Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.07.2008 :: партньор

Бутилирана мания

от Иван Димитров :: Коментари (44) :: (12634 прочитания)

Новата книга Bottlemania се опитва да разкрие кой продаде на света идеята за бутилираната вода.
Както навсякъде другаде, и в България бутилираната вода може да бъде посочена като абсолютния хит сред напитките. Това се усеща още повече в летните месеци, когато пластмасовите бутилки се мотаят из ръцете на минувачите, почиват кротко на пейките и се въргалят навсякъде: по поляни, улици, тротоари, а понякога, за разнообразие, и в кофите за боклук. В началото на 90-те измежду всички безалкохолни напитки минералната вода е имала едва скромните 8% срещу 82% на газираните напитки, а днес тя е вече на чело със своите 43%, докато газираните напитки са останали назад с 38%.

Походът на бутилираната срещу чешмяната вода е световна тенденция, която в последните години търпи жестоки критики. Бутилираната вода е мода, изключително вредна за околната среда. Мода, чиято цена – енергията, необходима за производството, транспортирането и разграждането на всяка бутилка – е равносилна на това да напълниш четвърт от всяка бутилка с петрол.

Като важни събития от започналия ответен удар на чешмяната вода могат да бъдат посочени проведените кампании за популяризирането на чешмяната вода в градове като Ню Йорк и Лондон. В началото на юни в борбата се включи и Венеция. На 5-ти юни общината раздаваше на туристите безплатни празни бутилки в компанията на карта, на която бяха отбелязани 122 градски чешми с питейна вода.

На фона на всичко това книгата на Елизабет Ройт „Бутилирана мания: Как водата започна да се продава и защо ние я купуваме” е особено актуална, въпреки че тя далеч не е първата по темата. Ключови предишни заглавия са: „Когато реките пресъхнат: Водата – кризата на 21-ви век” и „Жажда: Борбата срещу корпоративното заграбване на нашата вода”.

Това, което може би най-много отличава „Бутилирана мания” от купчината останали подобни четива, е подходът на авторката. От първата до последната страница, документирайки своето проучване, тя разказва най-вече своята лична история, без така да лишава написаното от обективност. Комбинацията от изчерпателни данни и лично отношение е описана най-добре от Лиза Маргонели, която рецензира книгата в Ню Йорк Таймс и признава, че „за разлика от другите книги по темата, „Бутилирана мания” е подривна и след като човек я прочете, той неизбежно започва да отпива все по-предпазливо от своята пластмасова бутилка, шокиран от собствената си роля във войните за вода.”

„Бутилирана мания” хвърля интересен поглед върху налагането на бутилираната вода на американския пазар. През 1987 г. американците пият само 5,7 галона бутилирана вода, но сборният ефект от рекламните кампании и образът на Мадона, имитираща орален секс с бутилка Evian в документалния си филм „В легло с Мадона (Truth or Dare)" удвоява консумацията през 1997-ма. През 2000 г. изпълнителният директор на хранителния гигант Quaker Oats обявява, че „най-големият враг е чешмяната вода”. През 2005-та най-големият враг става пикочният мехур на потребителя, а през 2006-та Pepsi, която притежава Aquafina, харчи 20 млн. долара, за да внуши на американците, че не пият достатъчно вода. Тази година потреблението вече е 27,6 галона на човек или приблизително милиард бутилки на седмица. А освен индустрия за бутилирана вода на стойност 11 млрд. долара, нуждаеща се от 17 млн. барела петрол годишно, Америка разполага и с едни от най-чистите източници на вода в света.

Чешмяната вода в София също е с добро качество, което се влошава най-вече поради лошото състояние на остарялите канализации в отделните сгради, грижата за които е на самите потребители. Всъщност какво толкова? За какво ни е да хвърляме усилия в ремонти, да купуваме кани с филтри или да монтираме филтър на чешмата си, когато винаги можем да слезем до магазина? Или с други думи, както самата авторка казва: „Нечуваният успех на бутилираната вода в страна, където повече от 89% от чешмяната вода отговаря или надвишава федералните здравни наредби и тези за безопасност, редовно печели в тестовете за вкус срещу марковите води и струва от 240 до 10 000 пъти по-евтино от бутилираната вода, е социален феномен, който няма равен на себе си, един от най-великите маркетингови удари на 20-ти и 21-ви век. Но защо ли маркетингът е проработил? Част от отговора, както започвам да разбирам, е, че бутилираната вода е израз на нашите непрекъснато увеличаващи се мързел и нетърпение.”

Повече за книгата можете да научите на сайт www.bottlemania.net, където можете да прочетете и откъси от нея.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (44)

03.07.2008 :: 01:04 :: от wonder
#1
Re: Бутилирана мания
В София водата се замърсява от онези, дето строят НЕЗАКОННО на Рила и предизвикват свлачища, които замърсяват Искър, но добре, да предлоложим, че ще пием тази вода - как всики ден аз ще си наливам чешмяна вода или минерална, от извор, в пласмасовото шише, та нали то след една седмица ще е станало отвратително и вонящо ?! Да си нося цял ден из София половинкилограмово стъклено шише ли ?! Или .. какво предлагате, защото аз, макар и не всеки ден, но от време на време, не виждам друг вариант, освен да си купувам пластмасови шишета ???
03.07.2008 :: 01:42 :: от KaLiKa
#2
странна статия
Верно е, че е безумна ситуацията с бутилираната вода, но чешмяната вода никак не е приятна за пиене - поне в София и Пловдив. Ние си наливаме вода от планински извори - много приятна и чиста - такава вода сигурно тече в много малко водопроводи в страната. Новите тръби едва ли ще съживят една хлорирана и мъртва вода. Градът се е превърнал в едно доста неестествено място за живот и може би усилия в посока да се направи по-природно място ще помогнат за по-добра вода. Но дотогава, за хората които нямат възможност да си наливат хубава вода, бутилираната остава добра алтернатива и е глупаво да се противопоставяш изцяло на това.
03.07.2008 :: 09:07 :: от j11a
#3
Re: Бутилирана мания
Преди повече от година си купих кана с филтър и мога с чиста съвест да кажа, че върши СТРАХОТНА работа. Мъкненето на туби с вода(което беше всекидневно) приключи.

p.s.Чувал съм, че минералната вода, която пием в БГ не била по добра от чешмяната.
03.07.2008 :: 11:12 :: от Boris
#4
Re: Бутилирана мания
Абе май много се разлигавихме през последните години. Все едно родителите ни преди 20-25 години са пиели само бутилирана вода в пластмасови бутилки. Аз пък си спомням като малък как ходих с дядо ми да наливаме минерална вода с туби, които после се разливаха в големите стъклени шишета от лимонада. И така веднъж седмично. Така че не мога да не се съглася с последния извод "бутилираната вода е израз на нашите непрекъснато увеличаващи се мързел и нетърпение".
Наистина тогава нямаше много от съвременните удобства, но хората живееха много по-приподосъобразно. Нямаше найлонови торбички, спомням си че тогава от магазина пазарувахме с обикновена пазарска мрежа, а сега 20 години по-късно тръгваме по пътя на забраняването на найлоновине торби.
Може би всичко произтича от мързела :)
03.07.2008 :: 11:59 :: от earth's friend
#5
Re: Бутилирана мания
Както писах и една друга статия, и рекламите са много виновни.Но ако все пак трябва да си купите бутилирана вода, изберете някоя, която идва от по-близо. Купувайте български води, а не например някоя френска, защото тата спестявате вредни емисии.

03.07.2008 :: 12:03 :: от earth's friend
#6
Re: Бутилирана мания
Ако Буш прочете това, ама на английски език, веднага ще започне кампания срещу
бутилираната вода:
"Походът на бутилираната срещу чешмяната вода е световна тенденция, която в последните години търпи жестоки критики. Бутилираната вода е мода, изключително вредна за околната среда. Мода, чиято цена – енергията, необходима за производството, транспортирането и разграждането на всяка бутилка – е равносилна на това да напълниш четвърт от всяка бутилка с петрол. "
03.07.2008 :: 12:06 :: от earth's friend
#7
Re: Бутилирана мания
филтърните кани са решение, но трябва от време на време филтрите, да се сменят.
03.07.2008 :: 12:54 :: от renkata
#8
Re: Бутилирана мания
филтърна кана за вкъщи и не-пластмасова бутилка за навън, лесно и удобно мисля :)

wonder, ето виж тук какви бутилчици има, продават се и в бг :)
http://archzine.com/index.php/accessories/sigg
03.07.2008 :: 13:13 :: от vkirilova
#9
Re: Бутилирана мания
Според мен акцента не е: Пийте чешмяна вода, а: Внимавайте с пластмасовите бутилки. Факт е, че чешмяната вода в градовете е ужас! Моето семейство не я пие, но не купуваме и минерална - вече почти 2 години! Ходим всяка събота и неделя на разходка из Родопите, мятаме в багажника 5~6 галона /въртим едни и същи/ и така си осигуряваме изворна вода. Задължително в чаната си имам едно шишенце, което всяка сутрин пълня от големия галон, него взимам и за разходки и т.н. Лишавам кофите за боклук от пластмасови шишета. Факт е обаче , че не всяка планинска вода става за пиене. Няколко пъти пълнихме вода от чешмата в с.Яворово, която след кратко проучаване разбрахме че е с високо съдържание на уран /минавала през уранова жилка, аз не разбирам, ама казват че не било добре/. Сега си имаме две чешми - едната в Асеновград , другата преди Бачково. Тези извори не са минерални и са отлични за всекидневна консумация. Просто, лесно и прятно. Много често повод за мини екзкурзиите ни е точно пълненето на вода. Сигурна съм, че всеки може да намери в своя район близки чешми за тази цел.
03.07.2008 :: 13:25 :: от Boris
#10
Re: Бутилирана мания
Филтърните кани изглеждат доста практични. Мисля си само какво ли се съдържа във филтрите им. Все пак в един момент отиват на сметището. Някой знае ли какво съдържа един филтър? Аз до колкото знам предимно се използва активен въглен.
А знае ли се колко енергия и ресурси са необходими за производството на един филтър за такава кана? Със сигурност е доста повече, от колкото за пластмасова бутилка. Освен това пластмасовите бутилки могат да се рециклират, а филтрите не.
03.07.2008 :: 14:41 :: от Василена
#11
Re: Бутилирана мания
vkirilova,
Звучи много добре, но какви са тези галони? Да не би онези големи пластмасови контейнери за диспенсърите за минерална вода? Щото те са от поликарбонат и съдържат бисфенол А. Ако за тях става дума, може би трябва да си потърсите други съдове.
03.07.2008 :: 15:47 :: от earth's friend
#12
Re: Бутилирана мания
Галон
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Галон (на английски: gallon) е британска имперска единица за измерване на обем на течности, а в редки случаи и на твърди тела. В миналото тя е варирала в широки граници (от 3 до 5 литра). В момента галонът бива:

имперски галон (imperial gallon), равен точно на 4,546 09 литра;
американски галон за течности (liquid U.S. gallon), равен на 3,785 411 784 литра.

03.07.2008 :: 17:06 :: от vkirilova
#13
Re: Бутилирана мания
Уф, галон си наричаме 10 литровите туби за вода. Иначе, Василена, използвам мястото /не че тук му е мястото :))))/ да те поздравя за книгата. Купих и за себе си и за няколко приятелки с малки деца, една от които изпадна във възторг и каза че най-после е открила "своята" книга за майчинството. Поздравявам те!
03.07.2008 :: 17:53 :: от earth's friend
#14
Re: Бутилирана мания
Василена (#11) говори за бутилките за автоматите за вода, използвани в офисите (с двете кранчета, и покрай, които отиват огромни количества пластмасови и полихистролени чашки ).
03.07.2008 :: 18:04 :: от earth's friend
#15
Re: Бутилирана мания
Аз открих в YouTube и една друга реклама на Aquafina, отвратителна от гледната точка на еко зацитниците:
http://www.youtube.com/watch?v=uEc5foJ9plE
03.07.2008 :: 18:17 :: от earth's friend
#16
Re: Бутилирана мания
В Горичка има още две публикации за бутилирана вода: " Като по вода" и "Лесно е да пием вода от чешмата" .
Има и една чупеща новина по темата "Кметът Ливингстън повежда кампания срещу бутилираната вода".
Можете да ги намерите, като копирате името на търсената от Вас публикация/чупеща новина в търсачката на Горичка и цъкнете Enter.
04.07.2008 :: 13:35 :: от earth's friend
#17
Re: Бутилирана мания
Вярно е, че водата от чешмата в София е с по-добри вкусови качества от бутилираните води от маазина.
04.07.2008 :: 18:57 :: от wonder
#18
Re: Бутилирана мания
# 8, renkata,

а от къде да си купя такава бутилка в София ?
04.07.2008 :: 21:37 :: от earth's friend
#19
Re: Бутилирана мания
Вчера Господ спаси град София от разруха.
06.07.2008 :: 11:58 :: от thanks4nothing
#20
Re: Бутилирана мания
Първо трябва да се каже,че едно време хората като са живеели в по-малки градове и в села,лесно са можели да се разходят до някоя чешма и да си налеят вода,дори и когато са били на работа на чаршията,например :) Не са се получавали ситуации от рода "вървя половин час по улиците,за да се прибера". В днешно време някои като ожаднее извън къщи и съответно(както най-често се случва),не носи със себе си вода,иска обаче веднага да му се утоли жаждата и затова влиза в първия магазин и си купува вода.
Второто,което искам да кажа,е,че водата в София е много чиста и хубава,аз живея в Редута и дори без каната с филтър си пия вода редовно директно от чешмата и то с най-голямо удоволствие. То просто се вижда,че е чиста. Имам впечатления и от Бургас,където водата е също много чиста.Там си има хубав източник,подобен на язовир Искър по добрите си качества. Така че манията с 10-литровите туби минерална вода е тъпа,но смешното е,че аз говоря това,а в моето семейство тя също се наложи... Както и да е. Един наш писател,надявам се познат на всички вас,е казал преди време,че когато светът си събува потурите,нищо не може да го спре :) (Николай Хайтов)
06.07.2008 :: 13:54 :: от AceXe
#21
Re: Бутилирана мания
Не съм съгласен напълно.

От една страна в действителност една вода от половин литър струва 60 стотинки. Само с 10 стотинки повече си купуваш вода от литър и половина. Т.е. това ясно говори, че аз не плащам за самата вода, а за горивото, което е изхарчено и заплатата на служителите, които са я бутилирали и докарали до магазина.

Но от друга страна не мога да се откажа. Защото в тези жеги много по-удобно е да си купя вода от близкия магазин като съм навън. Защо:

1) Купувам си я студена. Иначе ако си налея от вкъщи сутринта, до час-два тя вече е станала топла. Мразя да пия топла вода.
2) Качеството на чешмяната вода в България на малко места е прилично.
3) Забелязъл съм един изключителен феномен. Когато си сипя вода от чешмата в чаша и я изпия тя има вкус на вода. Когато обаче си я сипя в бутилка и седи така няколко часа, тя придобива един отвратителен вкус, който е смесица от вкус на желязо и неприятен мирис. Е как да я пие тази вода човек?
4) Като свърши водата, която съм си взел от вкъщи какво да направя? Няма нито една чешма, която да е направена удобно и за пълнене на шишета. Всички са с едни чучурчета нагоре и са само да пиеш на момента. Друг е въпроса, че много малко чешмички работят.

Мисля, че това са достатъчни причини.
06.07.2008 :: 22:39 :: от earth's friend
#22
Re: Бутилирана мания
Съласен съм със thanks4nothing относно 10 литровите бутилки за воа. Голям проблем са.
07.07.2008 :: 03:12 :: от APChih
#23
Re: Бутилирана мания
Добре де,не разбирам наистина-какъв ни е проблема?Минерална вода и чешма има и центъра на София,и в княжево,и в Горна баня,а изворна навсякъде в покраинините на Витоша?Наистина е повече до мързел,а?Пък в краен случай-и от чешмата не е зле.Ако пием веднъж на ден чешмяна що ще ни стане?Баба ме дето казваше:"човек ако знае от що ще умре..."
Аз лично пари за вода не давам,освен в редки случаи когато отивам на дълъг път и съм забравил да си взема от другаде.
07.07.2008 :: 07:55 :: от pstj
#24
Re: Бутилирана мания
Аз специално си купих една бутилка минерална вода (френска) само заради бутилката:)Не можах да намеря българска в стъйлена бутилка. Защото наистина пластмасовите стават на г*з само след седмица. Стъклената разбира се трябва да се мие от време на време. Не ми тежи да я нося в раницата, а се събира и в малка чантичка (330 мл е).
Що се отнася до това "стига ли ми толкова малко" - не ми, но за сметка на това има чешми из центъра на Варна достатъчно, както и в морскта градина, по Приморска алея и тн.
Що се отнася до питейните качества на водата от водопровода - нямам конекретни наблюдения, но мисля че става за пиене.
По-горе някой спомена, че не сме изчислили енергията необходима за производство на филтрите и потенциалните опасности от изхвърлянето им - мисля че се перкалява малко. Един добър филтър пречиства мнооооого литри вода. Освен това винаги оставя варианта да си пълниш минерална от многобройните извори. Едно време (говоря като пенсионер вече) имахме две стъклени дамаджани, с плетен кош (да не се трошат лесно) ама какво стана с тях... Не съм виждал никой да ги ползва вече пък си бяха перфектни:) Предполагам че са се изпочупили и вече не се произвеждат.

И като стана дума - забелязалили сте как все по-"съвременни" чудесии се произвеждат и траят всепо-малко и по-малко, имам вувството че скоро телевизорите и телефоните също ще станат за еднократна употреба, пускаш, гледаш и хвърляш:)
07.07.2008 :: 13:54 :: от Boris
#25
Re: Бутилирана мания
До #24
Ами в същност, когато по-горе потах дали някой има представа какво има във филтрите и колко енергия трябва за да се произведат, изобщо не съм очаквал някой да го изчислява, пък и съм сигурен че и никой производител не си прави труда. Просто исках да подхвърля тема за размисъл за хората, които ги използват. Те не бива да мислят, че с тях няма да замърсяват.
07.07.2008 :: 21:00 :: от APChih
#26
Re: Бутилирана мания
филтър би могъл да си направиш и самичък-памук,хартия,марля!Естествено-всичко си иска своето и от нищо нещо не става!
08.07.2008 :: 00:06 :: от earth's friend
#27
Re: Бутилирана мания
Много добра идея от страна на APChih!
08.07.2008 :: 10:09 :: от Boris
#28
Re: Бутилирана мания
Да добър вариант за пречистване на водата от механични примеси, но не и от химически. Аз лично ще се огранича за момента до вода от чешмата :). В моя квартал водата е чиста и не мисля, че се нуждае от допълнително пречистване. Но все пак ако на други места водата не е подходяща за пиене, мисля че е по-добре да се филтрира от колкото да се купува бутилирана.
08.07.2008 :: 13:21 :: от APChih
#29
Re: Бутилирана мания
Хайде сега някой да ми каже защо една вода е "минерална",а друга не е?Що е това минерална вода и коя не е "минерална"?
09.07.2008 :: 12:51 :: от pharaon
#30
Re: Бутилирана мания
Има си определени извори, от които излизащата вода е обогатена с определени МИНЕРАЛИ, които ги няма в другите: язовири, извори, реки (те се припокриват) и т.н. Съответно чешмяна вода. Въпросът е глупав. Ако незнаеш какво е това минерал имаш нет кат слънце! Минералните извори са национална гордост. И уж българската бутилирана вода произлиза от тях. Вероятрността това да е истина не е голяма. Защото минералната вода, е със много особен вкус и мирис, да не говорим, че ако я превариш съдът в който това става може да побелее. Това с бутилираната вода не се случва, защото е трапезна. Т.е. махат и се минералите, не е полезно да се приемат ежедневно.
09.07.2008 :: 22:13 :: от mojojoro
#31
Re: Бутилирана мания
Коментарите наистина ме накараха да се замисля и да си задам следните въпроси:
1. Някой виждал ли е какъвто и да е вид бозайник да пие минерална вода?...аз не съм, а съм чувал, че животните за разлика от хората са запазили инстинктите си по отношение на това кое е вредно за тях и кое не ...!?
2. Били ли сте някога до минерален извор?...водата от минерални извори има характерен и не много приятен аромат, който едва ли някой от нас е засякал да изтича от бутилката му с минерална вода...изънт ит стрйндж..!?
3. Като бях малък, в супермаркета се продаваше само една марка минерална вода при това в стъклени бутилки - ХИСАР. И като дойде демокрацията се навъдиха какви ли не. Количество за сметка на качество?!?
4.А замисляли ли сте се откъде извира изворната вода...какъв е пътя и от планинския връх до пресъхналата ти уста?...От облачна маса сформирана над комбинат" Кремиковци" плисна дъжд над торфените блата на Витоша планина...докато стигне по ручея или до подземната кухина където се складира и бавно изтича от пукнатинка, водата се филтрува през скали, почва, мъхове и лишеи, но въпреки всичко в нея има бактерии, водорасли и гадинки всякакви, понякога и патогенни и ако именно тези патогенните са в по-голямо количество горко му на този който ходи всяка събота с жигулката до село Бистрица да си напълни бистра водица. Факт: Преди няколко години четирима се заразиха с жълтеница /хепатит А/, след консумация на вода от карстов извор Житолюб, гара Лъкатник. И друго, представете си само, че в долчинката по която се стича водата преди да стигне до някоя планинска чешма взел че умрял муфлон или някакво диво прасе и като завали дъжд... тоо си ... абеее... наздраве!
Точно това е причината да се хлорира чешмяната вода, но тя се хлорира вечер за да може хлорните съединения да се разпаднат до сутринта/поне би трябвало/, когато консумацията е най-голяма.
И един съвет за хората който все още се чудят коя вода е по - полезна за тях, дали да си купят филтър за каната или направо един дустилатор и да си я дистилират водата за да стане химически чиста...отплеснах се...ами когато ожаднеете си сипете една биричка/от стъклена битилка/ и отворете учебниците по физика, химия, биология за 5ти клас/може и по долен ама трябва да сте на повече бирички/ и прочетете истината за чудото на водата... а аз отивам за биричка:)
10.07.2008 :: 00:18 :: от APChih
#32
Re: Бутилирана мания
Евала ти!И аз обичам бирата-супер минерална!
А минералните води-вижте етикета-имат определино съотношение на аниони и катиони.Преобладаващо количество минерали.За това те по скоро се водат лечебни, а не трапезни води.И наистина могат да бъдат както лечебни,така и вредни.За това и в миналото за определени болести се отиваше на определено място.Днес може посто да я включиш в рецептатаи да се надяваш че знаеш какво наистина им а в нея.Но-в това отношение чешмяната вода също е минерална-особено като я обогатим с хлор!
10.07.2008 :: 10:07 :: от nedij
#33
Re: Бутилирана мания
е да, тъкмо в наш, национален стил - да мрънкаме за какво ли не и да се оплакваме, но в никакъв случай не и да помислим малко!
значи имаме Удоволствието, аз и предполагам повечето от Вас, да живеем в страна която е съчетание на невероятни природни богатства на толкова малка площ, в това число и водата - минерална, изворна, реки, язовири и море. кеф ти да пиеш кеф ти да се къпеш кеф ти да си правиш бани, хладни, топли, горещи. водата за пиене може да си избираме каквато си искаме като всичките видове са хубави за нещо и то не защото някой е пуснал реклама по телевизията, а защото това се говори през вековете от дедите ни. В България има няколко хиляди извора като сигурно няколко стотин от тях са със силно изразен лечебен характер. в близост до всеки голям град а и по-малък има къде естествени къде изкуствени водни басейни и съответни вододайни зони за да може без много усилия човечецът, българин, да може да пие чиста и хубава вода от дома си. из градовете ни има освен извори и доста добра мрежа с чешми/друг е въпросът колко се стопанисват/ и всичкото това ИМАНЕ е напълно нормално да се оплакваме и да си купуваме от магазина, по примера на еврпееца или някой друг, вода - може би е въпрос на престиж и Съвременно мислене, и живеене в крак с модата и нАуката.
извинявам се ако се повтарям - искам да Ви споделя, опита ми с водата в страни като Испания, Гърция, Турция, Ирландия - да, рядко пият чешмяна вода и предпочитат да си купуват но тези страни нямат онези горе описани дребни неща които ние ги притежаваме "по дифолт", или гледката просълзен израелец се радва на едно поточе на перловска река/е, по-малко и не толкова мръсно/ и на въпроса "защо?" - те просто нямали такива неща, не съм гледал на картата какви и колко реки имат. или в Иран и съседните страни бензина е около 10цента литъра но водата е няколко долара. веднъж с една позната и мъжа й англичанин обикаляхме Банско и района и докато пътувахме имаше коментар от моя страна тук има чешма там има ... и спряхме естествено ..., тя вметна че и тя знае всички изворчета в Англия - ?!?? - просто там нямало!
Общо взето сме велик народ - опитваме се да опорочим всичките ни дадености от природата, но тя за моя радост е може би по-велика - дано не се опитваме да докажем обратното!
Между другото съм виждал хора, които са в добро здраве и живеят нормално и без да стискат в ръка или да имат ВИНАГИ до себе си бутилка минерална вода!
Хайде към магазина за вода!
:)
10.07.2008 :: 12:46 :: от zserty
#34
Re: Бутилирана мания
Въпрос: "За какво ни е да хвърляме усилия в ремонти, да купуваме кани с филтри или да монтираме филтър на чешмата си, когато винаги можем да слезем до магазина?"
Отг.: Защото сменяйки тръбите на апартамента, спестяваш опасността от наводнение, но не и от промяна на вкуса на водата. За да има ефект, трябва да се сменят тръбите в цялата сграда, което означава всички съседи да дадат своят финонсов принос за благото дело... което мисля е излишно да казвам че е на места е като мисията невъзможна :)

Отностно минералните богатства на България, никой не ги оспорва, върпосът е в това че все пак за да отидеш да си налееш от тях трябва да имаш подходяшоти превзно средство.
Ето една напълно еко картина - Качваш се на колелото и отпрашваш с празен галон, към най-близкият минерален извор. Супер. Правиш си разходка, колелото е еко, галонът все някак ще го закрепиш, но докато е празен. Представям си картинката когато се връшаш с 10 л туба... то кормилото ли да държиш или водата :)

Това което искам да кажа е, че не всичко е толкова идеалистично колкото ги описвате. Аз обичах чешмяната вода, правя някакви безумни опити да я ползвам още, за целта сменихме тръбите (само нашите), сложихме механичен филтър и тя пак ми мирише гадно...
Не всичко е въпрос на мързел и нетърпение :)
10.07.2008 :: 15:50 :: от APChih
#35
Re: Бутилирана мания
Напълно съм съгласен с двама ви!Така е -прави сте.
А между другото-от тук насетне-моля участниците във фрума-гогато не пиша и не нахапвам някого от вас за нещо конкретно-приемайте че съм съгласен със статията и коментарите.
10.07.2008 :: 22:09 :: от APChih
#36
Re: Бутилирана мания
Но и според мене акцента в тази статия беше не за водата,а за боклука които остава като последствие от нея!Така че-струва си в името на природата да направим "малки стъпки".Или?
12.07.2008 :: 17:18 :: от kobra99
#37
Re: Бутилирана мания
аз живея в град Добрич водата е пълна с пясак
12.07.2008 :: 17:26 :: от earth's friend
#38
Re: Бутилирана мания
До kobra99:
Пробвай памучени тампони. От онези, с които жените използват за поистване на грима си. З ад го захванеш, може да използвай ластик (не и ластик за коса).
12.07.2008 :: 17:28 :: от earth's friend
#39
Re: Бутилирана мания
пясЪк се пише с Ъ, а не с А.
14.08.2008 :: 16:11 :: от simpeon
#40
Re: Бутилирана мания
Мили съфорумци / е гати изчанчената дума/ ! Специално се регистрирах, след като прочетох с интерес материала досежно чудовищния бизнес, развит успешно покрай естествената нужда на човек да поема ежедневно определени количества от божествената течност, с която Бог е дарил малката ни планета. Няма да се впускам сега в подробности по проблем, за който са изписани милиони статии, книги, научни публикации и изследвания, езотерични и невероятни на пръв поглед свойства на "обикновеното" вещество H2O, на което се крепи нашето и на планетата в това и състояние съществуване. За владеещите руски език, благодарение на Кирилицата, в руския Google ще потънете в това море-океан от информация по въпроса. Засега ви подавам само моя скромен опит: Избягвайте непрекъснатата употреба на една и съща минерална вода , за да не се натрупват излишно ненужни за здравия организъм микроелементи, освен това "минералната" трябва да е слабо минерализирана, мин.води с висока концентрация на определени елементи се употребяват само при конкретни заболявания, и то контролирано от сведущи в областта лица с медицинско образование, а не просто манипулатори от някой лечебен курорт, на който сега викат СПА център. Употребата на вода от домашния водопровод изисква поне 3-4 минути "източване", за да се излеят в канала натрупаните от застояване в остарелия тръбопровод на сградата механични примеси, най-вече железни хидроокиси /ръжда/ и пр. примеси, донесени след пречиствателната станция. Това до известна степен заменя необходимостта от самоделен или Брита и подобен филтър, но не напълно - по-правилно е да се комбинира, както във всеки кафе-автомат производителят на машината е вложил обменник-филтър с дългосрочно действие, за да е вкусно кафето. Следващият важен момент е механичното "раздрусване" на съда, в който е водата, за да се отделят "лошите" газови съставки, на първо място -хлор, за другите - в анализите от различни лаборатории са изброени и като вид, и като количества. Езотериците дори твърдят, че това раздрусване "енергизира" Вашата вода с Ваши усилия - да не Ви е лен... Е, след това - пийте , на воля, но не прекомерно... за да не извлечете ненужно количество "вещества" от себе си.
Разходката по безкрайната тема за водата води до практически изводи, напр. "енергизиране" на вода под пирамида, магнетизиране на водата, "активирането" и с поставен в съда къс кремък /не кварцит/, а това, което дедите ни са ползвали за огниво, а прадедите от "каменната епоха" -за оръдия на труда и оръжия., жива и "мъртва"вода, сребърна вода и какво ли не още, но-най екзотично - късче от
минерала ШУНГИТ - чудото на природата, от което е извлечена форма на въглерода - фулерен, която драска диаманта. И тъй като темата наистина е безкрайна, спирам засега, за да отпия малко от домашната си "кремъчна" вода, след това от шунгитовата, накрая от специалното шише с хомеопатична доза аспирин /следи от него в шишето/, тъй като днес май има "магнитна буря", т.е. свръхактивни протуберанси от Слънцето, които земната атмосфера не е успяла да неутрализира ...
14.08.2008 :: 16:21 :: от simpeon
#41
Re: Бутилирана мания
Краят на коментара ми нещо "заекна" по пътя към Горичката, сега го пускам пак: " ...Е, признавам си, че на обед съм дръпнал и две чаши червено, а сега допивам една Ариана светло, но това е, както се казва, за блясък в окото. А ако имате време и желание, погледнете страницата ми на адрес http://simpeon.googlepages.com
Бъдете здрави и щастливи, Симеон Пенчев
30.08.2008 :: 12:03 :: от констансиел
#42
Re: Бутилирана мания

#8
Re: Лесно е: Да пием чиста вода от чешмата
още по лесно е да си монтираш инсталация за пречиствани е зареждане на чешмяната вода . Когато веднъж го направиш водата става по добра от всяка друга минерална . системата включва груб филтър за по едрите замърсители , катиоден минерален филтър,магнитен редуктор ,сребърен и меден йонизатор . И всичко това се управлява от микропроцесор . водата в домът ви става не само годна за пиене ,но и лечебна можете да пиете ,да се миете и къпете с нея . Няма нужда в близките 10 години да сменяте нищо по системата , и цената не е кой знае каква . край с слизането до магазина ,носенето на вода от банята и други такива силови методи Инсталацията се монтира след водомера и е инвестиция за дома ,която си заслужава вложенията
24.10.2008 :: 10:00 :: от vartolomey
#43
Re: Бутилирана мания
Това с тази инсталация звучи прекрасно и е варианта който може би е най-удачен за градска среда,може ли малко повече подробности за нея и от къде се поръчва
05.02.2009 :: 03:55 :: от boryana
#44
Re:Дамаджана
Търся да си купя по-голяма дамаджана в София, но не намирам. Искам и аз да си наливам мин. вода със старците:)) НО тези туби са ужасни...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg