Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
31.07.2008 :: партньор

Еко дизайн в детската стая

от Босилена Мелтева :: Коментари (10) :: (9093 прочитания)

Чистият въздух в детската стая е точно толкова важен, колкото чистотата. Мебелите, произведени от токсични материали, могат да са един от най-големите замърсители.
Еко дизайнът е поредната мода, която ще повърлува из фестивали и медии, ще се намести за известно време в магазините и къщите ни, после ще затихне и ще бъде избутана от някой нов тренд. Това предполага логиката на днешното консуматорско време. Модните течения идват и заминават наистина много бързо, въртят се в кръг, но не и когато е открит по-безвредният за нас и природата дизайн. Хората ще го предпочитат не за да са модерни, а заради самите себе си. И заради децата си.

Така мислят и от Q Collection и не правят компромиси. Особено когато става дума за най-малките. Детските им серии грабват окото с функционалния си дизайн, класическите пропорции в едно с модерни елементи, меки цветове и стил. Мебелите са подвижни и здрави с идеята да стават и за следващата генерация наследници.

Най-важното обаче не се вижда от пръв поглед - в тази мебел няма токсични материали. Използваните лепила са без формалдехид, а боите и багрилата са с ниско съдържание на летливи органични съединения. Дървесината е със сертификат FSC, което гарантира, че е добита от устойчиво управлявани гори.

Q Collection е и първата фирма за детски мебели, която мисли и за добро качество на въздуха в стаята, тества мебелите си според този критерий и има сертификат "Greenguard's 'Children & Schools' indoor air quality". Той е ценен за родители, които са наясно с факта, че въздухът в затворени помещения е от 2 до 10 пъти по-замърсен от този на улицата. Основна, но не единствена причина за това са стандартните мебели, направени с вредни материали, лакове и бои, а те отделят токсични съставки, които отиват на порции в белите ни дробове. Вредният въздух в домовете е сериозен проблем, защото е доказано свързан с хронични белодробни болести като астмата, главоболие, виене на свят, нарушения в имунната система, възпроизводството, сърдечната и нервната система, както и ракови заболявания.

Хубавата новина е, че намаляването на тези рискове е изцяло в нашите ръце. Можем да проветряваме по-често в домовете си, в детската стая още по-често, да махнем токсичните мебели и да ги сменим, само ако се налага, с безвредни алтернативи.

Преди Q Collection да стъпят и на нашия пазар, най-добре за детската да изберем обзавеждане от бамбук или неръждаема стомана. Те са устойчив материал и нямат нужда от химична обработка. Употребяваните мебели също са по-безопасна опция пред чисто новите талашитени и токсични комплекти. Съвсем скоро в масово производство ще има и детски мебели от велпапе. Автор на засега-единичните бройки е Георги Гиков, който гарантира, че материалите са абсолютно безвредни. А когато децата не са вече деца, рафчетата, леглата и гардероба лесно могат да сe рециклират и да освободят място за порасналите.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

01.08.2008 :: 10:31 :: от mitar
#1
Re: Еко дизайн в детската стая
"Еко дизайнът е поредната мода, която ще повърлува из фестивали и медии, ще се намести за известно време в магазините и къщите ни, после ще затихне и ще бъде избутана от някой нов тренд. Това предполага логиката на днешното консуматорско време."

Да така е, не можем да разчитаме снобизма ще доведе до трайно екологично мислене. А в невротични времена като днешните хората остаряват преди да са съзрели и да мислят да си променят поведението. Мисля, че по- скоро на хората им трябват убедителни примери, че екологичното мислене води до благоденствие. Поне опита на Ивон Шуинар е точно това.
03.08.2008 :: 00:08 :: от rubbit
#2
Re: Еко дизайн в детската стая
Всичко това - добре, ама някой погледна ли им цените? Наистина са красиви и функционални, но ...
03.08.2008 :: 00:46 :: от earth's friend
#3
Re: Еко дизайн в детската стая
Снимките са готини, а мебелите и екологични.
03.08.2008 :: 21:23 :: от pstj
#4
Re: Еко дизайн в детската стая
Мисля, че цялото заглавие на статията е:
Еко дизайн за детската стая мори родителите не-милионери
Или нещо такова. Извинете ама 3 бона за гардеробче? Ебахти зелената пералня, тя направо като промишлена центрофуга засмуква тая зелена вълна!
Аман от глупавите "зелени" метафори. Зелено е да си посадя дърво на 10 и да го отсека на 30 като ми се роди детето че да му направя кошарка, след което да засадя две, комай детето ми реши да има две деца.
После да седна на гъза си и да дялкам на банцига докато заприлича на кошарка. После с естествени лакове да го мина и да се моля да няма термити. Това е еко. Може и с бебешките акита да наторявам младите дръвчета, които съм засадил на мястото на отсеченото за кошарката.
Всичко останало не е еко и не е зелено а е комерсиализъм и популизъм.
04.08.2008 :: 11:16 :: от mitar
#5
Re: Еко дизайн в детската стая
Имаш предвид затворено наТОРално стопанство? :-)))) Ако ще печеш чушки на тенекия трябва да посадиш още едно дърво. Иначе цените са въпечатляющи твърде.
От друга страна като си купим нещо евтино ние не плащаме за ефекта върху природата и така все едно теглим лош кредит. Параграф 22.
04.08.2008 :: 11:27 :: от pstj
#6
Re: Еко дизайн в детската стая
Кой определя каква е цената на ефекта върху природата? Ти вярваш ли си, че ако съответното гардеробче е произведено в БеГе от устойчиво управлявани гори ще е на същата цена? просто се прави спекулация благодарение на повишения ефект на търсенето, замаскирано зад "реална цена на екологичния ефект/фактор", това е положението.
А за чушкопека... к'во да ти кажа, ще ги рупам сурови ако не съм си посадил дръчета, които да горя после.
05.08.2008 :: 10:12 :: от Данаил
#7
Re: Еко дизайн в детската стая
Идеята за производство на такива мебели е много добра, но цената е твърде висока за покупателната способност на българина, а и е в разрез с прокламираните идеи в "gorichka.bg" за потребление на стоки местно производство заради отрицателния ефект от транспорта върху околната среда.

Ако на запад половината от хората могат и биха си го позволили, то в най-бедната страна членка на ЕС надали са повече от 5 % и може би само 5 % от тях са с необходимия коефициент на интелигентност, еко-мислене и нагласа да инвестират в здраве.
Според мен статията е чисто информативна за 98-99% от българите и дразни с незачитането, от страна на авторката, на икономическата действителност у нас.

Опасността "зелената вълна" да се превърне в "промишлена центрофуга" (цитирам "ptsj") е реална и вече случваща се.
Дори на български пазар да се появи производител на еко-мебели, то не вярвам, че продажните му цени ще бъдат различни от тези на "Q Collection". Спекулата с цените е следствие на модата и липсата на контрол върху пазара, а у нас и двата фактора ги има в изобилие.
08.08.2008 :: 09:13 :: от snujolin
#8
Re: Еко дизайн в детската стая
Аз мисля че ако се лишим от многото ненужни предмети , с които нашето консуматорско общество е свикнало да се обгражда и заложим на качеството ,а не на количеството ,ще бъде възможно човек да си позволи много от тези еко продукти.Да не говорим за инвестицията която ще направим за здравето на децата си.Лечението на една алергия или астма например никак не е ефтино и крие риск за здравето на децата ни за вбъдеще.
27.03.2009 :: 19:43 :: от trendoffice
#9
Re: Еко дизайн в детската стая
Възможни са и по-евтини начини за обзавеждане на екологична и безопасна детска стая. Ето тук съм публикувала идеи за екологичен дизайн в детската стая:
http://designcomments.blogspot.com/2008/03/blog-post.html#links
26.11.2009 :: 19:48 :: от misto-bg
#10
Освен екологични, също така и безопасни - Green Lullaby
Да, наистина не са по-евтини, но са по-безопасни - казвам го от личен опит. След като синът ми ги използва половин година вкъщи, не промениха вида и качествата си, реших че спокойно мога да ги предложа на пазара.
Заповядайте - прочетете аргументите "За", защото "Против" не намирам...
http://www.misto-bg.com/green-lullaby/cardboard-furniture-and-toys.htm
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg