Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.07.2008 :: партньор

Изборът на Ирина

от Надя Станчева :: Коментари (11) :: (5196 прочитания)

Сред редицата журналистически награди на Ирина Алексиева липсва тази за “цялостен принос в отразяване на проблемите на глобалното затопляне и промените в климата”. Просто защото такава награда в България все още няма.
Без притеснения можем да твърдим, че филмът на Ирина Алексиева "Изборът на Калифорния" е може би най-сериозният материал по темата, излъчван в националния ефир. Всъщност във филма си Ирина говори по-малко за проблемите и много повече за решенията, които най-зеленият американски щат прилага вече 30 години като изход от петролната криза и високите цени на електроенергията.

Погледът на Ирина към зелената тема е през очите на професионалист, който 15 години следи отблизо българската и световната икономика и е специалист по проблемите на енергетиката. Това е подходът, с който най-лесно може да се обясни на хората причината да ползват енергоспестяващи крушки или да карат автомобили със светъл покрив. Защото, както казва един от героите в "Изборът на Калифорния" - хората няма да направят нещо, защото е правилно, а защото имат икономическа полза от него. Именно тази философия е в основата на работещия икономически модел на Калифорния, благодарение на който щатът не е увеличил енергийното си потребление за последните 30 години.

Разбира се, интересът на Ирина Алексиева към възможностите за увеличаване на енергийната ефективност и намирането на алтернативни източници на енергия съвсем не свършва с филма. Въпросите ще присъстват все по-често в предаването й "Бизнесът" по bTV, а от скоро тя е и първият докторант във Факултета по журналистика на СУ, който прави PhD по икономическа журналистика на тема “Икономически последици от глобалното затопляне и промените в климата”.

След излъчването на филма имаше ли хора, които да ти казват “това тук няма как да стане”?
Честно казано, нямаше коментари от рода на “тия там са си надвили на масрафа и се чудят какво да измислят”. Напротив, писаха ми много хора, които се интересуваха какво могат те да направят в дома или в бизнеса си. В България например, ако сега Топлофикация трябва да увеличи цените с 20%, защото замърсява и трябва да инвестира в системи за намаляване на вредните емисии, хората сигурно ще започнат да недоволстват. Но ако им се обясни какви ще бъдат последиците за всяко едно семейство, как в дългосрочен план това ще повлияе на
здравето им, тогава новината ще бъде приета по друг начин. Сега в районите, където има най-много замърсяване, хората сами протестират, защото не искат децата им да страдат от астма или да имат алергии. Когато се стигне до крайност, е лесно. Трудно е да се комуникира проблемът, когато е по-невидим. Това е и основната роля на медиите, да насочват вниманието на аудиторията не
само към най-тежките случаи, но и да дават положителни примери.

Разкажи за някои от положителните калифорнийски примери.
Ако имаш стар хладилник, електрическата компания идва и ти го прибира, а ти доплащаш за нов хладилник. Електрическата компания рециклира стария хладилник и в крайна сметка не е на загуба, защото държавата я субсидира за това. Измислена е система, в която всички по веригата печелят и следователно имат стимул да избират по-ефективни решения. Подобен е примерът и с енергоспестяващите крушки. Щатът плаща $2 за всяка крушка, така че цената й в Калифорния да бъде същата, каквато е и при производството й в Тайван. Изчислили са обаче, че енергията, спестена от една такава крушка за година, обърната в петрол, е равна на горивото, необходимо да изминеш разстоянието от Румъния до Франция с автомобил. Проблемът с боклука в Калифорния се изразява в това, че няма достатъчно боклук. Примерите са страшно много.

А имат ли нещо повече от нас, което на тях да им позволява да прилагат всички тези схеми, а на нас да ни липсва?
Единственото им преимущество е, че имат желание да го правят. При тях всичко започва през 1973 като отговор на арабското петролно ембарго. Решават, че им трябва план, който да ги направи икономически независими и да им помага да спестяват ресурси и най-вече пари. Не казвам, че Щатите са най-добрият пример, да не забравяме отказа да подпишат протокола от Киото. Важното е да направиш такава система, в която всеки по веригата да печели. В България система няма. Ако си сложа изолация на апартамента и направя подобрения, така че домът ми да е енергийно ефективен, имам право 10 години да не плащам данък сгради. Обаче условието е целият блок да го направи. Значи аз като данъкоплатец имам индивидуални задължения, но правата ми са общи с тези на съседите ми. Парадоксът е още по-голям, като се добави и фактът, че ако аз си направя тези подобрения и отида да ги регистрирам в общината, данък сгради ще ми се повиши. Е, няма как по този начин да стимулираме хората да инвестират в енергоспестяващи решения.

Как си представяш в България да се появи система, която да стимулира и хората, и бизнеса да бъдат по-ефективни енергийно?
С прилагането на европейските стандарти просто няма да имаме избор. Как ще си изпълняваме квотите? Или ще трябва да намалим потреблението, или да насърчаваме компаниите да инвестират във възобновяеми източници. Бизнесът би искал да има преференции, но държавата задава правилата. Натискът за изработването на система ще дойде и от европейските институции, но и от гражданското общество. Мисля, че младите хора имат желание за подобни промени. Ето скорошния пример с общинския съвет на Кюстендил, който забрани найлоновите торбички. Някой да се е затръшкал, че си иска торбичката – не. Просто кметът има визия какво трябва да се направи.

Вече сме разказвали за енергийната ефективност в bTV – за това, че сте сменили крушките си, имате система за изключване на компютрите, събирате разделно боклука. Твоята лична енергийна ефективност в какво се изразява?
Сменила съм си дограмата вкъщи, за да не излиза топло, купила съм си енергоспестяващи домакински уреди и крушки. Не карам кола и ходя пеша.

Филмът на Ирина Алексиева "Изборът на Калифорния" можеш да гледаш на btv.bg

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (11)

25.07.2008 :: 12:04 :: от mapto
#1
Re: Изборът на Ирина
В Севлиево също ще забраняват найлоновите торбички.
25.07.2008 :: 12:21 :: от Dessie
#2
Re: Изборът на Ирина
Знаех за филма и специално се прибрах в къщи, за да го гледам (и двете части). Наистина чудесен пример. Дано и повече хора да са го видели.
Честно казано тогава се породиха доста въпроси у мен, които останаха без отговор. Как се използват сметищата и в какво точно се изразяваше зеленото им приложение. Нещо не можах да разбера, но сега ще гледам пак филма и може да си отговоря...
Поздравления за Ирина Алексиева!
25.07.2008 :: 12:30 :: от Giovanni
#3
Re: Изборът на Ирина
Винаги, когато имам време гледам "Бизнесът". Много готино предаване. :) Иначе аз подавах молба за забрана на найлоновите торбички в Смолян, но не ми обърнаха особено внимание. Бормашка работа...
Fuck the system!!!
25.07.2008 :: 14:42 :: от Cumba
#4
Re: Изборът на Ирина
В Сливен също май са на път да забраняват найлоновите торбички. А филма на Ирина го гледах, наистина е много добър, има какво да научат българските институции от него!
28.07.2008 :: 14:08 :: от mitar
#5
Re: Изборът на Ирина
Здравей, Giovanni.
От свое име ли подаде молбата? Какво е "бормашка"? (Make) Love (with) the system! ;-)))
29.07.2008 :: 21:59 :: от Giovanni
#6
Re: Изборът на Ирина
Ами да, от свое име. Тук не знам каква организация би се нагърбила с някаква кампания от тоя сорт. :( Бормашка си е дума творение на група младежи със свободно време, дори и когато са на работа и няма едно единствено значение. :))) В случая го използвам за немърливост и нехаене... Любовта със системата може да бъде само пасивна (Системата отзад) хахах ;)
30.07.2008 :: 03:41 :: от wonder
#7
Re: Изборът на Ирина
Giovanni, ти си от Смолян - много ми хареса това градче, бях там на фестивала тая година :)))))
30.07.2008 :: 09:31 :: от mitar
#8
Re: Изборът на Ирина
Имам предвид, че индивидуална молба да се изправи срещу бизнеса с полиетиленови торбички и пазарната политика на магазините е трудна работа. Голиат е с доста глави и Давид трябва да се позапаси с камъни. Успех! Ако зад теб е зелена организация на системата току виж и приседнало.
30.07.2008 :: 13:34 :: от Giovanni
#9
Re: Изборът на Ирина
Джаз фест-чето наистина беше добро... :) Ами, от самата община жената, която отговаря за екологичните проекти ми каза, че е най-добре да се създаде някаква гражданска организация по този проблем, но предвид 18-годишната ми възраст и нулевият ми опит с такива неща трудно ще променя нещо... :( А системата за разделно събиране в града е толкова зле, че като я питах къде се събират отпадъците от разделното събиране и обработват ли се някъде в града тя ми отговори, че нищо не може да ми отговори по този въпрос, а уж отговаря за екологията в общината. За какво говорим изобщо тогава?!? :( Много добре се бях обосновал в молбата защо искам забрана на полиетиленовите торбички, но тя я прегледала през пръсти. Обясняваше ми, че имало много бюрократични пречки и не можело така да се забранява само от 1 община и аз тогава я контрирах да прегледа примера на община Кюстендил... Тя дори не знаеше за какво става на въпрос. Не знаеше, че там са ги забранили тези торбички... Немърлива работа... Какво повече да се говори... :(
31.07.2008 :: 23:02 :: от mitar
#10
Re: Изборът на Ирина
18 години! Сега му е момента да нямаш опит. Стискам 6 палеца- взех назаем 4. Успех!
11.10.2008 :: 17:07 :: от earth's friend
#11
Re: Изборът на Ирина
Браво на Ирина!! Успех и за напред!!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg