряването с хормони и чрез храната и още куп неща по животновъдство,а и по физиология съм учил за ефекта от дадени експерименти.Да-доказателства нямам и наистина е прозвучало популистки да се направи подобен извод.Но съвсем не съм искал да нагнетявам положенито около истерията с храните./сори ако някой така ме е разбрал/.Но тогава - защо наистина ни е страх толкова от днешните храни?За какво има доказателства,та толкова се шашкаме?Нека си ядат децата!Та те ако са толкова вредни,то 90%от 16 годишните не само да са обърнали резбата,ами и всички да са...за каквото се сетиш!А така ли ви изглеждат?
Майки,съвсем не исках да ви плаша!С разказа си за оная идиотщина от 80-те исках да кажа точно обратното-има все пак някакъв контрол над храните.А в това отношение-следващата статия е изключително полезна!А що се отнася до 9 годишния ми племенник-толкова е злоядо хлапето,че майка е щастлива ако изобщо изяде нещо!
И пак ви питам-защо се ловим точно за храната?Няма да повтарям казаното от" порция лъжи".
30.06.2008 :: 20:31 :: от earth's friend
#26
Re: Общество, помогни ми!
Не на тпедерастията!!
30.06.2008 :: 20:32 :: от earth's friend
#27
Re: Общество, помогни ми!
Имах предвид педерастията.
30.06.2008 :: 22:57 :: от earth's friend
#28
Re: Общество, помогни ми!
Според едно скорошно проучване огромен процент българи нехаят за природата. Консуматорско общество- иска коли, иска нови дрехи и телефони, телевизори, сателитна телевизия, плазмени телевизори, почивчи в чужбина, супер компютри, играчки, всеки ден месо, ресторанти, алкохол, цигари, кафенце, при това марково, лакомства, гримове, козметика, СПА, мебели, конзоли за игри, домашно кино, много пари, дрехи, цитруси, имоти, вили, ски. При това изхвърлят огромни количества боклук, вредни газове, хвърлят си всичко, де им падне, а да не говорим за хвърляне на боклука разделно.

Искат, а не дават. Виновни са и рекламите, даже много.
01.07.2008 :: 07:10 :: от pstj
#29
Re: Общество, помогни ми!
earth's friend Ти на колко години си?(Извинявай за твърде личния въпрос)
Ако смяташ, че рекламите и медиите са виновни, имаш ли идея/стратегия/план как да предпазиш децата си примерно от влиянието им? Или близките си? Искам да кажа, тук хората се опитаха да обсъдят нещо такова, как да се справим с проблема. Лозунгите не са особено полезни в случая, а хомосексуализма пък най-малко има касателство с темата.

Ще се израдвам много да чуя твоето мнение как трябва да предпазим децата си в една по-късна възраст от "искането" и рекламите.
01.07.2008 :: 15:10 :: от earth's friend
#30
Re: Общество, помогни ми!
Някои реклами развращават обществото, в това число и малките деца. Пусни си по телевизора и глудай Шоуто на Слави, за да видиш какви неща дават, и за какво говорят, гледай и рекламите. И дори, когато има детски филмчета, гледай рекламите. А да не говорим за новините кой, кого убил, кой кого ограбил, кой какви пари източил, какви далаверки направим... Без да броим, рекламите за алкохолни напитки.

А ако те интерува взрастта ми, на 13 години съм (навърших ги скоро през юни)
01.07.2008 :: 15:53 :: от Belka
#31
Re: Общество, помогни ми!
Хм, да ви кажа сигурно има връзка с хормоните в храната и наклоностите, но не знам дали това е единственото нещо. На мен също ми прави впечатление, че сега има повече хора с хомосексуални наклонности от преди 15 г да кажем.
Повод за размисъл е определено.
02.07.2008 :: 20:25 :: от Whiskey
#32
Re: Общество, помогни ми!
Аз лично се радвам, че има все повече родители, които обръщат внимание на въпроса за джънк фууда и не дават на децата си да ядат от неговите разновидности. Ако до сега средно в една градника можеш да срещтнеш по има няма 1-2 такиава майки, то след година ще са 2-3-5 и още повече. Това според мен се дължи на факта, че все повече майки се ограмотяват (а покрай тях и мъжете им) чрез помощта на интернет, което, разбира се, е радващо.
03.07.2008 :: 10:31 :: от Сребърен облак
#33
Re: Общество, помогни ми!
И отново: аз пък се радвам, че тук четат и пишат 13 годишни. Както и че познавам 14 годишни, хранещи за здравословно по собствено желание. Има шанс значи...

Между другото, попаднах на ето това: http://www.tialoto.bg/article.php?id=1845
""Орторексията се определя като патологичен стремеж да се ядат следните типове храна: натурални, растителни, без консерванти, без мазнини, без червени меса. Начина на приготвяне - нарязването по специален начин или употребата само на дървени или керамични съдове, също може да бъде един от симптомите на орторексията.
Орторексиците са способни да обиколят целия град, за да намерят точно определена храна или да не ядат, ако не са сигурни, че това, което им се предлага, отговаря на разбиранията им за здравословна храна. Те не се притесняват да плащат по-висока цена за храни, които са с “гарантиран” произход."

Както каза една мацка "всички ние сме болни" ;-)
04.07.2008 :: 10:51 :: от Василена
#34
Re: Общество, помогни ми!
Belka,
Преди 15 години по българските закони хомосексуалността все още е била криминално деяние, за което се е влизало в затвора. Като прибавим огромната нетолерантност в обществото, според мен е очевидно, че хората просто са се криели повече тогава.
Изобщо на темата за хомосексуалността не й е тук мястото според мен. Не се опитвам да си храня правилно децата с цел да постигна определена сексуална ориентация при тях, искам да са здрави и да усетят радостта от добрата храна.
04.07.2008 :: 12:19 :: от earth's friend
#35
Re: Общество, помогни ми!
Хомосексуализма ТРЯБВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА!!!
04.07.2008 :: 12:20 :: от earth's friend
#36
Re: Общество, помогни ми!
Тази статия няма и един коментар от woods!
04.07.2008 :: 21:35 :: от earth's friend
#37
Re: Общество, помогни ми!
Вчера Господ спаси София от разруха.
07.07.2008 :: 17:56 :: от Dessie
#38
Чудесни коментари!!!
Приятели, благодаря ви за активното четене и писане! Не бях влизала в сайта от деня, в който публикуваха статията ми и сега не мога да се наситя на коментарите и новите статии. Woods не ми липсва особено и много ме радва обстоятелството, че има толкова много креативни коментари.
Много ми хареса и теорията в коментар #14 за вътрешното състояние и важността на вътрешната нагласа на родителя. Децата наистина са много чувствителни към душевния мир на родителите си, а и не само на тях.
Много ми хареса и стихчето за Баба Яга...
Майка ми малко ми се сърди за статията и от време на време съм обект на подигравки от нейна страна, но залагам на личния пример и вътрешния мир ;-)
Сега сме на море и на плажа си носим ядки, плодове и едни много вкусни бисквитки с овесени ядки - Пием изворна вода и не купуваме бутилирана. Децата са щастливи, аз също. Мажем се със сусамово олио против изгаряне и сме много черни и красиви. Телевизията е нещо забравено - само вчера гледахме финала на Уимбълдън (заедно с Люба)... И след всичката тази липса на цивилизация ние сме си живи и здрави, даже по-здрави... Изчезнаха всички сополи, кашлици и главоболие. Пожелавам на всички подобна почивка.
До скоро и благодаря на всички
07.07.2008 :: 17:57 :: от Dessie
#39
Re: Общество, помогни ми!
... А момиченцето от снимката просто поразително прилича на дъщеричката ми!
07.07.2008 :: 19:22 :: от Whiskey
#40
Re: Общество, помогни ми!
Уудс сигрурно е на море, за т'ва не пише :)
08.07.2008 :: 00:16 :: от APChih
#41
Re: Общество, помогни ми!
Завиждам ти,Деси!Радвам се за почивката ти!
Аз откакто спрях да работя по проекта за Кръстатия орел в България не съм се отделял от цивилизацията за повече от 5 дни.Знам какво е!Тогава нищо не ми липсваше и имах сякаш целия свят!
Наистина ние сме под тежкото влияние на телевизия,реклама и общество,но може би е идо вътрешна нагласа,както казахте по горе.Много хора ми се чудеха и тогава как мога да отида на майната си в някякво забито село за да проучвам някаква си птица и то за никакви пари!А в крайна сметка сега казвам че това беше може би най свестната работа която съм имал.Въпрос на разбиране.
Колкото до телевизията-не е чак толкова трагично и може да я ползваш за каузата.Ето например и сега гледам на Нешънъл джиографик "Проект:За земята".Но едва ли е подходящо за деца на тази възраст.Просто няма начин да избягаме за дълго.За това-давай в същия дух,обаче по кротко.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg