Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
26.06.2008 :: партньор

Всички са победители

от Олга Апостолова :: Коментари (7) :: (4506 прочитания)

Адски е хубаво, когато бизнесът и политиците се състезават да поемат лидерството в борбата срещу промените в климата. С други думи, когато всички си вършат работата и поемат отговорност.
В края на миналата седмица на среща на Световния икономически форум лидерите на 100 водещи мултинационални компании призоваха световния политически елит да вземе крути мерки срещу парниковите емисии, за да стимулира нова, „зелена” индустриална революция. Така бизнесът застана твърдо зад идеята, че промените в климата са не само голямо предизвикателство, но и огромна възможност. Каьо Кох-Весер, CEO на Дойче Банк, хвърли ръкавицата към политиците като каза, че в момента бизнесът показва повече лидерство от тях. Ален Белда от американския алуминиев гигант „Алкоа” добави, че промените, от които се нуждаем, са огромни и малките стъпки са недостатъчни.

В призива си компаниите подкрепиха системата за търговия с парникови газове, но също така призоваха за облекчения за производството на нисковъглеродни стоки и за развитието на чисти технологии. Ларс Йосефсон, президент и CEO на шведския енергиен гигант Vattenfall каза, че силата на бизнеса е именно в иновациите, в новите технологии и в поемането на премерен риск. Той добави, че състезавайки се в тези области, компаниите стават по-ефективни и предлагат повече на потребителите. За Vattenfall надпреварата за климата е добре дошла.

Катрин Гутман от международната природозащитна организация WWF поиска да види ограничаване на парниковите емисии с 30% до 2020 г. и с повече от 50% до 2050 г. Според нея след като бизнесът се обединява зад подобна идея, не може да има оправдание за бездействието на правителствата.

Много от компаниите, подкрепили идеята, са от развиващите се страни. Те смятат, че тази промяна ще помогне на икономиките им, защото ще им даде достъп до стабилна и евтина енергия.

Новата енергийна стратегия на Великобритания, която ще бъде оповестена официално днес, е опит за поемане на лидерство от страна и на политиците. До 2020 г. на Острова ще използват много повече слънчева и вятърна енергия и енергия от биомаса. Като цяло употребата на нефт ще спадне със 7%. Пред чистите източници на енергия няма да има никакви пречки и ще се въведат множество финансови стимули. Трийсет пъти ще се увеличат офшорните вятърни турбини, ще има стимули за преминаване към елекрически автомобили, а домакинствата ще бъдат задължавани да стават енергийноефективни. Очаква се новата енергийна икономика да създаде 160 000 работни места.

Според Джон Совън, директор на „Грийнпийс”, ако този план се приведе в действие, освен че ще бъде запазена природата и ще се понижи зависимостта от нефт и газ, в близко бъдеще цената на енергията ще падне.


Във Франция президентът Саркози също започна подобен проект – Grenelle de l'environnement или новият „План Маршал” за околната среда. На енергийния фронт планът включва инвестиция от 1 млрд евро за следващите четири години, както и въвеждането на „зелен данък”. Амбицията на Саркози е Grenellе de l'environnement да стане модел за устойчиво развитие не само в Европа, но и в света. Планът ще бъде гласуван от френското правителство по-късно тази година, прилагането му ще започне през 2009 г, а резултатите се очакват от 2012 г. нататък.

Докато бизнесът и политиците в Европа и света си разменят бързи топки, в България пускането на първия вятърен парк за производство на електричество (край нос Калиакра) е спъван от... еколозите. Няколко екоорганизации оспорват проекта съдебно. Според тях построяването на парка застрашава птичите популации, защото през нос Калиакра минава прелетният път на птиците Виа Понтика. Проблемът тук е, че тъй като в България така и така ни липсват активен бизнес и ангажирани с околната среда политици, еколозите би следвало да търсят компромис, не конфронтация. Равносметката е тъжна. Първите 35 вятърни генератора (обща мощност 35 МW) все още предстои да заработят – през юли. А бъдещето? 774 MW вятърни мощности (колкото една голяма топлоелектрическа централа) се очаква да бъдат изградени до 2010 г. Но за това последното ще трябва много да стискаме палци.

Крила срещу перки


CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

26.06.2008 :: 12:31 :: от Boris
#1
Re: Всички са победители
Аз пък мисля, че еколозите вършат точно това което трябва. Не бива да се изграждат ветропарковете на пътя на миграция на птиците. Има и други места, където могат да се изградят ветрогенератори, просто в България всички гледат да направят добър бизнес и да постигнат максимална печалба. Никои не е тръгнал да изгражда ветрогенератори от грижа към природата, просто това е поредната далавера, а край Калиакра далаверата е най голяма, защото инвестицията се възвръща най-бързо. На кой му пука за някакви си там пернати, щом няма какво да ни захранва климатика.
Аз съм говорил с хора, които имат изградени ветрогенератори, при това далече от Калиакра и казват, че всяка сутрин намират по няколко умрели птици, които бързо изхвърлят някъде, за да не ги види никои и да не пишат еколозите жалби срещу тях .
Защо не изграждат ветрогенераторите по билата на планините. И там вятъра е силен, но понеже са далече от населените места, някои трябва да инвестира за доста дълго трасе за свързане към енергопреносната мрежа,което излиза скъпо, а на Калиакра е по-евтино. Жалко само за птиците.
Така че амън от инвеститори и никакви компромиси с природата !!!
26.06.2008 :: 17:10 :: от Tony_
#2
Re: Всички са победители
И аз съм на мнение, че еколозите вършат точно това, което трябва да правят! И си задавам същите въпроси - защо трябва да е точно на Калиакра? Да го направят така, че да не пречат на птиците. Дано съдът отсъди в полза на еколозите.
А случайно някой да има представа как става доставака на именно такъв екологичен ток и към кой трябва да се обърна, за да получа такъв?
27.06.2008 :: 01:15 :: от woods
#3
Re: Всички са победители
Олга, шлоьлоканици като "Каьо Кох-Весер, CEO на Дойче Банк" ми бъркат и аз не знам къде...
27.06.2008 :: 17:05 :: от earth's friend
#4
Re: Всички са победители
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.27.06.2008 :: 22:30 :: от APChih
#5
Re: Всички са победители
Точно така-генераторите са опасни за птиците и както казах и преди-нищо не е идеално.Точно както се оказа и с биодизеле и етанола за горене като заместител на бензина-по коствен път вдига емисийте повече от петролните горива.Да-и аз съм против изграждането им по пътя на миграцията,особено пък на Калиакра.Дано да победим.
За съжаление така е с много неща и никой не е наясно точно с кое да направи компромис.
По билата на планините също не е майтап работа-там и буриите са повече и по силни и като нищо може да отнесат самите перки.Не е проблема само в отдалечеността.
Има едно много добро биогориво което също не се ползва принас-това е биогаза.
30.06.2008 :: 12:14 :: от Boris
#6
Re: Всички са победители
До #2
Ами в същност няма как да получаваш ток от възобновяеми енергиини източници (ВЕИ) освен ако не си го произвеждаш сам с вятърен генератор или слънчеви батерии. Всички производители на ток от ВЕИ са свързани в енергиината система на страната и продават произведения ток на НЕК или електроразпределителните дружества, които го доставят и продават на обикновените абонати като нас. В същност от тока, който купуваме огромната част е произведен от АЕЦ и тецовете в страната и съвсем малко се пада на възобновяеми енергиини източници и просто няма как да бъде отделен. Единственото, което можем да направим като потребители е да се поинтересуваме каква част от тока който купуваме е от ВЕИ и защо нашия доставчик не прави възможното да изкупува повече. Така, че най-добрия вариант е да си произвеждаме сами електричеството, но за съжаление това за сега е доста скъпа инвестиция и не е по джоба на всеки.

До #5
Напълно съм съгласен с теб, няма идеална технология, каквото и да се измисли все по някакъв начин ще вреди на природата. Просто мисля, че трябва да се избира най-малкото зло, независимо от интереса на инвеститорите. В случая изграждането на генератори по билата на планините е значително по-скъпо и наистина риска да бъдат повредени е значително по-голям. Въпреки че до колкото четох характеристиките на тези генератори, те се изключват при скорост на вятъра, превишаваща 20-25 м/s за да не се повредят. Спомням си, че преди известно време беше паднал един генератор поради силна буря, но той е бил качен на някаква винкелна конструкция, която не изглеждаше много стабилна, до него имаше още един генератор, които изглеждаше доста по-съвременен и му нямаше нищо. Така, че явно всичко зависи от начина, по който са проектирани и съответно пак идваме до въпроса за парите :-)
Аз лично се надявам генераторите покрай Калиакра да бъдат съборени, независимо колко емисии порникови газове могат да спестят. Нека инвеститорите отделят малко повече пари и да ги монтират на друго място, където е по-подходящо.
Тук идва и мястото за компромиса, нека преди да изграждат подобни ветропаркове стигнат до споразумение с еколозите къде е подходящо да се монтират. Сигурен съм, че има доста подходящи места в страната. Просто ще си възвърнат вложените пари за малко повече време.
01.07.2008 :: 16:52 :: от Belka
#7
Re: Всички са победители
Мм, да ви кажа сългасна съм, но когато човек почне да инвестира сам, тогава разбира защо едно нещо се прави така, а не иначе. Дотогава му е трудно да разбере.
Жалко за птиците ...
Най-добре е по-малко да се потребява просто.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg