Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
28.07.2008 :: партньор

Всичко за "Е"-тата

от Силвия Тулева :: Коментари (9) :: (9497 прочитания)

“Е”-тата са най-буквално в устата на хората. Какво точно означават те и трябва ли да ни притесняват?
Статията е публикувана в специалното издание на "Дневник" Спунк 2.

Преди да пристъпите към четенето на този текст, моля, вземете в ръка някаква фабрично опакована храна. Солети, бисквити, може и чипс. Сега потърсете върху опаковката възможно най-дребния шрифт – първата дума е “състав” или нещо подобно. Виждате ли едни големи “Е”-та, следвани от цифри (Е100 и т.н.)? Като прочетете материала ще знаете какво точно означават и трябва ли да ви притесняват. Защото, ако позволите тази народна забележка, “Е”-тата са най-буквално в устата на хората. При това на всички хора.

С буквата “Е” (от “Европа”) и трицифрено число се обозначават технологичните добавки към храните, известни още като адитиви, които трябва да подобрят качествата на продуктите – вкус, цвят, мирис, срок на годност. Преди наименованията на адитивите се записвали изцяло, но през 1963 г. в Европа решили да ги заменят с една буква и цифров код.  Така вместо сода за хляб, лимонена киселина, натриева основа, върху етикета се появили съответните означаващи ги кодове - Е500, Е330, E524.

Номериращата схема следва тази, определена в Codex Alimentarius (Кодекс на храните). “Е” номер са получили само добавките, одобрени за употреба от ЕС. В различните страни по света има различни норми за веществата, означени с „Е“. Някъде определени субстанции са забранени, другаде - разрешени, но в точно определени количества. Да вземем за пример Е155. То е от групата на оцветителите, появява се в разни шоколадови миксове. Оцветител Е155 е забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

Въпреки че са одобрени от ЕС, добавките не винаги са безопасни. Някои могат да предизвикат различни алергични реакции, астматични пристъпи, хиперактивност при децата, дори появата на карциноми и много други здравословни проблеми. Други са полезни за човешкия организъм, като витамините С и Е например. Те също са “Е”-та. А за част от добавките няма доказателства, че могат да ни навредят, затова условно ги приемаме за безопасни.

Според Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, съдържанието на адитиви трябва да е отразено на опаковката в следния ред: наименованието на категорията (например “Оцветител”, “Консервант”, “Емулгатор” и т.н.), следвано от наименованието на съставката или нейния Е-номер.

Оцветители – от Е100 до Е199
Оцветителите се смятат за едни от най-вредните хранителни добавки. Отначало са се използвали само естествени оцветители – извлеци от растения, плодове или животински продукти. През 1856 г. Уилям Перкин открива първия синтетичен оцветител. Отначало синтетичните оцветители са само за текстилната индустрия, но през 1900 г. в хранителната промишленост в САЩ се използват вече близо 80 изкуствени бои, които тогава се извличат главно от въглищен катран. През 1937 г. започват да се правят изследвания и за част от азо багрилата (тези, на основата на бензидин и неговите производни) се появяват подозрения, че причиняват рак – част от тях биват забранени.

Днес азо оцветителите, използвани за хранителни нужди, са по-малко, но въпросът за тяхната безопасност предизвиква доста спорове. Те са почти изцяло забранени в САЩ, Скандинавските и някои други държави, тъй като има сведения, че предизвикват кожни обриви, астма, алергични реакции, екземи, хиперактивност при децата или са карциногенни. Не е изключено обаче да се срещнат в състава на продукти като чипсове, снаксове, сладоледи, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, консервирани храни и др. Натуралните оцветители също не дават гаранция за безопасност. Като например Е120 – ярко червен оцветител, извлечен от стрити насекоми, който се свързва с хиперактивност при децата.

За безопасни се приемат оцветителите:
Е100 - куркумин (жълт оцветител №7);
Е101 - рибофлавин (витамин В2);
Е140 - хлорофил (зелен оцветител №1);
Е160а – каротен;
Е160с – извлича се от червен пипер;
Е160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите);
Е161b – жълт извлек от растения;
Е162 – оцветител, който се извлича от цвекло;
Е163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения.

Едни от най-вредните оцветители са:
Е102 – тартазин (жълто № 5) – Има доказателства, че провокира астматични пристъпи, алергични реакции и се свързва с развитието на тумори на щитовидната жлеза.
Е110 – сънсет жълто (жълто № 6) – Странични ефекти - уртикария, запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса.
Е123 – амарант (червено № 2) – особено опасен при бременност, тъй като може да предизвика увреждания в плода.
Е122 и Е124 понсо 4R (червено № 4) – деривати на въглищен катран. Могат да предизвикат астматични пристъпи и алергични реакции.
Е127 – еритрозин (червено № 3) – може да доведе до чувствителност към светлина, а при тестове с животни се установява, че причинява рак на щитовидната жлеза.
Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122 – Е133, Е142, Е151, Е153 – Е155, Е173 – Е175, Е180 са забранени в някои страни, но в други (включително у нас) все още се употребяват.

Очаквайте още:
Консерванти – от Е200 до Е299
Антиоксиданти и киселинни регулатори – от Е300 до Е399
Емулгатори, сгъстители, стабилизатори – от Е400 до Е499
Набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли – от Е500 до Е599
Ароматизатори и подобрители на вкуса – от Е600 до Е699
Разнородни – от Е900 до Е999
Допълнителни – от Е1100 до Е1599

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (9)

29.07.2008 :: 14:02 :: от Vivian_79
#1
Re: Всичко за
moje da slojite osven vida na dobavkata, kakvi sa ka4estvata i kade se prilaga! Naprimer E900 - E999 se izpolzvat samo v gaziranite napitki! A sy6to taka znam 4e Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153; Е210; Е211; Е213-217; Е240; Е330; Е447; Е924а, Е924б sa kancerogenni i naprimer vodqt do zloka4estveni tumori i t.n. Abe izob6to sa mnogo mnogo vredni i za jalost gi ima po4ti vav vsi4ki hrani! Samo v gradinata na baba mi gi nqma! :)))
30.07.2008 :: 20:43 :: от irina_st86
#2
Re: Всичко за
вредни са да и аз го знам, но какво ядете в такъв случай. Проблема е там, че ако чета етикетите в магазина не трябва нищо да купувам, но ако не купувам.....не става на фотосинтеза. Освен това хората работят, учат така че ядат в движение. В такива дни влизаш в магазина да си купиш нещо за хапване, но като се огледаш ...(всички знаят какво има)...И не че не съм си носила и от вкъщи ама то да беше за ден два. А пък в градината на баба има, но баба до кога ще я има:(
01.08.2008 :: 08:12 :: от krem
#3
Re: Всичко за
Аз лично точно с четене на етикетите доста Е-та избягвам.
Много полезна статия. Ще си ги разпечатам на едно малко листче, пъхам то в портфейла и ще знам кое задължително да избягвам и кое е безопасно, като содата за хляб например.
01.08.2008 :: 08:23 :: от Vivian_79
#4
Re: Всичко за
Аз вече съм си ги разпечатала, даже в табличка ги имам и онзи ден дори се усещам как на работа вадят да хапнем една халва / а аз много я обичам /, ОБАЧЕЕЕ като се зачетох в етикета и виждам че съдържа Е330, а то е канцерогенно и изобщо не я хапнах, само че за жалост наистина ако трябва да се съобразяваме излиза че нищо не трябва да ядем! А в нашия район, където жевея е толкова вече замърсено / никой нищо не смее да предприеме за мъките ни/ , че дори на баба в градината продуктите са вече радиационни! Така чеееее незнам.... :(
01.08.2008 :: 16:53 :: от greeny
#5
Re: Всичко за
Ето една програмка един приятел ми я даде:
http://www.getjar.com/products/278/E300FoodAdvisor

въвеждаш кода и ти казва дали е опасна или не е малко е на английски.
02.08.2008 :: 16:02 :: от Ivan
#6
Всичко за 3-tata
Тези 3-та са в по4ти всяка храна. И вси4ки ние се храним тоест ги приемаме редовно всеки ден. Всеки 5 човек има сериозни разболявания - рак, тумур, астма и т.н. А преди хората боледували ли са от тях. Изводът е ясен.
05.08.2008 :: 23:24 :: от APChih
#7
Re: Всичко за
Да!Боледували са не по малко от сега.Но най вече са умирали от тях.Защото днес голяма част от тези болести се лекуват симптоматично и просто се поддържа живота на пациента и така и болните са повече.Защото тези болести се предават и наследствено!И така днес са повече,защото се лекуват симптоматично и се предават в поколенията.Това важи и за диабета.Погледни другата статия в която дават данни за продължителността на живота.В голяма степен това се дължи на" напредъка "на медицината.Но пък е нямало и медии дето да шумят около тях,нито пък са били известни като такива.
Па ако ми кажеш разликата според тебе,между рак и тумор...
Писах вече за това че е възможно да има лекарство срещу СПИН,сигурен съм че има такова и срещу поне една част от злокачествените тумори,известни като РАК.Но...Инереса клети феса!
07.08.2008 :: 13:42 :: от krem
#8
Re: Всичко за
Относно алергиите определено се говори че придобиват размера на епидемия. Те са по-често срещани отколкото в миналото и голяма част от тях са поради откъсването на човека от естесвената му среда и досега с природата, и още почече от изкуствените добавки в храната и битовата химия.
07.08.2008 :: 19:15 :: от greeny
#9
Re: Всичко за
Алергиите са присъщи за 50% от хората в градовете предимно заради лошият мръсен въздух. Замърсен от автомобилите и индустрията. А и най вече в България където има много информация във форумите как да не си купуваш нов катализатор ами да пробиеш стария - такива хора трябва да се преследват като престъпници.
Същото беззаконие е и в индустрията. Но всички химикали които поемаме оказват още по голямо утежнение на проблема и се надявам хората да станат европейци и да кажат стига. Стига хората и най вече децата са ставали алергични и асматични и стига на тази порочна система. Крайно време е да има една истинска зелена партия защитаваща средата в която живеем защото скоро ще се окаже че живеем в условията на химическа война и на бунището. И повярвайте това не са черногледи ами доста оптимистични мисли. Дано все пак не съм само аз да мисля по добре за бъдещето с надежда.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg