Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.08.2008

Смях в залата

от gorichka.bg :: Коментари (8) :: (5647 прочитания)

Може ли глобалното затопляне да бъде смешно? И да, и не, ако се съди по конкурса за карикатура на The Ken Sprague Fund.
Фондацията на името на британския карикатурист Кен Спраг обикновено организира конкурси за политическа и социална сатира. Тази година темата е не по-малко злободневна - глобалното затопляне. Организаторите поставят въпроса така: възможно ли е да се смеем на подобна тема и също, редно ли е да се смеем? И предупреждават - ако смятате, че всичко това е въпрос на лош вкус, просто не разглеждайте карикатурите.

Повече за конкурса

150 участници от 50 страни е равносметката тази година. Джон Грийн от фондацията казва, че карикатурите, които са получили, са "остро сатирични, безобразно смешни или тъжни, дори фаталистични." Със сигурност между участниците няма такива, които са чужди или безразлични към темата. Интересното за Джон Грийн е, че много от участниците са от страни като Бурма, които вече живеят с ефекта от глобалното затопляне. Той добавя: "Една карикатура може да каже много неща, които не могат да бъдат обяснени чисто логически. Непрекъснато ни заливат със страховити прогнози за това какво ни чака. Чрез хумора можем да се избавим от страховете си."

Първа награда получава руският карикатурист Михаил Златковски. В неговата рисунка журито е впечатлено от добре уловения нехаен и безнаказан начин, по който ежедневно разсипваме планетата.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (8)

05.08.2008 :: 12:19 :: от pstj
#1
Re: Смях в залата
Невероятни са. Много добър подход. В карикатурите винаги има още нещо (отвъд смеха), но може би само за по-интелигентните хора.
05.08.2008 :: 12:45 :: от Vivian_79
#2
Re: Смях в залата
Страхотни са!!!!!!!!!! Как са ги измисли само - точно в целта! Много са яки! Наистина много добър подход! Трябва да ги направят на билбордове в тези страни, в които индустрията е много развита!
05.08.2008 :: 12:45 :: от Vivian_79
#3
Re: Смях в залата
За нашия район трябва да има от всяка по една на билборд! :(
05.08.2008 :: 17:03 :: от mitar
#4
Re: Смях в залата
Е, сатирата, особено истинската не е много смешна. Тя е като кривия показалец, който ни сочи бабуната на килима под която сме набутали боклука. Да не ни пречи на гледката. Наистина са за билборд!
06.08.2008 :: 18:49 :: от coma
#5
Re: Смях в залата
Да голям смях ... самото "ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ" е егати вица :)
07.08.2008 :: 22:26 :: от hi
#6
Re: Смях в залата
Нямам думи!!! А първа и трета карикатура наистина да поставят на билборд пред домовете на всички управляващи и бизнесмени...Безумството им ще ги доведе наистина до там-ПИРОВА ПОБЕДА!!!!!
11.08.2008 :: 13:54 :: от emine
#7
Re: Смях в залата
жалко наистина, че тези карикатури не могат да бъдат смешни, не и наистина, защото са истина
18.08.2008 :: 16:53 :: от nedij
#8
Re: Смях в залата
чудесна идея, изложба и реализация, и браво и на хората за примера!
радвам се, че нещата градират толкова бързо - първо от някакво "налудничаво заплашително бръщолевене" на "еколози с развинтени фантазии" проблемите излизат наяве и се коментират даже усмивайки се, докато започнат хората навсякъде да живеят със тях като даденост и се превърнат в необходимост от своевременно решаване и то не от някого другиго, защото "това нас не ни засяга", а от самите нас поединично, защото всички ние сме в купа.
В чудесно време живеем - на бързи и динамични промени. остава ни само да се движим в крак с тях като се излекуваме от упорството и ината на глупостта, изразена във доволството от консуматорството и величието да си позволяваме всичко защото имаме пари в джоба!
Ха, ха, ха - смях в залата, нали?
:)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg