Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.10.2006

Био буркани

от gorichka.bg :: Коментари (1) :: (4644 прочитания)

Тази седмица в родния био пазар се включи първата голяма верига. Наш Дом България АД, познати с консервите под марката АRO в магазините Метро, пуснаха първите си био консерви.
Няма съмнение, че това е събитие. До вчера българските био продукти се брояха на пръстите на едната ми ръка. От днес са двойно повече благодарение на консервите от домати, няколко вида чушки и корнишони на Наш Дом България. Консервите са произведени в Казанлък от изцяло биологична суровина. Сертифицирани са както производителите, така и преработвателите. Сертификатът е от Балкан Биосерт, най-голямата организация за био сертификация в България. За получаване на сертификат за био продукт производителите и преработвателите са в постоянен процес на наблюдение.

Наш Дом България печелят „зелена” точка и заради стъклените буркани на био консервите. В сравнение с тенекиените кутии и пластмасовите опаковки, бурканите са най-доброто екологично решение. Стъклото често се употребява повече от веднъж, а процесът на рециклиране, когато се стигне дотам, изразходва сравнително малко количество енергия.

Био продуктите са по-скъпи от обикновените продукти, защото липсата на торене и химична обработка прави добива зависим от прищевките на климата. Крайният продукт не позволява използването на синтетични химикали, пестициди или генно-модифицирани организми. Затова био продуктите са по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти от обикновените продукти. Избирайки био продукт, избираме качество и вкус за сметка на количеството! Не на последно място, био земеделието работи в хармония с природата и не замърсява околната среда.

Био земеделието има голямо бъдеще у нас. Според данни на Министерството на околната среда и водите повече от 80% от обработваемата земя в България е подходяща за биологично земеделие. Сега се чакат био субсидиите, които трябва да влязат в сила от 1 януари 2007. Към момента 95% от био продукцията, произведена в България, се изнася. С включването на Наш Дом България в пазара, възможностите за вътрешна реализация на био реколтата се увеличават.

Био консервите на Наш Дом България можете да си купите от веригата Метро, както и от Био Магазин „Радост” на улица „Лавеле” 21 в София.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

03.06.2007 :: 18:51 :: от woods
#1
Re: Био буркани
най-накрая да споменете един биомагазин!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg