Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.07.2008 :: партньор

Нека да е лято

от Силвия Тулева :: Коментари (4) :: (6102 прочитания)

Дрехите, подобно на кремовете против изгаряне, притежават ултравиолетов слънцезащитен фактор. Запознай се с UPF.
Слънцезащитният фактор на дрехите измерва колко ултравиолетова светлина преминава през дадена материя. Той обхваща както UVA, така и UVB лъчите. Обикновена бяла памучна тениска например има UPF 7, което означава, че 1/7 от светлината преминава през материята.

Ако памучната тениска е с тъмен цвят -  тъмно зелено, синьо, червено или черно, нейният ултравиолетов защитен фактор се повишава на 10 – 15. Това е така, защото тъмните цветове имат способността да поглъщат UV радиацията в по-голяма степен отколкото светлите и да осигуряват по-висока защита. Когато са мокри пък тъканите губят половината от ултравиолетовия си защитен фактор. Друго правило е, че колкото по-стегната е плетката на тъканта, толкова по-голяма защита осигурява тя.

Прането повишава ултравиолетовия защитен фактор на дрехите от естествени материи, тъй като фибрите прилягат по-плътно. Синтетичните материи като полиестер, полиамид и найлон имат UPF 20+. Синтетиката обаче се прави от петрол и куп други токсични химикали, а носенето й през лятото си е направо изпитание за духа и тялото.

Смята се, че дълъг панталон от тъмен деним осигурява най-добра защита от слънцето, тъй като има UPF 1700, което на практика означава, че никаква слънчева светлина не може да се процеди през него. Тъмното кадифе пък осигурява UPF от около 50.

През 90-те отначало в Австралия, а после и на други места по света започват да се промотират слънцезащитните дрехи. Именно за тях са създадени стандартите за ултравиолетовия защитен фактор, а UPF 50 е най-високата стойност, към която могат да се категоризират дрехите и означава, че материята абсорбира 98% от UV радиацията.

И все пак... лято е и в умерени дози слънцето е полезно и здравословно. Ленен панталон, памучна тениска и копринена кърпа за главата е това, което аз нося през лятото. И трите материи са естествени, държат прохладно и са идеални за справяне с летните жеги. Освен това при производството на лен и коприна не се използват вредни химикали. С тениските от биопамук на Горичка отпада и моралният проблем, свързан с огромните количества пестициди, използвани при конвенционалното отглеждане на памука. А и обикновеният памук за разлика от биопамука се третира с химикали за избелване, при което се разрушават лигнините (вещества, имащи свойството да поглъщат UV радиацията), а това води до намаляване на UV защитата.

Въпреки че е тънка и ефирна естествената коприна съвсем не е за подценяване, тъй като тя притежава вродена лъскавина, която отразява слънчевите лъчи.
Ленът е бил предпочитана материя още по времето на древните египтяни, тъй като охлажда тялото, абсорбира влагата и има антиалергични свойства. Явно тези му качества започват да се ценят все повече и в днешно време, защото поне това лято не можем да се оплачем от липсата на лен по магазините.

Бамбукът е друга материя, подходяща за лятото, тъй като има антимикробни свойства. За разлика от другите антибактериални тъкани, които за целта се третират с коктейл от химикали, бамбукът естествено предотвратява развитието на всякакви гъбички и бактерии. И още – той е антистатичен, позволява циркулацията на въздуха и предотвратява лошите миризми. Бамбукът има и естествена UV защита UPF 18, което означава, че спира 94% от UVA лъчите и 93% от UVB лъчите. Като се има предвид, че вече има и български фирми, произвеждащи текстил от бамбук (като например бамбуковите чорапи на "Фазан" и бамбуковата серия кърпи на "Яна Панагюрище"), нищо чудно скоро да имаме пълна гама от дрехи.

Какво има в белите кремчета против изгаряне


CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

16.07.2008 :: 11:40 :: от alexx
#1
Re: Нека да е лято
Незнаех , че Фазан правят бамбукови чорапи. Такива съм си купувал от чужбина и са много хубави, а по нищо не се различават от обикновените. Дано да пуснат и някакви дрешки :)
16.07.2008 :: 12:42 :: от Belka
#2
Re: Нека да е лято
Нека и аз да споделя малко опит. Тази година за първи път не се мажа с нищо, т.е. не ползвам слънцезащитни кремове. Не знаех за маслата и зехтина, но пък съм отказала козметиката и не ми се мажеше с химия.
Резултата: потъмнявам равномерно, по-бързо от преди, но не съм изгаряла. Ползвам чадър, т.е. стоя и на сянка. Понякога лягам и се завивам с една бяла хавлия и така поспивам. Във водата влизам да се охлаждам като ми стане жега. Общо взето на усещане го карам, като усетя че ме напече се обръщам, като след обръщането пак ми е жега, сядам на сянка или влизам във водата, водата много освежава. после се разхождам да попия вятър и слънце и пак лягам и така.
След един ден на плажа човек става нов :)
Но пък трябва да се отчете че не ходя поредни дни на плаж, т.е. не е всеки ден в продължение на седмица например, ако е така сигурно ще има нужда от масла.
16.07.2008 :: 19:32 :: от pstj
#3
Re: Нека да е лято
И аз за първи път тази година реших да не се мажа с нищо на плажа, вместо това смених режима: отивам към 4 следобед и реално прекарвам час и половина - два на слабото слънце, плувам си, пека си се, нямах кожни реакции и за първи път имам хубав тен (много бяла ми е кожата и ужасно трудно става тен, пробвал съм мазила, солариуми и всякакви такива включително стоене по цял ден на плажа). Другото положително е , че не се чувтва умора или изтощение след такъв кратук престой на плажа и то в късния следобед - изобщо преоткрих рекреационната му сила. Ако беше и малко по-чисто и доста по-тихо (от гадните плажни заведения) щеше да е трепач!
Искам да посъветвам хората имащи си плаж - след работа идете и поплувайте и чак тогава се приберете - ще сезаредите с енергия и ще отмие морето напрежението и гадното чувсто след работния ден (е, ако няма такова нещо акто умора и неприязън към работата значи сте късметлии и все пак 10 15 минути във водата ще накарат света да изглежда друго яче:))
07.03.2009 :: 15:33 :: от camouflage
#4
Re: Нека да е лято
www.studiocamouflage.com
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg