Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.07.2008 :: партньор

Хляб и зрелища

от Силвия Тулева :: Коментари (100) :: (10992 прочитания)

Според Организацията по храни и земеделие към ООН в 36 държави вече има криза за хранителни продукти. Защо храната ни не стига?
По-рано тази година президентът на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че цените на хранителните продукти ще продължат да нарастват и една от главните причини е все по-голямото търсене и използване на биогоривата като алтернативни източници на енергия. Това обаче не попречи на американския президент Джордж Буш да обяви своя план – до 2017 година 15% от американските коли да се захранват с биогориво.

Дори и най-големите привърженици на биогоривата признават, че те не могат да бъдат решение на проблема с изчерпаемия петрол и замърсяването в следствие на неговата употреба. Според някои специалисти дори отглеждането на зърнени култури за горива вместо за храна не само засилва кризата с храните и глада, но води и до екологични проблеми, свързани с нарастващата употреба на пестициди, разпространението на ГМ култури, обезлесяването с цел създаване на повече обработваема земя.

Друга важна причина за високите цени на зърнените храни според Зелик е промяната в диетата. Икономическият растеж в страни като Китай, Индия, Русия, Бразилия води до по-висока консумация на месо и месни продукти. В Китай например от 1980 г. досега потреблението на месо се е увеличило със 150%, а в почти всички развиващи се страни е нараснало двойно. Ръст от 40% се наблюдава дори в Индия, където не малка част от населението са вегетарианци. А за да се произведе 1 кг телешко месо отиват 8 кг зърно... От Световната банка предвиждат, че до 2030 г. световното потребление на храна ще се увеличи двойно.

Глобалното затопляне и промените в климата също имат отношение към нарастващите цени на храните. За последните 7 години реколтата в Китай е намаляла с 10%, а наводненията в централната част на страната тази година, освен че са довели до изселването на милиони души, са унищожили посевите от царевица и ориз. С 10% по-ниски се очаква да бъдат и добивите във Великобритания тази година заради наводнения. Миналата година пък Австралия преживя най-голямата суша за повече от век насам и реколтата от пшеница падна със 60%.

Високите цени на храните и гладът накараха милиони хора да излязат на протести в Нигерия, Сенегал, Камерун, Буркина Фасо и на много други места. В Йемен деца маршируваха, за да привлекат вниманието на властите, в Хаити гладни демонстранти щурмуваха президентския дворец, а във Филипините се извиват огромни опашки за ориз от държавните резерви. Според Организацията по храни и земеделие към ООН в 36 държави вече има криза за хранителни продукти.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (100)

08.07.2008 :: 00:03 :: от earth's friend
#1
Re: Хляб и зрелища
Не яжте месо, особенно в тези жеги!!
08.07.2008 :: 00:05 :: от earth's friend
#2
Re: Хляб и зрелища
Био гориво, но какви биогорива (от какви продукти, обаче)?
08.07.2008 :: 07:01 :: от GoVegan
#3
Re: Хляб и зрелища
Всички, абсолютно всички проблеми, с които се сблъсква човечеството днес, се дължат на консумацията на месо и убийствата на животни!! Абсолютно недопустимо е човек да се мисли за природозащитник, ако яде месо! Толкова е лесно да си вегетарианец/веган!!! Добре е за самия човек, за всички същества, за целия свят!!! Абсолютно е назрял моментът, в който това е единственият ни избор, заради собственото ни оцеляване като вид на Земята!
08.07.2008 :: 09:48 :: от With Love
#4
Re: Хляб и зрелища
Колите ще изядат хората. Вече ги почнаха. А кравите и свинете ще ги довършат окончателно. Как е възможно да се пренебрегват човешките нужди от храна, за да може в развитите държави да ходим с колата и до магазина на ъгъла? Как е възможно само в САЩ да има два пъти повече добитък отколкото цялата популация на Земата? Ние сме ненормални. И после защо болниците са пълни? Е как няма да са пълни! Свинско, винско и заседнал начин на живот не предполагат към дълголетие в добро здраве.
08.07.2008 :: 10:45 :: от Giovanni
#5
Re: Хляб и зрелища
Всичко дотук казано е много правилно. Гледайте филма Earthlings (Земляни). Там много правилно ще ви покажат как стоят нещата в птицефермите, свинефермите, риболова, говедовъдството, зоологическите градини, домашните любимци, цирка и т.н. Няма как просто този филм да не ви потресе. "Докато има кланици, дотогава ще има и бойни полета" - мисъл на Лев Толстой. А относно биогоривата смятам, че тези произведени от рапица са добър вариант, но съм твърдо против ГМО. Абе, най-добре е колите да се задвижват с водород, щото поне той е много, но технологията тепърва се развива, за да стане масова, пък и еврейските петролни картели не биха си го позволили.
Anarchy is freedom!!!
08.07.2008 :: 10:49 :: от Giovanni
#6
Re: Хляб и зрелища
Ето линкче за филма в замундата: http://www.zamunda.net/details.php?id=91529
Пишете отзиви. Аз бях потресен и вече избягвам да ям месо и животински продукти, освен ако не са от домашни животни, които се отглеждат по-хуманно.
08.07.2008 :: 11:51 :: от pstj
#7
Re: Хляб и зрелища
@#3
Да бе мнооо е лесно, само трябва да не ядеш навън ИЗОБЩО. И да не ти е вкусно НИКОГА. иначе е лесно, да.

Хайде на село да ти отгеждаме сами кокошките:)
08.07.2008 :: 13:18 :: от APChih
#8
Re: Хляб и зрелища
OК!
Айде да помислите върху нещо,а?
Всички сте чели книжки за индианци-Оцеола,Винету,Синовете на великата мечка и др.Както знаете тези народи са се изхранвали основно с лов-т.е-с месо.Не са били заклети вегетарианци!И въпреки това до появата на белия човек в тези райони екологичното равновесие едва ли е било застрашено и едва ли много видове са били застрашени от изчезване!Същото важи и за Африка,Австралия и т.н.
Защо?
Отново ви питам-храната ли е най големия проблем,та вечно за нея се хващаме?
Копи и пеист на коментара ми от ...как беше статията за Мак Доналдс.
08.07.2008 :: 14:47 :: от vladokan
#9
Re: Хляб и зрелища
Да. Предвид факта обаче, че когато тези индианци ги е имало, Амазонските дъждовни гори-"белите дробове на Земята" също са били в пъти по-големи, нали?. А сега всяка година се изсичат площи от тях с големината на Великобритания и както оповести дори президента на Бразилия Инасио да Силва относно изсичането на Амазонка: "Отглеждането на добитък е отговорно за повече от 80% от обезлесяването."
Също така едва ли индианците са съхранявали месото във фризери от производството, до транспортирането му, до съхраняването му у дома. Не са имали хладилни камери.
Щетите от отглеждането на животни за месо за околната среда са толкова много, че не могат да бъдат изброени само в една статия. В доклада на ООН Организацията за земеделието и продоволствието са описани подробно:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Дългата_сянка_на_животновъдството
http://www.suprememastertv.com/bbs/board.php?bo_table=sos_video&wr_id=18
08.07.2008 :: 14:55 :: от rismvd
#10
Re: Хляб и зрелища
До #8
Яли са, да! Само, че направи сметка колко са били като бройка индианците (че и целият свят тогава) и виж колко сме сега!
08.07.2008 :: 15:22 :: от GoVegan
#11
Re: Хляб и зрелища
#7, Точно това искам да кажа, че изглежда по-трудно отколкото всъщност е!!! Вегетарианка съм от много години, веганка от малко по-малко и не съм се чувствала по-прекрасно!! Човек просто трябва да знае, че не се лишава от нищо, имаме изобилие от храна всъщност! Това, че от години и хилядолетия правим нещо, не значи,ч е то е правилно! Колко века хората са вили сексисти, стигнали са до извода, че не е правилното морално отношение и вече не е така! А колкото за отглеждането на животни на село и т.н.. това за мен никак не е ЕКО и никога няма да бъде!!!! УБИЙСТВОТО НЕ Е ЕКО, независимо в какви условия! И е под достойвството на хората да се хранят с трупове!

#8 ДА! ВСИЧКО ТРЪГВА ОТ ХРАНАТА!!! Прекалено просто изглежда, за да е истина, НО Е ФАКТ!!!! Четете, бе, хора, поровете се малко и ще го видите, ако искате да го видите, разбира се! Но фактите ще ни извадят очите...

Супер, #5, ето линк към същия филм със субтитри на БГ: http://veg-tv.info/Earthlings
08.07.2008 :: 15:30 :: от GoVegan
#12
Re: Хляб и зрелища
Добре, ето малко статистика, за да не звуча наивно и едностранчиво:

Нужни са 23 галона вода за производство на половин килограм марули; 25 галона вода за производство на половин килограм жито; 49 галона, за производство на половин кг. ябълки; 815 галона, за производство на половин кг. пилешко; 1 630 галона, за производството на половин кг. свинско;
и 5,214 галона вода, за производство само на половин килограм говеждо.

Ако всички в UK не ядат месо 7 дни в седмицата, те ще спестят 91 мегатона емисии от парникови газове.
Всъщност, това ще е все едно елиминирането на всички емисии от парникови газове на 12.5 милиона домакинства в UK. Това са половината домакинства там. Ако всички британци се хранят без месо
6 дни в седмицата, това ще спести повече въглерод, отколкото отстраняването на всички коли по пътищата там, 29 милиона автомобили. Ако всички в UK се въздържат от ядене на месо 5 дни в седмицата, те ще спестят 65 мегатона, милиони тонове СО2 емисии. Това ще спести повече емисии,
отколкото биха се постигнали, ако цялото електричество във всички домакинства в Краството се елиминира. Ако всички британци не ядат месо 4 дни в седмицата, ще спестят 78 мегатона СО2 от емисии
на парникови газове. Това ще доведе до по-голямо спестяване на въглерод, отколкото ако се
отстранят от пътя всички коли в UK. А 3 дни без месо ще имат същите позитивни последици върху
намаляване на емисиите от парникови газове като замяната на всички домакински уреди от рода
на хладилници, фризери, миялни машини и перални с енергоспестяващи такива, изолиращи стени,
двойно остъкляване, енергоспестяващи бойлери и термостати.
08.07.2008 :: 15:50 :: от Giovanni
#13
Re: Хляб и зрелища
#7 Ти си избираш какво и къде да ядеш... ;)
08.07.2008 :: 15:56 :: от Giovanni
#14
Re: Хляб и зрелища
#8 Индианците тогава са били в пъти по-малко, отколкото сега е човечеството, пък и те имат уважение към животните и правят ритуали преди или след лова, за да умилостивят духовете. Същото важи и за народите по Африка и Австралия. Сигурно има някакъв смисъл това нещо след като го практикуват в повечето култури по света. А пък голяма част от индийците дори не ядат месо. Не ги смятам за по-глупави като не ядат месо.
Само на седмица биват заколени около 8,5 млн. бройлери по света. С тази бройка могат да се нахранят и Оцеола, Винету и племената им сигурно за няколко години, та чак ще остане и за Синовете на великата мечка. :D
08.07.2008 :: 16:02 :: от Giovanni
#15
Re: Хляб и зрелища
Абе, който може нека изгледа филма Earthlings: http://www.zamunda.net/details.php?id=91529 Пък и някой ходил ли е изобщо в кланица или птицеферма? Съмнявам се това да е най- приятният му спомен. А за хигиената там просто не ми се говори. Но всеки сам прави своят избор какво да яде. Хапвайте бургерчета от Мак Доналдс и след това се насладете на филма Super Size Me
Anarchy is freedom!!!
08.07.2008 :: 18:03 :: от mitar
#16
Re: Хляб и зрелища
БИОгоривата са с БИОлогичен произход, но както всички знаем са антиЕКО. Те обаче не са виновни за всичко. Нека не приемаме на доверие всички евтини медийни фокуси! Продоволствената криза, нека не си заравяме главата в пясъка- нарича се свръхнаселеност. В топлите зони на планетата. И понеже там няма мамбо се качват на север. Нито планктона нито райграса ще са достатъчно ако продължават така. Нека не ставаме като човека който си търсил ключовете под лампата, защото там където си ги изпуснал било тъмно. Това е сериозния дългосрочен проблем.
08.07.2008 :: 18:08 :: от mitar
#17
Re: Хляб и зрелища
Вива вегани, хишниците и лешоядите са анти еко! И омниворите. ;-)))
08.07.2008 :: 18:53 :: от Boris
#18
Re: Хляб и зрелища
И аз не мога да се съглася с някои от горните коментари, най-вече с #3
Дори и всички да спрат да се хранят с месо нищо няма да се промени. Проблема е че ние хората се множим като хлебарки и консумираме все повече ресурси, а нашата малка планета не може да изхранва такова голямо население.
И най-странното е, че всички (с малко изключения) считат това за нормално.
На всяка среща на развитите страни се коментира как към 2050 г. да се произвеждат два пъти повече храни за 10 млрд. души, а никой не задава въпроса как да се ограничи раждаемостта.
Ако продължават всички да мислят толкова безотговорно нищо добро не ни чака !!!
08.07.2008 :: 21:48 :: от Giovanni
#19
Re: Хляб и зрелища
Крайностите никога не са хубаво нещо, но все пак може да се ограничи консумацията на месо без да се става вегетарианец... А възможности има навсякъде! Храна може да има за всички гладни в Африка стига САЩ да не дават 120 млрд. $ на година за оръжия, а да влагат тези пари в земеделие в тези африкански държави.
Биогоривата изобщо не решават проблема, тъй че аз си стоя на позицията за водорода като гориво.
#17 Твърде язвително, но все пак всеки един човек по света може да ограничи консумацията си на месо. Пък и ще е по-добре за сърчицето му... :)
08.07.2008 :: 22:09 :: от Giovanni
#20
Re: Хляб и зрелища
Само вижте тази статия: http://news.vestnik24.com/health/health_601688.html
Това симпатично китайче не е затлъстяло от яденето на ориз, а от прекаленото похапване на месо, яйца и млечни продукти. Така се получава след като майка му и баща му допреди са нямали пари, за да се докоснат до тези стоки и след като икономиката им е в разцвет сега похапват доста от тези скъпи допреди години за тях стоки. Тъй че не ми приказвайте врели-некипели, че нямало храна за всички и т.н. Истината е, че лакомията ще затрие човечеството, а още по-лошото е, че тези които я виждат не й се противопоставят, а са неми съучастници. Ето една "индианска" мъдрост: Гъз глава затрива!!!
08.07.2008 :: 22:18 :: от Приател
#21
Re: Хляб и зрелища
Скъпи приятели, радвам се, че толкова хора стават съпричастни към проблемите в целия свят. Стискам ръце на така добре запознати с темите коментатори. Надявам се техните изказвания по статията на Силвия Тулева да въведе в размисъл всички читатели. Нека се замислим. Оцелявянето на планетата и човечеството е поставено на карта. В такъв критичен момент да спрем инертността си.! Нека заради удоволствието на езика не погубим това, което дължим на безброй поколения, живяли преди нас. Моля всички да бъдем: по-добри и толерантни, по-милостиви и състрадателни, нека уважим правото на живот на всички същества, независимо от тяхната форма. Да живеем по-семпло. Дадена ни е достатъчно енергия и от слънцето, и от вятъра, само трябва да съумеем да я използваме. Нека възстановим природата, нейната зеленина ! Нека се обичаме и станем "зелени"!
09.07.2008 :: 23:59 :: от APChih
#22
Re: Хляб и зрелища
Благодаря за вниманието!Радвам се че предизвиках толкова коментари.
па то от тях отново се оказа че най екологичното творение са презервативе и хапчето анти бебе/на фона на всички дето се чудите как да кърмите и да отгледате децата си!/.
Ма месоядството било неекологично!?Па то се оказа че само хората са месоядни!Ми други хишници дето да нарушават еко равновесието нема ли?Да -бил съм в кланница.И то на стаж!Клал съм и животни на село.Е и?А знаете ли как мирише в обор?Много по различно отколкото в ресторант!Но хората които се хранят в ресторант не влизат в обор.А храната им идва от там!
Китайчето надебеляло щото яде месо!?А що тогава ние на село си угояваме свинете със ечемик и царевица и защо гъските се "гушат" за маз и черен дроб като им се налива зърно в гушата?И защо в резни списания съм чел за "протеинова диета за отслабване",те такава която изключва зърнените въглехидратни храни и набляга на протеиновите-месо,мляко и др?
Спомнете си статията в която се казваше калка храна изхвърлят англичаните на боклука.
И отново ви питам-точно храната ли е проблем?
10.07.2008 :: 00:35 :: от Giovanni
#23
Re: Хляб и зрелища
#23 Пробвай ако искаш и протеиновата диета на пича от Super Size Me. После ми кажи колко е ефикасна и колко си си скапал здравето.
Не че отричам яденето на месо, но просто това, което се продава в магазините не е месо, а е смес от антибиотици, хормони и мн. други неща. Отново казвам, че избора си е на всеки какво да яде.
И все пак като си влизал в обор и знаеш какво е, смятам че можеш да си представиш тази картинка всеки път, когато ядеш някой полуфабрикат. Всеки ако виждаше как се прави храната му, щеше да си я отглежда и готви сам!!!
Не само храната е проблем, но все пак нещата са навързани... Промениш ли едно звено от веригата, ти променяш и следващите...
10.07.2008 :: 09:04 :: от woods
#24
Re: Хляб и зрелища
23, Чета те и те псувам наум, щото ако те напсувам публично може и да ме баннат от Горичка (не че ще е голяма загуба). Щом си колил животни и нищо не ти е бръкнало отвътре.
Аз бих поработил в моргата, но в кланица не.

24, И аз му препоръчвам тая диета - поне ще прерита и няма да трови света повече. И почвай да отричаш яденето на месо, че другото не е редно.
10.07.2008 :: 15:19 :: от APChih
#25
Re: Хляб и зрелища
Благодаря за кртиката!
Нормално се казва "за комплимента",но аз съм еколог и не мога да не съм в опозиция!
24-не знам каква е тази диета и не мисляда я пробвам!Но познавам достатъчно хора,отслабнали като просто са спрели да ядат...ХЛЯБ!С всичко друго съм съгласен-защото аз не съм влизал в обор,аз ИЗРАСНАХ ВЪВ ОБОР!За разлика от повечето тука дето стоите на разстояние и само си говорите за земеделие,храни,екология.../и все пак никои не ми отговори-що е еко-,що е био-,и що е природо-/.
Да-прав си-когато ям полуфабрикат аз се сещам какъв е истинския вкус на месото,домашното сирене,млякото от кравата и медът от пчелната пита,и зеленчуците от градината.Те НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ПОЛУФАБРИКАТИТЕ ОТ МАГАЗИНА.Те са бъкани с добавки,консерванти,кожа,кости,оцветители,соево брашно,и какво ли още не.Всичко друго освен месо.Защото месото от кланниците отива на пазара в чист вид,а отпадъците се преработват в колбаси и там-други деликатеси!Така че вегетарианци-яжте си саламче-в него МЕСО НЯМА!Казвам ви го точно щот съм бачкал в кланница!
Колкото до тебе ,Господин АЗ,псувай ме колкото си искаш-ветър ми вее покраи ушите.
Тука преди седмица чакаха с нетърпение коментари от тебе,после решиха че си на море и затова не пишеш.Само аз знаех истината-взел си една нива с картофи и си отишъл на село да ги гледкаш.Как е-успя ли да им сложиш мрежа срещу бръмбари или измисли нещо друго?Сподели своя опит,както аз споделям своя!
10.07.2008 :: 17:50 :: от Giovanni
#26
Re: Хляб и зрелища
еколо̀гия ж., само ед. Наука за взаимоотношенията на организмите помежду им и с околната среда.
А самото еко май означаваше къща от гръцки произход, но не съм на 100% сигурен.
био то е ясно - живот
приро̀да ж., само ед. 1. Заобикалящият ни материален свят, който не е резултат от човешка дейност. Жива и нежива природа.
2. Основно съзидателно творческо начало в света. Резултат от дейността на природата.
3. Места извън градовете, селата и др. Отивам на разходка из природата.

Супер определения в тълковния речник, но не разбирам какво целиш, след като ти се дадат тези определения. Както и да е. :)
Тази диета с неяденето на хляб е съвсем различно нещо. Но както и да е. За мен дискусията е приключена...
Anarchy is freedom!!!
10.07.2008 :: 19:40 :: от woods
#27
Re: Хляб и зрелища
Кой е чакал коментари от мен? Да се обади да каже какво иска да му изкоментирам.
Не съм на море, ма ми омръзна Горичката отдавна - квото имат да го казват са го казали, и ся или се повтарят, или говорят глупости. Ма от време на време кат го цъкна тоя сайт слагам по някой (напълно безсмислен) коментар. Напълно безсмислен щото или ситуацията е толкова малоумна че и да я коментираш и да не я коментираш все ще си остане такава, или щото така и така няма кой да ме слуша тук, па и то с писане по форумите работа не се върши :-D
10.07.2008 :: 19:41 :: от woods
#28
Re: Хляб и зрелища
За нивата по-късно - като събера пари.
10.07.2008 :: 19:43 :: от woods
#29
Re: Хляб и зрелища
Anarchy is impossible - there is always someone to rull the chaos, or an idiot to make war :-D
10.07.2008 :: 22:06 :: от APChih
#30
Re: Хляб и зрелища
Добре-определенията са супер!Сега ми кажи какво става като ги слагаме пред разни думи?Ако си ме разбрал правилно-това имах предвид?Вегетапианството например-какво е?Еко,био-,природо или?
Защото говорим за БИОхрани.Щое това?ЕКОпродукти-какво означава?Природосъобразен начин на нещо си?Какво е това?
Е за това ставаше дума.Защото подобни определения стана ха мода и се изпразват от съдържание.
А- да не забравя -вече говорим и за ЗЕЛЕНО!Това какво ще рече?Ама не ми го описвай като цвят!
11.07.2008 :: 00:02 :: от Giovanni
#31
Re: Хляб и зрелища
Зелено е само РОДОПА СМОЛЯН!!! ЕКО е къщата на роднината ми Аристотел, БИО е на дядо ми градината, ПРИРОДОСЪОБРАЗНО е да пасеш стадото на село и ВЕГЕТАПИАНСТВОТО е да не дойда до вашето гето и да те изям с парцалите, щот в моето само законите на джунглата важат!!!
Анархията е най-великото нещо!!! И скоро ще я има!!!
11.07.2008 :: 08:11 :: от woods
#32
Re: Хляб и зрелища
Вегетарианството е кланиците да станат срамна част от историята - като робството и т.н.
11.07.2008 :: 14:06 :: от APChih
#33
Re: Хляб и зрелища

#5Re: За малките и големите стъпки

Добре де,смпатяги!
Аз не мога да разбера защо се ловим за храната?То че преяждаме-преяждаме!Ама и препиваме,и какво ли още не!Та според мене едва ли и 50%от култивираните площи в света се ползват за храна в истинския смисъл на думата.Садиме лозя за да правиме вино,сеем ечемик за бира и уиски,пшеница за водка и...да не говорим за тютюн,етерично маслени култури,оранжерий които бълват цветя за да напълнят кофите за смет след някой празник и какво ли още не?
Някъде бях чел,че ако само игрищата за голф във САЩ се посеят с нещо нормално биха изхранили гладните в Сомалия или...къде беше там?
А гледате ли ЕВРО"08?Дядо ми казваше:"Ей,на тая зелена морава що сено може да се збере,що овци може да пасат!?А тия така изтъпкаха тревата!А па като им се тича толко-що не доидат тука у балкано с едно стадо кози,хем да се натичат,хем млеко да има!" А на тия дето викат и скачат по трибуните за тия два часа да им дадеш по еедна лопата....ееееее!До сега да са готови и автомагистрала тракия,и тунела под шипка и .../за тенис няма говорим!/.
Майтапа си е маитап!Но истината е че вдействителност харчим много повече и средства и ресурси за низките си страсти и дребни глезотии,отколкото за насъщния.

11.07.2008 :: 23:46 :: от Boris
#34
Re: Хляб и зрелища
Ха-ха последния коментар наистина ми хареса :)
Между другото искам да обърна внимание на вегетарианците за нещо, което може би забравят, а то е че наистина има хора, които не могат да оцелеят без да се хранят с месо. Веднага ще дам и пример: ако ескимосите започнат да се хранят само с растителна храна, ще умрат от студ глад и болести, защото с растителната храна не могат да погълнат необходимите им калории, които изразходват в студа.
Това е частен случай разбира се, но просто исках да кажа, че не всеки може да бъде вегетарианец ;)
12.07.2008 :: 11:05 :: от woods
#35
Re: Хляб и зрелища
Обаче затова "ескимос" е обидна дума, тъй като произхожда от тяхния език със значението "ядящ сурово месо".
12.07.2008 :: 22:20 :: от emine
#36
Re: Хляб и зрелища
хищници сме и ще си останем, а без тези протеини от месо и риба как ще я караме,а? Ама вие 'вегетарианци' хапвате рибка, нали-скумрия,хек,риба тон(която е застаршена), но т'ва не е убийство, така ли?? и защо-рибите по-малко живи ли са от бозайниците, тяхното видово разнообразие по-маловажно ли е? не е проблема в яденето на месото,не сме единствените хищници, но сме единствените, които така и не са успели за толкова време да се приспособим към заобикалящата ни среда и сме ЕДИНСТВЕНИТЕ ХИЩНИЦИ, КОИТО ЯДАТ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ИМАТ НУЖДА !!!! Това е проблема -яжте, каквото ви е вкусно, той организма си знае, но не се тъпчете, яжте само колкото имате нужда, НЕ хвърляйте храна!!!!!

(м/у другото съквартирантката ми е вегетарианка и затова яде само кроасанчета, вафлички, полуфабрикати, аламинути и консервички с 'ранички'!!! хммм,колко хуманно от нейна страна)
13.07.2008 :: 08:50 :: от woods
#37
Re: Хляб и зрелища
При рибата има съществено предимство - не подпомагаш бизнеса с гледането на животни, за които трябват земеделски площи, фураж, не държиш животните в клетки и т.н. - рибките си плуват най-спокойно докато не... умрат за да напълнят стомаха на някого, но все пак е по-добре да ядеш само риба, отколкото всякакво месо. Аз лично едва ли бих си наловил риба, освен ако не е крайно наложително за да не умра от глад - тогава сигурно и друг вид животни бих си наловил, ама в днешни дни рядко се случва човек да остане сам в пустинята без храна...
Човекът не е хищник, а единственият вид в природата, който има избор сам да реши какво да яде. При останалите е предопределено. Следователно при човека има място за решение и отговорност. А другите хищници не си отглеждат жертвите в клетки и по всички начини, показани в MEET YOUR MEAT.
И като толкова не можете без месо (не че подкрепям каквито и да е частични инициативи, тип Горичка...) яжте месо примерно веднъж на две седмици, имам един познат дето тъпче пържоли през ден - ами представяте ли си какво ще стане ако всички започнем да тъпчем пържоли през ден - всичко ще бъде кръв и мърша, навсякъде фабрики за месо, това човешки свят ли е?! Да не говорим че навсякъде и във всичко слагат месо - отиваш на някой фестивал на открито и храната е кебабчета, искаш да си купиш сандвич или пица от улицата и всичко е с месо, отиваш в пицарията и я има една пица без месо, я не - какво е това бе, хора - ами в тази обстановка как да си помисли изобщо човек че е възможно да не яде месо? Че всички навсякъде ядат и във всичко има месо, бизнесът ви казва какво да ядете а вие сте стадо мърша без мозък! Като месото в чиниите, само дето в момента сте нафлудили целия свят та да се пазите от хищниците, но така и така благодарение на самоубийствения дух на хората (и ако трябва да се доверим на основното послание на Горичка) това може и да се промени...
13.07.2008 :: 18:45 :: от emine
#38
Re: Хляб и зрелища
Рибките ,които носят много пари също се отглеждат, а не си 'плуват свободно' и едва ли ги хранят с ест. им храна, но просто тях не ги виждаме и не ги чуваме и така проблем няма, докато за яйцата от 'щастливи кокошки' и разни такива глупости се шуми доста напоследък. Все пак всеки сам си избира какво да яде, както ти каза, което е супер, стига да не е само кебапчета или само ориз или само тикви... за да сме здрави ни трябва разнообразие на масата, просто мисълта ми е ХОРА ЧРЕВОУГОДНИЧЕСТВОТО Е СМЪРТЕН ГРЯХ ,ценете храната си и й се наслаждавайте!
13.07.2008 :: 18:53 :: от GoVegan
#39
Re: Хляб и зрелища
Emine, имам един приятел, който 2-3 години бе в Индия и е ядял само ориз!!! Той си е жив, здрав, прав, всичко си му е наред! Дори цял живот само ориз да ядеш, ще си набавиш всички необходими вещества! Това го давам за пример само! Просто сме прекалено разглезени и си мислим, че ни трябва какво ли не, зад а оцелеем.
Исках да разгледам веге начина на живот от екологична гледна точка, като най-бърз начин да разрешим много от проблемите в света, защото това е най-краткия път! Както каза woods, дори само да намалиш наполовина консумацията си на месо, това вече прави огромна разлика; е, разбира се най-добре би било, ако съвсем я ограничим!
Но разглеждайки вегетарианството от всички други гледни точки-- наистина не е нормално в 21 век да убиваме другите, за да се наядем... не сме в пещерите все пак, при цялото изобилие от храна, за която сме пригодени, не е нормално, против природните закони е!! Убийството от всеки тип и под всякаква форма е най-погрешното, най-неестественото и нехуманно нещо, което правим в днешно време!

Woods, I give you a biiiggg hug! : ) Thank you, thank you!
13.07.2008 :: 22:57 :: от APChih
#40
Re: Хляб и зрелища
Абе май накрая ще зацепите какво съм искал да ви кажа с примера зе индианците.
Само на 9 ,10 , и 14 ще им посоча малко исторически факти за да доизясним картинката.Ако бъркам в нещо-нека ме поправят.
Индианците били малко,горите много...А дали?
Вярно е че на фона на стария континент тогавашна Америка е слабо населена,а Южна Америка и до ден днешен е третия най рядко населен континент след Антарктида и Австралия.Но да си спомним мистичните градове на Маи,Олмеки,Инки и Ацтеки!Едва ли са строени от 100-200 души племе?А когато на континента идват конкистадорите Куско и Теночтитланд са градове столици,съизмерими във всичко с тогавашните европейски градове и империята на Инките е най-голямата империя по него време на земята.
Но да-вие сте прави,защото аз визирах североамериканските индианци.И те не са били малко!И ли поне са били много,много повече от първите бели заселници на континента.Обаче точно тази малка група колонизатори започнала да изсича горите,да пресушава блата,да избива дивеча и самите индианци.За да строи градове,да обработва ниви и плантации.Най вече плантаций,и то робовладелски!Плантации за индиго,памук,чай,тръстика...Все неща които индианците не са и познавали!И днес основна част от дж
унглата се сече за плантаций,а не за пасища!Онзи ден гледах по Нешънъл Джиографик че горите в Борнео се секат заради плантации с някаква палма за някакво масло/не помня какви бяха/,което много се ценяло за някяви там вафли!Един такъв плантатор според мене "стопля" планетата в пъти повече от цяло племе ловуващи диваци.А някъде там в цивилизацията има купища вегетарианци които хапват с чиста съвест тези вафлички,щото в тях няма месо!
13.07.2008 :: 23:32 :: от woods
#41
Re: Хляб и зрелища
Аз още в седми клас реших че няма да ям червено месо - смятай как се чува в моите уши твоето "разнообразие на масата".
13.07.2008 :: 23:32 :: от woods
#42
Re: Хляб и зрелища
Абе само на ориз трудно ще оцелее две години.
13.07.2008 :: 23:34 :: от woods
#43
Re: Хляб и зрелища
Наполовина? Че те ядат като свине, какво наполовина, много повече трябва да я намалят. Онзи яде през ден месо като няма пари и кара само на месо като има - и наполовина да я намали тва каква работа ще свърши?
13.07.2008 :: 23:36 :: от woods
#44
Re: Хляб и зрелища
GoVeg, thank you ;-)
And go active ;-)
14.07.2008 :: 00:42 :: от GoVegan
#45
Re: Хляб и зрелища
Добре, APChih, чудесни сметки! По същия начин нека пресметнем какво поглъща цялата месоиндустрия-- първо, толкова храна се дава на животните, колкото ще стигне за изхранването на милиони хора в Африка; земята, на която се отглеждат и развъждат, става необработваема след това, защото са променя състава на почвата, не може да се засадят дори зеленчуци след това; толкова много ресурси се изразходват и поглъщат, колкото при никоя друга дейност- за водата вече писах по-горе. Само една проста сметка колко електричество е нужно за съхранението на всичкото месо- то се складира във фризери, при превозването също е във фризери, в заводите, магазинчетата отново- месото произвежда повече СО2 отколкото всичкият транспорт на Земята... Следователно-- ако си сложиш енергоспестяваща крушка, разбира се, че помагаш, разбира се, че е добре, ако караш Приус, или колело, разбира се, че е добре, ако пестиш вода, прекрасно-- трябва да правим всичко това, но ако станеш вегетарианец, помагаш най-много на Земята, спестяваш най-много ресурси и си истински природозащитник.
Въпросът е, че просто нямаме много време... Ледовете се топят прекалено бързо, климатът се променя прекалено скоростно; всяко нещо е от значение, но това е най-бързият път. Затова, пак казвам, една малка промяна в навиците ни, прави огромна разлика и дава много бързи резултати.
Но, естествено, че всеки сам прави своя избор. Само споделям това, което знам от опит, от наблюдения и от проучвания. В крайна сметка сме тук, за да обменяме градивна и позитивна информация и съм сигурна, че целта ни е една. Можем до безкрай да се захващаме за отделни думи от коментарите на другите, но това е много безсмислено-- цялостното послание е важното. И, да, разбира се, че действия се искат, не само приказки!

Love to all!
14.07.2008 :: 10:15 :: от woods
#46
Re: Хляб и зрелища
Ама не такива действия - стани производител, политик, лекар - нещо, а не outsider който обяснява на другите защо да не ядат месо. Обясняването е между другото.
14.07.2008 :: 12:38 :: от APChih
#47
Re: Хляб и зрелища
Радост,ти дете от рая!Кефиш ме отсекъде,ама нещо си убъркал!Оставам с впечатлението че ти изобщо не искаш да вникваш нито в съдържанието на статиите ,нито в мойте коментари-особено във 33,които бях направил още в статията "порция лъжи".Някак си криво тълкуваш фактите и не знам изобщо от къде ги имаш!Че почвата се изтощава от отглеждане на добитък?А нещо да си чул за наторяване на почвата и начините за това?Потърси в гугъл,понеже виждам че по голяма част от информацията ти идва точно от там!
Спомни си и коментарите на Емине за рибата.
Разбира се-аз не гаваря за промишлено животновъдство на пазарен принцип.Говорех за пазарния принцип изобщо и месоядството изобщо!Не месоядството и убиването на животни,а лиготиите,лукса,алчността са тези които движат днес прогреса.Но бог знае защо тези факти се коментират безкрайно пристрастно и изкривено!
Ако трябва да направя някой коментар в твой стил и този на Господин Аз,то те биха звучали така:
Па оно е супер баце!Да си ЗЕЛЕН вегетарианец.Да излокаш каса бира с едно кашонче чипс,или бутилчица ракия с една салатка,а?А да напомпаш една диня с мастика знаеш кво е яко,а?И след това да седнеш па да запалиш по цигара,или още по добре-една тревичка да му свиеш!Че тревата е ЗЕЛЕНА-като строежите край Смолян и горе на Пампорово.И седнал е така-от себе си доволен,горд,ЗЕЛЕН вегетарианец,да псуваш всички тия дет на пук на всичко още си отглеждат добитък из Родопите!Пасат си там стадата,свират си на гайди,прават курбани,въртят чевермета и хич не щат да чуят за парниковеи газове!Не ги е срам!Вместо да гледат тютюн,да бачкат по строежите или в дърводобива,а най добре да идат на гурбет в чужбина!Все дейности зелени,еко-,био-, и природо!
14.07.2008 :: 12:53 :: от APChih
#48
Re: Хляб и зрелища
И още нещо ,друже мой!Коментар,тълкуване на факти в твой стил:
Не месоядните,а вегетарианците са отговорни заднешното състояние на нещата!Защото-вижте историята.Споменах за културите на маи и Ацтеки.Те са били основани на земеделските култури.Както и всяка цивилизация по света!Къде възникват те-по реките Нил,Тигър и Ефрат ,ИНд и Ганг,Меконг и Ян Дзъ.Житните култури-ориз,пшеница,царевица-е,да-и картофа във Перу са създали цивилизацията и благодарение на тях тя се е разпростряла из света,земеделците,а не диваците ловци и пастирите номади са тези които започнали да строят,да усвояват агресивно околнота среда и да я променят,за да се стигне до днешното дередже.
Така че-точно вие,вегетарианци сте длъжници на природата днес!
Кефи ли те това,GоVegan?
14.07.2008 :: 16:37 :: от Boris
#49
Re: Хляб и зрелища
Коментарите май доста се разгорещиха :)
Учудвам се, че някои хора гледат доста повърхностно на екологичните проблеми. В същност всяка една човешка дейност води до увреждане на околната среда и екосистемите, независимо дали става въпрос за животновъдство, растениевъдство, дърводобив или промишлен риболов.
Ако вземем да посмятаме с цифри ще видите че нещата са доста различни, например:
В коментар #45 GoVegan казва, че се изразходва много енергия за съхранението на месото във фризери. Аз пък бих отговорил, че ако влезе в някоя голяма търговска верига и погледне къкво има във фризерите, ще установи че това далеч не е така. Нека погледне каква част от фризерите са заети с дълбоко замразени зеленчуци. Ами фризерите със сладолед, които стоят на всеки ъгъл и във всяко магазинче. Ами замразените полуфабрикати, като пици, и полуготови храни, които не винаги съдържат месо. Ами дълбоко замразената риба.
После ако отидем на щанда с месата ще видим, че те са предимно охладени, а хладилните витрини консумират много по-малко енергия от фризерите за дълбоко замразяване. Също така голяма част от месата, които се произвеждат в близост до мястото на продажба също се транспортират охладени.
Така, че вегетарианците да не се мислят за светата вода ненапита, защото и техния принос в глобалното затопляне е доста стабилен :)
14.07.2008 :: 17:06 :: от Boris
#50
Re: Хляб и зрелища
Между другото се сетих да спомена още нещо.
Знаете ли, че разни плодове, предимно бързоразвалящите се, като бананите например се транспортират в хладилни камиони и хладилни контейнери при определена температура, като температурата се изчислява така, че те да узреят точно в момента, когато се предвижда да се доставят в магазина. Не мислите ли, че това също изисква доста енергия?
14.07.2008 :: 18:21 :: от Boris
#51
Re: Хляб и зрелища
Също така трябва да знаете, че ако всички бяха вегетарианци и нямаше домашни животни, поне според мен тогава колкото и странно да изглежда много повече хора щяха да умират от глад и ОГРОМНИ количества храна щяха да се ИЗХВЪРЛЯТ.
Какъв е принципа в животновъдството според Вас? След прибирането на реколтата от пшеница остават огромен брой бали слама, с които хората не могат да се хранят, но се оползотворяват от преживните животни. Реколтата от пшеница се разделя на хлебна и фуражна в зависимост от качеството и съдържанието на глутен, т.е. голяма част от пшеницата не е подходяща за направата на хляб, следователно ако не се използва за фураж за животни трябва едва ли не да се изхвърли. Същото се отнася и за добивите от всички останали земеделски култури. Нека Ви припомня с какво си хранят хората прасетата по селата, а именно с хранителни отпадъци, които човек не би изял, а би изхвърлил.
Освен това килаграм месо се съдържа много повече калории, от колкото същото количество храна от растителен произход (с някои малки изключения), т.е. ако един човек трябва да си набави същото количество калории за деня с растителна храна, трябва да изяде много по-голямо количество. Следователно ако всички се хранеха с растителна храна, то трябва да се произвежда може би и в пъти повече от колкото сега.
Повечето калории които месото съдържа го правят незаменимо в северните страни, както и при тежък физически труд, т.е. ако някой си седи в къщи пред компютъра и се чувства добре като вегетарианец не означава че ще може да се храни по същия начин ако работи на някой строителен обект.

Не ме разбирайте погрешно. Аз също се старая да се храня с по-малко месо, първо защото смятам, че така е по-здравословно и второ защото искам да има по-хуманно отношение към животните. Но коментари като #3 "Всички, абсолютно всички проблеми, с които се сблъсква човечеството днес, се дължат на консумацията на месо и убийствата на животни!!" не мога да ги приема за сериозни.
Не бива да си обесняваме всички екологични проблеми по този елементарен начин.
14.07.2008 :: 20:28 :: от APChih
#52
Re: Хляб и зрелища
Еврика!Най сетне някой да ме разбере правилно!Най сетне разумен и безпристрастен коментар!Борис,ти да не си ми колега!
Остава само да запитам-в сравнение с кое животновъдството харчи повече вода и енергия??Особено екстензивното и пасищно животновъдство?В сравнение с пивоварните?Кока кола?Разните там мелничарски глупости като брускети,марети,кроасани или с шоколадената и сладкарска промишленост?
И наистина-както каза Емине-повечето вегетарианци които познавам не ядат месо,ама се тъпчат с разни кроасани,вафли,чипс и какво ли не!Бира и водка не близват,ама 2-3 литра кола не им се опъва.Е,тогава?Разбирам аз вегетарианец,ама като свети Иван Рилски-в пещерата някъде...
И чакам отговор от GoVegan-какво знае за наторяването и почвеното плодородие?
14.07.2008 :: 22:04 :: от GoVegan
#53
Re: Хляб и зрелища
Добре, момчета. Мислех да не пиша повече, защото казах каквото имаше да казвам, надявам се това да ми е за последно. Разбира се, че има и много други дейности и отрасли, които черпят много енергия и прочее. Естествено!! За всяко нещо ни трябват ресурси, това е ясно! Но тъй като са започнали с доста бърз темп да се изчерпват, явно нещо не правим както трябва ние хората.
Уважавам правото ви да не се съгласите с това, което казвам! Уважавам гледната ви точка! Но просто и аз не мога да се съглася с нея, защото знам, че нещата стоят по различен начин.
Борис, ако със спирането на консумацията на банани, вафлички, сладоледи и т.н имаш същия ефект както като спреш да консумираш месо (дала съм малко статистика в коментар 12) --добре! Ще ви призная всичките теории. Със сигурност има много начини, по които човек може да помогне и да окаже благотворно влияние, спор няма, аз просто разглеждам един от тях, който знам, че е най-бърз и най-ефикасен. Както вече казах, имате правото да не сте съгласни. Не разглеждам тесногръдо екологията, в този сайт, така или иначе, на дълго и нашироко се разглеждат всички останали аспекти от нея. Това, че се спирам върху един аспект от нея, не значи, че въобще игнорирам и не признавам нищо друго. Но е факт, че хората малко знаят за ползите както за собственото си здраве, така и за това на Земята, приемайки веге начина на живот. Затова, те поздравявам, Борис, и се радвам за теб, че се стараеш да ядеш по-малко месо, било то и само от здравословна гледна точка! Наред с това, допринасяш най-положителна за цялата Земя. : )

Колкото до всичко, което съм казала, включително това за почвата, APChih, знам го от учени и специалисти, от наблюдения, проучвания и от опита на мнооого хора по света, а не от Гугъл, както ти смяташ. Не е задължителна да се занимаваш пряко със земеделие, за да прогледнеш за това как стоят нещата. И тъй като съм видяла всички благоприятни последици, затова споделям тези неща. И пак ви казвам, целта ми не е да споря с който и да било, а просто да споделя това, което знам, че е наистина добро за всички и всичко.

Не знам какво повече да ви кажа. Не мога и най-подробно да се аргументирам, защото има да изпише бая чаршафи. В най-общи линии това е от мен! : )

Бъдете здрави и щастливи!
15.07.2008 :: 01:29 :: от With Love
#54
Re: Хляб и зрелища
Абе, хора, как успяхте да изпишете толкова за това време!?! Е сега ще ви се реванширам. хахах

За какво е този спор, че вегетарианството не било екологично? Доклада на ООН от 2006 - Дългата сянка на животновъдството, четохте ли го? Вътре пише, че индустриалното животновъдство е вторият причинител на парникови газове в момента. Повече от транспорта. Е много ясно, че ако всички на планетата започнат да ядат месо два пъти по-малко, няма да умрат, нито от недохранване, нито от авитаминоза, но ще принудят тоя отрасъл да се свие двойно и парниковите газове от същия отрасъл ще намалеят двойно. Това не знам как може някой да отрече, че не е екологично. Имам приятели и роднини дето ядат на всяко ядене месо от години. А това пък, не знам кой ще посмее да твърди, че е здравословно. Някои от коментарите (че да не ровя сега 53 коментара) правилно посочват, че сме склонни да прекаляваме с всичко. Така е. Затова и сладоледчето, и пържолките, и карането на колата, и други работи може да се ограничат. Щото иначе не знам какво ще правим, ако прогнозите, че вероятността да се стопят ледовете на Северния полюс до септември са 50% и вземат да излязат верни. А Южния по данните на Наса ще се стопи към 2012. После какво ще стане никой не казва, но няма да е весело. 100 милиона са дето живеят на 1 метър надморско равнище. Мислете комплексно. Аз си купих колело и го карам вместо колата. Почти не карам колата вече. И месце не ям и само за справка, който иска да се нарична вегетарианец, не трябва да яде и риба, че и яйца, щото не са зеленчуци. Харча малко ток, малко вода, не ползвам химикали, и не ям вафли и чипсове, нито пия кола и такива простотии. Старая се колкото мога, защото не ми е много приятно да си помисля, в какъв свят ще живея още 50 години, дай боже, а следващите поколения ще са най-ощетени. Знаете ли какво си мисля наистина за екологичните проблеми на земята сега? Всичко е от мързел. Направо сме се извратили от мързел. Даже най-неангажиращите си навици не променяме, па какво остава за някакви по-сериозни усилия. Айде, ще поживеем, ще видим какво ще стане най-накрая. Мене няма да ме е яд, щото правя и сега каквото мога. Голямата тъпня е, че толкова хора се борят да имат деца, какво ли не правят за тях, а накрая си хвърлят опаковката от вафличката през прозореца на колата. Нашите деца и внуци 200 години няма да могат да ни изринат боклука. А ние най-важното не правим за тях - едно добро наследство да им оставим. Живеем на принципа "след нас и потоп", ама то може и вярно да се окаже, особено когато се стопи и малкото останал още лед. :)))
15.07.2008 :: 06:11 :: от APChih
#55
Re: Хляб и зрелища
Go Vegan - последен коментар ти правя и пак ти казвам че не вникваш в писаното от други.
Не знам откъде ги вадиш тия данни,ама...
Казах ти че точно земеделските общества са тези,които променят в исторически план околната среда трайно и необратимо.
И хайде в краина сметка кажи - какво знаеш за наторяването и почвеното плодородие от "специалисти,наблюдения,проучвания и опита на много хора по света"?Мисля че ти разбираш от земеделие колкото и Господин Аз,дето ме съветваше да сложа мрежа на картофите за да ги пазя от колорадския бръмбар!Само дето не уточни дали да я опъна на цялата нива или да слагам на всеки корен по отделно?Давам ти жокер - защо дядо ми след прибиране на реколтата от градините местеше на тях овцете да спят през зимата?И казваше че още от едно време са ги карали така-на егреци из нивите?И защо така усърдно събирахме торта от обора,вместо да я хвърлим някъде.Плодородие и добитък - има ли връзка? Айде - аз направо си отговорих!Та онзи който ти е казал че земя на която се развъжда добитък става неплодородна не бих му повярвал за каквото и да е!И - не знам дали знаеш - но като част от плана на WFF за опазване на хишниците и лешоядите/боже какви думи изрекох!/ в България влиза и едно стадо което се отглежда пасищно в природен парк Централен балкан.
И пак ти казвам-не съм против вегетарианството като цяло-въпрос на избор е,и може би е правилен,но с опазването на околната среда едва ли има много общо.
Па то ако ме питаш мене - за природата е най добре изобщо да ни нема - дай да земем да се гръмнем!
15.07.2008 :: 13:35 :: от With Love
#56
Re: Хляб и зрелища
APChih, коментарите ти са напълно основателни. Всичко в природата е в равновесие - животни, растения и т.н. Предпоследното ти изречение "не съм против вегетарианството като цяло-въпрос на избор е,и може би е правилен,но с опазването на околната среда едва ли има много общо" ми показва, че си прескочил да прочетеш моето мнение точно преди твоето. Погледни да видиш каква е връзката. Нека овцете си пасат по планините. Кофти е със свинете и кравите, и пернатите, дето се раждат в клетки и кафези, живеят цял живот на 1-2 кв.м. и умират най-брутално. Само в САЩ са 10 милиарда годишно. Това е доста "неравновесно", като се има предвид с какво ги хранят, какво им инжектират, как ги гледат и как ги убиват. И какво отива като ресурси за всичко това. Една по-балансирана диета може да регулира това. Да не говорим, че накрая към химическия коктейл в месото добавят оцветители, консерванти и бог знае какво още! Не е и здравословно. Но здравословното малко отклонява от въпроса. Истината е, че за зърнените култури отиват много по-малко вода, горива и енергия, ако се вземат за база количеството произведен продукт и общия брой калории. Мисля, че е ясно какво имам предвид.
15.07.2008 :: 13:46 :: от Boris
#57
Re: Хляб и зрелища
Здравей Адриан, ами до някъде може да се каже, че съм ти колега, защото работя в Министерство на земеделието от няколко години и смея да твърдя, че покрай работата си тук научих доста неща за земеделието. Перфектно разбирам коментарите ти и се радвам, че има и други хора които мислят като мен. В същност това, че коментарите ти останаха неразбрани от някои хора ме провокира да напиша и аз по-нашироко част от това което мисля по тази тема.
На коментара на #45 Go Vegan бих отговорил, че интензивното земеделие е това, което изтощава почвите и замърсява подпочвените води с изкуствени торове и пестициди, а не животновъдството.
#53 наистина е трудно да се прецени намаляването на консумацията на кой точно продукт има най-голям положителен ефект, аз лично не бих твърдял, че това е точно месото.
#54 With Love, аз мисля че всички можем да се обединим около идеята, че трябва да ограничим консумацията на някои продукти (както месото, така и някои излишни глезотийки) до по-разумни граници и както казва emine да не разхищаваме храната. Хубаво ще е ако до този извод стигнат и нации като американската, които са доста затлъстели от ядене на огромни количества телешко в заведенията за бързо хранене.
Относно парниковите газове отделяни при животновъдството, метан се отделя от храносмилателните системи на всички животни, най-вече преживните. По тази логика можем да намалим емисиите от парникови газове като избием всички слонове и хипопотами, а като се има предвид колко им е намаляла популацията през последното столетие май сме спестили доста парникови емисии :) но шегата на страна. Ако всички намалят консумацията на месо би било добре, но както писах малко по-горе животните оползотворяват храна, която ние не можем или не бихме изяли, а ако няма домашни животни просто бихме я изхвърлили. А какво би станало ако я изхвърляхме - метан се отделя и от гниенето на буклуците на сметищата.
А нека погледнем на нещата така, дори и всички да решат да се хранят по-разумно, да не изхвърлят храна и дори да приемем че всеки започне да консумира с 20 или дори 30 % по-малко храна, какво става когато населението на планетата се удвои в близките 30 години? Какъв е смисъла? Просто отлагаме във времето един процес за изхода на който всички се досещаме.
Ако искаме да съхраним природата трябва и човешката популация да е в някакви разумни рамки или както казва APChih в #55 изобщо да я освободим от присъствието си :)
15.07.2008 :: 14:48 :: от emine
#58
Re: Хляб и зрелища
явно не сте схванали основната ми мисъл, която НЕ е яжте само месо, а НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ с яденето. Просто исках да защитя правото на избор на хората, аз самата също ям малко месо-не ям свинско (те се хранят с отпадъци все пак), кремвирши(ясно защо), повечето салами и още много други работи. А за последния месец едва ли съм яла и два пъти месо и то на фаза опитване. Но смятам, че всеки има право на избор и той е правилен тогава, когато е направен със съзнание за нещата, които се случват около него, със съзнание за вредата или ползата, която причинява. Просто както каза някой мързела и консуматорството (не)движат голяма част от хората и наистина не се стремим и нещо елементарно да променим в елементарния си начин на живот, поне да ограничим вредните и за нас и за бъдещето(ако има такова) навици... Просто нямаме самосъзнание, а това е простичкият отговор.

Честно казано и аз мисля, че всичко ще свърши със самоунищожение,почти не сме си оставили друг вариант, доста късно се усетихме ,че това трябва да е и политика и начин на мислене и най-важното начин на живот! Пък и Гея вече показва постоянно,че не ни иска:)

Мир и любов!
15.07.2008 :: 18:20 :: от woods
#59
Re: Хляб и зрелища
49, Веганът не яде дори мляко, ти си я заял за рибата.
15.07.2008 :: 18:24 :: от woods
#60
Re: Хляб и зрелища
50, И пак да ти кажа аз не искам да ям месо от морална гледна точка, а не защото съм се загрижил за екологичния си отпечатък. Той не ме интересува и не е мой проблем - ако ми трябва кола ще карам кола, в каквато кофа има до блока в такава ще си хвърлям боклука, ако навън е 50 ще си пусна климатика и т.н. - някой да го измисли, не съм аз човекът за тая работа все още - 85% от всички най-тежки проблеми на човешкия отпечатък могат да бъдат решени веднага, тва че не зависи от мен е факт и аз няма да тръгна да правя всички простотии, за които ми говорят в Горичка. Точка.

Колкото до месото проблемът е доста сериозен и предполагам англичаните и разни такива, в чиито страни ако кучето ти получи слънчев удар носиш наказателна отговорност, ще започнат да му търсят решението някой ден, надявам се.
15.07.2008 :: 18:28 :: от woods
#61
Re: Хляб и зрелища
Мършопроизводството е мръсен и кървав бизнес. Аз искам всяко кътче на земята да е приятно място, а в условията на животновъдството това е невъзможно. Усъвършенстване на нациите и човешките ценности, всичко неморално и долнопробно трябва да се изхвърли.
15.07.2008 :: 18:30 :: от woods
#62
Re: Хляб и зрелища
Разумен и безпристрастен е щото ти отговаря на мнението, а това е така щото си ограничен от гледна точка на възприятията и освен квот си знаеш друго у главата ти не влиза - тъй че не е нужно да се хвалиш че си намерил подобен на твоите коментар, тва че има много като теб го знаем.
15.07.2008 :: 18:33 :: от woods
#63
Re: Хляб и зрелища
Колкото до сладоледите, колата и тия лайна - и те са неморални, ама не нещо не знам как онзи мършовъд ги определи като основна храна на вегетарианците.
15.07.2008 :: 18:36 :: от woods
#64
Re: Хляб и зрелища
И аман от хипита - не знам що в нашия лагер всички са толкова либерални - айде бе, вегета - вижте ги мършите колко са агресивни, ще ви смачкат и стъпчат за нула време, хиляди пъти повече са и така нататък, а вие сте седнали да се съгласявате и да викате добре, ама...
Какво е това - peace, peace, докато ви стрелят с ракетите - ами много ясно че така ще бъде, щото вегетата могат само да реват и да се карат, докато ония много добре знаят тва дето не знаят кво правят как да го направят...
15.07.2008 :: 18:38 :: от woods
#65
Re: Хляб и зрелища
Любопитно ми е колко процента от населението на Земята са веге (има ли 0,5?)
Има ли някаква такава статистика...
15.07.2008 :: 18:40 :: от woods
#66
Искам в Горичка-профилите на юзърите да има графа ПРОФЕСИЯ и начин за контакт
15.07.2008 :: 18:42 :: от woods
#67
Re: Хляб и зрелища
WithLove, Ами да се надяваме че тия 100 милиона са мършояди, та да не ги мислим...
15.07.2008 :: 18:44 :: от woods
#68
Re: Хляб и зрелища
Аз лично киселото мляко не знам дали ще мога да го спра и цял живот - сори ама ми е основна храна откак се помня...

Ако случайно вегетата успеят да победят мършоядите някой ден тогава ще го спра.
15.07.2008 :: 18:46 :: от woods
#69
Re: Хляб и зрелища
А "нашите деца и внуци" като ги възпитат същите тия говеда дет сега ти създават проблемите мислиш ли че ще тръгнат да им ринат боклука?
15.07.2008 :: 18:49 :: от woods
#70
Re: Хляб и зрелища
Бе от всичко прочетено в Горичка май най-смисленото е дето ходиха да садят дървета...
15.07.2008 :: 18:52 :: от woods
#71
Re: Хляб и зрелища
57, Да ама аз не ща да мра с останалите - ако си готов да освободиш планетата от присъствието ти действай, ма аз не съм съгласен и ако на мен някой африканец ми народи 10 деца под носа и иска да ми яде от житото дали мислиш че няма да му пръсна главичката?

Чакай че тук ме обявяваха за нацист по едно време - та да ви кажа че нямам нищо против черните, само ги давам за пример щото се множат много.
15.07.2008 :: 18:54 :: от woods
#72
Re: Хляб и зрелища
И за в бъдеще да ви кажа - недейте да говорите толкова простотии че ако някой път пак поради кой знае кви малоумни причини съм в състояние да изгубя един час да ви отговарям да няма за какво да се хвана... ;-)
15.07.2008 :: 20:49 :: от Giovanni
#73
Re: Хляб и зрелища
"Па оно е супер баце!Да си ЗЕЛЕН вегетарианец.Да излокаш каса бира с едно кашонче чипс,или бутилчица ракия с една салатка,а?А да напомпаш една диня с мастика знаеш кво е яко,а?И след това да седнеш па да запалиш по цигара,или още по добре-една тревичка да му свиеш!Че тревата е ЗЕЛЕНА-като строежите край Смолян и горе на Пампорово.И седнал е така-от себе си доволен,горд,ЗЕЛЕН вегетарианец,да псуваш всички тия дет на пук на всичко още си отглеждат добитък из Родопите!Пасат си там стадата,свират си на гайди,прават курбани,въртят чевермета и хич не щат да чуят за парниковеи газове!Не ги е срам!Вместо да гледат тютюн,да бачкат по строежите или в дърводобива,а най добре да идат на гурбет в чужбина!Все дейности зелени,еко-,био-, и природо!"

APChih, мисля че ти си най-морално ограничения потребител в този сайт и в твоята дървена кратуна нищо не би поникнало освен картофите на дядо ти и пчелите, които бръмчат около теб... Никога не съм казвал, че на картофена нива се слага мрежа, за да се предпазва от колорадските бръмбари, но все пак това си е продукт на твоята болна психика и селяндурски манталитет. А относно тревата нямам нищо против техническия коноп, защото той е ценен от хилядолетия насам. За справка гледай филма "The Magic Weed" Току- виж си си обогатил съзнанието с нещо различно от приказките на дядо ти и разказите за Винету, Синовете на Голямата мечка и т.н.

Да си ми жив и здрав и ме радвай все така с твоите коментарчета!!!
15.07.2008 :: 20:51 :: от Giovanni
#74
Re: Хляб и зрелища
Господин Аз звучи много тъпо за определение на мен и аватара ми. Тва е знака за Анархия. Научи го просто за обща култура... :)
15.07.2008 :: 20:58 :: от Giovanni
#75
Re: Хляб и зрелища
Аз нямам нищо против да си направим някакво форумче и да си обсъждаме различни теми, щот така за няколко дни ме няма и гледам тук някои вкарват уникални разсъждения как маите, вавилонците, Александър Македонски и на баба им килотите са най-големите виновници за глобалното затопляне. Нищо, че те отдавна са измрели и не са видяли и една осмина от лукса, в който живее всеки в момента... Какво даговорим за "огромното" количество боклуци, което са изхвърляли, щот те са мръсни земеделци подпалвачи и горят всичко, което им попадне, за да засадят ниви с картофи и да ползват при отглеждането им метода на Господин Кихня да слага мрежа на картофите против бабулки.

Нищо, ще Ви мине ако изслушвате понякога и чуждото мнение. :) :) :)
15.07.2008 :: 21:43 :: от APChih
#76
Re: Хляб и зрелища
Леле!
Аз се чудех откъде са тия 20 коментара а то било защото Господин Аз се включи с неговия стил всеки кмантар на нов ентер!
Джовани-да убъркал съм-до тебе беше изказването ми за вегетарианците и Родопа,а не като отговор на Радост.За което се извинявам на Радост.Не иронизирах нея.И това с мрежите за картофи се отнасяше за Woods,който навремето ме посъветва това!Типично доказателство че повечето от хората тука си говорят и обсъждат нещата на база на емоции и без никакви практични знания и опит!Без да имат и идея за каво изобщо става дума!
Да-вегетарианството е морално и никога не съм го отричал от тази му страна,но аз говорех за екология и икономика.Това че тебе не те вълнува нито историята,нито биологията или каквото и да било-твой проблем.В следващата статия има готин коментар за такива като тебе.
Борка-тбе като те срешна ще те черпя една бира!Или не ,не бира!Бирата не е еко,ами каквао да е?Вода от чешмата пиеш ли?
Емине-ти си абсолютно права.И ти ли учиш екология?А случайно да си от Шумен?
А всеки който все още смята че точно животновъдството обременява природота най-много от гледна точка на енергоемкост и парникови емисии,нека просто да влезе в гугъл и да напише БИОГАЗ.И да чете внимателно!
15.07.2008 :: 22:10 :: от APChih
#77
Re: Хляб и зрелища
With Love-тебе наистина съм те пропуснал!Не само коментара "преди мене",ами и този след мене!
Да прав си!Така е!Така е защото принципа на пазарната икономика е печалба на всяка цена,дори и от животновъдството.Печалбата е повече количество на по - ниска цена и качеството остава назад.Ако си обърнал внимание по нагоре-аз оплюх пазарния принцип.
Макар че някои пак нямя да ме разберат,искам да запитам:
Какъв е "екологичния отпечатък"на :
1.лапландските номади,отглеждащи северни елени?На масаите пастири в Африка?На Гаучосите в Аржентина и,да кажем,на нашите каракачански пастири от миналия век?На инуитите в Гренландия,ловуващи тюлени или на кое да е ловуващо племе.
А това че животновъдството днес в много отношения вече не е част от земеделието,а е част от промишлеността/защото говорим за "промишлено животновъдство"/-едва ли ти го знаеш по добре от мене.
И все пак-помисли над това което казах за връзката между земеделие,животновъдство и почвено плодородие?И на горния ми коментар!
Най лесно е да отричаш-това го може всеки!Но да търсиш решения,да правиш компромиси,да вникваш в гледната точка на другия...е,да-това не е за всеки!
15.07.2008 :: 22:10 :: от APChih
#78
Re: Хляб и зрелища
With Love-тебе наистина съм те пропуснал!Не само коментара "преди мене",ами и този след мене!
Да прав си!Така е!Така е защото принципа на пазарната икономика е печалба на всяка цена,дори и от животновъдството.Печалбата е повече количество на по - ниска цена и качеството остава назад.Ако си обърнал внимание по нагоре-аз оплюх пазарния принцип.
Макар че някои пак нямя да ме разберат,искам да запитам:
Какъв е "екологичния отпечатък"на :
1.лапландските номади,отглеждащи северни елени?На масаите пастири в Африка?На Гаучосите в Аржентина и,да кажем,на нашите каракачански пастири от миналия век?На инуитите в Гренландия,ловуващи тюлени или на кое да е ловуващо племе.
А това че животновъдството днес в много отношения вече не е част от земеделието,а е част от промишлеността/защото говорим за "промишлено животновъдство"/-едва ли ти го знаеш по добре от мене.
И все пак-помисли над това което казах за връзката между земеделие,животновъдство и почвено плодородие?И на горния ми коментар!
Най лесно е да отричаш-това го може всеки!Но да търсиш решения,да правиш компромиси,да вникваш в гледната точка на другия...е,да-това не е за всеки!
15.07.2008 :: 22:56 :: от GoVegan
#79
Re: Хляб и зрелища
Виж какво, Апчих, не се мисли за най-големия еколог, който е толкова проницателен и мъдър, че никой не може да му схване дълбоките мисли!!! По-големи глупости и аз не съм чела!
"Най лесно е да отричаш-това го може всеки!Но да търсиш решения,да правиш компромиси,да вникваш в гледната точка на другия...е,да-това не е за всеки!" --> Ако успееш сам да прилагаш това, което пишеш, цена няма да имаш. Въобще не искам да се занимавам повече с теб и да ти се обяснявам за неща, които са толкова логични. Като не си съгласен, просто си замълчи, не е нужно да ни "просветляваш" с тъпотии

WithLove, много полезна инфо си дал/а, особено за доклада на ООН!
Джовани, хаха, искрено ти благодаря за коментарите!! : )
Woods, поздравления, че си веге точно от морална гледна точка! Това, разбира се е на първо място, но просто тук е малко off topic, затова, поне лично аз, не съм дала превес на това в коментарите си. Но, все пак, като обитатели на тази планета, сме малко или много отговорни за нейното състояние и трябва да се грижим с любов за нея и всичките й жители. Така че, като вегетарианец, ти и всичко останали такива, й помагате да диша по-леко и опазвате баланса и естествения ход на природата. Няма да навлизам в подробности, за да не създавам излишно потенциално напрежение в следващите коментари ;)

Love to all! (И за теб, Апчих, въпреки, че ме поядоса и си го казах! Даже може би за теб най-много любов трябва, защото само любовта между хората, към животните, растенията и към цялата планета ще ни доведе до едно по-дълбоко осъзнаване, до едно истинско и чисто познание, незамърсено от изкривените представи, които са полепнали за нас..... )


15.07.2008 :: 23:00 :: от Приател
#80
Re: Хляб и зрелища
#21 Като чета разните мнения и изречени бисери, имам чувството, че всички сте с толкова сходно мислене..., просто сте май от една порода. Ако се съберете на един купон, ще формирате страхотна банда. Сугурен съм...ще излезете големи приятели с консенсус по основните теми:
ПРЕЯЖДАМЕ !
ПОЛЗВАМЕ ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМИТЕ НИ за съществуване РЕСУРСИ !
Няма да отглеждаме животни за клане, а само заради приятелството им !
Не изгаряме от желание да замърсяваме околната среда.
Приятно ни е да живеем в чиста и позитивна среда.
МЕЧТАЕМ И ЩЕ НАПРАВИМ УСИЛИЯ ТОЗИ СВЯТ ДА БЪДЕ ПРЕКРАСЕН, МИРЕН, БЕЗ ЕКОЛОГИЧНИ КАТАСТРОФИ И СТРАДАНИЯ .#21
15.07.2008 :: 23:53 :: от emine
#81
Re: Хляб и зрелища
ловуваме от десетки хиляди години,а едва за няколко стотин успяхме да нарушим равновесието в природата (големи таланти се оказахме), така че двете едва ли са свързани. И ,това го знае всяко хлапе- животинската тор подхранва почвата и на едно място не се сади една и съща земеделска култура всяка година, защото изтощава земята, изсмуква й соковете, питай ,мила, дядо си -той знае :) А ,м/у другото, Woods всички живеем както си искаме и каквото сами си направим, никой не може да ни направи! Пък ти си пусни климатика, щото нямаш нищо общо с тея работи, за които се говори: парникови газове, глобално затопляне, кво ти пука щом имаш климатик ,нали!!! Ти не си виновен и това не е твое задължение, който на квото си постели... така е прав си ,ше зема да си купя една кола, то и без тва не ми остава много време да я карам.
16.07.2008 :: 10:05 :: от Giovanni
#82
Re: Хляб и зрелища
"Какъв е "екологичния отпечатък"на :
1.лапландските номади,отглеждащи северни елени?На масаите пастири в Африка?На Гаучосите в Аржентина и,да кажем,на нашите каракачански пастири от миналия век?На инуитите в Гренландия,ловуващи тюлени или на кое да е ловуващо племе."

Номадските племена по начало са си пастири и не ги осъждам затова. Понеже обстоятелствата, в които живеят ги принуждават да се хранят с месо. Но ние не сме поставени в екстремални условия, при които можем да ядем само месо, а имаме огромно разнообразие на храна. Това е съществената разлика.
==============================================================
"А това че животновъдството днес в много отношения вече не е част от земеделието,а е част от промишлеността/защото говорим за "промишлено животновъдство"/-едва ли ти го знаеш по добре от мене.
И все пак-помисли над това което казах за връзката между земеделие,животновъдство и почвено плодородие?И на горния ми коментар!"

Кога се появява за пръв път промишленото животновъдство??? След първата индустриална революция. И не съм чувал отпадъците от промишленото животновъдство да се използват за наторяване на почвата. Те всъщност повече замърсяват подпочвените води на мястото, където се събират, отколкото да подхранват нещо.

И първата, и втората индустриална революции са изключително много сгрешени, защото се търси капиталовата изгода, а все пак парите са само едни хартийки, които нямат никаква реална стойност. Не може да се черпят ресурси от Земята с такива огромни шепи.

Ама какво ли съм се разтревожил толкоз... Чакам декември 2012 и ще празнувам заедно с маите края на света. Най- вероятно отново ще е потоп. Майката Земя не е длъжна да търпи тези нехранимайковци, които живеят в/у нея. :)))

И нека Анархията властва тогаз!!!
16.07.2008 :: 10:07 :: от Giovanni
#83
Re: Хляб и зрелища
Лека- полека Апчих се съгласява с нашата позиция, но ще изминат още коментари, докато стигнем до консенсус. Някои хапливи, други не. :))) Full respect!
16.07.2008 :: 11:32 :: от Boris
#84
Re: Хляб и зрелища
Аз мисля че коментарите излишно се насочиха от мнения по темата към лични нападки, а ми се струва че не посещаваме този сайт за това да се убиждаме взаимно.
Все пак се получи добра дискусия, въпреки че по тази тема може да се пише още доста. Аз все пак благодаря на всички, които споделиха някакво мнение, защото във всяко едно мнение има по нещо вярно. Надявам се всеки който, участва в коментарите (пък и тези които са си направили труда просто да ги прочетат) да е извлякъл по нещо полезно от всичко това, което се изписа.
Моят съвет към всички (с 2-3 изключения) е да четат по внимателно това което пишат другите и да помислят какво са имали в предвид преди да започнат да дават определения кой какъв е.
16.07.2008 :: 11:35 :: от woods
#85
Re: Хляб и зрелища
81, Абе нямам климатик, ама си мислех че ако пак ми се наложи да прекарам някакво време в България ще ми се наложи да си купя, щото иначе най-много да си навлека здравословни проблеми...
Не ви знам вас, но аз над 20 градуса от жегата нищо не ми е наред. А то отива към 40.
16.07.2008 :: 15:04 :: от emine
#86
Re: Хляб и зрелища
ами даа:) хубаво е че се разбираме и наистина не е необходимо да се нападаме лично,така или иначе целта ни е една обща, макар и начините да са различни, но все пак по-добре да споделяме информация и да я обсъждаме ,отколкото да се сърдим на едни на други,че не сме еднакви, ами то тва му е хубавото;)
Anarchy що не направиш една маиска комуна ,докато чакаш 22.12.2012,ще ти дойда на гости:)
Woods не беше лично (и ти много палиш),към 5 сутринта обикновено времето е супер и даже се чуват птичките, щото още всички спят:)
APChih не съм еколог и не съм от Шумен (какво има там?)
16.07.2008 :: 16:27 :: от emine
#87
Re: Хляб и зрелища
by the way не само маите са предвидили края на света 2012 (наистина тогава свършва техния календар), смята се, че Атлантида е потънала при същите обстоятелства,които се очакват тогава и малкото оцелели от континента са стигнали до Египет и са им предали знанията си. Като пирамидите са следствие от това и наскоро, доколкото знам е разкодирана тайната им, която разкрива какво се е случило с Атлантида и че се очакват същите катаклизми през 2012, който ще доведат до измирането на повечето хора на Земята. Според изчисленията на един японец (не му помня името) точно тогава времето ще спре (буквално)!!Всъщност той не знаеше какво може да се очаква в следствие на това!
Смята се,че няма да има оцелели под 1400 м.н.в. и се очакват не само наводнения (което е ясно щом дотогава няма да имаме полюси), но и вулканични изригвания, цунами и все хубави неща.
Повечето учени геолози,архиолози и др. знаят, че на всеки 9000 хил. години на Земята се случват такива 'чистки', мисля че и ледниковите периоди се редуваха на такъв интервал(ако не се лъжа).
Все пак и Нострадамус и повечето религии и пророци предвиждат края на света горе-долу сега, но е трудно да се сметне точно, заради разминаването в календарите!
Но на стопа се запознах с едно момче, което смяташе че тогава на всеки ще му се случи това, което очаква тогава, така че бъдете оптимисти, може би бъдещето ще е по-хубаво, по-чисто, по-идилично, анархия, хляб и свобода (поне ще се науча да плувам или като Мартин Идън към дъното)!
Сигурно съм пропуснала нещо, който знае да допълва. Благодаря!
16.07.2008 :: 16:46 :: от emine
#88
Re: Хляб и зрелища
http://www.youtube.com/watch?v=y9Vhivi6nws&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Zf59T_kiRvs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=DK4VqQNT1U0&feature=related

толкова пророчества има за 2012, че едно ще ви кажа, не е поредната истерия!!! ВРЕМЕ Е !
16.07.2008 :: 21:27 :: от earth's friend
#89
Re: Хляб и зрелища
Колко много коментари!!!!!!!!!!!
17.07.2008 :: 16:15 :: от Boris
#90
Re: Хляб и зрелища
Май ще е най-добре наистина да си направим форум, щото явно от горичка не го считат за необходимо.

#87 emine, като се замисля и аз от доста хора съм чувал теорията за края света през 2012 г. Аз принципно не се доверявам много на разни пророчества и се опитвам да си представя как би изглеждал края на света и кога би настъпил.
Та моя сценарии е следния:
Струва ми се малко нереалистично това да стане през 2012 г., в смисъл че е прекалено близо, за да се стопят ледниците до тогава, пък и не си го представям чак толкова апокалиптично (вулкани, цунамита и всички под 1800 м н.в. издавени). Мисля че годината ще е 2025 до към 2030, до тогава петрола ще е почнал да попривършва вече, а населението на земята може би ще е към 9-10 млрд. души. С две думи тогава някъде ще усетим цялата сериозност на нещата, икономиките и социалните системи на всички страни ще са пред колапс. Ще започнат множество малки военни кофликти между съседни страни, които ще воюват за храна, вода, ресурси и жизнено пространство.
Мога да дам и пример за подобен конфликт, които е возможен и в нашата страна. Не знам дали си спомняте, но по времето на Жан Виденов се подписа един договор, които ни осигури подкрепата на Гърция за членството ни в НАТО и ЕС. Договора беше за правата на Гърция върху част от водите на реките Струма и Места (всичко това което пиша е на базата на спомени от неща, които съм чел в пресата тогава, така че ако нещо съм объркал поправете ме). Та Гърция искаше правото върху 50 % от водите на Струма и Места за земеделието им в северна Гърция при това безсрочно, нашето правителство предлагаше 40 % от правата върху водите за срок от 25 години срещу подкрепа за членството ни в НАТО и ЕС. В крайна сметка се договориха за 50 % от водата (до колкото си спомням) за срок от 33 години. Та когато този договор изтече (някъде към 2027 г.) и трябва да се преподпише, понеже знаем, че климата тук ще стане по-сух и ще е по-горещо и двете страни ще се нуждаят от повече вода. Нито една страна не би отстъпила доброволно, Гърция ще каже че от това зависи цялото им земеделие и изхранването на населението им, ние пък също ще имаме нужда от вода, пък и водата извира от нашите планини. Съответно Гърция ще пробва да вземе това, което иска със сила, като гадните копеленца струпат армията си по южната ни граница. Ние разбира се до тогава няма да имаме армия :) но пък ще имаме огромен брой добре обучени цигани-диверсанти, които за нула време ще нарежат танковете им на скрап и ще ги върнат за вторични в небезизвестния пункт за изкупуване на метали в Нови изкър. Та понеже често са яли бой от нас не се знае точно какъв ще е изхода но най-вероятно ще се стигне до война.
Подобни конфликти ще има навсякъде между страни, които все още имат ресурси и страни, които нямат никакви и нямат какво да губят.
17.07.2008 :: 16:18 :: от Boris
#91
Re: Хляб и зрелища
Та постепенно страните, които имат ресурси ще се обединят, за да ги опазят от другите, също така ще се воюва и за ресурсите в Арктика и Антарктида, които все още са неусвоени. От едната страна ще е Русия, Китай, Иран, Либия, Венецуела и др. страни богати на петрол и руди, от другата САЩ, ЕС и други страни, които са свикнали да ограбват ресурсите на по слабите страни. Това допълнително ще изчерпи и последните останали ресурси. Постепенно ще се оформят двата лагера и ще започне третата световна война. Достатъчно е една терористична организация да се сдобие с ядрено оръжие и да го взриви в Москва, Лондон или Вашингтон за да започнат всички да използват ядреното си оръжие.
Тъй като знаем колко пъти може да се унищожи земята от ядрения арсенал, натрупан в годините на студената война, а освен това ще се използва химическо и биологическо оръжие, в резултат на такава война може да се окаже че няма да има оцелели.
Това е най-вероятния според мен сценарии за края на човечеството, а мисля, че живота на земята ще продължи без нас и без голяма част от животинските видове, докато еволюцията не си свърши отново работата, както след изчезването на динозаврите.
Ако някой иска да допълни нещо или да предложи друг сценарии нека пише, щото май предната тема я поизчерпихме малко :)
17.07.2008 :: 18:53 :: от greeny
#92
Re: Хляб и зрелища
След толкова много коментари сте стигнали до извода, че начините на производство на храна било то месо или не са такива, че по някакъв начин замърсяват природата и увеличават парниковиа ефект и сигурно още много други неща.
Аз това го знаех много отдавна просто бях потърсил в интернет за тези неща. А за едно добро решение на проблема с храната писах в друга статия коментара и то е за засаждането на Companion Plants в wikipedia.com. Там принципно не се наторява и се отглежда не една култура на една голяма площ а цяла гора от различни взаимнопомагащи си култури.
Малко ирония растенията да се садят да си помагат а ние хората не си помагаме а се караме. Замислете се моля.
17.07.2008 :: 18:59 :: от greeny
#93
Re: Хляб и зрелища
Отностно северните народи и индианците:
Да те ядят месо но и вътрешностите им иначе скорбут. Освен това популацията на тези хора е била и продължава да е малка именно заради лошите условия на живот и тежкия начин на прехранване.
Аз не виждам връзка с хората в умерения климатичен пояс да са само или предимно на месо.
Освен това индианците са ни дали и доматите и царевицата и картофите и какво ли още не още ли мислите че са яли само месо? Жените на индианците са търсели корени и картофи и т.н. и са ги яли и го правят и досега особено в отцелелите племена.
18.07.2008 :: 00:03 :: от earth's friend
#94
Re: Хляб и зрелища
Ето Ви един добър съвет против жегите: идете до чешмата си измийте лицата :)
18.07.2008 :: 10:42 :: от earth's friend
#95
Re: Хляб и зрелища
До APChih
хапчето анти -бебе УБИВА детето в корема на майката, като го натравя още в зародиш.
ТИ ЩЕ МИ КАЖЕШ ДАЛИ УБИВАНЕТО НА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА Е ХУМАННО, ПРОДИКТУВАНО ОТ АЛЧОНОСТТА И ЕГОИЗМА НА РОДИТЕЛИТЕ. НЕ МОЖЕ ДА ИМА ОБРАВДАНИЯ
20.07.2008 :: 11:13 :: от Boris
#96
Re: Хляб и зрелища
до #93
Да тези народи живеят трудно и популацията им е малка, но точно за това ставаше въпрос в по-горните коментари, че те живеят в хармония с природата и не се опитват да я променят, за разлика от нас.
25.07.2008 :: 23:31 :: от APChih
#97
Re: Хляб и зрелища
Моята идея беше да помислим върху крайни изказвания като тези в #3,#4,#5 и се радвам че го направихме,разбира се всеки според своето желение,познания,разбирания.Надявам се че техните автори също са ги преразгледали и осмислили,защото точно крайностите водят до проблеми.25.07.2008 :: 23:37 :: от APChih
#98
Re: Хляб и зрелища
А колкото до тебе,earths friend,и последното ти изказване - също те съветвам да четеш по внимателно и да мислиш.Виж кога и по какъв повод споменавам хапчето!
12.08.2008 :: 19:23 :: от hi
#99
Re: Хляб и зрелища
Драги коментатори, прекрасно е дори това, че се вълнувате и пишете на тази тема. Някои господа, обаче трябва по-задълбочено да се запознаят с материали по въпроса. Посетете саитовете на НАСА и новините на www.suprememastertv.com. Ползвайки преводи над 30 езика, те публикуват всички последни изследвания по темата. За енергийните проблеми влезте в www.wecansolveit.org.Има и нов ekoТВ канал :www.vtv.bg. А относно мнението за крайността на #3,4 и 5, просто прочетете доклада на ООН от 2006 година, с който бяха запознати всички държави, но техните правителства...останаха безмълвни. Просто така им изнася...Ако не знаете как да намерите доклада, мога да ви помогна.
И бъдете оптимисти ! Всичко зависи от желанието за промяна към един добронамерен свят!!! Ако сега нещо ви изглежда абсурдно, утре ще го видите с по-трезви очи и ще осъзнаете, че всичко е много по-просто достижимо!
12.08.2008 :: 19:35 :: от hi
#100
Re: Хляб и зрелища
Докладът на ООН може да прочетете в:
http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000448/
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg