Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.10.2006

Без пелени

от Василена Доткова :: Коментари (3) :: (5990 прочитания)

Най-натуралната алтернатива на памперсите за еднократна употреба. Довери се на бебето си, за да спестиш пари и да намалиш драстично боклука си.
Ако си родител и се чувстваш гузен заради планините еднократни памперси, които изхвърляш, не му мисли чак толкова с какво да ги замениш. Можеш просто да не използваш нищо – така е най-добре за природата, няма нужда да переш, безплатно е и има положителен ефект върху емоционалната връзка с детето ти.

Идеята може да ти звучи кощунствено, но всъщност хората във всички култури някога са отглеждали децата си именно по този начин. Напоследък някои по-светнати родители преоткриват тази практика.

Напук на масовото схващане, че бебетата нямат никакъв контрол върху естествените си функции, все повече родители успяват чрез комуникация и вслушване в детето си да уловят сигналите, които то им дава от най-ранна възраст. Така дори съвсем малки бебета под 6 месеца могат да “съобщават” на мама и татко чрез определени звуци и поведение, че имат нужда да се облекчат. Ако си сменил 2-3 памперса в живота си, не може да не си забелязал, че бебетата “се изпускат” точно в момента, в който усетят че са съблечени. В действителност това е проява на вродения им стремеж да се запазят сухи и чисти. С употребата на прехвалените памперси с вечно суха повърхност ние всъщност ги приучваме да игнорират сигналите на тялото си.

Може би е случайно съвпадение, но препоръката децата да не се слагат на гърне преди двегодишна възраст датира горе-долу от появата на първите еднократни пелени през 50-те години на миналия век. Но ако днес някой върл фен на покойния д-р Спок ти каже, че бебето ти без памперс вече се е запътило към кушетката на психоаналитика, просто напомни, че практикуваш ЕБХ (естествена бебешка хигиена) и си служиш с общуване, а не с педагогическите похвати пошляпване, унижение и засрамване, които и без това все още са класика в твърде много български семейства.

Ако избереш варианта ЕБХ, ще трябва да посветиш доста време и внимание на бебето си през първите месеци. Заеми се само ако за теб това не е жертва, а незабравим период от живота и връзката ви, който ще си спомняш цял живот. А за моментите, в които сте на обществено място или пътувате, можеш да се снабдиш с памперси за многократна употреба.

nodiaper.atspace.us   >  > www.diaperfreebaby.org

 

КОМЕНТАРИCC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

23.02.2007 :: 16:47 :: от Aila
#1
Re: Без пелени
Много се радвам, че и тук откривам статия за ЕБХ-то. Още докато бях бременна се запознах с метода, но едва наскоро когато двете ми дъщери станаха на по пет месеца започнах активно да го практикувам. За момента все още имаме пропуснати пиш докато са будни, но наакан памперс отдавна не сме имали. Ако някой се интересува има вече доста мами които го практикуват този метод и обсъждаме напредъка си в един друг форум. Надявам се скоро да стане по-разпростпранен, защото не смятам че е нормално деца на по 2-3 години да са все още с памперс.
Този метод е основан на взаимното разбирателство между майката и детето и няма нищо общо с държането на малкото дете с часове над гърнето. Когато смятам че им се върши нещо например задължително след сън аз просто ги събличам и хващам в поза за изхождане, ако има да вършат нещо то става веднага, ако почнат да се въртят не настоявам и опитвам евентуално по-късно.
Това е единственото което спасява едната ми дъщеря от зачервявене и подсичане, защото тя е с много чувствителна кожа и какъвто и памперс да ползвах и да го сменях често имаше проблем. Сега рядко е с памперс и обикновенно той е сух, така че проблема изчезна.
02.04.2007 :: 13:24 :: от Dessie
#2
Re: Без пелени
Браво!!!!
Ще го изпратя на всички мами, които познавам, с риск да ме заклеймят :-)
07.12.2007 :: 12:59 :: от mandarinka
#3
Re: Без пелени
Докато бях в Париж гледах доста реклами за пелени за многократна употреба - говориха надълго и нашироко за тях и съм много впечатлена. Все пак, бих искала да науча повече за това дали изхвърлянето на планини от пелени е по-малко екологично, от постоянното въртене на пералнята?! Някой има ли повече информация за това?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg