Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.07.2008

Тениски с кауза

от gorichka.bg :: Коментари (44) :: (18100 прочитания)

От 100% биопамук, с безвредни надписи и щампи и в специална еко опаковка - тениските на Горичка вече се продават на няколко места в България.
Какво означава продукт с кауза?

В Горичка вече сме писали за устойчивите решения на Патагония, социално осъзнатите дрехи на Боно ЕDUN, готините био фанелки на Loomstate, тениските приятелки на природата от Earth Collection. Дойде време и ние да минем по техния път и да изпитаме какво е да произведеш устойчив продукт, с повече мисъл и минимална вреда за околната среда. Без да сме модни дизайнери с тениските искаме да напомним, че не е лошо да се интересуваме от произхода и родословното дърво на дрехите, които носим.

Избрахме да ушием тениски от 100% биопамук, защото:


Нашият памук е произведен в Турция и е сертифициран от холандците Control Union Certification, а тениските са ушити в България.

Какво представляват тениските и къде да ги намериш?

Тениските са изключително меки и удобни. Не сме прекалявали с дизайна, модата отдавна не е всичко, нали? Едно леко „био” намигване на гърба чрез дискретна щампа ни се стори напълно достатъчно. Последвахме и примера на Патагония да провокираме по нестандартен начин околните на тема "устойчиви материи". Достатъчно е да повдигнеш левия край на тениската, за да се насладиш на втренчения поглед на приятеля срещу теб.

Направихме по един обикновен и по един интересен модел, както за момичетата, така и за момчетата в четири свежи летни цветове. Малко на шега и в последния момент решихме, че не може да пропуснем бебешорите и малките деца и веднага се родиха сладурските „Мама ми купува био” (следващият път ще има и за татко). Но те станаха толкова малко, че ще ги откриете само на едно място в София – магазин БиоМаг.

За да спестим найлонови пликчета, се консултирахме с Душман и направихме страхотни рециклирани опаковки, които със сигурност ще влязат в употреба и след като си облечеш тениската. Вече ни хрумнаха: моливник за дамските по-малки опаковки и кутия за съхранение на документи и рисунки за мъжките опаковки. Ако ти дойдат още идеи - споделяй в коментарите. Етикетът върху опаковката е от 100% рециклирана Далум хартия, която вече сме ти хвалили.

Можете да намерите за 35 лева класическия модел и за 45 лева - модела с якичка. Разбира се всички приходи от продажбите ще бъдат внимателно описани в месечния ни отчет, а средствата ще помагат за развитието на сайта, за хонорарите на авторите и инициативите на Горичка.

Като първи опит тениските ни са лимитирана серия, но се постарахме да има по няколко бройки на повече избрани места в България.

Онлайн магазин за цялата страна: www.dar.bg

София

Магазин БиоМаг, площад „Журналист” 1
Coffee верига ОНДА
Paradise Garage, на ъгъла на ул. "Кърниградска" и ул. "Цар Асен"
Магазин Пародия, ул. "Гурко" 27
Център за култура и дебат „Червената къща”, ул. "Любен Каравелов" 15
Дом за Ангели, ул. "Кърниградска" 1
Тенис клуб "Малееви", бул. "Никола Вапцаров" 57

Пловдив

Artnewscafe (Галерия Сариев), ул. "Отец Паисий" 40  очаквайте след 16 юли

Велико Търново

Магазин Саботаж, Central Mall, ул. Оборище 18

Варна

Магазин Мото, улица "Сливница" 45

Несебър

Магазин Саботаж, ул. "Любен Каравелов" 40

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (44)

11.07.2008 :: 23:51 :: от Whiskey
#1
Re: Тениски с кауза
Е, тук ме спечелихте за каузата :). С нетърпение очаквам да видя изцъклените погледи на приятели и колеги :). Само се надявам да има цветове, които да допадат на вкуса ми.
12.07.2008 :: 07:32 :: от emine
#2
Re: Тениски с кауза
браво, страшни са:) сигурна съм ,че ще пожънат грандиозен успех:)
12.07.2008 :: 07:33 :: от emine
#3
Re: Тениски с кауза
пък и са фешънски ;)
12.07.2008 :: 09:04 :: от nboyan
#4
Re: Тениски с кауза и още нещо!
Чест и удоволствие,
Браво за продуктите!

Но тук смятам , че трябва да бъде пояснено!

"Два от химикалите, за които говорим, са в списъка ‘много опасни’ на Световната здравна организация. ‘Много опасни’ означава карценогенни с влияние върху човешката нервна и възпроизвеждаща система."
- От миналичт век съществува сертификат- Oeko Standart 100, той се издава при тестове и НЕ наличие на шествалентен хром и/или негови съединениея, олово и т.н. Почти всички производители на тъкани , трикотажни платове , конци, ципове, копчета и т.н. имат издадени такива.

За БИО ПАМУК - не е възможно тениската да е "мека" и да е от рециклиран (преработен), от други памучни изделия , защото ще е с малка "щапелна" дължина на влакното или са използувани омекотители.
Ако е отглеждан без пестециди- той може да е само т.н. "Египетски памук", но той от хилядолетия се е натурявал с животински тор. Но остава въпросът - Как е обработен , така че от памучното влакно да се получи плат, и да ли там няма използуване на химикали ?
Например 18% разтвор на натриева основа :-)

Ако производителя използува техника от 19-ти век , да ще се съглася, но в противен случай не!
12.07.2008 :: 10:08 :: от earth's friend
#5
Re: Тениски с кауза
Смятам да подаря на баща си една тениска.
12.07.2008 :: 13:44 :: от pstj
#6
Re: Тениски с кауза
Хахахахахахаах
значи така да разбирам: продукт с кауза == over-prized продукт.

Между другото не писахте ли именно вие че "малките стъпки карат хората да губят представа за голямата картина и по-скоро вредят на каузата".

Успех със зеления бизнес.
12.07.2008 :: 17:22 :: от earth's friend
#7
Re: Тениски с кауза
В тези картонени тръби ли са тениските?????????
12.07.2008 :: 21:19 :: от pstj
#8
Re: Тениски с кауза
Аз не видях днес снимките ама сега ги.... извинете, ама те с пагончета ли са? ОМФГ!
И са опаковани в остатъците от руло тоалетна хартия? гахахахахаха:)
Наистина сте зле;)
13.07.2008 :: 11:00 :: от ogynche
#9
Re: Тениски с кауза
^ абе човек ти от небето ли падаш?

бих си купил, но мисля че сте вдигнали цените малко повече. душманите са по 25, антистарр по 20.
13.07.2008 :: 22:06 :: от APChih
#10
Re: Тениски с кауза
#4 i #6 Напълно съм съгласен с вас - винаги съм казвал че няма нищо идеално,всичко си има цена и винаги избираме между две злини.Нищо не разбирам от ония сертификати,но съм съгласен че щом не е по технология от 19-и век,то има и добавки!А пък и на мене още никой не ми е обяснил що ще рече това,нещо си там е био-?/Като изключим цитатите от учебника за 9-ти клас/
Това с малките стъпки също много ми допода-както се казва-зад/или под/ едно дърво не може да видиш гората.
И все пак подкрепям идеята.
14.07.2008 :: 12:01 :: от merd
#11
Re: Тениски с кауза
Идеята си беше хубава още преди няколко месеца, но какво стана с конкурса за дизайн на тези тениски - нали имаше няколко одобрени проекта? В крайна сметка обаче нито една от идеите на участниците не е използвана? Защо са се трудили хората тогава?
14.07.2008 :: 12:05 :: от mitar
#12
Re: Тениски с кауза
Честно казано и според мен са скъпи. А и опаковката- този авангарден тубус... не е ли по- добре без хич, н? Доколкото знам обаче далеч не всички багрила са еко. Е такова светло синьо не бих си взел, но другото е ок. Идеята естествено е супер.
14.07.2008 :: 15:27 :: от GoVegan
#13
Re: Тениски с кауза
Аз пък изцяло ви подкрепям, хора! Мотивите ви са много благородни и давате всичко от себе си! А тубусчето е много ефектно и симпатично! : ) За цената не искам да коментирам- ако е можело да бъде по-евтино, е щяло; каквото е такова-- важното е, че ги има! : )
14.07.2008 :: 17:48 :: от invertedquestionmark
#14
Re: Тениски с кауза
Бих дал малко повече пари за тениска, която ми харесва, но с тия сладоледени цветове...
15.07.2008 :: 10:48 :: от earth's friend
#15
Re: Тениски с кауза
БОИТЕ ЕКО ЛИ СА?
15.07.2008 :: 14:07 :: от Belka
#16
Re: Тениски с кауза
Няма угодия...
купете си обикновени тогава, марковите са по 70лв нагоре, другите "от пазара/илиянци" или обикновените магазини са 100% химия и са в пъти надценени, защото всеки прекупвач слага двойно на каквато стока му мине през ръцете
е кого искате да "храните" с портфейла си, тези които работят за кауза или тези които купуват "химията", т.е. от индустрията която замърсява
ВСЕКИ ДЕН НИЕ СМЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, ГЛАСУВАМЕ С НАШИЯ ПОРТФЕЙЛ КОЙ ДА ЖИВЕЕ И КОЙ ДА УМРЕ образно казано на пазара на стоки и услуги, хубаво е да помним това и да подкрепяме тези които искаме да живеят на този пазар, а тези които искаме да си отидат, да не им даваме глас ЗА
съвсем просто е
15.07.2008 :: 20:53 :: от APChih
#17
Re: Тениски с кауза
Право в десятката Belka!
11-и ти си прав-питаи някой от управителите на горичка!Защото все пак говорим за бизнес и продажби!
15.07.2008 :: 21:01 :: от pstj
#18
Re: Тениски с кауза
Не съм съгласен с позицията на Belka. Първо защото е абсурдна на фона на иконимическото положение в България и второ защото НИКЪДЕ по света хората не са склонни да плащат повече за неясни каузи (а в случая каузата е финансова подкрепа на страницата на горичка, която не виждам никъде да е описана като организация с идеална цел или като нон-профит такава, ако е - извинете ме, не е било означено достатъчно явно, а аз време да ровя из страници да проверявам статута нямам). За фиктивни са склонни (само като видите какви опашки имаше пред магазините за новия iPhone и ще си спомните комунизма и купонното време) - не сте убедителни с "еко"-то си и не сте конкурентни с калпавия си дизайн - ако искате пари за идеи ходете се молете на фондове, не да надничате в джобовете на гражданите.

Не мислех да изпадам до такава крайност в изказването си по темата но ме ядоса Belka! Ами наистина - носете си ги сами маа му стара.

И престанете с тоя еко елитаризъм. "Ако ви интересува не знам си кое, ако не знам си какво - ще си купите" Аре без лозунги и без агитационни изказвания. Няма да си купя ей така - на пук на вас. А-ма-ха.

Аз си купувам дрехите втора употреба. И съм си доволен. Не съм спестил особено пари, но съм спестил доста неща, запътили се към боклука. А че този или онзи се е облагодетелствал по пъти - ами направете си бизнеса така че хем да е конкурентен хем да се гушите, нали много ги разбирате нещата. Пфу.. ше ми казват те какво правя с моя портфейл....
15.07.2008 :: 22:23 :: от Whiskey
#19
Re: Тениски с кауза
#18: На никой тук не му пука дали ти ще си купиш или не. И никой никъде не ти казва какво да си купуваш с твоя портфеил. Ти сам си преценяваш, така че вземи спри и ти с твойте агитации и спри да се пенявиш вече.
15.07.2008 :: 22:47 :: от APChih
#20
Re: Тениски с кауза
#18-И ти си прав!Ние така свикнахме да ни мамят с какво ли не,та вече на нищо не вярваме!Да-каузата е неясна!Като предизборна кампания.И наистина-ако ще се печелят пари от това-да се направи така че да се купуват на пазарен принцип,а не зарад идеята!
Прав е-много неща куцат,като на всяка екоидея!
И аз съм на дрехи настаро,и съм доволен.
Наистина от Горичка - колкото и да ви подкрепям идеите - земете помислете малко!Идеите не се ядат,нито се обличат нито каквото и да е!Ако ставаше само с иди- да ви дам малко ,а?Знаете ли колко имам!
Макар че всичко почва с идеята и да!- и Белка е права-всеки ден гласуваме с портфеила си !
16.07.2008 :: 00:04 :: от emine
#21
Re: Тениски с кауза
Какво ви става бе хора??? Измислили тениски, опаковка измислили и все на вас да се хареса, а вие ги оплюхте!!! Защо? Някой от вас да не е измислил нещо по-добро? Айде споделете,моля! Като няма да ги купувате, недейте, не се чувствайте виновни, няма нищо, но оценете труда на хората,МОЛЯ!
Пък и не е ли по-добре да дадеш нещо в замяна на парите, които искаш, вместо да чакаш дарения, помощи и милосърдие за това ,че имаш идеи, пък нямаш средства?

Помните ли какво каза Форд от "Пътеводителя" на Дъглас Адамс: Хората не спират да говорят, сигурно,защото ако спрат може да започнат да мислят!!!
16.07.2008 :: 00:15 :: от Nadezhda_Tanya
#22
Re: Тениски с кауза
Синият цвят е страхоотен ! Не разбирам що не ви харесва, лято е бе хораа!!

Да си призная, и аз не вярвам цялата работа да е чак 200% БИО, ама айде... Радвам се, че има вече такива зарибявки и в България, но на тази цена.. адски много е. Отговорът ми е 'Не'.
16.07.2008 :: 00:37 :: от mitar
#23
Re: Тениски с кауза
Наистина най- екологично поведение е да купуваш втова ръка. А повишената цена на еко изделието би трябвало да включи лекуването на околната среда от въздействието, което причиняваме. Ако отиде по предназначение.
16.07.2008 :: 09:55 :: от Yo
#24
Re: Тениски с кауза
Здравейте, няколко пояснения и от нас:

*Горичка е регистрирана като неправителствена организация с идеална цел. Хонорари на авторите, хонорари на координатори,инициативите, поддръжка - всички тези неща се спонсорират от дарения, на малки и големи дарители. Каузата в нашите тениски, освен че се опитахме да ги направим с минимална вреда за околната среда, е и подкрепа за развитието на нашето сдружение.

*Много искахме да използваме някоя от щампите, които получихме. Това беше и идеята, когато стартирахме конкурса. За съжаление, просто не намерихме сред тези щампи такава, която да хареса на всички.
16.07.2008 :: 13:48 :: от raggaman
#25
Re: Тениски с кауза
Yo, благодаря от името на всички цивилизовани потребители в сайта за поясненията. Доста е неприятно да се четат някои от коментарите във форума, за жалост техните автори са и най-кресливите и многословните, както е винаги в живота. Кураж и търпение на Горичка.
16.07.2008 :: 14:05 :: от Belka
#26
Re: Тениски с кауза
купих си :) фръц-фръц
16.07.2008 :: 14:37 :: от mike p
#27
Re: Тениски с кауза
raga, gotino e che kreslivtsite sa ima niama dvama trima:)
16.07.2008 :: 19:34 :: от Whiskey
#28
Re: Тениски с кауза
Belka, покажи ни снимкаа! ...или иначе не си си купила :)
17.07.2008 :: 01:19 :: от Василена
#29
Re: Тениски с кауза
Особено ме кефят опаковките. Синчето ще си падне страхотно, наскоро беше развил цяло руло тоалетна хартия, за да си сложи тубусчето на китката като тенисист. И беше пуснал хартията в кенефа и пуснал водата. Имахме еко разговор. Ако пак го направи, ще минаваме на вестници.
17.07.2008 :: 13:54 :: от Емил Данчев
#30
Re: Тениски с кауза
Тениските са велики. Готини модели (не са типичните скучни пижами), яки цветове, дискретни щампи, изненадващи скрити детайли, супер опаковка. Пропуснах био памука. Това, че кресльовците със злобните коментари не ги харесват е допълнително предимство. Значи, че по улиците няма да срещам тъпи парчета с тениски, като моята. Евала на който ги е измислил и направил и не обръщайте внимание на простотиите.
18.07.2008 :: 10:45 :: от mandarinka
#31
Re: Тениски с кауза
Тениските са супер!
Имах огромното желание да си взема поне две, но за съжаление размер S (от тези с яката) е предвиден вероятно за плувкини?! Или най-малкото за дребни дами с ОГРОМЕН бюст... :( Не разбирам как сте го избрали този модел с по-широка горна част от долната, но дано все на някой му стане :/
18.07.2008 :: 18:49 :: от Whiskey
#32
Re: Тениски с кауза
Еееми така е. Био жените трябва да имат и био гърди ;)
20.07.2008 :: 00:12 :: от ana
#33
Re: Тениски с кауза
zdr mn se kefq na blagorodnata vi kayza, no naistina malko po interesniq dizain 6te privle4e pove4e klienti i simpatizanti na kayzata :) otnosno cenata ni6to si i nqma kakvi bokluci ima za pove4e pari
21.07.2008 :: 10:41 :: от mandarinka
#34
До Whiskey
Хаха, ами трябва да си променя диетата значи :D
24.07.2008 :: 13:44 :: от Belka
#35
Re: Тениски с кауза
Еми и на мен S-ката не ми е като типичната S размер, по-скоро като М, но е ок. Може би просто от модата напоследък сме свикнали всико да ни е прилепнало и затова така.
Нося си я с кеф и е много удобна.
Мже би като се изпере да се посвие, защото все пак е чист памук, а той се свива ...
25.07.2008 :: 13:55 :: от Antonoff
#36
Re: Тениски с кауза
Био гарга. И био яйцата по 5 леа и тесниските по една надница... Ще умра от рак. То е ясно.
29.07.2008 :: 15:51 :: от Vivian_79
#37
Re: Тениски с кауза
Абе хорааааа искам да си купя такива тениски и такива рокли даже ако може да направите само че аз съм от Старозагорска област! Поне в Стара Загора намерете начин как да ги доставяте! Пак софианци на преден план! ама-хаа!
01.08.2008 :: 15:24 :: от nedij
#38
Re: Тениски с кауза
хм, чудесно - речено, сторено - поздравления!
има кауза има и тениска - добре!
ама каква е точно каузата? - аз я виждам като да се съберат малко средства и да се увеличи размаха на действие на организацията, като се включат разни познати или роднини/поръчка на тениски, боя, щампа, дистрибуция, магазини/ и всъщност май допълнителните парички няма да са много.
винаги съм искал да карам себе си и хората около мен да мислят, за всичко или почти за всичко. малко след дъжд но ми се иска да предложа за следващия път да съберете идеи и да накарате хората да мислят и да творят/реализират мислите си/.
мога да предложа няколко неща:
- продукта да е максимално евтин, предполагам китайски производител, може и лен, и те са хора и трябва да им се подобри икономиката за да започнат да мислят за душата и да намалят прираста си
- да се комбинирате с други фирми и организации като детски градини, домове, "слънчоглед" например за дообработване на тениските или каквото е там
- цената на крайния продукт да се предлага от самия купувач, като минимума да е наистина минимум
- направете си знак, който да го слагате навсякъде независимо какво е нарисувано или боядисано
- и обсъждайте идеите си с хората - всеки може да помогне и помага с нещо, дори и с критика
... и аз няма да си купя тениска и ще изчакам следващата инициатива.
успех!
06.08.2008 :: 11:28 :: от coma
#39
Търгашка история :(
45 лева за тениска алооооу!?!?! Я кажете вие колко струва опаковката на тия тениски и какво правим с нея после? Я кажете колко дръвчета засадихте за да изкупите "греховните" CO2 емисии за транспорта, производството, дистрибуцията че дори и рекламата на въпросните "модни еко дрешки", Я кажете колко 200-300 лева заплата земат шивачките които са ви ушили тениските. Я кашете колко е поизвоствената цена на една тениска ... колко 5-6 лева ли чувам? :)

Я кажете за "псевдо конкурса" за дизайн на тениските :) Я кажете пиленца защо след като с 10 кинта може да засадите дърво искате по 20!?!?

Сакън да не разваля времето А? ... Горичка пази соите тайни :))))

Ако това е устойчиво развитие, здраве му кажи. Еко търговията Ви е най-обикновена търговия с балъците дето ви се врзват на еко щуротиите с които ги заливате.
22.08.2008 :: 10:59 :: от acineds
#40
Re: Тениски с кауза
Privet na vsi4ki 4etqsti komentarite! Kupih si takava teniska! MNOGO SYM DOVOLNA - ZASLUJAVA SI! Nosq q s udovostvie - materiqta e priqtna i meka! Dizaina e syvremenen, a nomerata si otgovarqt na statisti4eskite danni. Pory4ah si teniskata ot internet magazina - priqtno bqh iznenadana - pory4kata pristihna (v dylbokata provinciq) za po-malko ot 24 4asa, a UDOVOSTVIETO DA Q IMAM E GOLQMO - DA NOSQ LOGOTO NA GORI4KA I KYDE KYDE PO-VELIKO OT KOETO I DA E IMA NA DIZAIKER! SUPER STE!
31.08.2008 :: 12:10 :: от woods
#41
Re: Тениски с кауза
Наистина ли има толкова психопати, четящи сайта, или Горичка имат коментатори на заплата?
22.11.2008 :: 16:03 :: от mebbeth
#42
Re: Тениски с кауза
Нищо екологично не виждам в пластмасовите капачки на тубусите, които не са от използвани ролки тоалетна хартия, а са направени специално за целта - ОПАКОВКА. В опаковката, драги, няма нищо екологично. Оценявам напъните на сайта и създателите му да бъдат носители на еко-идеи, харесвам и М. Малеева. Това, обаче не може да ме залепи очите и да не видя, че екото се изража в ико (от икономика), че нещата, за които се пропагандира се нарушават от самите вас. Никога не бих си купила такава тениска, аз не съм роб на никого и това е една от зелените идеи. Не превръщайте екологията в мода, а хората в балъци... въпреки че хората обичат да са балъци. И в класацията не-еко топ 5, топ 50 или топ 100 сложете тениската и нейната 'яка' опаковка. Поздрави!
20.12.2008 :: 03:36 :: от GoVegan
#43
Re: Тениски с кауза
mebbeth, всеки един продукт си има опаковка, а невидими такива не съществуват. Хората трябва да подкрепят и насърчават всяко ново и полезно зелено начинание, а не да се нахвърлят върло и да обвиняват за няма нищо. Какво за теб значи еко опаковка?? Ще си дадеш ли определението. Важното е да се създават колко се може повече природосъобразни продукти, може да не са 1100% биоразградими от самото начало, но блузките на Горичка са крачка към такова бъдеще. Ако опаковката беше напълно биоразградима, то цената съвсем нямаше да ти се понрави... А и какво лошо има да се произвеждат и продават такива неща? Нима ти не носиш дрехи, че да ги обвиняваш в псевдо пропаганди и икономически интереси? Никой не губи от това, че не носим и употребяваме еко и био неща, освен самите ние!!! Защото не просто гласуваме с портмонето си, а градим всеки ден с избора си света, в който живеем! Така че, ако не ти харесва идеята за био тениски, просто не обръщай внимание на статията. Поне ще си спестиш малко гневни излияния, които не са здравословни! :)

И нещо към всички- НОРМАЛНО е цената да е висока. Навсякъде по Земята био продуктите са по-скъпи от останалите. Просто на този етап така е устроен светът... И все едно тези тениски са най-скъпите дрехи на пазара... хайде, хайде.. Да, има и по-евтини, но има и по-скъпи. Който може, си купува, който не - не. Какво толкова се заяждаме всички.
19.04.2009 :: 22:53 :: от boryana
#44
Идея за бъдещите евентуални еко-тениски
Предполагам, че производството на еко-тениски ще продължи и за това си позволявам да дам идея към Горичка. В интернет може да се намери не малко информажия за така наречените естествени багрила на основата на растения, които се използват за оцветяване на тъкани в Индия напр. Ако успеете някак да съвместите биопамукът и едно оцветяване на тениските с естествени, разградими, добити от различни растения бои, то...грешка няма да имате:))
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg